super odkaz, všetko pekne pokope, dokonca pri dividendách sa tam uvádza "Pokiaľ vám však zahraničný broker strhol daň z dividend vyššiu ako 7%, na slovensku zaplatíte daň 0. Preto teoreticky by ste to mali zapísať, ale nevznikne vám daňová povinnosť. Preto pravdepodobne nebudete potrestaný, ak takéto dividendy tam neuvediete (Nekrátite svoju daňovú povinnosť)"
Ahojte, rozhodol som sa na veľký životný “krok”. Zrušil som Finax. V ničom mi nevadia, vadí mi ten 1,2% poplatok za správu a 1% poplatok za každý vklad pod 1000€.
Po približne 2 rokoch bilancujem cca. 20% celkový zisk.
Rozhodol som sa kupovať ETFká po vlastnej linke. Broker bude XTB. Rozmýšľal som aj o Trading 212, kvôli nakupovaniu frakcii, no odrádzajú ma niektoré negatívne názory na perspektívu a fungovanie tohto brokera.
Momentálne to vidím na nasledovné rozdelenie:
Existujúce prostriedky - 100% VWCE.DE (cca 5000€).
Budúce prostriedky - 80% VWCE.DE, 20% QDVE.DE (150-200€ mesačne).
Študujem si o tom už niekoľko dní a toto mi príde ako najlepšie rozdelenie. Rozmýšľal som aj čisto o S&P500, ktorý “ťahá” najmä tech, no myslím, že takto môžem očakávať podobný výnos a budem mať väčšiu diverzifikáciu. Čo poviete? Aby som doplnil, mám 25 rokov a toto investovanie zatiaľ nemá žiaden konkrétny cieľ. Je ceľkom možné, že to bude istá forma 4. piliera… (2. aj 3. už mám).
XTB by som sa radsej vyhol. Nemaju najlepsie praktiky. Niektori si ich aj pochvaluju ale...
FTSE All-World ma este o cosi mensie zhodnotenie nez MSCI World
Na zlepsenie diverzifikacie to celkom ujde ale mat to ako hlavneho tahuna mi pride uplne zbytocne.
Ten S&P 500 Information Technology moze byt. Taka lepsia alternativa od Nasdaqu
V prvom rade mi ide o nákup bez poplatkov čo pri IB nie je možné. Nevylučujem, že sa tam niekedy presuniem, zatiaľ ale nie. XTB sa mi celkom pozdáva, veľa ľudí v mojom okolí ich využíva a nemajú problém. T212 som zavrhol už úplne.
VWCE sa dosť odporúča ako taká konzervatívna investícia (“istota”) na dlhodobé investovanie. Myslíš, že bude lepšie EUNL bez čínskych akcii?
VWCE - ovela vacsi zaber mimo USA
United States 56.54%
Japan 6.20%
United Kingdom 4.09%
China 3.81%
Switzerland 2.80%
Canada 2.74%
France 2.45%
Germany 2.30%
Netherlands 1.93%
Other 17.14%
MSCI World
United States 65.50%
Japan 6.35%
United Kingdom 4.26%
Canada 3.38%
Switzerland 3.22%
France 2.91%
Germany 2.45%
Netherlands 2.00%
Australia 1.90%
Other 8.03%
Samozrejme aj jedno aj druhe je 100x lepsie nez platit Finaxu vysoke poplatky. Ale rozhodnut sa musis sam.
Ja som verny cisto USA ekonomike
ArAsHiD napísal: ↑28 dec 2021, 10:52
V prvom rade mi ide o nákup bez poplatkov čo pri IB nie je možné.
na tvojom mieste by som sa prave takemuto systemu vyhol, pretoze ak broker nedostava od teba poplatky za nakup/predaj, tak si to od teba vytiahne na niecom inom a mozno menej transparentnom.
Ako riešite limit IB nad 20k eur ?
Je to jednoznačne najlepšia volba, poplatok 5 eur za nakup a predaj ma netrápi a zaujímam sa hlavne o spoločnosti v iných menách než euro alebo dolár.
Rozhodol som sa teda že v LYNX si nechám tie najexotickejšie akcie a "klasickejšie" budem kupovať inde.
