Fotografia - novinky, technika, diskusia
- starysomar
- Addict
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
Nemá to žiadnu použiteľnú free alternatívu?
zalezi co chces a kolko mas fotiek.. Upravovat raw fotky vies vo vela programoch, ktore su free. Pokial potrebujes fotky triedit, exportovat naraz, pouzivat rovnake filtre pre cele galerie, potrebujes komplexnejsi program..
Pozrel by som sa na RawTherapee, alebo DarkTable. Nemaju najkrajsie UI a mne prisli na NB pomalsie, ale z pohladu moznosti sa daju oznacit v podstate za plnohodnotnu alternativu.
- starysomar
- Addict
Pre to som sa pýtal, píše na občasné použitie. Osobne RawTherapee používam pár rokov na spracovanie snímok z RAWu - aj zo zrkadlovky, aj z mobilu, no nerobím zložité úpravy.
v novembri má Adobe tuším black friday. Alebo nech si to kúpi na seba nejaký učiteľ/študent na ISIC/ITIC kartu.
prípadne - adobe funguje na dvoch zariadeniach, sa zložte dvaja
Aj keď si myslím, že 11,90 nie je mesačne veľa.
prípadne - adobe funguje na dvoch zariadeniach, sa zložte dvaja
Aj keď si myslím, že 11,90 nie je mesačne veľa.
Mozno skusit pozriet Zoner Photo Studio, prislo mi to ako kopia LR, ale stoji 50 eur na rok. Je aj free ci trial verzia, tak skus. Ak nechces warez LR, tak asi smola.
- starysomar
- Addict
Nerobím s vrstvami ani zložitejšie úpravy, len pootočenie do vodorovna, vytiahnutie maximálnych detailov v tme, svetle bez prepalov a úplne čierneho nič no ak by som chel skúsiť - asi by som skúsil GIMP. S ním sa dá zrjeme mnohé ako som nakukol sem:
https://www.snm.sk/swift_data/source/od ... manual.pdf
https://www.snm.sk/swift_data/source/od ... manual.pdf
potom staci aj snapseed.
Pacia sa mi fotky v takomto style , ako nieco taketo odfotit? Alebo to je dosiahnute len nejakym filtrom? Pride mi to take pekne zeleno-oranzove 

