RC - Vselico na dialkove ovladanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
hezo
Darca
Darca

Re: RC - Vselico na dialkove ovladanie

Príspevok od používateľa hezo »

tak dnes prisla zasielka z HK (inak Airmail je teraz rychlejsi ako air mail registered :D) zajtra postavim "na nohy" mentora :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No mne sa dnes cez modelbazar.cz podarilo zohnat 6.5ccm 2 takt za 350 kc, tato sezona zacina velmi slusne :)
Len neviem, ci si ho necham len tak na hranie doma (najradsej by som mal nieco taketo: :D ) alebo ho hodim do nejakeho modelu. Na akrobata je to male, takze ostava asi iba Piper a s tym by ma zas asi nebavilo lietat, takze to zatial necham a uvidim ked budem doma :)

//autoeditácia príspevku (06 Máj 2010, 21:17)
Inak ak by niekto riesil dilemu s tym, aku vrtulu pouzit na spalovak, tak tu je celkom pekny graf:
Tu je aplikacia pre elektropohony: http://www.drivecalc.de/
A este aplikacia na vypocet tahu vrtule: http://personal.osi.hu/fuzesisz/strc_eng/index.htm
Prílohy
topflight.gif
(82.08 KiB) 607 stiahnutí
martinko262
Novice
Novice

Príspevok od používateľa martinko262 »

to dxfan prosim ta nemohol by si hodit link odkial si objednal ten vrtulnik? lebo ta cena je dost dobra a ja som ho nasiel o dost drahsi... budem ti vdacny za info... vopred diky... :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Skvele tricko pre vrtulnikarov :D
Prílohy
heli.jpg
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Obecne pre akehokolvek RCckara, len treba pomenit udaje :))
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

mno, tak po dlhom rozhodovani som si povedal ze aj ja vyskusam nejaku RC vecicku a kedze vyzera ze sa tu ludia vyznaju tak mam par otazociek
je lepsie lietadlo ci vrtulnik, pripadne ake maju vyhody/nevyhody ? kolko je asi tak cenova relacia kvalitnych vrtulnikov/lietadiel na elektriku/benzin (nechcem smejdy, ale ani nie modely pre profikov, predsa len idem s tym zacat, ale nech sa to nekazi samo od seba)
dalej, ktory shop odporucate ? na nete je ich spusta, no na spustu z nich su zle ohlasy :?
aka je udrzba takeho rc modelu? odolnost na pady a ine "zranenia" ? ako je to s nahradnymi dielmi, lahko zohnatelne a pasuju ci si treba upravovat doma na kolene?

a ak sa velmi nudite tak mi rovno mozete doporucit nejaku heli/lietadlo pre zaciatok ak take poznate
Gothar
Moderátor
Moderátor

