Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer

vyskusaj ci ti ladova kava vyhovuje. Je viacero sposobov ako ju spravit. Nasiel som toto https://www.coffeein.sk/blog/a/48/5-rec ... dovu-kavu/
Ide o to ci ti ten vysledny efekt, tebe osobne sadne a bude stat za to. Preco? Z toho dovodu, ze pri ladovej kave sa pouziva vacsinou vacsie mnozstvo mlieka ci zmrliny. A obe tieto potraviny obsahuju vapnik, ktory ked sa uziva spolu s kofeinom, tak sposobi ze sa vstrebe kofeinu menej. Takze ide oba o to, aby si si to vyskusal a am uvidis ci budes spokojny s vysledkom alebo nie. :)

Autoeditácia príspevku po 1 min 39 sek:
heker napísal: 18 júl 2022, 21:03 Kofein sa da dat do tela obycajnou kofeinovou tabletkou, ludia to poznaju napriklad z posilnovni. Neobsahuje cukor, taurin ci ine latky, ide proste o kofein.
áno, da sa zohnat aj v beznej lekarni, cenovo v prepocte na jednotku je to velmi vyhodne

--
Btw dal by som jeden drobny tip tým ktorym velmi dobre zabera kofein a su jeho pravidelnymi uzivatelmi.
Skuste si dat spravit rozbor krvi s prioritou na parametre zelezo a hemoglobin. Suvis je ten, ze ludia co su ludovodo povedane malokrvni, alebo iba s nizsimi hodnotami ako j optimalne, ti si tento hendikep castejsie snazia kompenzovat /podvedome ich telo/prijmom kofeinu. U mna to tak bolo tiez. Samozrejme, neznamena to ani zdaleka, ze to musi platit na kazdeho kavickara. Apropo kofein celkovo sposobuje ze v jedle ktore zjete spolu s nou zamedzuje vstrebavaniu nielen toho vapnika ale aj zeleza. Takze idealne by bolo kofeinove napoje pit mimo hlavnych jedal /mimo ranajok, obeda,vecere s odstupom cca 2hodiny/ co ale realne v praxi je velmi obmedzujuce. Ako som spominal, osobne som prestal uzivat akykolvek kofein/tein a to som predtym s nim experimentoval velmi vela. Jedine co si obcas pre chut dat, ale aj to vynimocne, je zeleny caj a hladam zdroj zeleneho casu ktory uz ma tein odstrateny, vyrobcovia existuju len to nie je u nas prilis rozsirene.
Inac existuje este jeden dovod preco ludia maju radi kofein a to je ten, ze prijimaju prilis vela sacharidov a pomerne malo bielkovin. Sacharidy maju tu vlastnost ze clovek upokojuju, uspavaju, bielkoviny naopak dodavaju pocit energie a podporuju aktivitu.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Casto kavickarov definujes ako v podstate zavislich ludi na kofeine co bez neho nevedia fungovat. Ci uz po fyzickej alebo psychisckej casti. Ano, silna vacsina ludi takto funguje ale neda sa generalizovat. Ja dokazem denne vypit dost kavy ale akonahle nemam pristup k dobrej alebo aspon normalnej tak nepijem vobec. Kludne aj niekolko dni. Pretoze kavu pijem kvoli chuti, nie na povzbudenie. (apropo robim si taky typ kavy kde je velmi malo kofeinu). To len na upresnenie.

Co sa tyka pitia kavy po jedle, suhlasim. Dokonca velmi casto ani nemam chut po jedle na kavu. Najlepsie tak po hodinke.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas
ak si robis kavu ako sam pises "kde je velmi malo kofeinu" tak pochopitelne si zavislost na kofeine vytvorit nemozes, a ked tak iba velmi zdlhavo :) A aj to ze mavas obdobia ked nepijes kavu vobec tak tym ucinne zamedzujes tomu aby si tvoje telo na kofein zvyklo.

Ono je to rovnako ako so vsetkym, hlavne o umiernenosti užívania.

Ja v podstate tiez nie som uplne bez prijmu kofeinu resp jeho foriem, a to z toho dovodu ze clovek ho prijima aj z kakaa ci cokolady.
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ladova kava asi nebude pre mna, hladal som aj klasicke energy sirupy, koncentraty, prasky, ale nic okrem toho sodastream som nenasiel, to vazne neexistuju?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

a co tak taketo riesenie: cisty kofein prasok/tablety a ten si rozmiesas do dzusu/sirupu/birrelu podla chuti? A je to. :)
Resp ani si nemusis rozmiesavat priamo do toho,len tu tabletku zapijes. JEdnoduchsie riesenie uz asi nie je.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer - v com je vlastne problem? Preco nechces pit klasicku kavu?
Dreamer
Addict
Addict

Kavu som nikdy nepil, ako som pisal, obaval som sa, ze si vytvorim zavislost a potom prestane fungovat a musel by som pit kavu kazdy den, aby som nebol unaveny, tiez tu bolo spomenute, ze vacsina ludi pije kavu denne a nie jednu, tiez neviem ci by som si zvykol na inu chut a je horuca, narozdiel od energy.