Dnes som teda išiel do svojej Slovenskej sporitelni informovať sa o zriadení si majetkového účtu na nákup akcií ale hneď som sa aj otočil keď som zistil že majú 1 percento poplatok za nákup (asi aj predaj) alebo 0,5 cez app. A každý rok poplatok 0,2 percentá za vedenie účtu.
Ďalej som teda išiel do FIO banky, tiež som nepochodil. Majú 3 percentá poplatok ak predáte akciu do jedného roka (to síce nemám v pláne ale tak občas sa stane + využívam to aj na realizovanie straty a následnej znovu kúpy aby sa mi skrátili dane, zrejme si už aj pomaly chcem vybdovať finančnú slovodu a teda odpredávať každý rok časť zisku) to je pre mňa teda tiež drahé.
Z online brookerov mi nič nevyhovuje, možno XTB ale to mi príde niečo ako eTORO pre hlupákov na páku a zrejme to ani nie sú pravé akcie ale iba CBD.
Neostáva mi teda nič iné než byť nad limitom na IB a dúfať že neskrachujú. Informoval som sa ale z viacerých zdrojov od ľudí ktorý tam majú vysoké čiastky a považujú to za nepravdepodobné a nemajú z toho obavy. No radšej by som si to poistil ale stačia mi naše dane a platiť niekoľko percent iným brookerom nechcem.
Ak sa nemýlim, tak aj to poistenie brokera do 20000€ cez garančný fond (u nás 50000€) platí len na cash a trestnú činnosť (podvod brokera). Pri bežnom krachu má zainvestovaný majetok svojho majiteľa. XTB mi príde v pohode, sú aj na burze v PL, transparentné účtovníctvo…
Slsp má za správu 0,6% a 1% (min 1€ cez George) za vklad. Drahšie ako broker, no 1/2 čo Finax.
zavisi kde si ci v IBIE alebo IBCE, maju rozdielne financne krytie, vyssie je v to druhom. Ja som v prvom a dufam ze vsetko bude ok. Ostatne 100perc. istotu clovek nema v nicom.
mato55002: Ako zakaznikovi IB a zaroven obcanovi EU ti mal byt ponuknuty cca 1 rok dozadu prechod pod IBIE kde 20k EUR limit neplati, kedze tato entita je to registrovana v EU. 20k EUR limit plati pre ucty, ktore su vedene pod entitou IB v US. Ak mas tvoj ucet stale vedeny pod IB v US tak skus kontaktovat IB customer service, zeby si chcel prestupit pod IBIE lebo nechces mat 20k EUR limit na svojom IB ucte.
Poplatok ak si priamo u IB (a nie napr. LYNX) je vacsinou 1$ za predaj alebo nakup akcii. Ak obchodujes pravidelne, ta suma na poplatkoch napr. voci LYNX sa moze pekne nazbierat.
gogo956 napísal: ↑28 dec 2021, 11:44
na tvojom mieste by som sa prave takemuto systemu vyhol, pretoze ak broker nedostava od teba poplatky za nakup/predaj, tak si to od teba vytiahne na niecom inom a mozno menej transparentnom.
mam to sice od typka priamo z XTB, ale viacmenej dotuju ETFka aby ziskali novych zakaznikov. Teda staci kontrolovat emaily co posielaju a vsimnut si ak nahodou zmenia poplatkovu strukturu.
Ninx napísal: ↑28 dec 2021, 20:23
mam to sice od typka priamo z XTB, ale viacmenej dotuju ETFka aby ziskali novych zakaznikov. Teda staci kontrolovat emaily co posielaju a vsimnut si ak nahodou zmenia poplatkovu strukturu.
ked ziskaju novych zakaznikov, tak s najvacsou pravdepodobnostou zdvihnu poplatky resp zavedu nove. Tymto XTB nehaním, je povazovaný za dobreho brokera. Napr IB ma poplatky vseobecne velmi nizke, takze pokial clovek nie je daytrader ktory robi obrovske mnozstva obchodov, tak tych par dolarov je asi pre kazdeho bezneho clovek nepodstatnych.