Uff...pisalo sa to tu velakrat, ale skusim to nejak strucne zhrnut:
Na zaciatok je najlepsi simulator, viem to z vlastnej skusenosti, ja som sa poctivo pripravoval na kvalitnom simulatore a vysledok je ten, ze "na ruky" som rozbil iba combata a aj to v zapale boja. Druhykrat to bolo ked som robil blbosti, za to som si mohol sam a nebolo to kvoli nedostatocnemu treningu. Co si vsimam, tak ludia bez tejto pripravy rozbijaju modely pravidelne kazdy tyzden, treba si proste zvyknut na to ako riadit ked ide lietadlo oproti, ked strati rychlost, atd.
Na uvod odporucam lietadlo, najlepsie nejaky hornoplosnik. Hornoplosniky lietaju stabilne a dobre sa s nimi pristava. Tiez je fajn zacat s niecim z EPP, co je tvrdeny polystyren, lahko sa opravuje a vzhladu neskodi. Konstrukcne kridla su vhodne skor pre vacsie modely, ale tam treba pocitat s tym, ze ked havarujes, tak oprava zaberie vela casu. U vrtulnikov je to este horsie, ked nechces nejaky jednoduchy, tak sa vacsinou kazda havaria rovna ciastke 10-30€ na nove diely. A s vrtulnikom sa da havarovat lahsie ako s lietadlom, samozrejme pri opatrnom lietani s rozumom to nebude problem, ale staci chvila nepozornosti a uz to nemusis zachranit. Totiz ak stratis pojem o otoceni modelu pri lietadle, tak este mas par sekund na zistenie orientacie a zachranu, pri vrtulniku ho pri zistovani mozes lahko poslat este rychlejsie do zeme.
A ci spalovak alebo elektrika? Na uvod urcite elektrika, vyjde ta to lacnejsie a mozes hned lietat bez nejakych problemov. Lacnejsie motory do modelov su totiz zhaviace 2 takty a tie treba na zaciatku poriadne nastavit, aby fungovali spolahlivo. Tiez palivo nie je zadarmo. Potom su este benzinove motory, tie su jednoduchsie na obsluhu, ale pouzivaju sa iba vo velkych modeloch (2m+).
A konkretne tipy na uvod:
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=37854
Piper je jedno z najnezaludnejsich lietadiel, toto ma uz skoro plnu vybavu v cene, takze ti usetri peniaze aj cas v uvode.
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=30384
Toto je jeho vacsia alternativa, stale vhodna na elektro pohon, maju aj 1.8m verziu, ale tam by uz mohli byt investicie do pohonu o dost vyssie.
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=46297
Velmi pekna Cessna, je to vsak dolnoplosnik, takze pri malej rychlosti si treba davat pozor. Je vsak z EPP, co zarucuje dobru odolnost.
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=46300
Pripadne mozes skusit nieco taketo, ale to je uz rychlejsi model a mohol by s nim byt problem (netvrdim, ze bude :) )
PS: ak vies, ze sa chces RC modelom venovat dlhsie, tak si hned na zaciatku kup dobru vysielacku s aspon 5 kanalmi, sice ti stupne pociatocna investicia, ale neskor usetris.
Napriklad http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=30458 alebo http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=1705
Ja mam tu druhu a uz po roku modelariny som ju vyuzil na maximum (vsetky predvolene aj volitelne mixy a tak :) ), ale zatial uz dalsi narocnejsi model neplanujem, takze postaci. Pripadne su v katalogu aj drahsie 2.4GHz verzie, kde nemas problem s rusenim alebo tym ked ma niekto rovnaky kanal ako ty.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

dik za info, dalsie otazky:
kde najdem ten simulator?
ten prvy model vyzera celkom fajn, tie ostatne som si vsimol ze "bez motora, bez elektroniky" takze musim dokupit motor+elektroniku? kde take veci najdem a kolko to prida na cene?
co sa tyka tej vysielacky, neviem ako sa tomu budem venovat, urcite to bude len pre zabavku takze asi nieco lacnejsie a "slabsie" (pripadne ak sa ti chce mozes mi vysvetlit ake su tam hlavne rozdiely medzi tymi vysielackami, kedze momentalne o tom fakt nic neviem), rusenie ani nic ine tam kde by som to pustal hadam nebude, a tiez budem to asi pustat sam takze ziadne prekryvanie kanalov atd
este ozaj, ako je to s bateriou? kolko to cca vydrzi? da sa dokupit silnejsia?
Gothar
Moderátor
Moderátor

