Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Tema k zalohovaniu PET flias a plechoviek, povinne od januara 2022.
Najčastejšie otázky
Čo prinesie zálohovanie
Mýty o zálohovaní
Ako to vyzerá s recykláciou PET fliaš a plechoviek na Slovensku od roku 2022?
Slovensko zálohuje
Tu su moje postrehy a otazky:
- V akej forme budu automaty vydavat peniaze, len drobne mince, papieriky, alebo aj bezkontaktne?
- Ako na tom budu donasky potravin? Ked bude musiet clovek ist fyzicky do obchodu vratit flase, tak to znizi zmysel donasky, alebo budu donasky brat flase a plechovky spat?
- Budu brat vsetky automaty vsetky flase a plechovky? Nebude to ako pri sklenenych flasiach, ked beru len znacky ktore predavaju?
- Ako si zvyknut nekrcit flase a plechovky hned po vypiti?
- Vynimka na zalohovanie plati pre tetrapakove a sklenene obaly, nezacnu teda vyrobcovia pouzivat tieto alebo ine materialy, aby nemuseli riesit zalohu, prip. plastove flase 3.1 litra, kedze tam bude tiez vynimka? Zrejme by ale potom novelizovali zakon, tak mozno zbytocna obava.
- Mensie obchody budu mat zalohovanie dobrovolne, co to znamena, ze nemusia mat automaty? To moze byt hlavne v tejto dobe problematicke, v mensich mestach a dedinach s malym obchodom budu starsi ludia bez auta musiet cestovat autobusom, aby dostali zalohu spat, este ked k nam pride novy variant omikron, ktory sa siri este viac a bude zrejme aj odolnejsi voci vakcinam, bude to cestovanie rizikove, aj pre zaockovanych a tiez financne sa to ludom ani nemusi oplatit, kedze za listok mozno zaplatia viac ako dostanu za flase, keby chceli odniest vela flias naraz, tak zase ich do busu asi nepustia s velkym vrecom.
Kazdopadne, mna hlavne zaujima, ci budete nakupovat napoje tak ako doteraz, ci budete vsetky flase a plechovky vracat, alebo si kupite SodaStream, budete pit viac vodu z vodovodu?
Tu su niektore napoje a mozne nahrady, k nim aj otazky:
- soda > voda z vodovodu, SodaStream
- mineralky > voda z vodovodu?, SodaStream?, k nim sumive tablety s magneziom?
- kola > Pepsi prichut pre SodaStream?, klasicky sirup?
- energeticke napoje > prichut do SodaStream?, kava?
- pivo > tu asi alternativa nie je, alebo ano?
- mlieko > mlieko, plati vynimka
Ja tiez premyslam, este nie som rozhodnuty, je tu stara tema k SodaStream, su tam rozne nazory, mnohi to pouzivate, neskor je tam nazor, ze je to "lapac prachu", vraj su niektore prichute zle a su drahe, no pribudla teraz napr. prichut Pepsi, ta je mozno lepsia, tak este otazky hlavne k SodaStream:
- nahradne bombicky stoja 25€, daju sa aj vymenit za 7€, ale zrejme len v obchodoch, da sa to aj v potravinach, prip. ponuka niekto vymenu aj pri donaske?
- oplati sa kupit ina ako originalna znacka?
- su aj ine moznosti ako si vyrobit bublinky?
Co sa tyka energetickych napojov a kavy, ja som kavu nikdy nepil, ani energetaky nepijem kazdy den, len parkrat za tyzden, obavam sa, ze keby som zacal pit kavu, budem zavisly a budem ju musiet pit kazdy den, potom sa aj ten efekt strati, kedze telo si na to zvykne a bez kavy nebudem schopny nic robit a pre povzbudenie budem musiet vypit viac kavy. Ako je to teda s kavou, je mozne ju pit len parkrat za tyzden? Presiel niekto z energetakov na kavu, da sa na to zvyknut? Prip. aku kavu by ste odporucali, klasicku, nesku?
