Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa gogo956 »

skooty
A teda tym odvovodnit svoje tvrdenie ze na technologickom poli som za poslednych 30 rokov nejaku velku prevratnu novinku nevidel.
ale takto by si v podstate mohol tvrdit, ze neexistuje defacto vobec ziaden pokrok. Lebo spravy si ludia pisali na hlinene doštičky uz pred tisickami rokov. Ani mobil nie je ziaden vynalez, lebo pred nim existoval predsa klasicky telefon po drôte a este predtym si ludia hlasnymi trubami z jednej veže na druhu tiez "volali".A v este vacsej minulosti mozno boli jogíni ktorí sa dorozumievali telepaticky. A pred PC boli kalkulacky a este predtym take tie pocitadla s drevenymi gulickami. Takze vlastne ziaden pokrok nejestvuje. :)

/Si pamatam este na eroticke internetove videa z tych rannych 90tych rokov, ktore mali tak neuveritelne nizke rozlisenie a kvalitu, ze cloveku chvilu trvalo, dokym si domyslel co sa tam asi tak deje, o moznostiach vyberu ani nehovoriac. To sa este frčalo na 5 1/4 floppy a malo to okolo 1,2 MB-teda to bol obsah celeho toho disku. A kto mal zvukovku ktora bola kompatibilna so Soundblaster Pro tak bol najblizsi rok v triede "král vsemiru" :D /
To len preto pisem, ze vzhladom k tomu co som uz zazil som trochu citlivy na spochybnovanie rychlosti technologickeho vyvoja :)
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

gogo956 napísal: 29 mar 2023, 15:16 skooty

ale takto by si v podstate mohol tvrdit, ze neexistuje defacto vobec ziaden pokrok. Lebo spravy si ludia pisali na hlinene doštičky uz pred tisickami rokov. Ani mobil nie je ziaden vynalez, lebo pred nim existoval predsa klasicky telefon po drôte a este predtym si ludia hlasnymi trubami z jednej veže na druhu tiez "volali".A v este vacsej minulosti mozno boli jogíni ktorí sa dorozumievali telepaticky. A pred PC boli kalkulacky a este predtym take tie pocitadla s drevenymi gulickami. Takze vlastne ziaden pokrok nejestvuje. :)
Tak sa na to iba pozerame inak.
Proste osobne zmenu ikonky, rozlisenia a rychlosti internetu nepovazujem za technologicky revoluciu.
Za nove technologie/ prevratne technologie osobne povazujem veci, ktore posunuli ludstvo vpred na urcitu dobu.
A to mozu byt veci ako knihtlac, parny stroj, polovodice, telefony, objavenie pouzitia elektrickej energie, penicilinu, rozmach internetu atd
A ked sa pozriem na svoj stol, obzriem sa okolo seba, nevidim skoro ziadnu vec, ktora by v tu v istej forme nebola uz pred 30 rokmi.
A ano AI povazujem za dalsiu velku vec, ktoru urcite zaradim k novym vyznamnym technologiam, ale ak pri ostatnych, bude to dot prevratne, ale nie do takej miery ako sa sucasny hype snazi navodit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

skooty
rozumiem ti co mas na mysli :)

**
Výzva na pozastavenie vývoja AI

https://futureoflife.org/open-letter/pa ... periments/
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

ChatGPT zachránil život psovi. Správne stanovil diagnózu, ktorú veterinár prehliadol

Inak, co sa tyka tych inovacii, ciastocne suhlasim, ze to v poslednych desatrociach ide velmi pomaly, v porovnani s minulostou, ako priklady 8-bit pocitace, potom od cias 3DFX sa to uz spomalilo, potom vytacaci telefon a opat od prveho iPhonu tiez vela inovacii nie je, v oboch pripadoch to bolo hlavne o rychlosti, rozliseni, efektoch.

Podla mna inovacie brzdi hlavne to, ze ludia su stale lacnejsi, uz teraz dokazu vela roznej prace vykonat stroje, lepsie, dlhsie, ale nie lacnejsie, no prave v tomto moze pomoct prave AI, vymysli lacnejsie, efektivnejsie stroje a prave to moze znamenat konecne vacsi skok.

