Fotografia - novinky, technika, diskusia
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
pdľa toho, koľko chceš investovať a aký si šikovný. Ak sa foteniu rozumieš, tak si vyskladaj sám pre teba výkonovo postačujúcu zostavu svetiel alebo si vyber nejakú zostavu trvalých svetiel / zábleskových (nájdeš toho kopu) a k tomu si kúp nejaké pozadie s farbou či bez na bársktorom eshope s fototechnikou. Ak chceš fotky bez odleskov, potrebuješ svetlá/blesky, softboxy a nejaké ďalšie modifikátory aby si taký efekt dosiahol. Samozrejme k tomu ptorebuješ statívy na techniku, stavít na foťák a samotný foťák
Ak sa tomu nerozumieš, daj si radšej svoje produkty nafotiť.
Ak sa tomu nerozumieš, daj si radšej svoje produkty nafotiť.
no moc si mi toho veru nepovedal, ale tak nebude to ziadna veda a spravim to podla tohto
Kód: Vybrať všetko
https://www.youtube.com/watch?v=T6fnHEvLyAE&t=175s
tieto fotoboxy si blbosť podľa mňa. Ďaleko lepšie výsledky dosiahneš s normálnym štúdiovým vybavením. Netuším, čo chceš poradiť teda..lebo s riešeniami do 10e nenájdeš na nete nič. Netuším, s čím to chceš fotiť, aké produkty, koľko máš peňazí na túto celú srandu a aký máš biznis. Ak hľadáš low costové riešenia, tak tento 10e home made photo box bude schodný. Ale nečakaj od toho nejaké zázračné výsledky..
A pokial mas zazltnute pozadie a chces biele, tak na to je tu Adobe Lightroom a pouzit upravu teploty farieb, jasu, kontrastu, bielej.
-
- Novice
Chcel by som vas poprosit o radu, ako narabat s fotkami a mozno nejakymi kratkymi videami. Nie som profi fotograf, takze nepotrebujem nejake super profi riesenie. Ide mi hlavne o to, kam a ako ich ukladat. Fotim prevazne telefonom (HEIC, ak planujem neskor nieco upravit tak aj do RAWu), videa telefon/gopro/dron. Kam je to najidealnejsie z tychto zariadeni ukladat, ak by som to chcel mat niekde za ucelom prezerania spomienok ale takisto aj pre pripad, ak by som s tym chcel dalej pracovat - upravovat, a nebolo to pomale?
Napadaju ma len dve alternativy, a to bud NAS alebo externy disk. Pri NASe vidim ako plus velkost uloziska + moznost zalohy v podobe zrkadlenia, no obavam sa rychlosti. Na druhu stranu by mi dobru rychlost vedel poskytnut externy disk, no zas je tam problem so zalohovanim, kedze by som potreboval najskor dva kusy. Viete mi poradit, alebo povedat ako to riesite vy, nech sa inspirujem? Dakujem.
Napadaju ma len dve alternativy, a to bud NAS alebo externy disk. Pri NASe vidim ako plus velkost uloziska + moznost zalohy v podobe zrkadlenia, no obavam sa rychlosti. Na druhu stranu by mi dobru rychlost vedel poskytnut externy disk, no zas je tam problem so zalohovanim, kedze by som potreboval najskor dva kusy. Viete mi poradit, alebo povedat ako to riesite vy, nech sa inspirujem? Dakujem.
- starysomar
- Hardcore addict
Ja mám fotky a ostatné dôležité-pre mňa cenné súbory dokonca trojmo.
Minimálne dva krát je viacmenej nutné.
Minimálne dva krát je viacmenej nutné.
- *****HERO*****
- Guru wannabe
o kolko dat cca ide?
a ako myslis, ze pri NASe vidis ako plus velkost uloziska? ulozisko je tam take, ake disky tam vlozis. a ak chces zrkadlenie, rovnako tam musis vlozit viac diskov, ako keby si kupoval samostatne externe.
ja by som si asi kupil 2 externe disky na double zalohu. jeden nechal nonstop napojeny, druhy off a raz za cas to synchronizoval.
upravovat ich idealne na internom SSD.
a ako myslis, ze pri NASe vidis ako plus velkost uloziska? ulozisko je tam take, ake disky tam vlozis. a ak chces zrkadlenie, rovnako tam musis vlozit viac diskov, ako keby si kupoval samostatne externe.
ja by som si asi kupil 2 externe disky na double zalohu. jeden nechal nonstop napojeny, druhy off a raz za cas to synchronizoval.
upravovat ich idealne na internom SSD.
