Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Paragon
Medium Star
Medium Star

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Paragon »

Neviem, preto sa pytam. Ja by som skor ocakaval, ze biznis model bude taky, ze jednotlive prevadzky budu "lacnejsie" pre MultiSport vstupy, zamestnavatel bude platit nejaku fixnu sumu MulstiSport-u a MultiSport bude zit z toho, ze firma kupi vacsine zamestnancov danu kartu a vacsina z nich to nebude pouzivat.
Používateľov profilový obrázok
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aacid napísal: 10 máj 2023, 8:42 tak ja myslim asi nieco ine.
Toto je take ze mas kartu a kazdy den mas zadarmo vstup do jednej prevadzky.
myslíme to isté
Snáď necakas ze zamestnávateľovi príde na konci mesiaca faktúra s prehľadom tvojich vstupov a on to následne všetko preplatí
To je obyčajný paušál, každý mesiac sa platí rovnako, viz môj post
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som to zle pochopil. je mi jasne ze to musi byt pausalne.
u nas to bude pravdepodobne hradene na 100% zamestnavatelom, ak to teda bude.
na prvy pohlad mi to prislo ako blbost ale pozeram ze je tam ozaj vela prevadzok. a ak v tom kazdy den vstup niekam tak sa to celkom oplati.

uz len zacat cvicit :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

My máme Multisport vo firme ako benefit už niekoľko rokov. Máme ho zo 100% hradený zamestnávateľom pre každého zamestnanca.

Samozrejme mne ako zamestnancovi to vyhovuje, používam ho hlavne na vstupy do posilky po celom meste alebo aj na Slovensku, ale pre Multisport to musí byť brutálny biznis, pretože viem, že väčšina mojich kolegov Multisport takmer vôbec nevyužíva. Príde mi spravodlivejšie nechať aspoň časť ceny zaplatiť zamestnancom, pretože to aspoň potom odfiltruje tých, ktorý ju fakt chcú od tých, ktorí ju vôbec nepotrebujú...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Je to dobra vec, su v tom okrem posiliek aj napr plavarne.

Autoeditácia príspevku po 8 hod 26 min 16 sek:
btw, ten vynimocny stav ci aky to bol kvoli Covidu, uz ho formalne zrusili, ci stale este technicky plati?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 11 máj 2023, 19:00 btw, ten vynimocny stav ci aky to bol kvoli Covidu, uz ho formalne zrusili, ci stale este technicky plati?
Zrušili ho myslím niekedy v prvej polovicu roku 2022.

Sme ale stále v stave mimoriadnej situácie, kvôli covidu od roku 2020 a kvôli vojne na Ukrajine od roku 2022. Priamy dopad na obyvateľov to nemá. Zrušili všetky proticovidové opatrenia. Mimoriadna situácia umožňuje ministerstvám prelievať peniaze z iných zdrojov na riešenie mimoriadnej situácie. To sú tie rôzne balíčky pomoci, jednorazové dávky, kompenzácie, príspevky za ubytovanie utečencov a pod.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Mam taku otazocku pre ekonomov alebo znalych veci.
Moze firma,ktora ma milionove obraty skoncit v strate?
Ci sa da nejako pred "statom" zakamuflovat zisk,aby umyselne vykazovali cervene cisla a nemuseli platit dane zo zisku?
dik
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Obrat je prijem. Nic to nehovori o nakladoch. Co z toho, ze firma preda tovar za 2 miliony eur, ak kupila na to material za 1,5 miliona, 500 tisic dala na zamestnancov a 200 tisic na energie s najmom budovy. Hned mas stratu 200 tisic eur.

Alebo mas firmu, ktora ma budovu. A ta budova stoji na prenajatom pozemku majitela alebo jeho zeny. A mesacne mu plati 10 tisic eur za prenajom. Sice sa firme dari, ale rocne takto odleju 120 tisic eur.

Alebo sa nakupia auta do rodiny, pozemok, nehnutelnost, cenne papiere, kupa investicneho zlata. Alebo rozne kupno-predajne zmluvy od roznych fyzickych osob, ktore boli fiktivne a sluzia len na vytvorenie nakladov. A stale su tu firmy, ktore maju dlhy a su ochotne za poplatok spravit faktury.

Takze ak firma, ktora robi so zelezom, drevom alebo v stavebnictve potrebuje spravit naklady, tak si 100 tisic eur dokaze spravit behom jedneho dna.

