Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Používateľov profilový obrázok
starysomar
Addict
Addict

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa starysomar »

Skúsil by som najprv prvý štart Windowu takto:

msconfig - záložka BOOT - SafeBoot - minimal.
(priprav-nastav si vopred na jestvujúcej)

Windows si "očuchá" ovládače dosky a s trochou šťastia bootne.
Potom v msconfig prepnúť na Normal startup.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

lukas9206: Zalezi, ze ci pride k zmene chipsetu. Teoreticky to vies spravit tak, ze od povodnej dosky odinstalujes ovladace chipsetu, vypnes PC a potom vymenis dosku. Lenze tu moze spravit problem na novsich doskach secure boot.
Josa
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Josa »

Ahojte, chcel by som v PC rozšíriť ram.
Aktuálne by som tam mal mať 16GB 3200MHz DDR4 CL18 HyperX FURY (KHX3200C18D4/16g - žiadne info som k nej nedohladal, AIDA ukazuje, že 1,2V).
Konkrétne táto už dostupná nie je, ale miesto nich sú dostupné:
KF432C16BB/16 (Non-ECC Unbuffered DIMM (Single Module) 1RX8 16-20-20 1.35V 288-pin 16Gbit)
KF432C16BB1/16 (Non-ECC Unbuffered DIMM (Single Module) 2RX8 16-18-18 1.35V 288-pin 8Gbit)
Aký je medzi nimi rozdiel? Ktorú pridať k tej aktuálnej? Alebo kúpiť radšej 2 ak je tá moja reálne len 1,2V?
Ďakujem
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

hojko napísal: 29 jan 2023, 20:40 lukas9206: Zalezi, ze ci pride k zmene chipsetu. Teoreticky to vies spravit tak, ze od povodnej dosky odinstalujes ovladace chipsetu, vypnes PC a potom vymenis dosku. Lenze tu moze spravit problem na novsich doskach secure boot.
V podstate chcem prejsť z dosky Msi tomahawk b450 max na nejakú ITX dosku. Pravdepodobne na túto https://www.future-x.de/gigabyte-giby-b ... mpaign=psm možno ešte túto https://www.computeruniverse.net/de/p/9 ... id=1306233
Ono tých mini itx dosiek nieje nejako moc na výber.
fildinko
Professional
Professional

Príspevok od používateľa fildinko »

Aký je rozdiel v rade od HP Omen a Victus?

Či už ide o poskladané PC alebo notebooky.

Neviem nikde nájsť dôvod pre ktorý sa skôr rozhodnúť.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Omen je herna seria, ktora je na trhu par rokov, mozno 5 az 8 rokov. Victus je relativne nova seria, ktora je tu rok az dva, ale ide o hernu seriu nizsiu ako Omen. Do omenu davaju najvyssie modely procesorov, grafiky, maju lepsie chladenie, mali by byt lepsie aj konstrukcne (a najma lahsie).

Samotne stolne PC som nikdy nepozeral a ani sa o ne nezaujimal, pretoze ja radsej skladam zostavu. Pri notebookoch sa nemas coho bat, ide o slusne notebooky, okrem HPcka by mohla byt alternativa Asus TUF Gaming.
lukas9206
Addict
Addict

lukas9206 napísal: 30 jan 2023, 7:24 V podstate chcem prejsť z dosky Msi tomahawk b450 max na nejakú ITX dosku. Pravdepodobne na túto https://www.future-x.de/gigabyte-giby-b ... mpaign=psm možno ešte túto https://www.computeruniverse.net/de/p/9 ... id=1306233
Ono tých mini itx dosiek nieje nejako moc na výber.
Prechod na na B550 bol úspešný. Dokonca to vyzerá aj na nižšie teploty v itx skrini ako v pôvodnej veľkej :D

Zase otvorím tému grafika. Mám limit do cca 1000€. CPU ryzen 3600. Čo dnes vziať? Bazárovu 3090 alebo novú 4070ti?
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

Na jednej strane máš 3090 s 24GB pamäte bez záruky a na druhej strane 4070ti s výkonom vyšším, plná záruka a 12GB pamäte.

