Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Používateľov profilový obrázok
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa gogo956 »

IB je topka, pouzivaju ho aj skuseni investory/tradery. Tiez som spokojny.
Jaslickar
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Jaslickar »

gogo956 napísal: 24 mar 2023, 13:23 To je zlozita otazka. Kludne chod do hociktorej z vyssie uvedenych, vsetky su seriozne a vyskusane.
Preco je to zlozita otazka ? Aspon z toho co som sa dozvedel od znamych, tak fio banka ponuka akcie, ktore ked si kupis, tak by mali byt na tvoje meno. Co je nieco, co by som asi chcel mat - preto ma zaujimalo ako je to u Lynx alebo IB - lebo niekde som nasiel ze su pisane na tvoje meno, a niekde ze nie. Ako to teda je, ti co ich pouzivate ? :) Vdaka

Beardie - vdaka pozriem ten kanal :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jaslickar napísal: 25 mar 2023, 11:03 Preco je to zlozita otazka ? Aspon z toho co som sa dozvedel od znamych, tak fio banka ponuka akcie, ktore ked si kupis, tak by mali byt na tvoje meno. Co je nieco, co by som asi chcel mat - preto ma zaujimalo ako je to u Lynx alebo IB - lebo niekde som nasiel ze su pisane na tvoje meno, a niekde ze nie. Ako to teda je, ti co ich pouzivate ? :) Vdaka

Beardie - vdaka pozriem ten kanal :)
neviem ti na to zodpovedne odpovedat. Na nete su rozne informacie, niektore hovoria ze akcie Fio su na meno vlastnika ine upozornuju ze idu cez agregát zberneho uctu Pershing inc /Fio banka nie je broker/.
Preto je tazke az nemozne predikovat "co by sa stalo keby sa stalo".

Autoeditácia príspevku po 17 hod 36 min 25 sek:
Jaslickar
apropo poistenie co sa akcii tyka vo Fio sa vztahuje len na 20K €
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pokial ti banka umoznuje kupit aj necele mnozstva akcii (napr. 0,5 alebo 1,5), urcite na tvoje meno nebudu, a pojde o spominany zberny ucet ci podielovy fond - manazovany fond, a teda akcia nebude na tvoje meno.
Jaslickar
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Jaslickar »

Rozumiem vdaka za odpovede. A ked niekto chce investovat tak, ze budu akcie na jeho meno ? Kam vlastne ma ist ? :D
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možností je viac no nik nevie, ako to bude ďalej. V minulosti sme s manželkou dosiahli veľmi slušný výnos. Za tento rok sme v pluse, no minulý spravil miernu stratu, ktorú navýšila inflácia. Som presvedčený, že to pôjde hore no hádať kedy si netrúfam.
Kam ísť - my dôverujeme pánovi, ktorý pre nás robí vyše 6 rokov čo potrebujeme a dobre. Hoci som sa tomu kedysi dávno rok venoval, zistil som vtedy, že nemám čas držať si široký prehľad, tak to nechávam na profesionála, len si jeho výstupy overujem, kontrolujem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jaslickar napísal: 26 mar 2023, 23:43 Rozumiem vdaka za odpovede. A ked niekto chce investovat tak, ze budu akcie na jeho meno ? Kam vlastne ma ist ? :D
U FIO su tvoje akcie na tvoje meno. To je definitivne info ktore som nasiel.Ale rucia iba tych 20K €.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar napísal: 27 mar 2023, 18:43 Možností je viac no nik nevie, ako to bude ďalej. V minulosti sme s manželkou dosiahli veľmi slušný výnos. Za tento rok sme v pluse, no minulý spravil miernu stratu, ktorú navýšila inflácia. Som presvedčený, že to pôjde hore no hádať kedy si netrúfam.
Kam ísť - my dôverujeme pánovi, ktorý pre nás robí vyše 6 rokov čo potrebujeme a dobre. Hoci som sa tomu kedysi dávno rok venoval, zistil som vtedy, že nemám čas držať si široký prehľad, tak to nechávam na profesionála, len si jeho výstupy overujem, kontrolujem.
Pre 90% (ak nie viac) retailových investorov je najlepšie každý mesiac kupovať S&P500 ETF a nemusíš vôbec nič sledovať. Priemerný výnos je 9-10% p.a. pri inflácii 2-3%. Samozrejme teraz sme v kríze, takže sa nedajú takéto výnosy očakávať, ale v dlhodobom horizonte 10+ rokov je takmer nemožné byť v strate. Na túto stratégiu nie je nutný žiadny finančný poradca, ktorý akurát znižuje váš zisk, ale pár hodín googlenia a čítania investičných webov.