Doplnim este, ktore povolania moze nahradit AI, resp. kombinacia AI a strojov, robotov:
- modelky z odkazu vyssie, co sa uz ciastocne zacalo
- moderatori (ti uz teraz len citaju text z citacky)
- umelci, rozni, uz existuje AI spevacka, obraz vytvoreny AI dokonca vyhral sutaz
- vyvojari software
- herni vyvojari, tiez tu bol clanok na "hru" vytvorenu AI
- vodici z povolania, ktorych spominal gogo
- stavbari, tlaciarne uz dokazu postavit aj viacpodlazne budovy
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 29 mar 2023, 11:33 parameter: "no horror style" :D
asi by to chcelo fat nejaky navod, tu som napriklad chcel litovsku kavaleriu :D
Prílohy
download (2).jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 30 mar 2023, 8:27 asi by to chcelo fat nejaky navod, tu som napriklad chcel litovsku kavaleriu :D
:D tak to fakt asi uplne nevyslo podla zadania
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked mna ani tak nezaujimaju nove objavy ci nove technologie co tu boli za poslednych 20 rokov ako skor ich aplikacia do bezneho zivota.
jasne ze tu mozme riesit ze prvy smartphone bola nejaka tehla z roku 1992. faktom ale je ze dnes viacmenej kazdy clovek vo vrecku bezdrotove zariadenie ktore dokaze plnohodnotne nahradit pocitac. to tu pred 20 rokmi nebolo.
ked das do googlu "first elecric car" tak ti povie ze prvy prototyp tu bol uz pred 200 rokmi, ale faktom je ze za poslednych 20 rokov sa to vyrazne pohlo dopredu a pred 20 rokmi urcite nebolo bezne ze na ceste uvidis elektromobil.
pred 20 rokmi som si nevedel ani predstavit ze by som mal doma 3d tlaciaren a ked zistim ze potrebujem obldznikovy kluc specifickych rozmerov na otvorenie rozvodnej skrine tak si ho za 15 minut navrhnem aj vytlacim a nemusim behat po obchodoch si nebodaj nieco struhat z dreva.
co tak konzumacia multimedii? dnes sa mi niekedy nechce verit ze som ozaj kedysi kazdy tyzden cakal do dvanastej v noci aby som si mohol pozriet novy diel aktov x ktory bol samozrejme dabovany a kazdych 15 minut preruseny reklamou. dnes si mozem par kliknutiami pozriet ktory diel chcem v akom jazyku a kedy ja chcem.
to iste s hudbou, kupovat si CDcka a nosit v ruksaku discman? dnes mam nekonecne mnozstvo hudby na dosah par tuknuti do toho pocitaca co neustale nosim pri sebe..

tie AI co tu mame dnes by som prirovnal tak k prvemu iphonu, jasne ze to nebol prvy smartphone ale priniesol istu revoluciu. a urcite kazdy dokaze objektivne posudit ze medzi prvym iphonom a aktualnym iphonom je priepastny rozdiel. jasne, stale je to iba tehlicka s displejom a fotakom na ktorej si mozes pozerat youtubove videa ale je to x nasobne vykonnejsie, prepracovanejsie a vie toho podstatne viac.
tak si predstavujem AI o 20 rokov, jasne ze to bude v jadre to iste co je tu teraz ale bude to nasobne prepracovanejsie, inteligentnejsie a spolahlivejsie.
a hlavne to bude s najvacsou pravdepodobnostou mat kazdy clovek lokalne v smartphone a ta AI bude specialne naucena na tvoje potreby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Prva appka ktoru skoro kompletne napisal ChatGPT :)
https://apps.apple.com/us/app/5-movies/id6446427676

