Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
Dreamer
Addict
Addict

Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Príspevok od používateľa Dreamer »

Celkom by ma zaujimalo, ci ludi nedemotivuje triedit ostatne plasty, ked je teraz vacsina zalohovana.

Napr. ked mate jednu nezalohovanu flasu, zoberiete ju do zlteho kontainera, alebo ich zbierate? Mozno by to chcelo anketu, ale aj na vacsej vzorke ako hojko.

Taktiez ma zaujima, ci ludia okrem zalohovania a prechode na vodu z vodovodu riesia tu zmenu aj inak, napr. nakupom napojov zo zahranicnych eshopov, alebo nakupom v zahranici. V tomto pripade prichadza Slovensko o dane a ked uz ludia pojdu nakupit do zahranicia napoje, tak tam nakupia aj ine potraviny a tiez natankuju. Tyka sa to hlavne ludi zijucich blizko hranic, ktori si na taketo nakupy mozu zvyknut a motivovat ich moze prave to, ze nebudu musiet nosit tie flase do automatov.

EDIT: Tak toto som nasiel az po napisani svojho prispevku, ale nieco na tom asi bude.
Peter00 napísal: 17 aug 2022, 21:14Byvat blizsie k hraniciam, ako kedysi, tak chodim na nákupy radsej tam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Napr. ked mate jednu nezalohovanu flasu, zoberiete ju do zlteho kontainera
ja to triedim aj po jednom, ku kontajnerom musim ta ci tak, tak preco by som to nedal do toh do ktoreho to patri.
Sice uz plechovky nekupujem, ale mam nejaku zasobu starsich ktore nie su zalohovane.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Peter - to som reagoval na goga, konkrétne tebe som nevedel co mám napísať, lebo som sa stým nestretol stým čo popisuješ :)
Ale ako písal gogo prestal kupovať tieto flaše, plechovky a je po starostiach. Mne sa tento system nepozdáva, vidím že su snim problemy niekde.
Dreamer - mne osobne je to fuk to triedenie v pohode triedim, tie eshopy nevyuzivam, ale kludne anketu moze byť urobit si nejaký prehlad.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

Dreamer, máš priateľku/ľa? :D Ak nie, tak hľadaj si, možno ťa potom prestanú trápiť blbosti. Niektoré tvoje problémy ma fakt fascinujú a myšlienky mi udrbávajú dekel.

Bývam v dome, mám žltú bedňu na plasty, tých plastov je stále dosť (jogurty, tvaroh, balené mäso, sladkosti, mlieko, ďžús (tetrapack), konzervy (kov). Výhoda je v tom, že nevykladam bednu a dva mechy k tomu ale len bedňu.

Objednávať nápoje zo zahraničných eshopov? - váha balíka pri doprave, plus doprava na svk z inej krajiny, prerobíš na poštovnom
Ísť nakupovať do zahraničia len kvoli nezálohovaným obalom? - pokiaľ nebývaš v štýle kameňom cez hranicu a ideš tam len po nápoje, tak prerobíš na palive (iné potraviny nemusia byť lacnejšie než u nás)
Natankovať? - Kam? Do HU kde nemajaú palivo a ceny pre teba také isté jak tu? Všeobecne sa tankovacia turistika nevyplatí, resp. vyplatí len veľmi malej skupine ľudí.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Dreamer napísal: 17 aug 2022, 21:19 Celkom by ma zaujimalo, ci ludi nedemotivuje triedit ostatne plasty, ked je teraz vacsina zalohovana.

Taktiez ma zaujima, ci ludia okrem zalohovania a prechode na vodu z vodovodu riesia tu zmenu aj inak, napr. nakupom napojov zo zahranicnych eshopov, alebo nakupom v zahranici.
Ked ide o triedenie, tak to triedim roky tak isto. Ani predtym som nemal doma vela PET fliaš. Ja mam dokonca doma kúpenú vlastnú smetnu nádobu na plasty a papier aby sa mi mali kam zmestiť a nebol som motivovaný odhodiť plast do komunalneho odpadu. Cize až tak ma to nedemotivuje.

