STU FCHPT studium

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mukel
Light Expert
Light Expert

STU FCHPT studium

Príspevok od používateľa mukel »

Ahojte.

Uvažujem nad tým, že pôjdem študovať na STU, FCHPT. Z chémie som nematuroval, ale mal z nej maximálne dvojky na gymnázium.
Fyziku neznesiem.

Išiel by som na Biotechnológiu, alebo CHI.
V budúcnosti by som sa chcel venovať patentovaniu liečiv.

Má zmysel to študovať ak nie som nejaký zažratý chemik?
Študoval to tu niekto?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: STU FCHPT studium

Príspevok od používateľa ephramko »

Tvoj príspevok má 54 slov, ale už len z toho mi je celkom zrejmé, že ťa chémia nebaví a (z nejakých bližšie nešpecifikovaných príčin) by si z toho mal rád titul. Zlý výber školy a odboru, len ak ti ide o titul.

PS: Chémia patrí pod prírodné vedy, takže základom je matematika a fyzika, na ktorú sa určite bude klásť dôraz v 1. a 2. ročníku a to si ani nemusím pozerať študíjny plán toho odboru...

PS2: Vieš mi povedať spôsobom, ako keby si to mal vysvetliť svojej babke, že čo je také úžasné na patentovaní liečiv a prečo by si sa tomu chcel venovať?

PS3: Farmácia tiež nie je škola, kde by človek bez vzťahu k chémii vydržal.
mukel
Light Expert
Light Expert

Vôbec mi nejde o titul, chcem ale aby ma škola pripravila na pracovný život. Rád by som doštudoval.
Rozmýšľal som aj nad farmáciou.

No keď je dôraz na matematiku a fyziku, tak môžem povedať, že z matematiky a informatiky som maturoval ale fyziky sa bojím, pretože ju neznesiem. Neviem, či by som teda nemal kvôli tomu prestať rozmýšľať nad štúdiom na tejto škole.

Takisto, keďže z chémie som nematuroval z chémie, nemal som ani labáky. Myslíš žeby ma to tam všetko naučili, alebo očakávajú, že tam príde absolvent strednej školy čo už to všetko vie a netreba sa s ním takto trápiť ako so mnou? Naučili by ma to tam, alebo by očakávali skôr. že už tam s týmito vedomosťami prídem a nezaoberali by sa tým?

Výroba a patentovanie liečiv? Existujú doplnky stravy, ktoré liečia a ja by som ich možno nejakým pozmenením zloženia, alebo celkovým prerobením patentoval na lieky a vyrábal ďalšie. Chcel by som takto pomáhať zdravotníctvu, ak by mi to dovolili.

Ty tam tiež študuješ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nájdi si radšej niečo iné
mukel
Light Expert
Light Expert

beardie napísal:Nájdi si radšej niečo iné

Prečo? Čo je to iné?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Chémia je vlastne aplikovaná fyzika.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

A na akú školu to chodíš, keď si z chémie nikdy nemal labáky?

Prvý semester býva väčšinou taký "opakovací", kedy v priebehu 2-3 mesiacov prebehnete 4 roky stredoškolskej chémie, ale rozhodne to nie je tak, že by ťa to na výške doučili. Skôr to slúži na to, aby si študenti doplnili ojedinelé diery vo vedomostiach (každý pochádza z inej školy) a najmä, aby škola vyhádzala ľudí, ktorí proste na to nemajú. Hlavný rozdiel oproti strednej škole je taký, že výška je o samoštúdiu. Prednášky slúžia na to, aby ťa vyučujúci v ideálnom prípade upútal danou problematikou, vysvetlil maximálne základné pojmy, podnietil tvoju zvedavosť a túžbu po vedomostiach, prípadne hovoril o niečom, čo on skúma, ale čo je len zlomok danej problematiky. Je na tebe, aby si si to doštudoval a naučil sa na skúšky.