-
- Novice
No chcel by som to mat vsetko pokope, takze keby som pozbieral vsetko co mam, myslim, ze sa to bude blizit k 1TB.
S tym NASom som to myslel tak, ze ta zriadovacia cena v pomere s kapacitou bude asi lepsia (s tym, ze samotny NAS nieco stoji, ale zas to prinasa dalsie ficury navyse), ale teraz, ked to tak ratam, tak to asi az take vyhodne nebude. No stale tam vidim ako plus tu automaticku zalohu (zrkadlenie), a takisto nemusim nic pripajat k notebooku. Ale asi to nebude uplne vhodne na prezeranie, obzvlast videi, ked tocim 4k 60fps.
S tym NASom som to myslel tak, ze ta zriadovacia cena v pomere s kapacitou bude asi lepsia (s tym, ze samotny NAS nieco stoji, ale zas to prinasa dalsie ficury navyse), ale teraz, ked to tak ratam, tak to asi az take vyhodne nebude. No stale tam vidim ako plus tu automaticku zalohu (zrkadlenie), a takisto nemusim nic pripajat k notebooku. Ale asi to nebude uplne vhodne na prezeranie, obzvlast videi, ked tocim 4k 60fps.
1TB je dnes nič, to za skladuje ľahko.
Ja mám všetky dáta na troch miestach (1x interný HDD v PC, 2x externý HDD - jeden v ČR, jeden v SR) a raz za čas to všetko zjednotím.
Už roky na to používam tieto WD disky (akurát stále väčšie a väčšie) a zatiaľ 100% spokojnosť
Ja mám všetky dáta na troch miestach (1x interný HDD v PC, 2x externý HDD - jeden v ČR, jeden v SR) a raz za čas to všetko zjednotím.
Už roky na to používam tieto WD disky (akurát stále väčšie a väčšie) a zatiaľ 100% spokojnosť
nemyslim si ze NAS na gigabitovej sieti bude pomale...karolko123 napísal: ↑13 apr 2023, 19:37Napadaju ma len dve alternativy, a to bud NAS alebo externy disk. Pri NASe vidim ako plus velkost uloziska + moznost zalohy v podobe zrkadlenia, no obavam sa rychlosti. Na druhu stranu by mi dobru rychlost vedel poskytnut externy disk, no zas je tam problem so zalohovanim, kedze by som potreboval najskor dva kusy. Viete mi poradit, alebo povedat ako to riesite vy, nech sa inspirujem? Dakujem.
zase uprava fotiek nie je ziadna extra narocna vec.
v byvalej robote sme roznym studiam a televiziam zriadovali infrastrukturu a bolo uplne bezne ze nepostrihane videa boli na zdielanom ulozisku a pracovali s nimi strihaci v strizniach...
NAS je z mojho pohladu najlepsie riesenie, mirror ti vyriesi zalohovanie a mas to vzdy pristupne odvsadial.
druha moznost je cloud, dnes mas 2TB priestoru za 10 eur mesacne co nie je vobec vela a tu mas aj istotu ze o to neprides ked ta vytopi, vyhoris alebo ta vykradnu...
Ahojte, aka je najlepsia "workflow" v pripade, ze pracujem s foto v LR, a chcem nieco upravit v PS? Ak kliknem pravym tlacidlom na fotku v LR a necham ju otvorit v PS, po ulozeni zmien ctrl+s v PS, sa mi vytvori kopia v TIFF formate. Je nejaka moznost, ako dostat zmeny z PS do LR v tom istom RAWe, bez toho, aby som tam potom musel mat upravenu kopiu fotky? Dakujem.
Fotku s PS musíš nejak vyvolať. Preto nemôže byť logicky v RAWe.
- starysomar
- Hardcore addict
Presne - RAW sa editovať nedá. Je to dátový súbor, z ktorého prehliadací program fotku "vyvolá" - pokiaľ nezobrazí iba vložený JPEG náhľad.
...a prave preto to uklada do Tiff, pretoze je to nekomprimovany format. Teda nove verzie maju uz aj komprimaciu, no nie taku stratovu ako Jpeg. Preto sa uz 20-30 rokov dozadu pri grafike pouzival Tiff format.
Pamatam si este z pocitaca 386 a neskor 486, v casoch Windows 3.1 a 3.11, ze bezne Gif a Jpeg boli take ake boli, ale Tiff bolo nieco uzasne. Takze ked kamarat doniesol diskety a neskor CD s obrazkami a bol tam daky Tiff, tak bola radost pozerat sa, hoci otvaranie obrazku trvalo an 10 sekund, kym ho pocitac nacital.