Ked ide o nákupy v zahraničí, tak predtým som býval na hraniciach s Rakúskom a tam som chodil na nákupy a aj na benzín. Lebo tam bol lacnejší benzín a aj potraviny, kde u niektorých bol úplne zrejmý rozdiel v chuti a kvalite (rovnaká značka) Čile síce sa u nás písalo, že tam lacnejšie nie je, ja som mal vyrátané, že mňa tam nákup vysokej lacnejšie. A aj keby ma vyšiel rovnako draho, tak by mi to za kvalitnejšie potraviny asi stalo. Či je to aj dnes tak, to už povedať neviem. Benzin tam lacnejsi už asi nie je.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dreamer napísal: 17 aug 2022, 21:19 Napr. ked mate jednu nezalohovanu flasu, zoberiete ju do zlteho kontainera, alebo ich zbierate? Mozno by to chcelo anketu, ale aj na vacsej vzorke ako hojko.
Normálne ju pokrčím a hodím do vreca na plast. Plastového odpadu je stále veľa. Však skoro všetko je balené v plaste pokiaľ nechodíš do špajzky alebo bezobalovej drogérie. Mám koš na komunál a papierovú tašku/krabicu na papier, igelitku na plast a tašku na sklo.
Blastbit napísal: 17 aug 2022, 19:07 Tak nejak, a áno kaufland berie len flaše z kauflandu a lidl len z lidla.

Plechovky a PET ti zoberie od akéhokoľvek výrobcu v akejkoľvek predajni. Mýliš si to so sklom od piva, ktoré ti zoberú len v prípade, že tú značku predávajú, pretože flaše od piva sa nerozbíjajú, ale idú naspäť do konkrétneho pivovaru na čistenie a naplnenie.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Moja cerstva skusenost.
Tesco Levice, jedno z tych vacsich, podobne Kauflandu. Jeden automat na vsetko, aj sklo (WTF). Dlhe rady logicky stale. A mal som stastie na poruchu ktoru riesili skoro 10 min.
Po par dnoch znova navsteva toho isteho Tesca obavajuc sa co ma caka. Klasika traja ludia s plnymi vrecami predomnou a cakame. Po 10min som to vzdal. Ked som odchadzal z parkoviska (bez nakupu) tak som videl vychadzat ludi co cakali predomnou. Asi sa im to nepodarilo opravit.
Na dalsi den som isiel uz do Tesca v Podunajskych. Obidva automaty mimo prevadzky.

Vesely tyzden.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Že špekulanti. :D

Keď sa strácajú vrecia s flašami na trase z obchodu k spracovatelovi a vodiči nemajú hmotnú zodpovednosť, tak človek nemusí byť raketový vedec, aby zistil, kde sa tie flaše "strácajú". To je jak keby pracovníci bezpečnostnej služby prišli do obchodu po tržbu a cestou do banky by zmizla časť tržby a oni by sa tvárili, že za to nenesú zodpovednosť.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A kde sa teda stracaju? Ja nie som raketovy vedec, zial.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

„Celá logistika je postavená na hlavu, keďže vodič preberie vrecia s fľašami a plechovkami a odovzdávajúci sa podpisuje vodičovi. Nám nezostáva nič."

Nemali doklad ze odovzdali flase vodicovi. Tak sa nejake po ceste "stratili".
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 09 sep 2022, 20:40 A kde sa teda stracaju? Ja nie som raketovy vedec, zial.
No keď sa odovzdávajúci podpisuje vodičovi, tak ti musí byť jasné, kde to mizne. Lebo ja keď niekomu dávam peniaze (zálohované flaše sú v podstate peniaze), tak by sa on mne mal podpísať (koľko fliaš v akej sume € preberá) a nie ja jemu. To čo je za systém. :D

Proste robíš prepravu. Vieš ako systém funguje. Tak pár vriec uje*eš a potom s tým ideš do kauflandu (a pod.). Keš zadarmo. A keď sa majitelia potravín sťažujú, tak im správca systému povie, že všetko je v naprostom poriadku. A to nie je chyba systému, že tvoje potraviny dostali o pár tisíc eur menej peňazí (aj keď ty si už tých pár tisíc eur reálne vyplatil ľuďom, ktorí prišli vrátiť flaše).