Najčastejšie otázky
Čo prinesie zálohovanie
Mýty o zálohovaní
Ako to vyzerá s recykláciou PET fliaš a plechoviek na Slovensku od roku 2022?
Slovensko zálohuje
Tu su moje postrehy a otazky:
- V akej forme budu automaty vydavat peniaze, len drobne mince, papieriky, alebo aj bezkontaktne?
- Ako na tom budu donasky potravin? Ked bude musiet clovek ist fyzicky do obchodu vratit flase, tak to znizi zmysel donasky, alebo budu donasky brat flase a plechovky spat?
- Budu brat vsetky automaty vsetky flase a plechovky? Nebude to ako pri sklenenych flasiach, ked beru len znacky ktore predavaju?
- Ako si zvyknut nekrcit flase a plechovky hned po vypiti?
- Vynimka na zalohovanie plati pre tetrapakove a sklenene obaly, nezacnu teda vyrobcovia pouzivat tieto alebo ine materialy, aby nemuseli riesit zalohu, prip. plastove flase 3.1 litra, kedze tam bude tiez vynimka? Zrejme by ale potom novelizovali zakon, tak mozno zbytocna obava.
- Mensie obchody budu mat zalohovanie dobrovolne, co to znamena, ze nemusia mat automaty? To moze byt hlavne v tejto dobe problematicke, v mensich mestach a dedinach s malym obchodom budu starsi ludia bez auta musiet cestovat autobusom, aby dostali zalohu spat, este ked k nam pride novy variant omikron, ktory sa siri este viac a bude zrejme aj odolnejsi voci vakcinam, bude to cestovanie rizikove, aj pre zaockovanych a tiez financne sa to ludom ani nemusi oplatit, kedze za listok mozno zaplatia viac ako dostanu za flase, keby chceli odniest vela flias naraz, tak zase ich do busu asi nepustia s velkym vrecom.
Kazdopadne, mna hlavne zaujima, ci budete nakupovat napoje tak ako doteraz, ci budete vsetky flase a plechovky vracat, alebo si kupite SodaStream, budete pit viac vodu z vodovodu?
Tu su niektore napoje a mozne nahrady, k nim aj otazky:
- soda > voda z vodovodu, SodaStream
- mineralky > voda z vodovodu?, SodaStream?, k nim sumive tablety s magneziom?
- kola > Pepsi prichut pre SodaStream?, klasicky sirup?
- energeticke napoje > prichut do SodaStream?, kava?
- pivo > tu asi alternativa nie je, alebo ano?
- mlieko > mlieko, plati vynimka
Ja tiez premyslam, este nie som rozhodnuty, je tu stara tema k SodaStream, su tam rozne nazory, mnohi to pouzivate, neskor je tam nazor, ze je to "lapac prachu", vraj su niektore prichute zle a su drahe, no pribudla teraz napr. prichut Pepsi, ta je mozno lepsia, tak este otazky hlavne k SodaStream:
- nahradne bombicky stoja 25€, daju sa aj vymenit za 7€, ale zrejme len v obchodoch, da sa to aj v potravinach, prip. ponuka niekto vymenu aj pri donaske?
- oplati sa kupit ina ako originalna znacka?
- su aj ine moznosti ako si vyrobit bublinky?
Co sa tyka energetickych napojov a kavy, ja som kavu nikdy nepil, ani energetaky nepijem kazdy den, len parkrat za tyzden, obavam sa, ze keby som zacal pit kavu, budem zavisly a budem ju musiet pit kazdy den, potom sa aj ten efekt strati, kedze telo si na to zvykne a bez kavy nebudem schopny nic robit a pre povzbudenie budem musiet vypit viac kavy. Ako je to teda s kavou, je mozne ju pit len parkrat za tyzden? Presiel niekto z energetakov na kavu, da sa na to zvyknut? Prip. aku kavu by ste odporucali, klasicku, nesku?
Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
-vela pijem vodu z vodovodu, ostatne napoje kupujem podla chuti a potreby, sladke vody prakticky vobec resp iba vynimocne, asi budem kupovat ako doteraz, sam neviemKazdopadne, mna hlavne zaujima, ci budete nakupovat napoje tak ako doteraz, ci budete vsetky flase a plechovky vracat, alebo si kupite SodaStream, budete pit viac vodu z vodovodu?
-mineralky ked uz tak striedat a vyhnut sa tym ktore maju vysoky obsah sodika,- mineralky > voda z vodovodu?, SodaStream?, k nim sumive tablety s magneziom?
-sumive tablety s magneziom odporucam vobec neuzivat, je to vacsinou najmenej vstrebatelna forma
horcika ktoru clovek v podstate nevstrebava, ja uzivam formu bisglycinat horcika čo je topka v ucinnosti
-čo sa tyka perlivej vody umelo dosytenej Co2-minimalizujem prijem, obcas, v lete viacej si doprajem ale nie je to moc zdrave,vyhybam sa skor
-kava/energetaky-uz pravidelne nepijem, iba ked dostanem vyslovene chut alebo ked mam pocit ze sa chvilkova vzpruha hodí. V praxi: 1x kava do mesiaca, 1x energetak do mesiaca, niekedy ani to nie a vobec mi to nechyba. Predtym som bol na kofeine mierne zavisly, pritom telo si na to rychlo zvyka a pozitivne efekty rychlo klesaju. Nieco kofeinu prijimam v cokolade ktoru mam rad. Celkovo sa kofeinu snazim vyhybat aj ked zase zavisi od situacie.
Som zastanca umiernenej konzumacie cohokolvek na co ma clovek chut. Ak ide o nie moc zdrave potraviny- tak raz zacas a kontrolovat si prijem aby nevznikla zavislost.
- Mek
- Addict
- Kontaktovať používateľa:
This.gogo956 napísal: ↑27 nov 2021, 18:02 -mineralky ked uz tak striedat a vyhnut sa tym ktore maju vysoky obsah sodika,
-sumive tablety s magneziom odporucam vobec neuzivat, je to vacsinou najmenej vstrebatelna forma
horcika ktoru clovek v podstate nevstrebava, ja uzivam formu bisglycinat horcika čo je topka v ucinnosti
U mna sa toho moc nezmeni, vodu z vodovodu pijem uz teraz, mineralku si kupim len raz za cas, a to taku, kde je malo sodika a viac draslika a horcika. Horcik doplnam vyzivovymi doplnkami s vysokou vstrebatelnostou (chelat/bisglycinat, citrat, malat...). O bublinky mi vobec nejde, ozeliem ich.
V jednej malej jednote pri nasom panelaku uz maju aj automat a na nom oznam, ze bude sluzit od buduceho roka, tak som zvedavy, uvidime potom.
To som nevedel, ako su na tom vitaminy, tie zakladne, ak su vo forme sumivych tabliet, prip. aka forma je najlepsia?
To ze bublinky su skodlive som nevedel, skor som si myslel, ze su dobre na travenie, tak ako to je?
Ja som isty cas pil viac vodu z vodovodu, ale vratil som sa k sytenym mineralkam, neperliva voda mi tak nechuti, ale mozno by som si zvykol, neviem, asi zalezi aj od vody, nie vsade tecie rovnaka, rovnako dobra.
Sladene napoje pijem tiez malo, od smadu len vodu alebo neochutenu mineralku, ani pivo nepijem od smadu, ani v lete.
Prave mam pred sebou Budis a tam napis:
"Priaznivo posobi NA TRAVENIE"
Celkom by ma zaujimalo, ako je to v skutocnosti, mne sa aj zda, ze ked som nepil mineralky, mal som horsie travenie, tiez mam taky pocit, ze bublinky mi pomahaju s travenim, ale mozno si to iba namyslam, je to teda mytus?
Este Gemerka ma zase "Magnezium a Kalcium v optimalnom pomere", nieco podobne ma vacsina mineralok.
