Externy HDD - sifrovanie enkrypcia

Informácie o software, ankety...
peterkollar
Expert
Expert

Externy HDD - sifrovanie enkrypcia

Príspevok od používateľa peterkollar »

zdar,

mam bezny externy HDD - zasunies a prehliadas subory

- povedzme ze do niektorych priecinkov nechcem aby nahodny clovek v domacnosti nemal pristup ak by ho napadlo si ho prehliadat
- resp nechcem aby do niektorych priecinkov mal pristup ktokolvek (napr po mojej nahlej smrti na motorke a pod)

ako sa to da fixnut , odporucania ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: externy HDD - sifrovanie enkrypcia, proti prehliadaniu suborov neopravnenym osobam v domacnosti :D

Príspevok od používateľa aacid »

co nechces aby videl ktokolvek zakryptujes. napriklad veracrypt.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: externy HDD - sifrovanie enkrypcia, proti prehliadaniu suborov neopravnenym osobam v domacnosti :D

Príspevok od používateľa starysomar »

Áno a hlavne - nie šifrovaním, vstavaným vo Windowse.
Ja mám všetky disky celé šifrované Veracryptom. Nie z dôvodu schovania niečoho, z iných. Moja rodina sa do nich vie dostať.
No mám aj nejaké veci, ku ktorým mám prístup iba ja.
https://zive.aktuality.sk/clanok/144775 ... veracrypt/
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

starysomar ak sa mozem spytat.prečo nie tym vstavanym vo windows?dik
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Bolo tak (môžem sa mýliť) že ak padol Windows - nedalo sa nijako normálne dostať k tým zašifrovaným súborom.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

BitLocker (vstavane sifrovanie vo windows) je proprietarne, a ked ti spadne windows, budes mat problemy dostat sa k suborom, hladat tutorialy ako na to atd.
Veracrypt je multiplatformovy, funguje dokonca aj pod linuxom, a nie je zavisly na windows. Mozes windows kludne preinstalovat, nahodit Veracrypt, a namountovat disk rovnako ako predtym.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nechcel som to detailne rozvádzať no ako píšeš - a napíšem ja "po svojom" - ak sa zosype Windows - prakticky neriešiteľné teda neobnoviteľné. Tie ilúzie s vykopírovaním...atd sú prakticky pre dvivú väčšinu ľudí neschodné.
Ak sa zosype s šifrovaním Veracryptom - stačí ten disk pripojiť (...namountovať) kdekoľvk pod Wn/Linux a dáta sú.

DODATOK - kým nieomu po zmene...v PC Win neprehodí poradie diskov a neodtoto si veracryptový disk (partišnu) ... ako ja.
Ono to šifrovanie je "dokonalé" a po takej sprostosti usera sú tie dáta tiež neobnoviteľné.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Chlapi nerozumiem.tie disky čo som sifroval cez Windows vždy odomnem aj na iných Pc, notebookoch.nikdy som nemal problém žeby neodomklo

Čiže ak napríklad zlyhá komp kde som to sifroval,vymažem nainštalujem nový Windows a nepôjde otvoriť?
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Doplnim info k VeraCrypt, je mozne sifrovat iba cast disku, teda 1 subor, ktory moze mat napr. 1TB, nazov moze byt lubovolny, rovnako koncovka, alebo ziadna, je mozne ho umiestnit, skryt kdekolvek, hlavne je mozne ho zalohovat obycajnym skopirovanim, taktiez sa sifruju iba skutocne nutne subory, takze v pripade problemov sa nestrati vsetko - ale ak sa sifrovany subor zalohuje, ziadne problemy prakticky nehrozia.

Samostatne sifrovane subory VeraCrypt maju dalsiu vyhodu, je mozne vytvorit ich viacero, napr. jeden spolocny a jeden iba pre seba, takze do kazdeho sa dostane pozadovana skupina uzivatelov, alebo jediny uzivatel.

Potom je moznost vytvorit aj falosne hesla, ktore odomknu iba falosne data, nie tie prave, ak by niekto nutil k vyzradeniu hesla, myslim, ze to vsetko by malo byt vysvetlene aj v tom clanku z odkazu vyssie.

Windows BitLocker ma este jednu nevyhodu, nefunguje pod verziami Home.

Inak este k teme:

Windows 11 budou automaticky šifrovat úložiště. Počítače budou bezpečnější, ale pomalejší – Živě.cz

Dobra sprava, bude mozne to vypnut.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

typek61: BitLocker v principe zasifruje disk klucom, ktory si potom pocitac ulozi do TPM chipu na zakladnej doske. Odtial sa potom automaticky nacitava a preto vies pristupovat z pohladu uzivatela automaticky na zasifrovane disky BitLockerom. Ak je problem s TPM chipom na doske alebo so samotnym BitLocker klucom, windows si vypyta jeho zadanie, pri pristupovani na BitLockerom zasifrovany disk. BitLockerom zasifrovany disk vies otvorit, aj ked budes mat novy windows v pocitaci resp. ten disk sa da otvorit aj na inom pocitaci, akurat pri pristupe na dany disk musis zadat spravny "Recovery key" a tym sa ti spristupnia data na disku.

P.S. Po skonceni sifrovania disku (particie), by windows mal ponuknut moznost si ulozit/vytlacit BitLocker recovery key. Je rozumne si tento key ulozit niekam alebo poslat emailom alebo vytlacit, lebo ako pises ked odide hardwarovo doska, resp. TPM chip, tak bez toho kluca sa k tym datam nedostanes.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Čiže mi stačia iba tie šifrovacie kľúče a som v pohode 🙂
Napísať odpoveď