Ak si nerozumel stredoškolkej fyzike, garantujem ti, že nebudeš rozumieť ani tej vysokoškolskej. U nás to vyzeralo ako v nejakom americkom filme. Profesor načrtol problematiku, ktorú sa budeme snažiť dokázať a následne hodinu a pol mlčky po tabuly písal vzorce, výpočty, odvodzoval...a my sme asi tak po 5 minútach prestali chápať, čo vlastne robí. Rozumel tomu 1 človek z 300...a to bol chalan, ktorý ani nemal maturitu. Mal 15 rokov a na prednášky chodil poobede po vyučovaní, lebo ho bavili a chcel byť teoretický fyzik.

A do tretice, zdá sa mi, že si veľmi idealizuješ celý proces vývoja liečiv a ich klinického a administratívneho schvalovania. Pretože to stojí milióny. Keď sa bavíme o výživových doplnkoch, ktoré "liečia", tak ti poviem narovinu, že ak chceš podnikať v tejto oblasti a predávať cukrové tablety, tak na to nepotrebuješ diplom z farmácie. Skôr z marketingu a nejakej biznis školy.

Ale je to tvoja vec, ako sa rozhodneš naložiť so svojim životom. Kľudne si na farmáciu daj prihlášku, ale podľa mňa neprejdeš ani cez prijímačky.
mukel
Light Expert
Light Expert

ephramko napísal:A na akú školu to chodíš, keď si z chémie nikdy nemal labáky?

Prvý semester býva väčšinou taký "opakovací", kedy v priebehu 2-3 mesiacov prebehnete 4 roky stredoškolskej chémie, ale rozhodne to nie je tak, že by ťa to na výške doučili. Skôr to slúži na to, aby si študenti doplnili ojedinelé diery vo vedomostiach (každý pochádza z inej školy) a najmä, aby škola vyhádzala ľudí, ktorí proste na to nemajú. Hlavný rozdiel oproti strednej škole je taký, že výška je o samoštúdiu. Prednášky slúžia na to, aby ťa vyučujúci v ideálnom prípade upútal danou problematikou, vysvetlil maximálne základné pojmy, podnietil tvoju zvedavosť a túžbu po vedomostiach, prípadne hovoril o niečom, čo on skúma, ale čo je len zlomok danej problematiky. Je na tebe, aby si si to doštudoval a naučil sa na skúšky.

Ak si nerozumel stredoškolkej fyzike, garantujem ti, že nebudeš rozumieť ani tej vysokoškolskej. U nás to vyzeralo ako v nejakom americkom filme. Profesor načrtol problematiku, ktorú sa budeme snažiť dokázať a následne hodinu a pol mlčky po tabuly písal vzorce, výpočty, odvodzoval...a my sme asi tak po 5 minútach prestali chápať, čo vlastne robí. Rozumel tomu 1 človek z 300...a to bol chalan, ktorý ani nemal maturitu. Mal 15 rokov a na prednášky chodil poobede po vyučovaní, lebo ho bavili a chcel byť teoretický fyzik.

A do tretice, zdá sa mi, že si veľmi idealizuješ celý proces vývoja liečiv a ich klinického a administratívneho schvalovania. Pretože to stojí milióny. Keď sa bavíme o výživových doplnkoch, ktoré "liečia", tak ti poviem narovinu, že ak chceš podnikať v tejto oblasti a predávať cukrové tablety, tak na to nepotrebuješ diplom z farmácie. Skôr z marketingu a nejakej biznis školy.

Ale je to tvoja vec, ako sa rozhodneš naložiť so svojim životom. Kľudne si na farmáciu daj prihlášku, ale podľa mňa neprejdeš ani cez prijímačky.
Tak ak je FCHPT o fyzike, tak si kludne tuto skolu budem musiet skrtnut. Ty studujes/studoval si fchpt? Pytal som sa jednej dievciny odtial a vravela mi, ze je tam vela chemie a dost vela fyziky, porovnatelne s chémiou...
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

V prvom rade je to technicka skola, takze matematiky a fyziky je tam az az (od obyc fyziky kde beries zaklady az po fyzikalnu chemiu) .

