Vlastný router za UPC modemom
Vlastný router za UPC modemom
Sestre som objednal UPC internet a ASUS RT-AX58U router. V UPC si vyžiadala IPv4 adresu, aby si mohla aktivovať mód modemu. Problémom je, že ASUS router nedokáže kontaktovať ich DHCP server a získať tak IP adresu. Zadanie manuálnej síce umožnilo ASUSu sa pripojiť, ale i tak nejdú načítať žiadne stránky. Na 99% je to problém DNS serveru.
Ešte som nezažil takéto problémy. Kamarátovi som pred rokom takto napojil ASUS router na Orange router, ktorý som prepol do bridge módu a všetko fungovalo, no tu to akosi nejde. Máte s tým niekto skúsenosti?
Ešte som nezažil takéto problémy. Kamarátovi som pred rokom takto napojil ASUS router na Orange router, ktorý som prepol do bridge módu a všetko fungovalo, no tu to akosi nejde. Máte s tým niekto skúsenosti?
Re: Vlastný router za UPC modemom
Firmware aktuálny?Ak áno, nahraj tam firmware Asus Merlin a skús.
To nie je firmvérom. Router sa jednoducho nevie pripojiť na ich DHCP server. Ono to vyzerá, ako keby ich modem to z nejakého dôvodu blokoval.
- K-u-b-i-a-k
- Addict
aký máš router od upc?
Vrat ich router spat (co ti prenajimaju) a kup vlastny jeden router bez prepajania na dalsi (zoznam podporovanych modelov mali tusim na stranke davnejsie). Tak som to riesil ja. A nemusis platit prenajom ich zariadenia.
Musím. Prípojka je koaxiál.
Autoeditácia príspevku po 4 min 4 sek:
COMPAL CH7465LG
-
- Light Star
A keby si za UPC modem zapojil svoj router a modem od UPC by sluzil iba na prevod koaxial<->RJ45
A na Asus routeri by si mal svoju subnet a robil si co chces?
Ci nieco mi uslo?
Ci nieco mi uslo?
O to sa práve snažím. Ale ASUS router nevie získať IP adresu od UPC.CrazyJerry napísal: ↑02 jún 2023, 21:12 A keby si za UPC modem zapojil svoj router a modem od UPC by sluzil iba na prevod koaxial<->RJ45
Ci nieco mi uslo?
-
- Light Star
Ale UPC modem nechaj v router mode.
Akurat vypnes na UPC modeme wifi
Asus router spravi subnet pod modemom
Akurat vypnes na UPC modeme wifi
Asus router spravi subnet pod modemom
Ja nechcem, aby ich router riešil čokoľvek. Chcem, aby fungoval ako bridge a o všetko sa staral ASUS router.
-
- Light Star
A z akeho dovodu?
Pytam sa preto, ze tiez mam UPC a chcem spravit presne to co opisujem..
teda upc modem nechat ako router, vypnut na nom wifi
a za to si spravit vlastnu siet.
Aktualne v tom nevidim problem, preto ma zaujima preco to takto nechces.
Pytam sa preto, ze tiez mam UPC a chcem spravit presne to co opisujem..
teda upc modem nechat ako router, vypnut na nom wifi
a za to si spravit vlastnu siet.
Aktualne v tom nevidim problem, preto ma zaujima preco to takto nechces.
Pretože nemáš nad ním úplnú kontrolu, provider má do neho prístup, je to lacné šmece, ktoré sotva kedy dostáva aktualizácie a je to teda bezpečnostná diera jak hovädo. V bridge móde funguje ako switch - pasívny prvok medzi tvojou domácou sieťou a pripojením od providera. Len skonvertuje signál z koaxiálu a bez akéhokoľvek zásahu ho posiela ďalej.
Mam to podobne, pretoze ten Compal je naozaj odpad a DHCP ma priserne vypadky. Preto mam Compal v modem mode a za nim je pripojeny Mikrotik, ktory robi vsetko podstatne.
Na Compal v modem mode sa dostanem cez http://192.168.100.1/ ale tam je iba zapnuty modem mode a logy.
Mikrotik si potiahol WAN IP a ten ma nastavenu lokalnu IP 192.168.6.1 v ktorej aj DHCP rozdava adresy. Nie som si isty, ale tusim musi byt pripojeny v porte 1.
Myslel som ze nejako pomozem, ale pozeram ze som nenapisal vlastne nic co by si nevedel
Hlavne sa ubezpec ze je Compal v modem mode.
https://i.imgur.com/YiwC2Rw.png
Na Compal v modem mode sa dostanem cez http://192.168.100.1/ ale tam je iba zapnuty modem mode a logy.
Mikrotik si potiahol WAN IP a ten ma nastavenu lokalnu IP 192.168.6.1 v ktorej aj DHCP rozdava adresy. Nie som si isty, ale tusim musi byt pripojeny v porte 1.
Myslel som ze nejako pomozem, ale pozeram ze som nenapisal vlastne nic co by si nevedel

https://i.imgur.com/YiwC2Rw.png
Práveže je v modem móde, ale ASUS stále nevie získať IP adresu od DHCP servera. Ak sa nastaví IP adresa manuálne, tak hlási pripojenie na internet, ale reálne sa žiadna stránka načítať nedá.
