Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
neinvestujem do akcii, nemam o tom prehlad, tak mozno odveci otazka: cital som o shortovani akcii, je ale mozne byt ako maly akcionar aj na druhej strane obchodu? napr by som kupil cez online brokera akcie, ktore chcem drzat dlhodobo, preto ma nezaujima kratkodoby prepad. je v tychto online nastrojoch moznost tie akcie ponuknut pre pripadnych zaujemcov pre vypozicanie a zarobit este nieco navyse popri moznom zhodnocovani?
áno, napriklad Interacitive Brokers to maju pod nazvom "Stock Yield Enhancement Program"M142 napísal: ↑23 okt 2022, 14:52 neinvestujem do akcii, nemam o tom prehlad, tak mozno odveci otazka: cital som o shortovani akcii, je ale mozne byt ako maly akcionar aj na druhej strane obchodu? napr by som kupil cez online brokera akcie, ktore chcem drzat dlhodobo, preto ma nezaujima kratkodoby prepad. je v tychto online nastrojoch moznost tie akcie ponuknut pre pripadnych zaujemcov pre vypozicanie a zarobit este nieco navyse popri moznom zhodnocovani?

Ale zavisi to ake konkretne akcie drzis, o niektore je v ramci tohto programu vacsi zaujem a o ine prakticky nulovy.
Poznam ludi ktorym z toho tecu celom slusne percenta, ale napr mne za 6mesiacov co to mam aktivne neprisiel ani dolar.
vdaka, hlavne za ten nazov. lebo som sa to snazil vygooglit, ale nemohol som najst spravne keywords aby mi to naslo nieco k veci
ako citam, tak vacsine ludi, ktori investuju hlavne do znamych a silnych akcii sa to prakticky neoplati.

Stratis tým ale tak trochu aj svoju istotu majetku, keďže vlastníkom tých akcií bude IB a jasne ty si vlastníkom ale ak by napr. Nastal krach IB, tak by tu mohol byť problém sa domôcť svojich akcií . Je to nieco ako keď vlastnis krypto v svojej peňaženke vs na burze.
Osobne by som do toho za cenu tých pár percent vôbec nešiel.
Osobne by som do toho za cenu tých pár percent vôbec nešiel.
ak by krachol IB, tak by si mal problem sa tych akcii domoct tak ci tak. aj ked mozno by to mohlo byt v takomto pripade este narocnejsie.
Jasne že by to nebolo bezproblémové ale akcie sú napísané na tvoje meno a majú ich v niekoľkých bankách po celom svete. Ja som napr musel riešiť počas invázie Ruska, konverziu mojich ADR ruských akcií na kmeňové čo IB neumožňovalo takže som ich musel preniesť k inému brookerovi a bolo to možné, mal som ich uložené v Belgickej banke.
mam pocit ze sa to oplati iba u vysoko spekulativnych akcii, o take zaujem je a su z toho aj percenta. Lenze je otazne ci vobec take rizikove akcie drzat, pre bezneho, priemerneho
investora to cesta k dlhodobemu uspechu asi velmi nie je.
V kazdom pripade, vsetko co suvisi s Eu ekonomikou, ci €, je rizikove, tie problemy ktore mala Eu pred 15 rokmi ma aj dnes a nove sa k tomu len nabaluju. Ako to nakoniec dopadne, nech si zodpovie kazdy sám. To ze Usd posilnilo za posledny rok o 20percent, nie je náhoda, ale nieco to naznacuje. Ceny plynu, elektriny, su tak vysoke, ze mnoho podnikov uz bolo nutenych znizit produkciu, ci uplne pozastavit cinnost.
investora to cesta k dlhodobemu uspechu asi velmi nie je.
V kazdom pripade, vsetko co suvisi s Eu ekonomikou, ci €, je rizikove, tie problemy ktore mala Eu pred 15 rokmi ma aj dnes a nove sa k tomu len nabaluju. Ako to nakoniec dopadne, nech si zodpovie kazdy sám. To ze Usd posilnilo za posledny rok o 20percent, nie je náhoda, ale nieco to naznacuje. Ceny plynu, elektriny, su tak vysoke, ze mnoho podnikov uz bolo nutenych znizit produkciu, ci uplne pozastavit cinnost.
Njn, na YouTuboch sa komentovalo a stále komentuje to, že americký FED tlačí peniaze, ale o tom, že Európska centrálna banka natlačila od začiatku korony percentuálne ešte viac € do obehu ako FED, nie veľmi veľa ľudí vie. To sa samozrejme prejavuje aj na tom, že € sa prepadáva rýchlejšie a inflácia je v Európe ešte horšia ako v USA.
Historicky vždy takéto tlačenie nových peňazí viedlo k hyperinflácii a postupnému rozpadu ríše, takže je možné, že k tomu smeruje aj Európska únia, resp. aspoň Eurozóna.
Historicky vždy takéto tlačenie nových peňazí viedlo k hyperinflácii a postupnému rozpadu ríše, takže je možné, že k tomu smeruje aj Európska únia, resp. aspoň Eurozóna.
Chcel som sa opytat niekolko newbie otazok. Chcel by som zacat investovat do akcii, na zaklade prieskumu mi vysiel najlepsie Interactive Broker - mam k nemu dve otazky - pri kupe akcii je to na vase vlastne meno? Na internete som nasiel obe odpovede tak neviem presne teraz ze co. A druha otazka co sa tyka dani - dani sa az ked sa dana akcia preda so ziskom? Podobne ako napriklad kryptomeny? Povedzme ze by som bol dlhodoby holder a len dokupoval. Ak akcia ide hore pokial ju nepredam - nedanim ? Vdaka za odpoved.
na tychto dvoch linkoch najdes odpovede na vsetky svoje otazkyJaslickar napísal: ↑18 mar 2023, 12:09 Chcel som sa opytat niekolko newbie otazok. Chcel by som zacat investovat do akcii, na zaklade prieskumu mi vysiel najlepsie Interactive Broker - mam k nemu dve otazky - pri kupe akcii je to na vase vlastne meno? Na internete som nasiel obe odpovede tak neviem presne teraz ze co. A druha otazka co sa tyka dani - dani sa az ked sa dana akcia preda so ziskom? Podobne ako napriklad kryptomeny? Povedzme ze by som bol dlhodoby holder a len dokupoval. Ak akcia ide hore pokial ju nepredam - nedanim ? Vdaka za odpoved.

