Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Ja som pocul verziu ze bezne zaspinenie plastov nevadi. Teda klasicke skonzumovanie celeho obsahu. Nedojedene zvysky uz ale treba vyhadzovat/umyvat. Kazdy zber ma ine podmienky.
tiez nemyslim ze treba umyvat tegliky od jogurtu... aky to ma zmysel?
plastovy odpad musi aj tak prejst triedenim a cistenim pred akoukolvek recyklaciou. tak ked ten teglik budu aj tak umyvat, na to co budem robit duplicitne aj ja?
plastovy odpad musi aj tak prejst triedenim a cistenim pred akoukolvek recyklaciou. tak ked ten teglik budu aj tak umyvat, na to co budem robit duplicitne aj ja?
vy byvate v meste, u nas na dedine sa zbieraju plasty do vreca a kazde dva tyzdne sa odvazaju. predstavte si ako by to pachlo, keby sa tam taku casovu dobu zbierali zvysky z potravin.
u nas sa zbiera kuchynsky odpad raz za tyzden. so zenou sme dospeli k nazoru ze nam by kludne stacilo aj raz za 2 tyzdne. a to ted zena je dost citliva na pachy a toto je vobec nevadi.
a ostatne ked tie zvysky od potravin vyhodis do bezneho komunalneho odpadu ktory (aspon u nas) tiez zbieraju raz za 2 tyzdne tak by to bolo to iste, nie?
a ostatne ked tie zvysky od potravin vyhodis do bezneho komunalneho odpadu ktory (aspon u nas) tiez zbieraju raz za 2 tyzdne tak by to bolo to iste, nie?
Bývam síce v meste, ale žijem sám. Čiže mi trvá asi mesiac než naplním veľký sáčok plastom a vynesiem to do kontajneru. Oplachujem len veľmi rýchlo a len keď sú tam nejaké veľké zbytky. Jogurty a podobné tégliky nezvyknem oplachovať vôbec. A čuduj sa svete, nepáchne to vôbec. Lebo tie drobné zbytky na kelímku sa proste vysušia. Nekvasí to, nehnije to. Tak to ani nesmrdí.
Čo musím ísť hneď vyhodiť, je proste bio odpad z varenia. Lebo to sa mimo chladničky začne hned rozkladať, smrdieť a potom mám doma farmu na mušky.
ja bioodpad neriesim-priznavam. Hlavne preto ze ho produkujem myslim dost malo.
Kto ma zahradu ten toto neriesi, kompost najlepsia vec co moze byt na hnojenie zahrady, vsetko sa pekne rozlozi, jedine co nedavame su citrony a zhnite ovocie to ide do komunalu.
Tegliky z jogurtov a konzervy pri umyvani riadu preplachnem, potom to nesmdi vo vreci s plastovym odpadom, ktory tiez raz mesacne obec zbiera. V chladnych mesiacoch to je asi jedno, no od maja do septembra by sa v tom iba zbytocne mnozili muchy. Tegliky su tiez uzitocne pri vysadzani ak niekto sadi do zahrady, kazdy rok sa ich nazbiera pekna taska.
Tegliky z jogurtov a konzervy pri umyvani riadu preplachnem, potom to nesmdi vo vreci s plastovym odpadom, ktory tiez raz mesacne obec zbiera. V chladnych mesiacoch to je asi jedno, no od maja do septembra by sa v tom iba zbytocne mnozili muchy. Tegliky su tiez uzitocne pri vysadzani ak niekto sadi do zahrady, kazdy rok sa ich nazbiera pekna taska.
no len do kompostu nedavas to iste co do kuchynskeho odpadu. tiez mame vonkajsi komposter. tam ale ide iba rastlinny odpad, mozno tak skrupiny od vajicok.
masove vyrobky a vseliake namaslovane chleby ci pokazeny syry do komposteru nepatria, tie prave davame do kuchynskeho odpadu.
masove vyrobky a vseliake namaslovane chleby ci pokazeny syry do komposteru nepatria, tie prave davame do kuchynskeho odpadu.
ale kos na komunal je vonka. vrece na plasty mame cele dva tyzdne doma a len ho v case zberu vyhodime ku smetnej nadobe. nam to vadilo, nebol to hrozny zapach, ale citit to bolo. mozno ani nie konkretne z jogurtovych teglikov ako skor z obalov od sunky a pod.aacid napísal: ↑09 máj 2023, 8:47 u nas sa zbiera kuchynsky odpad raz za tyzden. so zenou sme dospeli k nazoru ze nam by kludne stacilo aj raz za 2 tyzdne. a to ted zena je dost citliva na pachy a toto je vobec nevadi.
ja som kupil toto:
https://www.bauhaus.sk/gimi-nature-stoj ... e-20851677
je to celkom shitka a ked silnejsie fuka tak to obcas padne ale mame to vonku, vzdy tam dam velke sacky na triedeny odpad a do toho chodim vysypavat plasty a papier z vnutra ked sa zaplni (tam je len mala nadoba).
