Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Ahojte, ako funguje napr. v pivovare umyvanie vratenych flias zo skla?
Rad by som vedel, ako je zabezpecene, ze opakovane pouzita flasa je dokonale cista.
Rad by som vedel, ako je zabezpecene, ze opakovane pouzita flasa je dokonale cista.
- mirak2
- Hardcore addict
Predpokladam, ze ide o obrovsku umyvacku, prud vody s vysokou teplotou + nejaka lepsia chemia ako davas v tablete do svojej umyvacky.
- starysomar
- Hardcore addict
volal mi niekto ze "mate skusenosti s investovanim", mal moje meno (cislo samozrejme) a nebol ochotny povedat odkial moje udaje ziskal ani nazov firmy pre ktoru pracuje.
da sa toto nejak riesit? viem to nahlasil niekde? na internete so nasiel formular pre nahlasenie porusenia ochrany osobnych udajov ale to bolo urcene pre "prevadzkovatelov" a nie obcanov.
da sa toto nejak riesit? viem to nahlasil niekde? na internete so nasiel formular pre nahlasenie porusenia ochrany osobnych udajov ale to bolo urcene pre "prevadzkovatelov" a nie obcanov.
Bohužiaľ nie. Ak si sa niekedy registroval do nejakého eshopu alebo si niekde na internetoch zadával svoje osobné údaje, tak ten subjekt ich mohol predať nejakej telemarketingovej spoločnosti. Spätne zistiť, kto to bol, je prakticky nemožné, takže nemáš sa na koho sťažovať.
asi pred dvoma rokmi sa mi stalo nieco podobne. Neustale mi volal nejaky chlapík ktory presviedcal aby som cez nich investoval do akcii takym intenzivnom sposobom akoby na niečom frčal. Vzdy som mu povedal ze nemam zaujem a ze nech mi uz nevola a zablokoval som si to číslo. Vzdy presli asi tak 2tyzdne a on volal znovu z ineho cisla, takto sa to opakovalo dost dlho. 5minut rapotal a ta snaha jeho bola trochu obduvuhodna. Aby som sa ho zbavil, tak som mu povedal, ze nemam ziadne volne peniaze takze je zbytocna jeho snaha ale on sa nedal odbyt a spytal sa: "A nemozete si pozicat?" Pravdepodobne to bol nejaky podvod..
Autoeditácia príspevku po 1 min 57 sek:
Autoeditácia príspevku po 1 min 57 sek:
viem ze toto predavanie databaz klientov bolo kedysi legalne, ale je to este stale ok? Lebo ten zakon sa myslim menil. By bolo dobre zistit ako to je naozaj.Pilifo napísal: ↑23 máj 2023, 19:37 Bohužiaľ nie. Ak si sa niekedy registroval do nejakého eshopu alebo si niekde na internetoch zadával svoje osobné údaje, tak ten subjekt ich mohol predať nejakej telemarketingovej spoločnosti. Spätne zistiť, kto to bol, je prakticky nemožné, takže nemáš sa na koho sťažovať.
Som si takmer istý, že predávanie zákazníckych databáz legálne nie je, ale ak si sa nezaregistroval len na 1 eshop v živote, tak je bez šance zistiť, kto leakol tvoje osobné údaje
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ved presne na toto mame GDPR, dnes je to legalne, len ak k tomu das explicitny suhlas pri registracii a nesuhlasnie nemoze znamenat nemoznost pouzit ich sluzbu.
Keď sa rozprávame s kolegami z okolia ...Prečo na dedine platia vyššie poplatky za smeti ako v meste?
predpokladam ze z dovodu nizsej efektivity zberu na dedine /na km prejdenej vzdialenosti sa vyzbiera vyrazne menej /.
Na dedine je nizka hustota platcov, tj naklady na zber odpadu na jedno odberne miesto su vyssie.