A k tým finančným poradcom som dnes natrafil na dobré memečko :D
Prílohy
financni_poradcovia.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo

áno, objektívne zhodnotené, je pravidelne investovanie do ETF ta najlepsia cesta. Odporuca to aj Buffett. :)
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Nemam rad vetu "investovanie do ETF je ta najlepsia cesta". Je to troska matuce pre amatera kedze ETF fond moze kopirovat uplne hocico. Aj cenu psenice na trhu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 28 mar 2023, 20:44 Nemam rad vetu "investovanie do ETF je ta najlepsia cesta". Je to troska matuce pre amatera kedze ETF fond moze kopirovat uplne hocico. Aj cenu psenice na trhu.
ano, malo by to byt upresnene: kopirujuci velke indexy ako napr: Dow, Nasdaq, S&P500. :)
KE10
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa KE10 »

Mám 25tisíc ktoré som si našporil na vyplatenie zostatku hypotéky.
Fixácia mi končí o rok a pól a práve vtedy to plánujem doplatiť. Kam by ste uložili peniaze na takéto obdobie teraz?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak chceš tieto peniaze použiť za 1 a pol roka, tak jedine sporiaci alebo termínovaný účet (so splatnosťou okolo dátumu konca fixácie hypotéky).

Pri akejkoľvek inej investícii na takto krátky čas je nemalé riziko, že z tých 25 000 eur bude oveľa menej...
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Tak ako bolo spomenuté, buď termiňák, prípadne Fio Sporiaci Účet, ten robí 2% p.a.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Resp Fio konto (ale limit len 10k).

Za mna vyplacat hypo je nezmysel (zacal by som nad tym uvazovat asi pri hypo od 7% p.a.). Menej usetris a nebudes mat peniaze k dispozicii v pripade nudze. Ale chapem, pre niekoho je to psychologia ze bude menej zadlzeny.
Ja osobne idem robit presny opak.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

dajme príklad. máš na účte 20k, končí ti fix a máš 4% úrok a zvyšok hypo 90k. nedáš mimoriadnu splátku?
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

No velmi blizko si sa trafil do mojej situacie. Nie nedam. Navysim si hypo, investujem a bude na dochodok resp predcasny dochodok.
Vseobecne plati ze do cca 5% p.a. (ale toto je silne individualne) sa to povazuje za zdravy dlh. A so zdravym dlho sa oplati byt zadlzeny na 100% moznej vysky. Samozrejme ale neprezrat tieto peniaze.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

mne končí fix. fix bol na 3 roky zvyšok hypo 92800€. plánujem to stiahnuť na 85k a dať na 25 rokov alebo ešte trocha menej.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako pisem mam podobnu situaciu. Konci mi fix (minily rok som uspesne prokrastinoval), istinu aj uspory podobne. Akurat mam vyhodu ze som mal doteraz nastavenu kratku dobu hypo takze si to budem vediet vyrazne natiahnut.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

K-u-b-i-a-k napísal: 16 máj 2023, 18:42 dajme príklad. máš na účte 20k, končí ti fix a máš 4% úrok a zvyšok hypo 90k. nedáš mimoriadnu splátku?
No tie peniaze sa dajú investovať určite rozumnejším spôsobom ako len umorením 4%-ného dlhu. Stačí to hodiť do relatívne konzervatívneho S&P500 ETF a v horizonte 10+ rokov by ti to malo hodiť v priemere 9-10% p.a, takže si 5-6% p.a. v pluse oproti mimoriadnej splátke hypotéky.
Napísať odpoveď