Za pár mesiacov podľa mňa v krimi novinách uvidíme, ako policajné komando išlo po tých vodičov. :D Možno aj po pár úradníkov z tej štátnej spoločnosti, ktorá systém spravuje. Lebo si neviem predstaviť, že by na tom úrade boli takí blbí ľudia a toto kryli z vlastnej nevedomosti. Skôr to kryjú, lebo si sami z tohoto systému ulievajú peniaze.
gogo956
Redeemer
Redeemer

No len ci v praxi je realne aby pri preberani nejakych ix vriec s flasami sa naprv rucne preratavalo kolko ich tam naozaj je. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

To predsa ráta systém, keďže vieš, koľko sa vyplatilo
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 10 sep 2022, 8:48 To predsa ráta systém, keďže vieš, koľko sa vyplatilo
ten vodic ktory prebera to mnozstvo vriec, kde ma istotu, ze v tych vreciach je taky pocet aky by mal byt? Ak by to bolo v nejakych prepravkach kde je presne definovane mnozstvo ktore sa zmesti tak ok, ale vrece je vrece, tam je vacsi priestor na "improvizaciu" to sa nema ako rychlo a efektivne skontrolovat. Rovnako v ramci toho cyklu v ktorom sa tie plastove flase niekam presuvaju.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

sak ale na co im budu vrecia s popucenymi flasami? To skor kde odovzdavaju tie flase, tak polku da na firmu pre ktoru robi a polku akoze na seba, nie? a ma rovno kes.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 10 sep 2022, 7:57 No len ci v praxi je realne aby pri preberani nejakych ix vriec s flasami sa naprv rucne preratavalo kolko ich tam naozaj je. :)
Väčšie predajne by mali mať automaty, ktoré tie flaše rozdrvia ako skartovačka alebo aspoň stlačia na kocku. Tak z tohto cyklu dostaneme obchod aj prepravcu a zostane len spotrebiteľ, ktorý do automatu hádže flaše a systém mu to automaticky zráta.

Malé dedinské predajne, kde nemajú automat, sa tomuto ručnému prerátavania tak či tak nevyhnú. Akurát by to nemalo fungovať na dobré slovo, ale prepravcovia by mali mať špeciálne autá s automatom, aby sme z cyklu dostali vodičov, ktorí to ukradnú.

Áno, zabralo by to viac času, museli by mať vybavenejšie drahšie autá a asi aj zamestnať viac vodičov. Ak by to bolo príliš nákladné, tak sa táto povinnosť dá hodiť na prevádzky. Majiteľ menších potravín by sám išiel do inej predajne do automatu (alebo by automaty mali byť aj v obecnom zbernom dvore) a následne by tie bločky poslal správcovi na refundáciu, plus za určité objemy by správca vyplácal aj určitú fin. kompenzáciu (za dopravu a stratený čas).
heker
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: 10 sep 2022, 0:51Proste robíš prepravu. Vieš ako systém funguje. Tak pár vriec uje*eš a potom s tým ideš do kauflandu (a pod.). Keš zadarmo. A keď sa majitelia potravín sťažujú, tak im správca systému povie, že všetko je v naprostom poriadku. A to nie je chyba systému, že tvoje potraviny dostali o pár tisíc eur menej peňazí (aj keď ty si už tých pár tisíc eur reálne vyplatil ľuďom, ktorí prišli vrátiť flaše).
Podla mna tie flase drvi hned automat a odvaza sa uz len recyklat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... lohovanie/

"Krajčovič je presvedčený, že všetky fľaše, ktoré sa cez systém zálohovania vyzbierajú, budú zrecyklované a nebudú sa opätovne používať. Opätovné použitie si nevie predstaviť z hľadiska hygieny ani logistiky. PET fľaše totiž drví už samotný zberný automat, aby potom nákladné autá „neprevážali vzduch“. Sólymos si síce myslí, že znovupoužitie je ideálne, je to však podľa neho skôr otázka pre trh."
heker
Redeemer
Redeemer

Tak teraz nech mi raketovy vedec ephramko vysvetli, ze kde sa tie flase stracaju?
Napísať odpoveď