Niektore veci sa daju vycitat z uctovnej zavierky, ktora sa povinne podava s danovym priznanim a je ju mozne najst na Finstate. Tam vies vycitat aj porovnanie s inymi rokmi, ze ako pribudol majetok firmy, peniaze (v hotovosti = v pokladni) a ucty v bankach, pohladavky a zavazky atd.
JCM01
Star
Star

Príspevok od používateľa JCM01 »

A potom tu sú pobočky zahraničných firiem, ktoré nevyrábajú pre koncového zákazníka, ale pre svoju matku, resp. product home.
V týchto prípadoch má COM predpísanú akú maximalnú maržu si môže uplatniť na projekt a potom sa veľmi ťažko manévruje s nákladmi. Väčšina týchto firiem je rado, keď skončia na nule.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Alebo sa predava materskej firme know how. Ako Google so sidlom v Irsku, kde predavali know how vyhladavaca, aby sa vyhli daniam v USA - https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... ieva-dane/
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Mozno triviálna otazka, ale mne to hlava neberie. Ako funguje prehliadač safari na iOS. Ak zadávam adresu na nejaku stranku, vobec mi safari neodporúča stranku z histórie. Ale hlavne, odporuca mi vselijake zvlastne stranky na ktorych som ani nikdy v zivote nebol. Hlavne mi to odporuca napriklad hlavnespravy.sk. Zadávam si do prehliadača Facebook a mne go vzdy vtedy odporuca hlavne správy a preto som na zen odkaz aj niekolko krat klikol. No sam som nikdy na tu stranku nesiel.
Je toto normalne alebo ako to opravit? Robí mi to tak uz snáď rok.
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Many, many - many.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Peter00 napísal: 12 máj 2023, 19:04 Mozno triviálna otazka, ale mne to hlava neberie. Ako funguje prehliadač safari na iOS. Ak zadávam adresu na nejaku stranku, vobec mi safari neodporúča stranku z histórie. Ale hlavne, odporuca mi vselijake zvlastne stranky na ktorych som ani nikdy v zivote nebol. Hlavne mi to odporuca napriklad hlavnespravy.sk. Zadávam si do prehliadača Facebook a mne go vzdy vtedy odporuca hlavne správy a preto som na zen odkaz aj niekolko krat klikol. No sam som nikdy na tu stranku nesiel.
Je toto normalne alebo ako to opravit? Robí mi to tak uz snáď rok.
To bude tym, ze si u aple platia reklamu. Podobne ako su prve vysledky pri vyhladavani v Googli.
Peter00
Medium Star
Medium Star

harrison314 napísal: 12 máj 2023, 21:32 To bude tym, ze si u aple platia reklamu. Podobne ako su prve vysledky pri vyhladavani v Googli.
Ale to by to hadam robilo aj inym ludom. Akoze stve ma to. Na druhu stranu som soravil vsetko pre to, aby som obmedzil zbieranie udajov o mne, tak preto mi to vyhadzuje tak “odveci” reklamu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

No to je personalizovana reklama. Hadam si si nemyslel, ze Apple ta nesleduje :D

A nespravil si pre to vsetko, uz len tym, ze pouzivas Safari a Apple produkty, nemaju moznost vypnut sledovanie. Apple sa sice tvari, ze proti nemu bojuje, ale realne bojuje proti sledovaniu inych stran (googlu).
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Peter00 napísal: 13 máj 2023, 9:09som soravil vsetko pre to, aby som obmedzil zbieranie udajov o mne
Boj s veternymi mlynmi. Obmedzujes tym sam seba.
starysomar
Addict
Addict

Peter00 - paranoja?
Peter00
Medium Star
Medium Star

starysomar napísal: 13 máj 2023, 9:45 Peter00 - paranoja?
Ani nie. Mne je jasne, ze ja nikoho nezaujimam. Preto sa nebojim ani, z presne nešpecifikovaných dôvodov zlých, čínskych firiem a podobne.
Jednoducho som to tak chcel spravit, personalizovaná reklama ma nezaujíma, lebo nechcem dostávať podnety na to, čo môžem kúpiť a nič mi tak nechýba
starysomar
Addict
Addict

Mne vadi viac reklama na podvodne stranky prakticky na vsetkych spravodajskych serveroch.
Bukovsky, varene banany, znizovanie dochodkov a podobne - a smeruje to na odrby...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja sa snazim si to nevsimat.
Napísať odpoveď