Ku kave aj tym kofeinovym praskom, opat je to zvyk, myslim si, ze som zvyknuty na energy, takze nieco ine nemusi fungovat, rovnako v energy je aj taurin, vitaminy a ine latky, ktore by mi tiez mohli chybat a potom este chut.

Kazdopadne, kofeinovy prasok by sa mozno dal pouzit, aspon by som ho vyskusal, mozno so sirupom, ktory by mal nejaku podobnu chut ako energy, alebo nieco podobne, pri energy mi nevadila napr. pomarancova alebo mango prichut.

Hladal som a nasiel som praskovy kofein, ale aj guarana a taurin, takze zrejme by sa dal nejak vyrobit napoj podobny energy, len to davkovanie asi nebude jednoduche, este ked som rano unaveny a su to velke balenia, co ked mi to nebude chutit? Taktiez som to este neprepocitaval, ci to nevyjde drahsie ako samotny energy aj so zalohou, potom by to nedavalo zmysel.

Stale najidealnejsi by bol energy sirup alebo prasok s obsahom vsetkeho v spravnom pomere.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Pri kave sa bojis zavislosti od kofeinu ale vyhladavas napoj s kofeinom. Moc nechapem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
ako pise wladas, ono je v konecnom dosledku jedno odkial ten kofein pochadza, ci z kavy, caju, ci tabletiek. Na tvojom mieste by bolo mozne dobre zistit ci vobec kofein az tak velmi potrebujes ako si myslis, mozno zistis ze je to hlavne iba v tvojej hlave a kofein je iba zvyk, nejaky ranny ritual ale v skutocnosti ti nic nedava. Ja som kedysi velmi davno tiez pil kavu a vsetky tie dalsie kolove napoje s kofeinom a myslel som si ake je to super, az som zistil, ze ked potom jeden den vynecham tak mam abstaky vo forme bolesti hlavy. Tak som tom zacal postupne znizovat a teraz uz vobec nic a absolutne mi to nechyba.
Dreamer
Addict
Addict

Zavislost je len jeden dovod, energy viem regulovat, neviem ako by to bolo pri kave a su tam aj tie dalsie dovody.

Uz som to pisal viackrat, vypijem tak 2 energetaky za tyzden, hlavne ked sa dobre nevyspim.

Ked nemam dost spanku, nedam si energetak, tak som cely den unaveny, spomaleny, ked si ho dam, tak je to ovela lepsie - a je to aj po 4 dnoch bez energy, nie som unaveny kvoli zavislosti, ze kazdy den mam davku a potom nemam, je to kvoli nedostatku spanku.

Kazdopadne, skor tu riesime nahradu za energeticke napoje v zalohovanych plechovkach a nie samotne ucinky alebo skodlivost, ja si to uvedomujem, ale nepijem toho tak vela, mozno casom to este obmedzim, ale teraz hladam tu nahradu.

EDIT: Pri kave mi este napadlo, ze zavislost sa moze vytvorit aj kvoli voni, casto si tieto zmysly mozog spaja a mozno preto kavu ludia zacnu pit denne, lebo sa spoji ten ucinok kofeinu, s chutou a vonou, energetaky nevonaju, mozno preto ich nepotrebuju pit denne.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Dnes mi odmietli v Lidli zobrat kupón za zálohy flaiaš. Udajne ho musím použiť výlučne v predajni Lidl, v ktorej som tie fľaše dal do zálohomatu. Bohužiaľ som to zobral do zálohomatu keď som išiel za rodinou, čiže do tej predajne sa dostanem tak raz za dva mesiace, ak vôbec, a nakupovať tam nepotrebujem.
Je toto normálne, aby si dávali také podmienky? Nervy by som mal, aj keby mi nezobrali kupón z Kauflandu, ale toto mi rozum neberie už vôbec
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Sice to nema moc logiku a nasere to, ale su to proste ich podmienky. Zakon im to (asi) dovoluje.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ked som videl ake rady su neustale pred tymi vratnymi automatmi tak som uplne prestal kupoval vsetky tie plechovky ci plastove flase a vybavene.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak nejak, a áno kaufland berie len flaše z kauflandu a lidl len z lidla. Stačí len trošku skrčená flaša, plechovka a automat ju nezoberie.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne skrcene berie. Staci ked je ciarovy kod na rovnejsej ploche.
Dreamer
Addict
Addict

Blastbit napísal: 17 aug 2022, 19:07Tak nejak, a áno kaufland berie len flaše z kauflandu a lidl len z lidla.
Takto by to fungovat nemalo, zobrat by malo akekolvek flase a plechovky, len ten listok musi byt pouzity v rovnakej predajni, pri ktorej je automat.