No elektorniku musis dokupit, z nasich obchodov je to draha zalezitost, ale existuju aj bazary, pripadne Cina: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_index.asp
Odtial objednavaju vsetci moji znami, ceny su extremne nizke, zaruka je, ale neoplati sa, ked ta servo stoji 2$ a pokazi sa, tak to neriesis. Vyborne skusenosti mam s motormi turnigy, vydrzia vela a nema sa tam co pokazit. Ale tak toto mozeme prebrat neskor, pripadne mozes ist na specializovane RC forum, kde ti presne poradia co do toho-ktoreho modelu osadit.
Vysielacky: tie lacne su bez pamati a maju manualne trimy, ak mas pocitacovu, tak si tam mozes ulozit viac modelov a potom ich len jednoducho prepinat podla toho, s ktorym ides letiet. Tiez ponukaju rozne mixy, ktore ti mozu ulahcit lietanie. Samozrejme sa da zit aj bez toho, ale napriklad pre vrtulnik je to uz nevyhnutnost a tiez ak si kupis nejaky uplne odlisny model od toho, ktory uz mas doma (napriklad pre akrobaticky su velmi vhodne exponencialne vychylky, atd.), no a ked budes mat jednoduchu vysielacku, tak sa jej budes musiet zbavit a kupit novu lepsiu, ak hned kupis lepsiu, tak mas pokoj a pri vybere dalsieho modelu ta nebude nic obmedzovat.
A simulator najdes aj na lamkach, odporucam Realflight G4.5, Reflex XTR alebo Aerofly Deluxe. Na ovladanie mozes pouzit vysielacku napojenu na PC alebo usb ovladac s rovnakymi packami, napriklad: http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=30030 .
//edit: este k baterke - bezne sa lieta 5-10 minut podla typu modelu. U nas na letisku ma jeden starsi pan slowflyer a s tym da aj 15 minut, ja s 3D akrobatom viac ako 6 velmi nemozem, pretoze potom znatelne klesa vykon a uz sa 3D neda lietat. Baterka sa da kupit vacsia, ale potom rastie hmotnost, co moze vadit, vacsinou vsak vyrobca udava parametre pohonu tak, aby ti hmotnost vysla spravna a tam sa potom pocita s dlzkou letu prave okolo 7 minut. A pocet bateriek zalezi na tom, ako dlho chces v dany den lietat, ak mas jedno lietadlo a chces s nim stravit pol dna, tak treba aspon 4 + zobrat so sebou nabijacku, aby si mohol nabijat pocas toho ako budes lietat (vsetky bezne nabijacky podporuju nabijanie z autobaterie).
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

super, dik za vsetko info
pre zaciatok vyskusam toho Pipera (jednak je to jednoduche, a aj kompletne balenie) trochu poskusam, ak ma to zacne bavit kupim ako vravis novu vysielacku a neskor dalsie lietadielko
Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hannibal »

podobneho piper(a) mam...je to super vec na zaciatok ...odpusta novacikovske chyby nakolko sa velmi tazko rozbije (mne sa to uz podarilo :D) a cena je prijatelna...
dokaz jeho nerozbitnosti:
hezo
Darca
Darca

Nejaké moje videá v HD:

aviatik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa aviatik »

hezo napísal:Nejaké moje videá v HD:

tie videa daval dakto na rcmaniu tušim :smt033 ako dobreho kameramana mate :) neviem či presne tieto ale od toho isteho chlapika na YT :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

S tym psom je to najlepsie :D Len keby uz bolo leto...
Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:S tym psom je to najlepsie :D Len keby uz bolo leto...
veru uz by mohlo prist...konecne by sme vytiahli nasich lietajucich tatosov :)
hezo
Darca
Darca

To je vsetko odomna aj na rcmani
i ;)

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2010, 14:08)
http://www.youtube.com/rcmktrnava

//autoeditácia príspevku (12 Nov 2010, 7:15)
Dalsie ...

t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Moja zivotna jazda v Zline, vdaka chybam superov 3.miesto. Moje auto oranzovy predok, biely zadok

Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Moja zivotna jazda v Zline, vdaka chybam superov 3.miesto. Moje auto oranzovy predok, biely zadok

perfektne!!! vidim ze auto-modelari este nevymreli :)
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

ten s tym modrym autom sa mi najviac pacil okolo 4:30 raz mu nevidalo tak potom to tam šibal kade tade :D inak pekna jazda a hlavne rychla
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

No tak ti experti tam nemaju co hladat v A-Finale, su tam asi traja co nestihaju. V tretej jazde ma jeden sundal nadobro, ine nervy som mal.
Napísať odpoveď