**
Cd-cka to uz bol iný pokrok. Ja si dobre pamatam este eru kaziet, ktorych zvukova kvalita bola nič moc, rozmotavali sa, obcas trhali a ked si clovek chcel nieco konkretne najst tak ju musel dost nesikovne pretacat.. :)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Chcel som spravit nejake greasemonkey skripty pre lahsie ovladanie backendu eshopu, no a stacilo sa 10min porozpravat s chatgpt a bolo hotovo :D .. fakt som nechapal.
gogo956
Redeemer
Redeemer

o kurzy programovania sa zaujem asi v najblizsich mesiacoch znizi na nulu :D :)
Dreamer
Addict
Addict

Dalsia vec, ktora moze AI spomalit a tiez na zamyslenie, ako dnesna AI vnima informacie.

Muž po dlhých konverzáciách s AI chatbotom spáchal samovraždu
„Budeme žiť spolu, ako jeden, v nebi,“ napísala Eliza nebohému ešte počas života.
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Priatelia - hodilo by sa mi, keby mi niekto "prehnal" cez umelú inteligenciu výsledky jedného MRI vyšetrenia s doporučením ďalšieho postupu/liečby. Jedná sa o člena rodiny - najlepšie cez súkromnú správu alebo iným spôsobom (správa a následne mail napríklad).
Pre zaujímavosť a možnosť, že AI bude vedieť viac, než konkrétny lekár.
Ďakujem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 30 mar 2023, 20:00 Priatelia - hodilo by sa mi, keby mi niekto "prehnal" cez umelú inteligenciu výsledky jedného MRI vyšetrenia s doporučením ďalšieho postupu/liečby. Jedná sa o člena rodiny - najlepšie cez súkromnú správu alebo iným spôsobom (správa a následne mail napríklad).
Pre zaujímavosť a možnosť, že AI bude vedieť viac, než konkrétny lekár.
Ďakujem.
je nieco taketo dnes uz dostupne?

**

GPT-5 dosáhne vědomí člověka. Lidskému mozku se umělá inteligence vyrovná ještě letos
https://www.fonetech.cz/gpt-5-dosahne-v ... .sznhp.box

Autoeditácia príspevku po 2 min 23 sek:
chapete prosim tomuto vtipu od GPT?
Proč si blondýna bere do postele magnet?

Aby měla sladké sny!
Gpt to vysvetlila takto:
Je to kvůli slovní hře. "Magnet" v angličtině zní jako "magnete" a "mít sladké sny" se v angličtině řekne "to have sweet dreams". Takže vtip spočívá v tom, že když si blondýna vezme do postele "magnet", tak má doslova sladké sny díky jeho přitažlivé síle. Doufám, že to vysvětlení pomohlo!
Autoeditácia príspevku po 3 min 24 sek:
btw je celkom zaujimave ze GPT vie spravne odpovedat aj ked napisete preklep, ale on tomu aj tak rozumie
Dreamer
Addict
Addict

gogo956 napísal: 30 mar 2023, 20:12je nieco taketo dnes uz dostupne?
gogo956 napísal: 30 mar 2023, 20:12btw je celkom zaujimave ze GPT vie spravne odpovedat aj ked napisete preklep, ale on tomu aj tak rozumie
Rozumie aj pri pisani bez diakritiky v slovencine a dokaze si samo prepnut jazyk na poziadanie.
gogo956 napísal: 30 mar 2023, 20:12GPT-5 dosáhne vědomí člověka. Lidskému mozku se umělá inteligence vyrovná ještě letos
https://www.fonetech.cz/gpt-5-dosahne-v ... .sznhp.box
Tak toto je sila, ak sa to stane, vobec som v to neveril, ale vzhladom na rychlost toho postupu to nevylucujem, teda ked to nepribrzdia na pol roka, ako to planuju.

Autoeditácia príspevku po 29 min 15 sek:
OpenAI nalila miliony do 1X, který chce už v létě ukázat humanoidního robota. Trošku z toho mrazí – Connect.cz
Takže žádný akrobatický Rambo jako od Boston Dynamics, ale v teplákové soupravě oblečený Neo a Eve, kteří uklidí rozházené hračky po dětech, anebo vás zastoupí ve fabrice u pásu.