Ak fyziku neznesies, nesustredil by som sa na technicky zameranu skolu.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

a preco vlastne nepokracujes v tej informatike, ked si uz z nej maturoval? to je asi jediny smer technickeho zamerania, kde sa fyzika moc neriesi(byva v maximalne dvoch semestroch, niekde dokonca vobec) a aj tam kde je sa na nu da pripravit.
mukel
Light Expert
Light Expert

M142 napísal:a preco vlastne nepokracujes v tej informatike, ked si uz z nej maturoval? to je asi jediny smer technickeho zamerania, kde sa fyzika moc neriesi(byva v maximalne dvoch semestroch, niekde dokonca vobec) a aj tam kde je sa na nu da pripravit.

Informatika nie je pre mna.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Chod na niečo, čo by ťa mohlo potenciálne baviť, ekonomika s informatikou napr.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Nepremeskal si uz terminy podania prihlasok na VS?

Ja osobne kebyze mozem vratit cas o 10 rokov spat, tak si dam prihlasku na zubne lekarstvo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Kamoska chodila na STU FCHPT, ta matematika oproti (oproti Infomatike na STI FII) bola v podstate lahka, ale derivacie, integraly a rady sa budes ucit na kazdom technickom alebo ekonomickom odbore. Na druhej strane som doucoval matiku jednu babu z ekonomie (odbor mal v nazve poistovnictvo) na Komenskeho, tam tiez derivacie a integraly ale svojou zlozitostou oproti mojim to bola trojclenka :D .
STU-cka naozaj nie je skola na ziskanie titulu, na druhej strane to zametnavatelia vedia.
ephramko napísal:Ja osobne kebyze mozem vratit cas o 10 rokov spat, tak si dam prihlasku na zubne lekarstvo.
Ja tiez, ale nie kvoli platu, ale kvoli tomu, ze to je zaujimavy odbor.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Podla mna je to perfektny odbor:
- Hned po skonceni skoly si mozes otvorit sukromnu prax (u obycajneho psychologa potrebujes 6 rokov psychoterapeutickeho vycviku + 3 roky na atestaciu). Zivis sam seba, takze prijmy zavisia od tvojej sikovnosti a kvality prace.
- Viac nez ferove financne ohodnotenie tvojej prace (aj ked prve roky pojdes na dlh - kedze kreslo, RTG, rozne ine vybavenie stoji nemale peniaze).
- Ziaden psychopaticky sef alebo naruseni kolegovia (sestru si vyberies sam).
- Tento odbor nie je zavisly od jazyka alebo kulturneho prostredia (psychoterapia je presny opak), takze si mozes kludne zbalit veci a ist robit zubara do lepsej krajiny ako je tento skorumpovany bananistan.
- Potencialna klientela je v podstate nekonecna (vsetci ludia maju zuby, ktore sa kazia a bolia a vsetci ludia musia nejako jest).
- Je vysoka pravdepodobnost ze to mozes robit az do dochodku (jedine ze by vynasli nejakeho robota stomatologa, pripadne nejaku high tech latku, co by ti vyzrala kaz a zaroven by ti do 24hodin tie casti zuba dorastli, takze by nebolo potrebne vrtat ani trhat - ale taketo technologie v horizonte 50 rokov podla mna nebudu urcite).

Podobne lukrativny odbor je pohrebnictvo...tam ti dokonca tvoji klienti ani nemozu dat na FB zlu spatnu vazbu :lol:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mna skor zaujima z technicko medicinskeho pohladu, zaujimave problemy a nastroje :D
Ono vyberat si odbor podla lukrativnosti, nie je najlepsi napad, mal som plno spoluziakov co sli studovat informatiku, lebo informatici dobre zarabaju, vetcina z nich nedostudovala. Na druhej strane studovat daco lahke len pre to, ze clovek dostane titul, tiez nie.
Napísať odpoveď