Tu je aktualny clanok na tuto temu - https://myzvolen.sme.sk/c/23172527/vola ... nicka.html
no prave pre toto ma zaujimalo ze komu viem nahlasit taketo nieco. lebo pokial niekto predal moje osobne udaje bez mojho suhlasu tak by to niekto riesit mal...harrison314 napísal: ↑24 máj 2023, 7:12 Ved presne na toto mame GDPR, dnes je to legalne, len ak k tomu das explicitny suhlas pri registracii a nesuhlasnie nemoze znamenat nemoznost pouzit ich sluzbu.
inak k tomu davaniu udajov, sam to sice nerobim ale uz som o tom pocul davnejsie, pokial mas gmailovu adresu tak pomocou znamienka plus tam mozes pridat akykolvek text a mail ti stale pride.
teda teoreticky sa registrujes na nejakom novom eshope tak miesto adresy [email protected] tam zadas [email protected] a potrdzovaci mail ti pride aj tak. v databaze eshopu bude adresa s +, pokial ju predaju niekomu a ten ti posle spam tak podla adresy na ktoru to posielal vidis ze ju ziskal z toho eshopu.
v mojom pripade by to aj tak nepomohlo lebo mi ten typek volal.
no a zial netusis odkial to cislo ma ani kedy ho ziskal. za posledny mesiac som nakupoval z viacero roznych novych eshopov ale on tu adresu kludne moze mat zo starsej registracie.
z mojej strany to nie je sanca zistit. ale pokial by to bolo tresne vymahatelne tak by som ocakaval ze policia kontaktuje cloveka co mi volal a on bude musiet preukazat odkial tie informacie ma.
aacid, povedal by som, že máš až naivnú predstavu o tom, ako efektívne dokáže štátna polícia chrániť tvoje práva, ale na to je iná téma
Som si skoro istý, že keby si prišiel na fízlárnu a nahlásil by si im tento priestupok/trestný čin, spísali by to s tebou, založili do šuflíka a už by to nikdy nevytiahli.
Som si skoro istý, že keby si prišiel na fízlárnu a nahlásil by si im tento priestupok/trestný čin, spísali by to s tebou, založili do šuflíka a už by to nikdy nevytiahli.
neriesim vobec ako by to prebiehalo, pytam sa len na to ci to vobec je kam nahlasovat.
nemyslim si ze tuto policajt na stanici by s tym nieco spravil, je dost pravdepodobne ze ani netusi co poriadne GDPR je.
nemyslim si ze tuto policajt na stanici by s tym nieco spravil, je dost pravdepodobne ze ani netusi co poriadne GDPR je.
Mám s niečím podobným skúsenosť. Keď sa podvodníci pokúšali oje*ať moju ženu, aby im poslala BTC cez celkom prešpekulovaný podvod (našťastie neúspešne), tak ona to chcela ísť nahlásiť na fízlárnu. Ja som bol presvedčený o tom, že to nemá zmysel, ale išiel som tam s ňou. Fízel si akurát zapísal číslo, z ktorého jej volali a ktoré bolo nafakované od reálneho policajného vyšetrovateľa, povedal jej, že týchto podvodov už mali hlásených niekoľko, niektoré dokonca úspešné, ale bohužiaľ nemajú žiadne nástroje, ako tomu zabrániť, treba si proste dávať na podvodníkov pozor...
Tým sa celé vyšetrovanie uzavrelo
Tým sa celé vyšetrovanie uzavrelo
Treba byt opatrny a upozornit na taketo podvody hlavne dochodcov, ti su casto ochotni uverit doslova comukolvek.
Ja mam trochu z ineho sudka, babka tvrdi, že pod nou byvaju vyrobcovia drog, no nemam rukolapny dôkaz, ze to tak je. Zavolat na nich policajtov, že tam niečo vyrábajú pokial si nie som istý či to tak je je asi blbost.
No babka sa v kuse sťažuje, že sa cez noc vôbec nevyspí, keď to tam varia alebo čo, vraj musí ráno niekoľko hodín vetrať aby sa zbavila nejakého smradu, hoci vždy keď k nej prídeme, tak nič cítiť nie je, tak neviem či je to všetko iba v jej hlave, alebo na tom niečo je.
V tom byte pod ňou na prízemí bývajú nejaké pofiderné individuá a celý deň majú zatiahnuté žalúzie a zatvorené okná a vychádzajú z bytu až v nočných hodinách, defakto ako keby cez den spali a v noci fungujú.