Inak ja som si uz zvykol na vodu z vodovodu, mam aj dzban, ktory davam do chladnicky, je to aj praktickejsie ako plastove flase a bublinky mi uz vobec nechybaju, ked si obcas dam mineralku, tie bublinky tam uz ani nevnimam, celkom zvlastne.

Ak by chcel niekto dzban, tak odporucam objem 1l, taky mam a je to idealne velkost, netreba casto doplnat a nie je ani prilis tazky, 2l by uz bol asi dost tazky, tiez je ten dzban klasicky a da sa lahko umyt beznou kefou na riad, na 2l by uz bola kratka, tiez su rozne uzke dzbany, ktore sa maju vojst do dveri chladnicky, ale neviem ako by sa umyvali, potrebovali by asi specialnu kefu.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

Peter00 napísal: 17 aug 2022, 18:32 Dnes mi odmietli v Lidli zobrat kupón za zálohy flaiaš. Udajne ho musím použiť výlučne v predajni Lidl, v ktorej som tie fľaše dal do zálohomatu. Bohužiaľ som to zobral do zálohomatu keď som išiel za rodinou, čiže do tej predajne sa dostanem tak raz za dva mesiace, ak vôbec, a nakupovať tam nepotrebujem.
Je toto normálne, aby si dávali také podmienky? Nervy by som mal, aj keby mi nezobrali kupón z Kauflandu, ale toto mi rozum neberie už vôbec
bude to skôr z dôvodu, že aj fľaškomat sa spracuváva v ramci tržby obchodu (prevadzky). Bolo to tak aj predtým, keď sa vykupovali len pivá ale vtedy to nejak nikomu nevadilo.

Mimochodm, mám odtestované že Tesco fľaškomaty berú všetko čo je zálohované, aj to čo tesco nepredáva. Mal som z chaty nejaké plechovky Argus nealko piva (dostupné v LIdl) a faľškomat to zobral v pohode.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Pokial je čiarový kod na rovnej ploche tak pohoda. Ale u nás v kauflande chcu aby zakaznici flaše,plechovky dávali bez pokrčenia do automatu.
Tiež som si zvykol na čistú vodu a presne tak do chladničky a okrem toho už len čaj pijem.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Blastbit napísal: 17 aug 2022, 19:07 Tak nejak, a áno kaufland berie len flaše z kauflandu a lidl len z lidla. Stačí len trošku skrčená flaša, plechovka a automat ju nezoberie.
Iba ja som neodovzdal ziadne lidl nápoje. O tom som vobec nic nepisal. Predtym som tam dodovzdal nejaku Coca-Cola, pravdepodobne budiš a radler zlatý bažant. To by mi zobral akykolvek automat. Ja som to ale úspešne odovzdal v zálohomate v Lidli a zalohomat mi uspesne vytlačil ten och kupon na cca 5€.

Po nejakom case som sa rozhodol ist do lidlu na nakup, ale do inej predajne. A v ramci platby za kupeny tovar som chcel uplatniť ten kupon za vrátené fľaše. Ale bolo mi povedane, ze kvoli uplatneniu kupónu musim ist do 80km vzdialeného lidlu, lebo len tam mi ho vezmu.

Ja som ani predtym nepil kupovanú vodu. Len ked pride návšteva, tak clovek daco otvorí + v práci nám netečie pitná voda, čiže tam si kupujem (vždy ked idem raz za mesiac do prace autom, tak fľaše odveziem dom) a teda obcas som si dal nealko radler. Ale vidim to tak, ze uz len z princípu nebudem kupovať ani ten radler. Byvat blizsie k hraniciam, ako kedysi, tak chodim na nákupy radsej tam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"kaufland berie len flaše z kauflandu a lidl len z lidla" - isto?
Ony majú nejaký tajný špeciálny kôd, ktorý razia v tej predajni?

Kamarátovi som bral odovzdať veľké vrece, čo sa mu nazbieralo - z rôznych obchodov. Keď prestal brať automat v najbližšej COOP, ostatné som odovzdal v najbližšom Lídli. Žiadnu mi nevyradilo, že nie je z toho obchodu.
Napísať odpoveď