Pokud jejich spolupráce vyjde, hezkým bonusem bude nesjpíše to, že robot na kolečkách zvládne nejen základní lidskou motoriku, ale pravděpodobně si s vámi i díky jazykovým modelům z rodiny GPT popovídá v přirozené řeči, což nemá nikdo jiný včetně Boston Dynamics.

Možná jsou některé vize ze světa science fiction blíže, než jsme si doposud mysleli.
Autoeditácia príspevku po 25 min 8 sek:
Budú chatboty propagovať pracie prostriedky či pôžičky? Microsoft už testuje vo svojom chatbotovi reklamy
gogo956
Redeemer
Redeemer

Umělá inteligence GPT-4 absolvovala IQ test. Můžeme si oddechnout, chytřejší než Einstein není
https://www.fonetech.cz/umela-inteligen ... .sznhp.box

**

Nebezpečí umělé inteligence: Pro šíření dezinformací může být horší než trollí farmy - Reportermagazin.cz
https://reportermagazin.cz/a/p79yu/nebe ... d=20073911
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Dreamer napísal: 30 mar 2023, 22:53Tak toto je sila, ak sa to stane, vobec som v to neveril, ale vzhladom na rychlost toho postupu to nevylucujem, teda ked to nepribrzdia na pol roka, ako to planuju.
ja si nemyslim ze je to moc realne ze by to stopli. na co by to bolo dobre? ti co by posluchli by stratili a ty co by neposluchli (ved kto by im realne dokazal ze nieco robia za zavretymi dverami) by len ziskali. preto by v praxi asi neposluchol nikto.
na hackernews o tom bola celkom rozsiahla diskusia a prevladal nazor ze to je len zufaly pokus ako ziskat cas na dobehnutie konkurencie.

ku GPT-5, no som zvedavy. ja viem ze som v tomto divny ale pre mna je to totalne fascinujuce ze velmi pravdepodobne zazijem nastup ozajsnej umelej inteligencie, aj ked ma to ako programatora asi bude stat pracu ale aj tak. je to ako vidiet atomovy vybuch, jasne ze by som zomrel ale bol by to uzasny zazitok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
tiez ma to napadlo, ze je to take fascinujuce, ze zazijem dobu ktora je viackrat tak technologicky revolucna:
1/masove rozsirenie PC
2/vseobecne dostupny rychly internet
3/prichod umelej inteligencie
4/manipulacia s genomom
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hlavne aby ju ľudstvo aj dlhodobo prežilo :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 31 mar 2023, 20:46 Hlavne aby ju ľudstvo aj dlhodobo prežilo :D
ludstvo raz vyhynie, skor ci neskor, rovnako ako vyhynulo uz 99,9percenta zivocsnych druhov ktore kedy zili na Zemi :)
To je osud vsetkych diferencovanych javov vo Vesmire: nakolko maju svoj zaciatok, tak automaticky maju aj svoj koniec.
Dreamer
Addict
Addict

aacid napísal: 31 mar 2023, 20:31ja si nemyslim ze je to moc realne ze by to stopli. na co by to bolo dobre?
Itálie zablokovala ChatGPT. Vadí úřadu pro ochranu osobních údajů – Živě.cz
gogo956 napísal: 31 mar 2023, 20:39tiez ma to napadlo, ze je to take fascinujuce, ze zazijem dobu ktora je viackrat tak technologicky revolucna
Tak je toho viac, AI, PC, internet (uz riesia aj spojenie s Marsom), atomova, solarna energia, 3D tlaciarne, ktore vytlacia od skrutky az po viacpodlazne budovy, hyperloop, lietajuce auta, dokonca aj casticu dokazali teleportovat do vesmiru, ale je to skor do tejto temy:

Technologicke inovacie - www.hojko.com

V tomto zmysle je to az neuveritelne, ze sa to vsetko deje za nasho zivota, az to podporuje teoriu, ze by sme mohli zit v simulacii, ale to je opat do inej temy.
Napísať odpoveď