Pamatam si este z pocitaca 386 a neskor 486, v casoch Windows 3.1 a 3.11, ze bezne Gif a Jpeg boli take ake boli, ale Tiff bolo nieco uzasne. Takze ked kamarat doniesol diskety a neskor CD s obrazkami a bol tam daky Tiff, tak bola radost pozerat sa, hoci otvaranie obrazku trvalo an 10 sekund, kym ho pocitac nacital.
Caute, riesim dilemu v exporte fotografii z iPhonu. Ten v dnesnej dobe standardne pouziva format HEIF. S tymto formatom mam ale trochu problem na niektorych zariadeniach. Moznostou je konvertovanie na JPEG, no docital som sa, ze HEIF ma lepsiu kvalitu. Mate niekto nejake skusenosti, ci to ide rozpoznat, ze to je nejak horsie v tom JPEGu? Nechcem si zbytocne kazit fotografie, to sa radsej zmierym s tym, ze to niekde jednoducho neotvorim. Dakujem.
Heif ma porovnatelnu kvalitu ale mensie subory.
Autoeditácia príspevku po 32 sek:
Nema zmysel to davat do jpeg, podpora bude za chvilu vsade
Autoeditácia príspevku po 32 sek:
Nema zmysel to davat do jpeg, podpora bude za chvilu vsade
Ahojte, chcel by som poradit pri vybere fotoaparatu. Spominal som tu nedavno, ze som pouzival zrkadlovku olympus, no ta je uz dost stara a s vysledkom nie som spokojny.
Pouzival som teraz dost iphone, no tam ma zacinaju obmedzovat tieto veci:
1. kvalita za horsej svetelnosti,
2. ostrost/detail fotografii - hoci fotim na 48mpx do rawu, tak ak trochu fotku prizoomujem, tak ta kvalita mi pride zla. Neviem, cim presne to je sposobene, ale aj bez zoomu, ak porovnam podobnu fotografiu s niekym, kto foti na kvalitny fotoaparat, tak ta fotka je krajsia, ostrejsia, s lepsim detailom.
3.Bokeh - iphone sice ma funkciu portret, ktora je celkom vychytana, no oproti tomu, co sa da vykuzlit s dobrym sklom, je to stale nic.
Davnejsie som si uz vyhliadol zrkadlovku od Sony a7 iii. Mam ju vsak teraz moznost kupit novu z obchodu za velmi dobru cenu, telo za 1000€. Uvazujem vsak, ci to nie je uz dost stary kus, a ci sa stale oplati investovat do 5 rokov stareho modelu. A7 iv viem zohnat za 1700€, ale je to uz trochu nad moj limit, obzvlast, ked je to stale len telo a objektivy tiez nie su najlacnejsie. Najde sa tu niekto, kto by mi vedel poradit, ci sa vydavam dobrou cestou? Dakujem.
Pouzival som teraz dost iphone, no tam ma zacinaju obmedzovat tieto veci:
1. kvalita za horsej svetelnosti,
2. ostrost/detail fotografii - hoci fotim na 48mpx do rawu, tak ak trochu fotku prizoomujem, tak ta kvalita mi pride zla. Neviem, cim presne to je sposobene, ale aj bez zoomu, ak porovnam podobnu fotografiu s niekym, kto foti na kvalitny fotoaparat, tak ta fotka je krajsia, ostrejsia, s lepsim detailom.
3.Bokeh - iphone sice ma funkciu portret, ktora je celkom vychytana, no oproti tomu, co sa da vykuzlit s dobrym sklom, je to stale nic.
Davnejsie som si uz vyhliadol zrkadlovku od Sony a7 iii. Mam ju vsak teraz moznost kupit novu z obchodu za velmi dobru cenu, telo za 1000€. Uvazujem vsak, ci to nie je uz dost stary kus, a ci sa stale oplati investovat do 5 rokov stareho modelu. A7 iv viem zohnat za 1700€, ale je to uz trochu nad moj limit, obzvlast, ked je to stale len telo a objektivy tiez nie su najlacnejsie. Najde sa tu niekto, kto by mi vedel poradit, ci sa vydavam dobrou cestou? Dakujem.
SONY obecne nie je zla volba. Sony vyraba spickove snimace aj pre konkurencne znacky s vynimkou Canonu, maju velmi slusne objektivy a hlavne ich E-mount system je dost otvoreny, takze pre ne vznika hromada hodne slusnych skiel od vyrobcov tretich stran za slusne ceny. Minimalne pokial ide o originaly.
