Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
mLuks
Guru
Guru

Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek

Príspevok od používateľa mLuks »

to pučenie plechoviek/fliaš platí pre automaty, veď to aj počujete keď to tam hadžete. Ale prevádzky, ktoré nemajú automat a len ručne zbierajú prazdne obaly ich asi nepučia ručne a len tak cele ich maju vo vreciach.

A keď vodič, ktorý robí zvoz z takýchto malých prevádzok udrbe také vrece s nepopučenými fĺašami, plechovkami a potom ho nahádže on do automatu a máš vymaľované.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Este som nevidel automat, ktory to nepuci. Ale to bude tym, ze chodim len do velkych obchodov typu Kaufland, Billa, Lidl, Tesco. Mozno to inak funguje v dedinskej Jednote alebo Korune.
mLuks
Guru
Guru

čo som videl v malom dedinskom obchode, tak automat nemajú vôbec, ale zbieraju od ľudí, ručne preberú, porátajú a vyplatia na pokladni.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Lenze tie miznutia sa stavali aj v obchode jedneho velkeho retazca. A tam ich logicky krcia.

BTW slovickarenie ale krcenie/tlacanie nepovazujem za drtenie. Drti sa to az v prevadzke na recyklaciu na vlocky.

Jedine logicke vysvetlenie ma napada ze vodic dal prevadzkarovi podpisat mensi pocet vriec nez odviezol. A je dohodnuty niekde v inom odbernom retazci kde to zpenazi. Sam v tom asi nejde.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, neviete ako to funguje s nápojmi ktoré sa kupujú v Maďarsku bez Z označenia, a u nás to predávajú s nálepkami viď foto. Predajne kupujú tie nálepky alebo ako to je ? Bol som u nás v malom obchode kde som kupoval NBER energy drink to je originál z Maďarska a bez označenia Z, oni to mali polepené s tými nálepkami.
Zalohovane-su-iba-obaly-s-oznacenim-Z-Zdroj-TOMRA.jpg
mLuks
Guru
Guru

lepí to dodávateľ/obchodak/obchod, záleží od dohody ale prioritne je to vec dodávateľa. nekupuju sa nálepky. Je to to isté, ako keď zákon prikazuje, že na obale musi byť aj slovenský popis produktu a originálne balenie ho neobsahuje, tak dodáveteľ musí zabezpečiť nálepky na tover so sloveským popisom.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj, to Ztko by mal zabezpečovať importér nápojov z Maďarska a výrobky pred uvedením na náš trh by mal zaregistrovať v zálohovom systéme, aby ich obaly mohol brať každý automat.

Inak - ak tie výrobky majú maďarský EAN a s rovnakým EANom sa predávajú aj v Maďarsku, potom by si do nášho automatu mal vedieť hádzať aj všetky tieto obaly z výrobkov kúpených priamo v Maďarsku. Ale verím, že toto majú ošetrené a tie EANy sú odlišné.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Musia to mať ošetrené, proti zneužitiu, a tie nálepky musí poslať práve ten ktorý zálohovací systém spravuje. Lebo inak by to mohlo byť tiež smer, ako vybabrať a hádzať tam fľaše s vlastným vytlačením logom. Stačilo, bez poškodenia takú nálepku/etiketu a vieš si to doma naskenovať následne vytlačiť, lebo nevidel som tam žiaden čiarový kód na tej nálepke alebo číslo. V Maďarsku sa tuším ešte nezálohuje, každý z nášho okolia tam chodí nakupovať minerálky a ani na jednom som nevidel Z.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Takže ono to asi naozaj funguje tak ako som písal že by to nemalo fungovať! :D
https://www.dnes24.sk/slovaci-nasli-die ... bit-421956
taki7
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Recyklačný proces plastovej fľaše: https://streamable.com/csrbqd
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Mirrorion napísal: 06 máj 2023, 23:45 Prečo nie sú PET fľaše od sirupov zálohované? :roll:
toto zaujima aj mna. predpokladam ze legislativne sirup bude ina kategoria ako pivo ci coka cola a preto oni zalohovat flase nemusia.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

aj hellko ľadová káva nie je zálohovaná.
taki7
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Áno, ani pri vyššom podiele mlieka nie sú zálohované plechovky..čo sú kávy...
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ako som pisal v inej teme, nie su zalohovane obaly/flase od olejov, mlieka, dzusov, vina, alkoholu, urcite aj dalsie.

