Podvody, scam, pishing, hoaxy
-
starysomar
Hardcore addict - Príspevky: 6973
Re: Podvody, scam, pishing, hoaxy
Mne prišlo toto - včera večer a čakám zásielku:
Vas balik bol pozastaveny z dovodu chybajuceho cisla ulice na baliku. Prosim aktualizujte: https://s.id/1SeH5
Vas balik bol pozastaveny z dovodu chybajuceho cisla ulice na baliku. Prosim aktualizujte: https://s.id/1SeH5
Tak takyto jednoduchy dizajn je jednoduche skopcit
Neviem si predstaviť ktorý design by sa nedal skopčiť ... ľudia uverili aj tej fejkovej alze. A pritom to bolo odfláknuté.
-
starysomar
Ten chytak v mene Posty odflaknuty nieje. Dokonca vacsina odkazov smeruje na prislusnu sekciu pravych stranok.
web funguje tak ze ty posles serveru dotaz "zobraz mi stranku" a on ti posle komplet html aj css (co je teda komplet obsah aj dizajn stranky) a prehliadac to zobrazi.
staci v prehliadaci kliknut pravym kdekolvek na stranku a dat zobrazit zdroj a to ti staci skopirovat, ulozit a viac menej mas vybavene. asi budes musiet este stiahnut css ale to je tiez primitivnost, staci vediet kde v tom zdroji je ten odkaz.
takze skopirovat cely web, nechat tam povodne odkazy a len citat udaje ktore tam zadas je vlastne nieco co zvladne akykolvek student informatiky po absolvovani prveho semestra.
najtahsie je prinutit ludi aby na to klikli.
a pokial to teda neposielas mailami ale smskami tak tam bude asi aj nejaky naklad na tie smsky.
ale v poslednom case su tieto pokusy celkom caste, predpokladam ze niekde musela uniknut nejaka databaza cisel, nemyslim ze by to rozosielali na random cisla.
mna minule dost zaskocili lebo mi presne prisla smska ze DHL treba zaplatit dobierku a ja som mal ozaj objednane nieco z DHL. aj ked teda to bolo vopred zaplatene takze hned bolo jasne ze nieco nehra.
staci v prehliadaci kliknut pravym kdekolvek na stranku a dat zobrazit zdroj a to ti staci skopirovat, ulozit a viac menej mas vybavene. asi budes musiet este stiahnut css ale to je tiez primitivnost, staci vediet kde v tom zdroji je ten odkaz.
takze skopirovat cely web, nechat tam povodne odkazy a len citat udaje ktore tam zadas je vlastne nieco co zvladne akykolvek student informatiky po absolvovani prveho semestra.
najtahsie je prinutit ludi aby na to klikli.
a pokial to teda neposielas mailami ale smskami tak tam bude asi aj nejaky naklad na tie smsky.
ale v poslednom case su tieto pokusy celkom caste, predpokladam ze niekde musela uniknut nejaka databaza cisel, nemyslim ze by to rozosielali na random cisla.
mna minule dost zaskocili lebo mi presne prisla smska ze DHL treba zaplatit dobierku a ja som mal ozaj objednane nieco z DHL. aj ked teda to bolo vopred zaplatene takze hned bolo jasne ze nieco nehra.
-
harrison314
Hardcore addict - Príspevky: 7414
- Kontaktovať používateľa:
Ono je to este lahsie, Staci prist na stranku stlacit Ctrl+S a ulozi ti komplet zdrojaky, CSS aj obrazky.
postask.byneh.com
...
...
Toto prislo aj mne a ja debil som si neuvedomil hned ze to je podvod a zadal tam udaje co mam na karte. Az po par minutach mi došlo ze to je podvod tak som aspon rýchlo cez IB zablokoval kartu a poziadal o novu. Doteraz sebe nadavam ako je mozne ze na takuto chu.jovinu som skocil, niekedy mam asi fakt mozog vypnutystarysomar napísal: ↑09 aug 2023, 20:07 Mne prišlo toto - včera večer a čakám zásielku:
podvod_15623_2png.jpg

-
starysomar
Si z toho nič nerob.
Pred cca 20 rokmi som sa o*****, naletel na prácu na doma pre ženu. Stránky boli dokonalé - až na detail - chýbal relevantný kontakt.
Poučenie sa - a ie sa ďalej
Pred cca 20 rokmi som sa o*****, naletel na prácu na doma pre ženu. Stránky boli dokonalé - až na detail - chýbal relevantný kontakt.
Poučenie sa - a ie sa ďalej

A vcera mi dosla dalsia sprava:
Objednavku vratime. Aktualizujte platnu a spravnu dorucovaciu adresu kuriera a odkaz. Ti podvodnici si nedajú pokoj
Objednavku vratime. Aktualizujte platnu a spravnu dorucovaciu adresu kuriera a odkaz. Ti podvodnici si nedajú pokoj
Objavil som pre mna novy podvod.
Kluci z Prahy su v pohode, oni toho v Prahe odhalili viac - od taxikov, cez charity, vianocne stanky, az po neviem co dalsie.
-
starysomar
Sranda ešte len bude vďaka možnostiam AI...
AI moze paradoxne pomoct proti hoaxom vo viacerych smeroch:
- pomoze identifikovat hoaxy, aj ked nie na 100%, bude stacit menej ludi
- pribudnu realisticke deepfake videa a ludia uz nebudu vediet, co je pravda, takze sa naucia si zdroje overovat
- AI pomoze identifikovat hoaxy v realnom case, mozno pribudnu rozsirenia pre prehliadace, ktore hned vyhodia varovanie, ze moze ist o hoax
- pomoze identifikovat hoaxy, aj ked nie na 100%, bude stacit menej ludi
- pribudnu realisticke deepfake videa a ludia uz nebudu vediet, co je pravda, takze sa naucia si zdroje overovat
- AI pomoze identifikovat hoaxy v realnom case, mozno pribudnu rozsirenia pre prehliadace, ktore hned vyhodia varovanie, ze moze ist o hoax