"Priaznivo posobi NA TRAVENIE"
Celkom by ma zaujimalo, ako je to v skutocnosti, mne sa aj zda, ze ked som nepil mineralky, mal som horsie travenie, tiez mam taky pocit, ze bublinky mi pomahaju s travenim, ale mozno si to iba namyslam, je to teda mytus?
Este Gemerka ma zase "Magnezium a Kalcium v optimalnom pomere", nieco podobne ma vacsina mineralok.
- starysomar
- Addict
Všetky zásadité by mali.
Občas ak nutne potrebujem - pomôžem si Sódou Bicarbonou.
Občas ak nutne potrebujem - pomôžem si Sódou Bicarbonou.
Dreamer
Ide o to ze ak mas prekysleny zaludok tak zasadite mineralky ti vedia docasne zlepsit travenie. Dôvody preco takto funguje aj Budiska su jednoduche: obsahuje vela sodíka 355mg/l a aj pomerne vyznamne mnozstvo vapnika 162mg/l co su zasadite prvky. Podobne funguje aj soda bikarbona pretoze z jednej tretiny obsahuje zasa sodík. Ale ako vieme, v beznej strave je sodíka viacej nez dost, takže jeho príjem by bolo dobre vyrazne obmedzit, pretože vo velkom mnostve jednoznačne škodí. Naviac u sody bikarbony je dalsi problem, že jej zasaditost je tak extremna, že môže dráždiť sliznicu pažeráka, čo samozrejme nie je z dlhodobého hladiska vhodné.
Je dobre riesit pricinu pravidelneho prekyslenia zaludka a za tym môžu byť rôzne potraviny, najlepsie vysledovat ktoré konkrétne. /káva,alkohol vratane piva,celkove prejedenie, pomarance,cibula, jedlo s príliš vysokým obsahom tuku a pod/.
Nepodcenovat, pri dlhodobom zanedbávaní môžu z toho vzniknúť aj velmi ťažké ochorenia.
Dobre na tieto problemy u niektorych ludi vraj zabera užívanie melatoninu.
Osobne pomerne casto uzivam bylinkove čaje. Vynikajuci je napr. matový, či rôzne zmesi, ale striedam, nie kazdy den ten isty druh aby si telo nenavyklo. Bez cukru, pokial mam chut na sladky napoj, tak pridam trochu stévie co je prirodne sladidlo s nula kaloriami, pripadne trochu citrona a chuť je fantasticka. Zaroven clovek robi nieco pozitívne pre svoje zdravie.
Britu mám ale pravidelne ju nepouzivam, neviem totiz nájst informácie ako konkretne mení obsah mineralov vo vode po filtracii, v kazdom pripade tam kde nie je prilis dobra voda to moze byt zaujimava volba.
Ide o to ze ak mas prekysleny zaludok tak zasadite mineralky ti vedia docasne zlepsit travenie. Dôvody preco takto funguje aj Budiska su jednoduche: obsahuje vela sodíka 355mg/l a aj pomerne vyznamne mnozstvo vapnika 162mg/l co su zasadite prvky. Podobne funguje aj soda bikarbona pretoze z jednej tretiny obsahuje zasa sodík. Ale ako vieme, v beznej strave je sodíka viacej nez dost, takže jeho príjem by bolo dobre vyrazne obmedzit, pretože vo velkom mnostve jednoznačne škodí. Naviac u sody bikarbony je dalsi problem, že jej zasaditost je tak extremna, že môže dráždiť sliznicu pažeráka, čo samozrejme nie je z dlhodobého hladiska vhodné.
Je dobre riesit pricinu pravidelneho prekyslenia zaludka a za tym môžu byť rôzne potraviny, najlepsie vysledovat ktoré konkrétne. /káva,alkohol vratane piva,celkove prejedenie, pomarance,cibula, jedlo s príliš vysokým obsahom tuku a pod/.
Nepodcenovat, pri dlhodobom zanedbávaní môžu z toho vzniknúť aj velmi ťažké ochorenia.
Dobre na tieto problemy u niektorych ludi vraj zabera užívanie melatoninu.