Pri olejoch je to pochopitelne, ale take tetrapaky od mlieka a dzusov by sa dali zalohovat jednoducho, dokonca aj skladovanie a prenos by bol jednoduchy, dali by sa poskladat, zachovali by si plochy ciarovy kod, mozno to je preto, ze by ludia nalepovali ciarove kody na kartonove krabice a zneuzivali to, ale to sa da aj teraz, prave preto, ze niektore obaly su zalohovane a niektore nie.

Pri alkohole su casto rozne tvary flias, ale opat pri vine maju vacsinou rovnaky tvar, tu to nechapem, kedze pivo je zalohovane uz dlho a funguje to.
Mirrorion
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Dreamer napísal: 07 máj 2023, 16:14 Ako som pisal v inej teme, nie su zalohovane obaly/flase od olejov, mlieka, dzusov, vina, alkoholu, urcite aj dalsie.
Relax džúsy v PET fľaši sú zálohované.

Kód: Vybrať všetko

https://sortiment.metro.sk/sk/relax-1l-pet-100-z-jablko-6x/299700p/
Otázkou zostáva, preco nie sú niektoré obaly zálohované? Ešte by som celkom pochopil u olejov, že sa ten olej kvôli konzistencii drží na stenách fľaše a ten plast už nemožno nejak spracovať... Ale ak by to bolo len kvôli legislatíve a nejakej definícii obsahu, tak je to dosť naprd.
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Myslel som dzusy v tetrapakoch.

Inak pri tych dzusoch mi este napadlo, ze to moze byt kvoli tomu, ze su huste, lepkave, mozno su tazsie vycistitelne, ale pri tych ostatnych uvedenych prikladoch to nedava zmysel, napr. energetaky zalohovane su a ladova kava nie, tusim aj niektore druhy piva a podobnych napojov nie su zalohovane, specialy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Tetrapak síce u nás hádžeme do plastu, ale nie je to plast. Je to kartón, plast a hliník, preto sa to nezálohuje.

Na oleje máme u nás iný systém recyklácie. Použitý olej by mal človek naliať späť do nádoby od oleja a tak odovzdať. U nás si to mesto riadi samo. Olej sa odovzdá k nádobe s bioodpadom, mesto potom oleje pozbiera a posiela firme, ktorá z toho vyrába palivo. Z bio odpadu mesto samo v komunálnych službách vyrába kompost a záhradnícku zeminu s hnojivom.

Takže jediné, čo asi zostáva a nezálohuje sa, sú sirupy v PETke. To je asi kvôli tomu, že by bolo treba tú flašu vypláchnuť a tak odovzdať. Ale pri zálohovaní sa kladie dôraz na to, že ľudia nemajú PETky a plechovky vyplachovať. Aby šetrili vodu. Majú len nápoj dopiť.

Obaly, ktoré sa na prvý pohlad tvária ako plast, napr. niektoré nápoje alebo gél na pranie, tak tieto obaly sú z iného typu plastu a často sú to viaczložkové obaly, preto sa nezálohujú s PETkami.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Je to rôzne v rôznych mestách (zrejme podľa toho, kam to potom vozia).
Tu 4 kontajnery (+ na bioodpad). Je na nich popísané, čo kam patrí a čo nie.
Papier, plasty, sklo a "kovové a nápojové obaly" Do toho posledného idú aj TetraPacky.
Inak by ma zaujímalo, koľkí ľudia si dajú námahu omyť plechovice od pašték, plastové krabičky od nátierok atd.
Osobne odtrhnem hliníkovú fóliu z plastov od jogurtov, dám čo kam patrí no asi málokto.
A napríklad obaly liekov keďže je tam plast aj hliník dávam tam, kde idú plechovky z konzerv a viacvrstvové obaly nápojov.

Niečo je aj na obrázkoch.
Prílohy
2RWnBHVsRhST0hHLecWjZg.png
8ESh4HiITz6IPsMNnoTJcA.png
GfhpfpHTTJ7dfxFBUDTM1A.png
l4V-FGU5RiqszH77sXU_Bw.png
p2HoM096QGnoaSJejC2Srw.png
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

U nas v obci sa plasty, hlinik, konzervy a tetrapacky hadzu do jedneho zlteho vreca. To potom raz za 3-4 tyzdne obec pozbiera. Osobne mi celkom vadi umyvat obaly z konzerv alebo jogurtov, pride mi to kontraproudktivne minat nato pitnu vodu, napriklad take kupne sacky od masa hadzem rovno do komunalneho odpadu. A Inac vecsinu vyseparujem, a popravde do komunalneho odpadu ani nemam co davat.
M142
Guru
Guru

Príspevok od používateľa M142 »

ja dam tegliky od jogurtov a podobne pod tecucu vodu popri tom ako umyvam riad. tym padom sa neminie ziadna extra voda na odpad.
Napísať odpoveď