No babka sa v kuse sťažuje, že sa cez noc vôbec nevyspí, keď to tam varia alebo čo, vraj musí ráno niekoľko hodín vetrať aby sa zbavila nejakého smradu, hoci vždy keď k nej prídeme, tak nič cítiť nie je, tak neviem či je to všetko iba v jej hlave, alebo na tom niečo je.
V tom byte pod ňou na prízemí bývajú nejaké pofiderné individuá a celý deň majú zatiahnuté žalúzie a zatvorené okná a vychádzajú z bytu až v nočných hodinách, defakto ako keby cez den spali a v noci fungujú.
Ked sa vari piko tak to je velmi citit v celom dome. Mozu tam ale vyrabat aj nieco ine.
Jedie, ze by tam clovek prespal a zistil ci je to v babkinej hlave, alebo to aj ma nejaky zaklad, pripadne sa este spytat okolitych susedov ci je tam vsetko s kostolnym poriadkom, hoci nechapem ako by mohla nieco citit, ved cez panely sa hadam nijaky zapach do bytu nedostane. No uz to od nej pocuvame niekolko mesiacov, ak nie viac.
retkvic
ale na chodbe pred dverami toho bytu by to malo byt citit ak sa tam nieco deje, lebo tie chemicke vypary sa v podstate nijako nedaju efektivne skryt. Moze to byt samozrejme aj iba v hlave, na starobu postupne vsetci zblbneme, ak budeme zit dostatocne dlho, tak už to chodí.
Autoeditácia príspevku po 21 hod 35 min 38 sek:
Poľnohospodár z Patiniec je zúfalý: Labute sa na mojom poli zdrogovali a nevedia odletieť! | Nový Čas
https://www.cas.sk/clanok/2803403/polno ... -odletiet/
Autoeditácia príspevku po 5 hod 33 min 34 sek:
Btw vsimol som si zajimavu vec pri platbach cez Aliexpress: ked kupujem v eshopoch Usa/Eu tak vzdy to odo mna ziada autorizaciu kodu cez sms. Pri Aliexprese nie. Tomu viac menej chapem, lebo asi bankove pravidla pre Cinu su benevolentnejsie ako pre USa/Europu. Ale co ma skutocne zarazilo je, ze uz mi stara karta davno expirovala, ale stale sa da hradit s uz neaktualnymi udajmi. Tj. cislo zostalo, ale datum expiracie a CNC kod su uz ine. Uz som to vyskusal viackrat a vzdy na pvy pokus to vypise error, ale ked da clovek opakovat tak payment prejde. Pritom tam nie su spravne udaje ulozene. Zaujimave.
ale na chodbe pred dverami toho bytu by to malo byt citit ak sa tam nieco deje, lebo tie chemicke vypary sa v podstate nijako nedaju efektivne skryt. Moze to byt samozrejme aj iba v hlave, na starobu postupne vsetci zblbneme, ak budeme zit dostatocne dlho, tak už to chodí.
Autoeditácia príspevku po 21 hod 35 min 38 sek:
Poľnohospodár z Patiniec je zúfalý: Labute sa na mojom poli zdrogovali a nevedia odletieť! | Nový Čas
https://www.cas.sk/clanok/2803403/polno ... -odletiet/
Autoeditácia príspevku po 5 hod 33 min 34 sek:
Btw vsimol som si zajimavu vec pri platbach cez Aliexpress: ked kupujem v eshopoch Usa/Eu tak vzdy to odo mna ziada autorizaciu kodu cez sms. Pri Aliexprese nie. Tomu viac menej chapem, lebo asi bankove pravidla pre Cinu su benevolentnejsie ako pre USa/Europu. Ale co ma skutocne zarazilo je, ze uz mi stara karta davno expirovala, ale stale sa da hradit s uz neaktualnymi udajmi. Tj. cislo zostalo, ale datum expiracie a CNC kod su uz ine. Uz som to vyskusal viackrat a vzdy na pvy pokus to vypise error, ale ked da clovek opakovat tak payment prejde. Pritom tam nie su spravne udaje ulozene. Zaujimave.