- s vitaminmi ohladom vstrebatelnosti zásadný problém nezvykne byť. Vo vode rozpustnym staci voda a v tuku rozpustnym nejaky tuk. Celkovo sa ale týmto "šumítkam" vyhýbam, pretože vzhladom na to čo poskytuju su pomerne drahé a pouzivam kvalitnejsie doplnky. Pokial by si sa chcel spytat na konkretny produkt tak kludne sem uveď pripadne do pm a pozrieme sa naň blizsie.To som nevedel, ako su na tom vitaminy, tie zakladne, ak su vo forme sumivych tabliet, prip. aka forma je najlepsia?
Co2 ktory je v napojoch, aj mineralkach, je tam daný umelo vo velkom mnozstve. V tele sa sprava kyslo, to znamena ze uz pri vstupe do ust poskodzuje sklovinu zubov. V zaludku zase môže vyvolávať nepríjemné pocity, napr nafukovania. Dalej sa v literature uvadza ze interferuje s metabolizmom vapnika, negativny vplyv na funkciu obliciek atd. Závisi to ale od jedinca ako je citlivý na prijem Co2 v napojoch a samozrejme na mnozstve. Rozumna mala miera vacsine ludi neublizi, ta hranica je niekde medzi 0,5l - 1liter denne.To ze bublinky su skodlive som nevedel, skor som si myslel, ze su dobre na travenie, tak ako to je?
Osobne pomerne casto uzivam bylinkove čaje. Vynikajuci je napr. matový, či rôzne zmesi, ale striedam, nie kazdy den ten isty druh aby si telo nenavyklo. Bez cukru, pokial mam chut na sladky napoj, tak pridam trochu stévie co je prirodne sladidlo s nula kaloriami, pripadne trochu citrona a chuť je fantasticka. Zaroven clovek robi nieco pozitívne pre svoje zdravie.
Britu mám ale pravidelne ju nepouzivam, neviem totiz nájst informácie ako konkretne mení obsah mineralov vo vode po filtracii, v kazdom pripade tam kde nie je prilis dobra voda to moze byt zaujimava volba.
Proste si budes musiet zvyknut

Ale je mozne, ze sa zacnu vyrabat flase z tvrdsieho plastu. Kedysi v 90tych rokoch mala tusim Coca-cola zalohovane flase a tie boli o dost tvrdsie ako ostatne. Tym padom sa ani nedali tak lahko stlacit.
Uvidime ako to bude, no pri zachovani sucasnych parametrov flias to vidim na vela hadok s personalom kvoli tomu, ze automat nebude chciet brat poskodene flase. A kedze sa flase nebudu znovu pouzivat ale recyklovat, tak to je trochu nezmysel.
Uvidime ako to bude nakoniec vyzerat, ale tipujem ze niektori ekologickejsie zalozeni vyrobcovia prejdu aj na sklenene flase.
Co sa tyka ostatnych otazok tak ja som tiez z tych, ktorych sa to velmi nedotkne. Zvykol som si pit vodu z vodovodu a pivo zo skla. Plastove flase vyuzivam len ked si kupujem vodu na outdoorove aktivity. V lete nemam problem vypit 3 litre vody a tahat to vsetko v skle alebo vo vlastnych flasiach je dost nepohodlne.
Gothar - tiez uz dlho fungujem pivo zo skla ale u mineralok si to moc neviem predstavit. Mineralky pijem v podstate len v robote na cestach a tam by sklo asi neobstalo.
Filtruje jemny bordel, to je zaklad a po chemickej stranke obsahuje hlavne aktivne uhlie (a to hadam vies co robi)
wladas
druhov filtrov od firmy Brita je vela. Najbeznejsi filter sa vola Maxtra a ten v konkurencii pokrocilejsich filtrov vyrazne zaostava /výsledky nezavislych testov/. To neznamena ze je to automaticky zla volba.