https://www.bluenumbers.sk/
https://ako-investovat.sk/diskusia/
Odpoviem ti na tú otázku ohľadom danenia. Vždy sa daní až realizovaný zisk, tzn. až potom, ako akcie predáš. Platí to aj pre hocijaké iné aktívum. Takže ak akcie držíš a ich hodnota medzitým stúpa, žiadne dane neplatíš a nemusíš nič extra uvádzať ani v daňovom priznaní, až pokým neralizuješ ten zisk, teda nepredáš ich.Jaslickar napísal: ↑18 mar 2023, 12:09 Chcel som sa opytat niekolko newbie otazok. Chcel by som zacat investovat do akcii, na zaklade prieskumu mi vysiel najlepsie Interactive Broker - mam k nemu dve otazky - pri kupe akcii je to na vase vlastne meno? Na internete som nasiel obe odpovede tak neviem presne teraz ze co. A druha otazka co sa tyka dani - dani sa az ked sa dana akcia preda so ziskom? Podobne ako napriklad kryptomeny? Povedzme ze by som bol dlhodoby holder a len dokupoval. Ak akcia ide hore pokial ju nepredam - nedanim ? Vdaka za odpoved.
Zabudol si doplnit ze akcie obchodovatelne na burze su po roku oslobodene od dani.
Dakujem za odpoved aj odpovede. Pozrel som aj tie fora. Po prestudovani toho fora a po par odporucaniach znamych mi prisli dve varianty vhodne - bud Lynx alebo Fio Banka - mate s nimi niekto skusenosti pripadne viete odporucit, ktore je vhodnejsie na dlhodobejsie investicie? Dakujem peknePilifo napísal: ↑19 mar 2023, 7:31 Odpoviem ti na tú otázku ohľadom danenia. Vždy sa daní až realizovaný zisk, tzn. až potom, ako akcie predáš. Platí to aj pre hocijaké iné aktívum. Takže ak akcie držíš a ich hodnota medzitým stúpa, žiadne dane neplatíš a nemusíš nič extra uvádzať ani v daňovom priznaní, až pokým neralizuješ ten zisk, teda nepredáš ich.
Jaslickar
najlacnejsi su priamo Interactive Brokers. Lynx su skvelí ale maju vyssie poplatky, Fio je tiez ok, ale horsi ako Lynx.
V konecnom dosledku je dost jedno pre koho sa rozhodnes.
najlacnejsi su priamo Interactive Brokers. Lynx su skvelí ale maju vyssie poplatky, Fio je tiez ok, ale horsi ako Lynx.
V konecnom dosledku je dost jedno pre koho sa rozhodnes.

Rozumiem - ja som pochopil ze pri Lynx napriklad si vlastnik akcie naozaj ty, pricom pri IB je to pisane na nich - ci to som zle pochopil ?
islo mi o to aby ta akcia naozaj bola pisana na tvoje meno.

Rozumiem vdaka - cize z tychto troch moznosti (lynx/IB/fio banka) - je len fio banka taka, kde je ta akcia realne na tvoje meno ?
To je zlozita otazka. Kludne chod do hociktorej z vyssie uvedenych, vsetky su seriozne a vyskusane.
pred investovanim ti doporucim spravit si prehlad, napriklad cez videa od investicni brambory, ktore najdes na YT
nie je ich vela, popisuje tam rozne nastroje a firmy, cez ktore nakupovat, atd
nie je ich vela, popisuje tam rozne nastroje a firmy, cez ktore nakupovat, atd