Smart hodinky - Samsung, Garmin, Huawei?
- hojko
- Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Smart hodinky - Samsung, Garmin, Huawei?
Mas pravdu. Kazdopadne nech sluzia.
Inak len drobná info, že Samsungy už konečne tiež dostávajú aktualizáciu s podporou merania EKG a krvného tlaku aj v rámci EÚ - konkrétne Galaxy Watch Active 2 a Galaxy Watch 3. Doteraz mi to síce vôbec nechýbalo, ale na machrovanie pred známymi to bude fajn!
Ako to meria EKG, ked ide o cinnost srdca a ta sa meria uplne inym sposobom ako niekde na zapasti?
No pri meraní EKG musíš 30sek držať prst druhej ruky na kovovom tlačidle hodiniek, čiže nejaké signály prechádzajú celým telom. Netuším presný princíp. Každopádne sa nejedná o plnohodnotnú náhradu klasického EKG. Meranie tlaku treba najskôr skalibrovať s klasickým tlakomerom a vraj sa doporučuje kalibrovať každé 4 týždne - až cez víkend sa dostanem k tlakomeru, aby som to vyskúšal.
Tá kalibrácia raz do mesiaca je dosť nepríjemná. Za prvé je to otravné, za druhé to predpokladá že máš doma tlakomer. Kto má doma tlakomer, nebude sa srať s hodinkami.
Výhodu vidím iba v tom, že sa dá tlak zmerať napríklad na dovolenke alebo návšteve, v práci... Za predpokladu že človek nezabudne kalibrovať každý mesiac.
Výhodu vidím iba v tom, že sa dá tlak zmerať napríklad na dovolenke alebo návšteve, v práci... Za predpokladu že človek nezabudne kalibrovať každý mesiac.
EKG meria elektricke signaly a frekvenciu srdca. Tie signaly prechadzaju teplom a meraju sa na viacerych miestach na tele. Frekvenciu opisovat zrejme nemusim. Vysledkom je graf, ktory azda vsetci pozname a su v nom zohladnene vsetky vystupy z tela a teda ai vykyvy na jedlotlivych vetvach V1 az V6 pri merani. Dokladnou analyzou je mozne na grafe vidiet napriklad male vykyvy ci nepravidelny rytmus srdca, ktore by mohol sposobovat chory srdcovy sval alebo ina pridruzena choroba. U sportovcov maju niektore vetvy iny "vzor" ako u bezneho cloveka. Neviem cisla vetiev, pamatam si to len z rozhovoru s lekarom, pretoze u mna na jednej vetve riesili hranaty skok a potom usudili, ze to bude sportovanim ci ako to to bolo. Neverim preto, ze hodinky dokazu spravit EKG srdca, keby len aj dake zakladne. Schvalne si poobede pozriem ako to meraju tie hodinky a ako sa meria normalne EKG, co za vystupy do dava a tak dalej. Celkom ma to zaujima.
Potom daj vedieť, na čo si prišiel. Určite je to len najzákladnejšie EKG, furt všade sú varovania. Infarkt si s tým určite nemôžeš diagnostikovať. Asi to hodnotí len fibriláciu predsiení. Nejaký pokec z aplikácie k štyrom možným výstupom:
Spoiler
a môj dnešný výstup:
Používate niekto pulzny oximeter v hodinkách? Do akej miery je to presne? Čo som sa dočítal, tak hodnota kysliku v krvy u zdravého človeka by sa mala pohybovať medzi 98-95%. Mne sa to v noci pohybuje niekde medzi 88-92%. Mám brat výsledky z hodiniek vážne, alebo je to skôr len orientačný údaj?
To ti meria automaticky? Čo máš za model?
Zatiaľ všetky hodinky čo som videl merali manuálne a pri meraní treba sedieť a dať ruku vodorovne na stôl.
Hodnoty na mojich hodinkách sa zhodujú s výsledkami z oximetra
Zatiaľ všetky hodinky čo som videl merali manuálne a pri meraní treba sedieť a dať ruku vodorovne na stôl.
Hodnoty na mojich hodinkách sa zhodujú s výsledkami z oximetra
Garmin Venu. Meria to buď automatický celý deň, len v noci alebo manuálne. Po týždni som to dal len na manuál, keďže to dosť cucalo batériu.
A určite ide o SpO2?
Samotné meranie trvá dosť dlho, cca minútu, nechce sa mi veriť že by to hodinky mali robiť automaticky. Navyše v rôznych polohách...
Samotné meranie trvá dosť dlho, cca minútu, nechce sa mi veriť že by to hodinky mali robiť automaticky. Navyše v rôznych polohách...
Zo skusenosti, vacsina Smart hodiniek meria presne maximalne tak cas. Tie udaje su fajn, ale vacsinou by som ich bral s rezervou. A je fuk, ci je to Garmin, alebo Xiaomi.
Zrovna tep a SpO2 sú veci, ktoré meria presne aj lacný náramok/hodinky. Tieto 2 hodnoty sa totiž merajú v kľude, statickej polohe. Problém môžu robiť chlpy na ruke a tetovanie, ale inak je to presné.
Iná vec už je meranie tepu pri športe, kde sa rôzne hýbe ruka, tam to nemá na hrudný pás samozrejme, rovnako kroky počas dňa, tam sú zase skreslené výsledky pri jazde autom/MHD...
Iná vec už je meranie tepu pri športe, kde sa rôzne hýbe ruka, tam to nemá na hrudný pás samozrejme, rovnako kroky počas dňa, tam sú zase skreslené výsledky pri jazde autom/MHD...
Kroky meria aj pri masturbacii
No za nejakych okolnosti to mozno sice celkom presne odmeria, ale skor sa snazim pouzivat to v realnych podmienkach a typicky pri sporte je tepovka uplne vedla rovnako tak meranie vysky, varovania pred burkou, pripadne aj tie kroky a vlastne vsetky haluze.
Proste by som tym meraniam valny vyznam nepripisoval, aj ked samozrejme netvrdim, ze si to tie cisla vymysla.
Proste by som tym meraniam valny vyznam nepripisoval, aj ked samozrejme netvrdim, ze si to tie cisla vymysla.
Hľadám hodinky ktoré majú topograficke mapy, použitie na horskú cyklistiku, nájdem niečo lepšie za tú cenu ako sú garmin 6 Fénix? Vďaka za každú odpoveď.
Garmin Edge 830 alebo 1030