Dalsia vec je, ze na tom filtri po urcite dobe sa usadia bakterie, takze bud tu vodu pouzit hned po filtracii alebo ak neskor tak nechat prejst varom.
druhov filtrov od firmy Brita je vela. Najbeznejsi filter sa vola Maxtra a ten v konkurencii pokrocilejsich filtrov vyrazne zaostava /výsledky nezavislych testov/. To neznamena ze je to automaticky zla volba.
Dalsia vec je, ze na tom filtri po urcite dobe sa usadia bakterie, takze bud tu vodu pouzit hned po filtracii alebo ak neskor tak nechat prejst varom.
Moze byt, netvrdim opak
Zvyk je ale zelezna kosela
Zvyk je ale zelezna kosela

wladas
napr tento vyrobok Zero water je cenovo podobný ako Brita ale podla testov má podstatne lepsie vysledky v zachytavani tazkych kovov, vysledna voda neobsahuje dokonca prakticky ziadne rozpustne látky
https://www.zerowater.eu/en/product/1-7 ... water-jug/
https://www.yourbestdigs.com/reviews/ze ... -vs-brita/
https://www.techgearlab.com/reviews/kit ... cher#value
-objednané aj s nahradnymi filtrami, dám potom vediet skusenost
napr tento vyrobok Zero water je cenovo podobný ako Brita ale podla testov má podstatne lepsie vysledky v zachytavani tazkych kovov, vysledna voda neobsahuje dokonca prakticky ziadne rozpustne látky
https://www.zerowater.eu/en/product/1-7 ... water-jug/
https://www.yourbestdigs.com/reviews/ze ... -vs-brita/
https://www.techgearlab.com/reviews/kit ... cher#value
-objednané aj s nahradnymi filtrami, dám potom vediet skusenost

gogo - dik za reakciu, uz to zachadza mierne do OT, ja tych mineralok tak vela nevypijem, ale problem je, ze ked uz otvorim 1.5l flasu, tak medzitym prilis vodu z vodovodu nepijem, lebo ta mineralka by mi vyprchala, pri SodaStream by bola 1l flasa, tak by som skor mohol kombinovat perlivu a neperlivu vodu, mozno ale vyskusam neperlivu a ak nebudu ziadne problemy, tak si mozno zvyknem.
Takze ked je na mineralke alebo v reklame uvedene, ze ma "optimalny pomer magnezia a kalcia", tak je to klamstvo, alebo zavadzanie? Pit sa odporuca od 2l a viac denne, aj ine znacky mali reklamy, tusim Bonaqua, ze je vhodna na dlhodobe pitie, tak ako to je?Rozumna mala miera vacsine ludi neublizi, ta hranica je niekde medzi 0,5l - 1liter denne.
Vlastne co sa tyka automatickeho stlacania, tak mi napadlo, ze ucit sa nestlacat flase a plechovky uz mozne odteraz a kym pridu zalohovane flase, tak dovtedy si mozno zvykneme.
Pravdepodobne to bude ako pri fľaškových automatoch, dosatneš papierik, teda kupon, ktorý potom použiješ pri nákupe. Peniazmi by to niekto vzdy musel chodiť plniť, čo je neefektívne a bezkontaktná techonogia by automati len predražila. Čo viem, tak jeden LIDL v KE už má aj automat na PET ale ešte som tam nebol.V akej forme budu automaty vydavat peniaze, len drobne mince, papieriky, alebo aj bezkontaktne?
zymsel donášky je niečo doniesť zákazníkovy, nie to od neho odviesť, to by sa potom volali odnáškové služby. Takže donáška ti donesie PET či plechovku a ty ju pri najbližšej návšetve obchodu vieš odniesť do automatu. Do obchodu chodíš stále, takže v tom nevidiím žiadny problém a zmysel donášky sa tým nijako nezníži.Ako na tom budu donasky potravin? Ked bude musiet clovek ist fyzicky do obchodu vratit flase, tak to znizi zmysel donasky, alebo budu donasky brat flase a plechovky spat?