Nikde ale neuvadzas co chces fotit a ani celkovy budget. Ono totiz ten fotak je niekedy najmensia polozka a aby jeho kupa davala zmysel, utratis obcas nasobne viac za objektivy. Tu by si chcelo ujasnit kolko si do toho ochotny investovat ci uz okamzite, alebo niekedy v buducnosti. Ono totiz kupit A7 III a nechat tam 28-70 co sa obcas dodava v sete extra zmysel nema.
Ze je ten fotak starsi Ta trapit nemusi. Kvalita vystupu je na urovni ostatnych 24Mpix FF fotakov a celkovo je to asi jedina vec ktora sa vo fotakoch uz dlho moc nezlepsuje.
Nikde ale neuvadzas co chces fotit a ani celkovy budget. Ono totiz ten fotak je niekedy najmensia polozka a aby jeho kupa davala zmysel, utratis obcas nasobne viac za objektivy. Tu by si chcelo ujasnit kolko si do toho ochotny investovat ci uz okamzite, alebo niekedy v buducnosti. Ono totiz kupit A7 III a nechat tam 28-70 co sa obcas dodava v sete extra zmysel nema.
Ze je ten fotak starsi Ta trapit nemusi. Kvalita vystupu je na urovni ostatnych 24Mpix FF fotakov a celkovo je to asi jedina vec ktora sa vo fotakoch uz dlho moc nezlepsuje.
Kludne zober a7iii, pokial vyslovene nebudes potrebovat viac mpx. a lepsie ostrenie na ludi, iii ma 25mpx, a7iv ma 33mpx. (alebo a7c ii, co je a7iv v mensom tele s best ai ostrenim) Co sa tyka kvality, svetelnosti, tak na tom budu oba fotaky identicky. Ani fotak o 4000 eur drahsie ti nebude robit lepsie fotky za zlych svetelnych podmienok. Co sa tyka fotenia len tak, tak iphone ti bude robit "svetlejsie" fotky ako zrkadlovka. Maju na to procesy, ktore v zrkadlovke nemas. V Zrkadlovke potrebujes dlhsi cas a velmi dobry objektiv. Cize, telo je jedna vec, ale aby to bolo pouzitelne, tak potrebujes objektivy svetelne, teda max f1.8 pri blbych podmienkach. Nastastie viltrox objektivy sa daju kupit za perfektnu cenu a ostrostou su lepsie jak original gm od sony.
Autoeditácia príspevku po 8 min 1 sek:
Ale pokrok nejaky so sony by si mal spravit, zda sa mi ze olympus ma tie male micro 3/4 snimace, takze s dost vacsim fullframe snimacom to bude lepsie.
Autoeditácia príspevku po 8 min 1 sek:
Ale pokrok nejaky so sony by si mal spravit, zda sa mi ze olympus ma tie male micro 3/4 snimace, takze s dost vacsim fullframe snimacom to bude lepsie.
Ako užívateľ Sony ti môžem Sony len odporučiť
Ale ako už bolo povedané, bolo by dobre vedieť čo chceš fotiť a tvoj limit. Či je na celý foťák s objektívom alebo bez. Som zástancom Fullframemu, ale ak nemáš veľký limit, nebál by som sa ísť do rady 6xxx s aps-c snímačom a k tomu nejaké kvalitné objektívy ktoré sú lacnejšie ako Fullframove objektívy.
Nie som si teraz istý či A7III ma dnešné funkcie ako trackovanie, ostrenie na oko atď.. Ale určite by som si to šiel niekde vyskúšať, lebo tieto veci stoja za to a vedia veľmi zjednodušiť fotenie a nie je to potom také frustrujúce ako s foťákom bez tychto feature, hlavne ak, si amatér. Takže kombo napriklad a6400 a dvoch objektívov by bola asi lepšia voľba ako A7III podľa mňa.
Ale ako už bolo povedané, bolo by dobre vedieť čo chceš fotiť a tvoj limit. Či je na celý foťák s objektívom alebo bez. Som zástancom Fullframemu, ale ak nemáš veľký limit, nebál by som sa ísť do rady 6xxx s aps-c snímačom a k tomu nejaké kvalitné objektívy ktoré sú lacnejšie ako Fullframove objektívy.
Nie som si teraz istý či A7III ma dnešné funkcie ako trackovanie, ostrenie na oko atď.. Ale určite by som si to šiel niekde vyskúšať, lebo tieto veci stoja za to a vedia veľmi zjednodušiť fotenie a nie je to potom také frustrujúce ako s foťákom bez tychto feature, hlavne ak, si amatér. Takže kombo napriklad a6400 a dvoch objektívov by bola asi lepšia voľba ako A7III podľa mňa.