Vedel by si mi ukázať WAN nastavenia na tvojom routery?
Vedel by si mi ukázať WAN nastavenia na tvojom routery?
Netreba nahodou dat v UPC povolenie na MAC adresu routra?
Viem ze takto to fungovalo roky dozadu.
Viem ze takto to fungovalo roky dozadu.
Sranda je, že na technickej podpore od toho dali ruky preč, lebo to nie je ich router. Ale môžem naklonovať jeho MAC adresu. Otázne však je, že ktorú? Sú tam až tri.
Urcite ano, to je prvy krok - neviem ako sa vola ta ziadost konkretne, ale mne stacilo povedat, ze chcem mat moznost ho prepnut do modem mode, pretoze aj po dvoch reklamaciach je stale rovnako useless.
Od nich potrebuješ, aby ti priradili IPv4 adresu. Bez nej mód modemu neaktivuješ.
ale to si pisal uz v prvom prispevku, ze ste to ziadali nie? skus to ked tam este s ntb, priamo sa pripojit na port 1 do Compalu a uvidis ci ti to prideli nejaku IP.
Pripajam este mail z podpory, je to sice z 2020, ale snad sa nic nezmenilo.
Pripajam este mail z podpory, je to sice z 2020, ale snad sa nic nezmenilo.
Modem možno prepínať medzi dvoma pracovnými režimami Router a Bridge. Bridge mód sa hodí najmä v prípadoch, keď chcete za náš modem pripojiť vlastný router alebo potrebujete zaistiť správne priradenie pevnej IP adresy na vlastné zariadenia. Zmenu nastavenia vykonáte nasledovne:
Ak ste do nastavenia modemu doposiaľ nezasahovali alebo ste vykonali továrenské nastavenia, začnite podľa postupu nižšie, v opačnom prípade nasledujúci krok môžete preskočiť.
Prvotné prihlásenie do modemu:
1. Pripojte koncové zariadenie (notebook, stolový počítač) dodaným ethernetovým (sieťovým) káblom do niektorého z portov ETHERNET umiestnených na zadnej časti nášho modemu.
2. Do adresného riadku Vami preferovaného internetového prehliadača (Internet Explorer / Firefox / Chrome a pod.) prosím zadajte IP adresu modemu - 192.168.0.1 (na rovnaké miesto, kam zadávate webovú adresu), prípadne rovno kliknite sem: http://192.168.0.1/ .
3. Po chvíli sa zobrazí stránka s výberom jazyka. Zvoľte Slovenčinu a potvrďte voľbu tlačidlom Next.
4. Modem Vás vyzve na zadanie PIN pre prvé nastavenie, nájdeme ho na štítku zo spodnej časti modemu. Ak si nie ste istí, kde ho na zariadenie nájdete, kliknite na Ukázat, zobrazí sa ilustratívny obrázok pre nápovedu.
5. Nasleduje obrazovka, ktorá Vás vyzve k zmene prístupového hesla do modemu, ktoré ste práve opísali zo štítku. Vpíšte vlastné heslo a to si, prosím, poznačte a uchovajte pre budúce prístupy do zariadenia - ideálne blízko modemu. Dôležitá poznámka: heslo musí obsahovať minimálne 8 znakov a musí obsahovať aspoň jedno veľké písmeno a jednu číslicu.
6. Nastavovanie pokračuje premietnutím krátkej prezentácie modemu, vyčkajte, prosím, na jej dokončenie.
7. Prezentácia skončí na obrazovke Prizpôsobte si Váš modem
8. V tomto kroku je možné zmeniť názov Wi-Fi siete a heslo k nej, napravo je možné položky upraviť voľbou Zmeniť, po dokončení zmien kliknite na Pokračovať.
9. Prvotné nastavenie modemu sa podarilo. Zobrazila sa stránka s nadpisom Do videnia . Dole uvidíte prehľad s heslom do modemu, ktoré sme nastavili. Klikneme na Použiť zmeny.
10. Bude potrebné sa znovu prihlásiť do modemu, v nasledujúcej prihlasovacej obrazovke zadajte heslo k prístupu do zariadenia, vstúpte do menu a pokračujte postupom nižšie.
Nastavenie režimu router / bridge:
1. V ľavom menu klikneme na voľbu Režim modemu
2. Vpravo je možnosť Zapnuť režim modemu (tj. bridge)/Zapnuť režim routeru, zvoľte požadovanú možnosť a kliknite na Použiť zmeny
3. Zobrazí sa spracovanie nastavenia, modem sa vypne a znovu naštartuje
4. Pri prepnutí modemu do režimu bridge sa deaktivuje Wi-Fi, predná prevádzková kontrolka bude svietiť na zeleno.
Ak budete modem prepínať z režimu Bridge do režimu Router, postupujte rovnakým spôsobom, iba je nutné do zariadenia pristupovať cez 192.168.100.1 (IP adresa v prípade prístupu do zariadenia prepnutého do Bridge módu).
Veď hej. Mód modemu funguje, len ASUS router sa nevie dopracovať k WAN IP adrese.