To je celkom zaujímavá otazka, ktorá by sa dala vyskúšať už teraz v spomínanom LIDLi. Pri pivách je to kvoli zmluvám s danými pivovarmi, ktoré aj pramio vozia tovar na prevádzky. Pri plastoch a plechoc sa uvidí.Budu brat vsetky automaty vsetky flase a plechovky? Nebude to ako pri sklenenych flasiach, ked beru len znacky ktore predavaju?
To fakt? málo kedy ich krčím aj teraz.Ako si zvyknut nekrcit flase a plechovky hned po vypiti?
O tomto sme už nejakej téme debatovali a je úplne scestné si myslieť, že výrobca bude prestavovať výrobné a plniace linky kvoli jednej zaprdenej krajine uprostred EU, rovnako scestné je si myslieť, že by postavil novú linku špecialne pre SR.Vynimka na zalohovanie plati pre tetrapakove a sklenene obaly, nezacnu teda vyrobcovia pouzivat tieto alebo ine materialy, aby nemuseli riesit zalohu, prip. plastove flase 3.1 litra, kedze tam bude tiez vynimka? Zrejme by ale potom novelizovali zakon, tak mozno zbytocna obava.
Problém môže byť jedine na dedinách, myslím si, že každé menšie mesto ma aspoň jeden obchod s rozlohou 300m2 pre ktorý to bude povinné. Malé obchody to môžu riešiť zberom pri pokladni a podobne, koniec koncom ak sa zákazníci na dedine budú dotazovať, že chcú aj vracať, tak myslím že obchod to zavedie. Pravdepodobne je to tak aj s výkupom pivových fliaš teraz.Mensie obchody budu mat zalohovanie dobrovolne, co to znamena, ze nemusia mat automaty? To moze byt hlavne v tejto dobe problematicke, v mensich mestach a dedinach s malym obchodom budu starsi ludia bez auta musiet cestovat autobusom, aby dostali zalohu spat, este ked k nam pride novy variant omikron, ktory sa siri este viac a bude zrejme aj odolnejsi voci vakcinam, bude to cestovanie rizikove, aj pre zaockovanych a tiez financne sa to ludom ani nemusi oplatit, kedze za listok mozno zaplatia viac ako dostanu za flase, keby chceli odniest vela flias naraz, tak zase ich do busu asi nepustia s velkym vrecom.
Zvažujem sodastream, ale ostanem aj už bežných PETiek, takže tak pol na pol.Kazdopadne, mna hlavne zaujima, ci budete nakupovat napoje tak ako doteraz, ci budete vsetky flase a plechovky vracat, alebo si kupite SodaStream, budete pit viac vodu z vodovodu?
Dreamer
Vhodné formy horčíka: glycinát, citrát, laktát, orotát, malát
Ideálne užívať spolu s vitamin B6 pre lepšie využitie.
Pre mna je to nutnost, inac mavam kŕče v lýtkach.
-Bonaqua ma nizky obsah sodika co je super 10,7 mg/l. Obsah vapnika 126,5 mg/l a horcika 48,4 mg/l- to su ale dost nizke hodnoty. Vhodny pomer orientacne 2:1 zachovaný. V pohode voda aj na dlhodobe pitie, v kazdom pripade by som ale doplnal horcik este vhodnymi suplementami, mineralne latky sa z mineralnej vody vstrebavaju nie prave idealne.Takze ked je na mineralke alebo v reklame uvedene, ze ma "optimalny pomer magnezia a kalcia", tak je to klamstvo, alebo zavadzanie? Pit sa odporuca od 2l a viac denne, aj ine znacky mali reklamy, tusim Bonaqua, ze je vhodna na dlhodobe pitie, tak ako to je?
Vhodné formy horčíka: glycinát, citrát, laktát, orotát, malát
Ideálne užívať spolu s vitamin B6 pre lepšie využitie.
Pre mna je to nutnost, inac mavam kŕče v lýtkach.