susedia isli dokonca dalej a neviem ci si kupili alebo vyziadali 240 litrove plastove kontajnery modre a zlte. najprv tam hadzali tie 120 litrove sacky a nasledne ich vyberali v den ked chodia smetiari ale potom sme zistili ze smetiari nemaju problem zobrat a vyprazdnit aj kontajner.
https://www.bauhaus.sk/gimi-nature-stoj ... e-20851677
je to celkom shitka a ked silnejsie fuka tak to obcas padne ale mame to vonku, vzdy tam dam velke sacky na triedeny odpad a do toho chodim vysypavat plasty a papier z vnutra ked sa zaplni (tam je len mala nadoba).
susedia isli dokonca dalej a neviem ci si kupili alebo vyziadali 240 litrove plastove kontajnery modre a zlte. najprv tam hadzali tie 120 litrove sacky a nasledne ich vyberali v den ked chodia smetiari ale potom sme zistili ze smetiari nemaju problem zobrat a vyprazdnit aj kontajner.
Ja mám to isté. Len na spodu mám rošt, kde mám zopár kusov zámkovej dlažby, aby mi to nesfukovalo.
- mirak2
- Hardcore addict
Fun fact: v Lotyssku maju tiez zalohovane plasty a plechovky a stoja 10 eurocentov
Zálohovanie nápojových obalov je na dobrej ceste - Správy RTVS
77 percent mi pride dost malo, v spravach spominali, ze potrebuju 90% a ze zvazia aj zvysenie zalohu.
Ja som to navrhoval uz na zaciatku, malo to byt 20 centov, jedina minca, ziadne 5-centovky, jednoduchsie pocitanie a hlavne vyssia motivacia.
Podla mna sa to percento len tak zvysovat nebude, ludia su uz zvyknuti, ti co triedili, triedia a ostatni na to nemaju ziadny novy dovod.
77 percent mi pride dost malo, v spravach spominali, ze potrebuju 90% a ze zvazia aj zvysenie zalohu.
Ja som to navrhoval uz na zaciatku, malo to byt 20 centov, jedina minca, ziadne 5-centovky, jednoduchsie pocitanie a hlavne vyssia motivacia.
Podla mna sa to percento len tak zvysovat nebude, ludia su uz zvyknuti, ti co triedili, triedia a ostatni na to nemaju ziadny novy dovod.
Mohlo to byt aj 50 centov, to by zvysilo motivaciu.
- taki7
- Medium Professional
Pred pár dňami zmenili stránku www.slovenskozalohuje.sk , dá sa ešte overiť EAN kód? Či je vratný obal..vďaka.
Ja som uz v tejto teme kritizoval tu sumu, jednak je nizka a tiez to nie je jedna minca, malo to byt od zaciatku 20 centov.gogo956 napísal: ↑31 aug 2024, 6:56 Neviem v ktorej teme sa riesi recyklacia a vratne flaše ale asi som pochopil prečo ten system moc efektivne nefunguje. Na základe pozorovania obsahu zlteho kontajnera to vyzerá, že osoby ktoré ich zvyknu vyberat, tak beru len plechovky a malé plastove flase, ale neberu velke plastove flase lebo zaberaju vela miesta.
Dalo by sa to vyriesit tym, ze velke plastove flase by boli zalohovane vyssou sumou a tym padom by sa viacej oplatilo ich vracat.
Rozne sumy za rozne flase neschvalujem, skor by som zjednotil aj zaloh za pivo - tam je tusim 13 centov, tiez by som dal 20.
Tiez by to chcelo nejak zjednotit system, kde je mozne davat flase bez odmeny, pre ludi, ktorym sa nechce chodit a cakat k automatom, na charitu, alebo ako v horach na prevadzku, ale tiez v mestach, aby ludia nedavali flase a plechovky len tak vedla kontainerov, alebo pohodene kade tade.
Fuuuu to nie, s týmito zákonmi a exodusom v policajnom zbore, by som sa bál, že ma niekto prepadne kvôli taške plnej flaší.
A dezoláti už teraz pindajú, že musia platiť 15 centov navyše (ako keby im tých 15 centov nevrátili). Možno nerecyklujú.
- taki7
- Medium Professional
BTW, už sa tento systém teraz dakedy má spustiť i v Maďarsku, nie?
- starysomar
- Hardcore addict
Systém povinného výkupu plastových fliaš je v Maďarsku spustený od 1. januára tohto roka.
Škoda, že nie je reálne spustiť nejakú formu výkupu ostatného plastového odpadu - triedime doma dlhé roky a keď to dávam do príslušných kontajnerov - až 90% sú plasty.
Škoda, že nie je reálne spustiť nejakú formu výkupu ostatného plastového odpadu - triedime doma dlhé roky a keď to dávam do príslušných kontajnerov - až 90% sú plasty.