Otázka je, či ti stačí 12GB pamäť (čo by minimálne v 1440p mala) inak to je no brainer.

Btw. 3600 si pýta vymeniť za 5800x3D :D (sám mám kombo 5800x3D s 4070ti).
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

ahojte, už som vyšiel z cviku a vôbec neviem čo teraz letí a potreboval by som poskladať PC v cene 800€.
Hlavné využitie budú grafické programy ako Photoshop, Illustrator a pod.
Vedeli by ste mi pomôcť prosím?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

M4RoS3K: Ryzen 5700G (s integrovanou grafikou), 1TB SSD, 32GB RAM, spolu 660 eur s DPH.

mb: https://www.alza.sk/asus-prime-b550m-a-d5868843.htm
cpu: https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-5700g-d6667495.htm
ram: https://www.alza.sk/kingston-fury-32-gb ... 622621.htm
ssd: https://www.alza.sk/wd-black-sn850x-nvm ... 362340.htm
fan: https://www.alza.sk/endorfy-fera-5-d7617315.htm
case: https://www.alza.sk/silentiumpc-armis-a ... 340964.htm
psu: https://www.alza.sk/evga-650-b5-d6292101.htm

Ak by si casom rozmyslal nad dakou lepsou grafikou, ci uz kvoli renderovaniu CUDA jadrami na kartach od nVidie alebo na hranie (napr. daku RTX 3070, 4070...), tak potom kupit vykonnejsi zdroj, napriklad: https://www.alza.sk/corsair-rm850x-2021-d6489372.htm
lukas9206
Addict
Addict

Na 4070 by mal predsa stačiť aj ten 650w zdroj, nie?
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Ba-Yo napísal: 03 feb 2023, 19:18Btw. 3600 si pýta vymeniť za 5800x3D :D
To fakt je na dnesne hry 3600 bottleneck ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Stacit by mal aj 650W zdroj, ano, to je fakt. Lenze ak by isiel do ineho procesora v buducnosti a chcel by to postavit napriklad na i9-12900, tak tam by uz 650W zdroj bol malo, pretoze polovicu zozerie ten procesor. Ale je fakt, ze sa bavime o zostave do 800 eur, ktoru chcel a tam 650W zdroj staci a mal by postacit aj pri nejakej RTX 3060, no osobne by som uz isiel rovno do 750W zdroju, ak by som vedel, ze budem v buducnosti dokupovat lepsiu graficku kartu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Mam tu taku specialitku z prace. Mam poziadavku na obstaranie "vykonneho" pc z dovodu stiaznosti na neresponzivny/pomaly excel. Uzivatel ma aktualne i7 10th gen s 16GB RAM.
Vyssie od tejto konfiguracie uz mi vsetko pride ako extrem (uprimne uz i7 mi na kancelarske pouzitie pride ako extrem).
Kedze ja s datami pracujem viac mimo excelu neviem to uplne posudit ale mam AMD R5 1st gen a 16 GB ram na pracovnom desktope a 200k riadkov x 30 stlpcov v exceli nie je ziaden problem.
Aktualne sa zamyslam im tam dat nejaku R7/R9 desktop s vela RAM a rezignovat ale ak mate nejake lepsie skusenosti s HW vs Excel rad si vypocujem nazory, co moze pomoct.

(nikde sa uz nepouzivaju klasicke hdd disky)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Skontroluj, či má ten súbor naozaj na lokale a nie na zdielanom disku alebo v cloude
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

offtopic by ma celkom zaujimalo ako to funguje u vas v praci :D
odkial ide ta poziadavka? uz nejaky ITckar to analyzoval a zistil ze ozaj je tam performance problem ktory vyriesi lepsi hardware?

lebo aby sa nestalo ze sa kupi paradna vykonna masina a problem bude aj tak pretrvavat.

za prve, co to pise beardie, hned ma ako prve napadlo ze to bude sharovany excel a preto je taky pomaly.
za druhe, excel je proste pomaly, ked tam mas rozne funkcie a prepocty a nebodaj este makra a pri kazdej zmene zrazu musi prepocitavat 200k riadkov tak to proste bude trvat. excel skratka nie je urceny na take mnozstvo dat. ani microsoft si to nemysli, preto stale ponuka access.