Máte nejaké info, že sa v súvislosti so zálohovaním PET fliaš chystá v obchodoch nejaká hromadná bitka o nezálohované PET fľaše? Kamarátka ma bombarduje, že jej mám rýchlo kúpiť 10 paklov vody, bo vraj niekde počula, že na začiatku roka voda nebude.... 
Pokiaľ viem, výrobcovia môžu nezálohované PET vyrábať do 31.12.2021, predávať ich do obchodov do 31.1.2022 a obchody ich budú môcť predávať konečným zákazníkom do 30.6.2022. Zmenilo sa niečo na týchto termínoch?

Pokiaľ viem, výrobcovia môžu nezálohované PET vyrábať do 31.12.2021, predávať ich do obchodov do 31.1.2022 a obchody ich budú môcť predávať konečným zákazníkom do 30.6.2022. Zmenilo sa niečo na týchto termínoch?
Ty kokos aby som mal piť vodu z vodovodu jak takí šupák ?
Ani ma nehne
Alebo aby som jak takí sedlák robil nápoje cez soda stream?
Šumivé tablety sú nechutne
ja si budem nadalej piť a machrovať s pepsi, coca colou, moutain dew, RC cola atd. A pri najhoršom kofola alebo lokálka
Mna by zaujimalo ohladom tych fliaš či sa zalohuju preto aby išli na recyklaciu
Alebo aby mali znova použitie na naplenie nápoja a na pitie?
Akože ja nebudem po neakom šupákovi piť z plastovej flaše
Alebo aby neaky RETART si nalial olej alebo kyselinu do flaše a potom sa rozhodne tu flašu vrátiť

Alebo aby som jak takí sedlák robil nápoje cez soda stream?

Šumivé tablety sú nechutne

ja si budem nadalej piť a machrovať s pepsi, coca colou, moutain dew, RC cola atd. A pri najhoršom kofola alebo lokálka

Mna by zaujimalo ohladom tych fliaš či sa zalohuju preto aby išli na recyklaciu

Alebo aby mali znova použitie na naplenie nápoja a na pitie?

Akože ja nebudem po neakom šupákovi piť z plastovej flaše

Alebo aby neaky RETART si nalial olej alebo kyselinu do flaše a potom sa rozhodne tu flašu vrátiť

brm
com som si vsimal v retazcoch tak balenej vody je stale dost
Famine
nebude to ta ista flasa, z toho plastu vyrobia novu
com som si vsimal v retazcoch tak balenej vody je stale dost
Famine
nebude to ta ista flasa, z toho plastu vyrobia novu
Pri zálohovaných sklenených fľašiach od piva a alkoholu nikomu nevadí, že pije z fľaše, ktorá už v niektorých prípadoch mohla mať aj niekoľko stoviek opakovaných použití... tieto sklenené obaly sa totiž vracajú priamo výrobcom, ktorí ich používajú na opätovné plnenie a predaj zákazníkom.
V prípade plechoviek a plastových fliaš to však bude odlišné. Plastovú fľašu ani plechovku nevrátiš v 100% stave, preto sa budú recyklovať a až potom z toho niečo vyrobia - a nemusí to byť opäť PET fľaša alebo plechovka. Dnes je takmer všetko z plastu, čiže asi nebude núdza o použitie tohto materiálu.
Hlavný dôvod zálohovania plastových fliaš a plechoviek je, aby ich ľudia voľne nevyhadzovali do prírody ako sa to deje teraz, ale aby mali motiváciu ich vrátiť na recykláciu.
V prípade plechoviek a plastových fliaš to však bude odlišné. Plastovú fľašu ani plechovku nevrátiš v 100% stave, preto sa budú recyklovať a až potom z toho niečo vyrobia - a nemusí to byť opäť PET fľaša alebo plechovka. Dnes je takmer všetko z plastu, čiže asi nebude núdza o použitie tohto materiálu.
Hlavný dôvod zálohovania plastových fliaš a plechoviek je, aby ich ľudia voľne nevyhadzovali do prírody ako sa to deje teraz, ale aby mali motiváciu ich vrátiť na recykláciu.