Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
Nechce sa mi to moc pozerat. Aka je vlastne pointa? Kryte to bude 1:1 predpokladam. A € je dnes viac v digitalnej podobe nez papierovej. Cize straca sa mi uplne logika.
Ja som to video ešte tiež nepozeral, ale pointa CBDC je absolútna kontrola štátu nad všetkým obehom meny, čo je za mňa veľmi nebezpečná vec. To už môže vyústiť v to, že keď sa staneš nepohodlnou osobou pre štát, môžu ti zabrať všetky peniaze na účte a ty s tým vôbec nič nespravíš. Pre totalitné štáty ideálny nástroj, napr. Čína tlačí na vytvorenie svojho CBDC veľmi silno.
Takže oproti štandardnému kryptu je to maximálne centralizovaný systém, čo podľa mňa len posilní pozíciu decentralizovaného krypta a celkovo to zvýši záujem verejnosti mať kus niečoho, na čo im štát nemôže siahnuť.
Takže oproti štandardnému kryptu je to maximálne centralizovaný systém, čo podľa mňa len posilní pozíciu decentralizovaného krypta a celkovo to zvýši záujem verejnosti mať kus niečoho, na čo im štát nemôže siahnuť.
Vsak aj na digitalnom € ma dnes stat absolutnu kontrolu. Nic sa tym nezmeni. Mi to pride ako len dobry pocit pre ludi co si budu mysliet ze to bude mat nejaku pridanu hodnotu.
Nie tak celkom. Zo dňa na deň by ti bez súdneho rozhodnutia alebo exekučného príkazu nemali siahnuť na peniaze, takže dnes je za tým určitý proces. Predstav si však, že za doby CBDC by si napr. spáchal nejaký domnelý priestupok. Štát by si tie peniaze mohol stiahnuť bez toho, aby si tomu mohol nejako zabrániť. To dnes možné nie je.
Proste CBDC dáva štátu oveľa väčšiu moc, ako má dnes a odstraňuje legálne bloky, ktoré ako tak chránia financie ľudí. Pri správnom uložení krypta ti naň štát nemôže siahnuť vôbec, ani keby veľmi chcel.
Proste CBDC dáva štátu oveľa väčšiu moc, ako má dnes a odstraňuje legálne bloky, ktoré ako tak chránia financie ľudí. Pri správnom uložení krypta ti naň štát nemôže siahnuť vôbec, ani keby veľmi chcel.
stat ti aj teraz moze z minuty na minutu zablokovat ucty, zostane ti len hotovost, ktorej ma vacsina populacie minimum
V roku 2013 mal Cyprus financne problemy. Preto zdanil vklady nad urcitu sumu myslim ze 20perc. Povodna myslienka bola az 80percent. Samozrejme nasli sa aj informovani ludia a ti tie svoje vklady vybrali aby ich ochranili. V pripade digitalneho € by vkladatelia boli v takom pripade bezmocni pretoze digitalne € nebude mat cash.Ucelo toho celeho je vytlacit cash a ziskat co najvacsiu kontrolu nad usporami obcanov EU.
Veď na crypto tu už téma je, či? A výrazne aktívnejšia než táto.
topic179178.html
topic179178.html
ale tak kontrola nad obehom meny ma aj svoje vyhody. korupcia, podvody na daniach ci cierny trh funguju hlavne kvoli tomu ze ta kontrola tu nie je.
vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, nehovorim ze som za absolutnu statnu kontrolu nad obehom, ale ruku na srdce, pre bezneho cloveka to nema ziadne nevyhody.
vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, nehovorim ze som za absolutnu statnu kontrolu nad obehom, ale ruku na srdce, pre bezneho cloveka to nema ziadne nevyhody.
aacid
Korupcia sa da do urcitej miery sťažiť, ale kontrolou meny sa jej zabraniť neda, vzdy budu existovat desiatky inych sposobov ako ju vykonat.
Korupcia sa da do urcitej miery sťažiť, ale kontrolou meny sa jej zabraniť neda, vzdy budu existovat desiatky inych sposobov ako ju vykonat.
- zdravotnik
- Light Professional
Ahojte, po nejakom čase som sa dostal na Etoro - máte nejaké tipy na obchodníkov, ktorých sledovať/kopírovať?
A vedel by si nejakym doverovat?
Statistiky hovoria ze v dlhodobom horizonte je obchodnikov ktori porazaju svetove indexy ako safranu.
A za takych si aj zaplatis. Napr ani taky Buffett to uz nevie.
Statistiky hovoria ze v dlhodobom horizonte je obchodnikov ktori porazaju svetove indexy ako safranu.
A za takych si aj zaplatis. Napr ani taky Buffett to uz nevie.
- starysomar
- Addict
10-15% p.a. je zle?
Ahojte, otázka sa nebude týkať podielových fondov ale nákupu akcií. Je možné zistiť ešte pred samotným nákupom akcie či je daná akcia "dividendová" alebo nie? Poprípade kde na to nájdem odpoveď. ĎAKUJEM!
tu si ich vies vyfiltrovat aj podla výšky
https://finviz.com/screener.ashx
https://finviz.com/screener.ashx
Paráda ďakujem! Potrebujem to skôr opačne, na hľadanie akcii ktoré nevyplácajú dividendy, aby som nemal starosti s daňami.
u nas sa dividendy zdanuju 7percentami /tuzemske a zo zazmluvnenych statov/ tj keby si mal akcie z Usa tak tam ti automaticky strhnu myslim 15percent a doma dodatocne nezdanujes uz nic naviac lebo to je viac ako 7.
Tomu rozumiem ale niekde tie dividendy musím uviesť nie? Predpokladám že do daňového priznania. Som v tomto úplný laik.
Hanbím sa, že som sa o tuto oblasť nezačal zaujimat skôr ale napravím to. Snažím sa samovzdelávať v oblasti dani a účtovníctva no daňové priznanie som nikdy nepodával sám. Zamestnávateľ mi vždy vypracuje ročne zúčtovanie preddavkov na dan z príjmov zo závislej činnosti. A tam to hasne. Keď píšem moc z cesty tak pardon
Hanbím sa, že som sa o tuto oblasť nezačal zaujimat skôr ale napravím to. Snažím sa samovzdelávať v oblasti dani a účtovníctva no daňové priznanie som nikdy nepodával sám. Zamestnávateľ mi vždy vypracuje ročne zúčtovanie preddavkov na dan z príjmov zo závislej činnosti. A tam to hasne. Keď píšem moc z cesty tak pardon
-
- Medium Star
aj zdanene dividendy mas uviest v danovom priznani, a napriklad Britania nezdanuje dividendy, a tie musis dodanit na SK. Inac tiez odporucam sa pozriet aj po ETF ale stymi co dividendy akumuluju.
akumulačné ETF áno bez dani po roku, preto som hladal možnosť najst aj take akcie.
- aviceN
- Guru
- Kontaktovať používateľa:
Akumulacne ETF nezdanujes po drzani viac ako 1 roka, tam ti v podstate dividenda nevznika, extremne vela info co sa tyka aj zdanovania najdes napr. tu https://www.bluenumbers.sk/zdanenie-fin ... nie-typ-b/