V Azii je silnejsie slnko, pri zapadoch slnka to ide do cervena. To by mohli byt fotky pri zapade slnka, ktore tam boli. Ostatne bude nastavenie fotaka alebo skor filtre v pocitaci - https://smartphone-photography.com/how- ... martphone/ Alebo tu je cely na od pre Orange and Teal, ktory ta zaujima - https://photutorial.com/orange-and-teal/
Netreba zabudnúť na to, že to je fotene foťákom do rawu a upravované v Lightroome/Photoshope. To mobilom spravíš oba veľmi ťažko.
Ahojte, idem si po radu. Chcel by som sa spytat, ako odfotit nasledovnu situaciu. Fotim zrkadlovkou olympus e520 a objektivom ZUIKO 14-54 mm f/2,8-3,5. Pridal by som aj fotku pre ukazku, ale nemam citacku na karty, a zabudol som si so sebou vziat redukciu z usb-a na usb-c…
Nasledovna situacia - jasna obloha, uzsia ulicka, do ktorej nesvietilo slnko, takze trochu horsie svetlo. Fotil som celu postavu, a kedze som chcel dosiahnut rozmazane pozadie, tak clona 2.8, cas som nechal dopocitat. Za tychto nastaveni som mal ale uplne prepalenu oblohu, inak ok. Snazil som sa teda postupne podexponovavat, az pokym som sa nedopracoval k oblohe bez prepalu. Vtedy som tam mal uz naopak ale uplne tmave miesta, v ktorej sa stratil detail.
Viete mi niekto poradit, ako sa riesia taketo situacie? Odfotit to s prepalenou oblohou, a oblohu dorobit v nejakom editovacom nastroji, alebo sa s tym da nejak popasovat?
Nasledovna situacia - jasna obloha, uzsia ulicka, do ktorej nesvietilo slnko, takze trochu horsie svetlo. Fotil som celu postavu, a kedze som chcel dosiahnut rozmazane pozadie, tak clona 2.8, cas som nechal dopocitat. Za tychto nastaveni som mal ale uplne prepalenu oblohu, inak ok. Snazil som sa teda postupne podexponovavat, az pokym som sa nedopracoval k oblohe bez prepalu. Vtedy som tam mal uz naopak ale uplne tmave miesta, v ktorej sa stratil detail.
Viete mi niekto poradit, ako sa riesia taketo situacie? Odfotit to s prepalenou oblohou, a oblohu dorobit v nejakom editovacom nastroji, alebo sa s tym da nejak popasovat?
Starší foťák s malým čipom, malý dynamický rozsah a rozsah závierky len 1/4000 sekundy.
Fotiť pri slabšom slnku, bez oblohy alebo ak tam ta obloha musí byť, tak pri cloniť. Fyziku tu neoklameš.
Fotiť pri slabšom slnku, bez oblohy alebo ak tam ta obloha musí byť, tak pri cloniť. Fyziku tu neoklameš.
- starysomar
- Addict
Ano, je to starsi kusok. Chcel som len zistit, ci na to je nejaky trik, alebo s tym nic nespravim. Ak ale priclonim, tak uz nebudem mat take rozmazane pozadie, nie? Takze radsej asi postprocessing, a oblohu dorobim 
Ano, do RAWu fotim.
Ano, do RAWu fotim.
- starysomar
- Addict
V RAWe by mal byť podstatne väčší dynamický rozsah snímok. Aj hento je fotené foťákom z roku 2008.
V pre mňa novom, vyrábanom od leta 2016 je akési HDR no tak si fotky nepredstavujem.
Z RAWu robím pomocou RawTherapee. Trochu mi trvalo, než som prišiel na jeho mnohé možnosti, no oplatilo sa portápiť.
V pre mňa novom, vyrábanom od leta 2016 je akési HDR no tak si fotky nepredstavujem.
Z RAWu robím pomocou RawTherapee. Trochu mi trvalo, než som prišiel na jeho mnohé možnosti, no oplatilo sa portápiť.
Ahojte, znovu by som chcel poprosit o radu, alebo o informaciu, ci s technikou, ktoru mam, je mozne nieco schopne dosiahnut. Tentokrat sa to tyka nocnych fotografii. Chcel som odfotit ulicku na konci ktorej bol rozsvieteny vianocny stromcek (kompoziciu neriesme, islo ciste len o test toho, aka bude kvalita nocnej foto).
Najprv som to skusal na automaticky rezim, ale cele zle. Prilis svetle, stromcek vzadu dost prepaleny. Skusal som viacero kombinacii. Aby stromcek v pozadi nebol prepaleny, hodil som to na prioritu clony, nastavil na 2.8 a podexponoval, kedy som sa dostal na cas 1/30. ISO 400, na viac to uz dost sumi. Stromcek pekny, zvysok vsak uz dost tmavy Moja otazka znie, foti to zle, alebo ja to neviem obsluhovat?
(obavam sa, ze skor to druhe) Ako vediet najst nejaky kopromis v nastaveniach, aby to vyzeralo na fotke pekne? Vidim napr. teraz kopec fotiek na internete z reportazi z vianocnych trhov, ktore su pekne, ziadne extra tmave ani svetle miesta. Ako to robia? Alebo je to nejaky sialeny postprocessing? Velmi rad by som sa to naucil. Mam k dispozicii aj stativ, no nemyslim si, ze napr. taketo fotky z vianocnych trhov ludia fotia na stativoch.
Pre ukazku fotka z iPhonu, ktora mi pride o dost lepsia. Viete mi niekto poradit, popripade odkazat na nejaky dobry zdroj informacii k tejto problematike? Ak by nahodou bolo potrebne, mam zo vsetkych fotiek k dispozicii aj RAWy. Dakujem.
Najprv som to skusal na automaticky rezim, ale cele zle. Prilis svetle, stromcek vzadu dost prepaleny. Skusal som viacero kombinacii. Aby stromcek v pozadi nebol prepaleny, hodil som to na prioritu clony, nastavil na 2.8 a podexponoval, kedy som sa dostal na cas 1/30. ISO 400, na viac to uz dost sumi. Stromcek pekny, zvysok vsak uz dost tmavy Moja otazka znie, foti to zle, alebo ja to neviem obsluhovat?

Pre ukazku fotka z iPhonu, ktora mi pride o dost lepsia. Viete mi niekto poradit, popripade odkazat na nejaky dobry zdroj informacii k tejto problematike? Ak by nahodou bolo potrebne, mam zo vsetkych fotiek k dispozicii aj RAWy. Dakujem.
Skusal si tie rawka otvorit cez Adobe Lightroom a pouzit hoci aj auto tune jednym klikom? Lebo podla mna akurat tam ti Lightroom urobi to, ze to tmave zosvetli a to prepalene zatmavne. Uploadni na uloz.to rawka, schvalne si to skusim v Lightroome upravit a porovname.
- starysomar
- Addict
Kde nie je - ani čert nevezme. Foto z iPhone je zrejme iným snímačom s vyššou citlivosťou a silným postprocesingom pri spracovaní. Ak snímač a foťák neuloží dáta za hranicou jeho dynemického rozsahu, niet ako dosiahnuť kresbu v tme aj plných svetlách...je to závislé od dynamického rozsahu snímača.
Z Tvojho sa nedá dostať toľko, ako nasnímal iPhone. Svetlejší obrázok má silné prepaly, tmavší šum a chýbajúce dáta v tmavých častiach.
Na ukážku čo som z Tvojich RAWov vytiahol freewarovým RawTherapee:

(200-eurovým POCO x3 nafotím v ťažkých svetelných podmienkach podstatne viac, než zrkadlovkou - aj to, čo už ani oči nevidia...no nie defaultnou apkou)
Z Tvojho sa nedá dostať toľko, ako nasnímal iPhone. Svetlejší obrázok má silné prepaly, tmavší šum a chýbajúce dáta v tmavých častiach.
Na ukážku čo som z Tvojich RAWov vytiahol freewarovým RawTherapee:

(200-eurovým POCO x3 nafotím v ťažkých svetelných podmienkach podstatne viac, než zrkadlovkou - aj to, čo už ani oči nevidia...no nie defaultnou apkou)