v tom druhom pripade vyssi vykon pomoze aby to islo rychlejsie ale obavam sa ze nedobre navrhnuta excelova databaza pojde pomaly aj na i9 so 128gb ram a najrychlejsim nvme diskom.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Nejaky ITckar som ja a z mojej strany je to uz skor rezignacia. Kedze ziadatel je clen managementu tak nechavam ekonomicku stranku veci na ich povazeni, z mojej strany som vyjadril moje pocity k tomu ktore tu hadam nemusim rozpisovat, pochopitelne je to bullshit.

lebo aby sa nestalo ze sa kupi paradna vykonna masina a problem bude aj tak pretrvavat - to sa stane, pravdepodobne ale uz neviem co ine maju najnovsie x64 offices nainstalovane a realne tam nie je moc co nastavovat ako zlepsit performance.

za druhe, excel je proste pomaly toto je spravna odpoved celeho problemu. Vraj to ale niekde funguje dobre takze to musi byt slaby PC.

To co pisal Beardie je dobry point. Porozpravam sa s nimi a uistim sa, ze to tak nerobia. Kazdopadne aj keby, tak stale pristupuju moj on-prem share cez gigabitovu lan moc si neviem predstavit ze by to bol az taky bottleneck ale na druhu stranu pride mi to podstatne realnejsie ako to, ze i7 s 32GB ram (hore som pisal 16 ale zistil som ze kolega tam uz swapoval pamat za 32) je na excel malo.
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mám 150 hárkov v jedom (ods), 200 v druhom - v tom aj nejaké grafy. Otváranie toho väčšieho tak 12 sekúnd, ukladanie podobne. (20-hárkový do dvoch sekúnd, jednohárkové do sekundy) Práca v nich je bez opozdenia. Keď som to testoval ako XLS, podobné časy.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Treba normalne dat CTRL+ALT+DEL, otvorit spravcu vykonu a pozriet vytazenie procesoru aj RAM pocas prace s Excelom. Predpokladam, ze procesor bude vyuzity v par percentach a RAM ani zdaleka.

Autoeditácia príspevku po 6 min 34 sek:
Tu pisu, ze Excel ma limit len 2GB RAM na dokument - https://answers.microsoft.com/en-us/mso ... 9ee115595e Pokial je to pravda, tak problem bude v tom a nepomoze asi 128GB RAM.

Autoeditácia príspevku po 7 min 10 sek:
Teraz este citam, ze 64-bit Office ma vyuzitie RAM az do 8TB. Skus pozriet Hegy este toto - https://techcommunity.microsoft.com/t5/ ... a-p/254199
Pepo79
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Pricin moze byt viac, preco to je ten excel pomaly.
1. Aku internu strukturu ma ten excel subor? Inak bude nacitavat a spracovat jednoduchy excel subor XY riadkov krat YZ stlpcov vs excel co obsahuje vlookup / pivot table / ma pripojenu sql databazu, ktora doplna data do tohto excel suboru.
2. Velkost toho excel suboru? Ak sa bavime napr. o 200MB excel subore, tak inou rychlostou ho otvori na lokalnom PCIe SSD disku vs platnovy disk vs lokalna siet vs cloud ulozisko.
3. Lokalny aktivny antivirus beziaci na pozadi by tiez teoreticky mohol citelne spomalovat otvaranie excel suborov a pracu s nimi.
4. Lokalne resources na pocitaci ci su dostatocne - ak budes prilis vytazeny procesor resp. skoro plna RAM zaplnena inymi procesmi, tak ten excel rychlo pracovat nebude.
5. Obsahuje ten excel subor fakt iba potrebne data s ktorymi pracuje, nie su tam nejake stare uz nepouzivane zbytky dat alebo funkcii? Minule som videl pripad, kde sa stazovali na pomalu pracu s cca 80MB excel suborom a po prejdeni a precisteni toho excel suboru sa jeho velkost scvrkla na realnych 400kb, pricom plna funkcionalita co ma robit ostala a so 400kb excel suborom sa trosku inak pracuje co sa tyka rychlosti jeho otvarania a prace s nim.
Napísať odpoveď