RC - Vselico na dialkove ovladanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: RC - Vselico na dialkove ovladanie

Príspevok od používateľa Andrew007 »

vendo napísal:super, dik za vsetko info
pre zaciatok vyskusam toho Pipera (jednak je to jednoduche, a aj kompletne balenie) trochu poskusam, ak ma to zacne bavit kupim ako vravis novu vysielacku a neskor dalsie lietadielko
Ahoj, viem ze vytahujem dost staru temu a preto sa nejdem a ani sa nechcem brutalne rozpisat. Precital som presne 24 stran a nakoniec som sa dostal k mojmu dalsiemu nazoru :

- Tiez si planujem kupu lietadielka a nie heliny lebo ako som pocul resp. cital pre zaciatocnika je vhodnejsie samotne lietadielko. Ja si vnimam dalsie plusy:
+ Lietadlo ci samotny rc set ma vyjde lacnejsie ako helina
+ Pre zaciatocnika ako stvorene
+ Pevna, nelahko rozbijatelna konstrukcia jedn. typov
+ Cena jed. komponentov po rozbiti

Prelistoval som strasne vela stran, nazbieral som dostatok informacii a len strucne zhrniem moje poziadavky aby ste nemuseli zbytocne odpovedat na tie iste kolidujuce otazky.

- Som plne rozhodnuty za lietadlo, a celu zalezitost beriem ako zabavu a stravenie niecoho zaujimaveho okrem sedenia pri pc.
- Kedze ma prakticky bavi lietanie od styroch potrebujem model jedine outdoorove, ziadne vnutorne lietanie alebo pod.
- Jediny model ktory sa mi zatial pozdava cenovo/vyzorovo/prislusenstva je lietadlo Piper Super Cub ARF http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=37854

Moje otazky su nasledujuce:
- Ak som dobre porozumel, cely set obsahuje vsetko pre plnohodnotne lietanie okrem dialkoveho ovl.,prijmacu a baterii.
- Aku resp. aku silnu bateriu by som potreboval na cca 15-20min. let ? - rovno mozte dat aj nejake navrhy
- Bude mi stacit nejaky lacnejsi 4 kanal alebo si rovno zainvestovat do kvalitneho 5 kanalu
- Planujem si aj nejakym sposobom neskor monitorovat let cez tzv. "flycam", nieco lacne napr cez DX (cim nizsia hmotnost tym lepsia pre letoun),na druhej strane videl som aj expertov s wifi kamerami.
- Budem potrebovat aj druhy ovladac na simulovanie alebo postaci mi aj samotny ovladac k letounu napojeny na pc cez usb ?
- Poprosil by som aj hned nejake typy na ovladace, nechcem zas nieco uplne lacne ale ani hitech. (pozeral som linky od GothaR ale su uz nefunkcne)
- Lietat budem max do 500m dialky, (aj to jedine s camom ak sa moj plan podari zostrojit cez spec. vysielanie) ;)moja otazka, budem porebovat aj nejaky spec. zosilovac signalu ?

A aby som nezabudol, byvam na vidieku pri krasnej prirode kde sa nachadzaju polia a luky takze lietanie, ucenie a experimentovanie je pre mna ako stvorene.

Este by som porposil nakoniec Venda ak by mal cas, mohol by si napisat svoje skusenosti s lietanim a presne co a za aku cenu si zohnal jedn. prislusenstva k piperu. Tak to je odo mna asi vsetko, ak som na nieco zabudol kludne ma opravte. Cakam na Vase odpovede,

Regard A. :wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No vezmem to po jednotlivych bodoch, kedze ten uvod si pochopil velmi dobre:
- Ak som dobre porozumel, cely set obsahuje vsetko pre plnohodnotne lietanie okrem dialkoveho ovl.,prijmacu a baterii.
Ano, opat mas pravdu a rozumies tomu spravne :)
- Aku resp. aku silnu bateriu by som potreboval na cca 15-20min. let ? - rovno mozte dat aj nejake navrhy
Odporucane baterky mas v popise k lietadlu, ide o 1000-1600mAh 3S LiPoly. Ak chces co najdlhsi let, tak ber 1600ky, ale 15 minut s tym asi nepolietas, bezne sa lieta do 10 minut. Napriklad ja s 3D akrobatom davam 5 minutove lety a uplne to staci, niekedy mam pocit, ze je to az vela :) Zavisi to vsak od stylu lietania, ak tam budes mat stale plny plyn, tak let bude samozrejme kratsi ako ked budes lietat na 1/4 az 1/2 plynu. Zavisi to aj od motora. A pise sa tam tiez, ze rozmery baterky mozu byt maximalne 36x28x95
mm
- Bude mi stacit nejaky lacnejsi 4 kanal alebo si rovno zainvestovat do kvalitneho 5 kanalu
Toto zavisi zas iba od teba, ak uz teraz citis, ze tento model budes mat iba na zoznamenie s lietanim a neskor budes chciet nieco vacsie, tak si uz teraz kup lepsiu vysielacku. Vyjde ta to lacnejsie ako kupa lacnej, jej predaj a nasledna kupa lepsej.
- Planujem si aj nejakym sposobom neskor monitorovat let cez tzv. "flycam", nieco lacne napr cez DX (cim nizsia hmotnost tym lepsia pre letoun),na druhej strane videl som aj expertov s wifi kamerami.
Wifi je zbytocnost, ak to chces iba na zaznam. Celkom postacuje key cam, pripadne hobbycity ma v ponuke aj celkom slusnu kameru od Turnigy na ktoru sa da nahodit aj fisheye objektiv.
- Budem potrebovat aj druhy ovladac na simulovanie alebo postaci mi aj samotny ovladac k letounu napojeny na pc cez usb ?
Dalsia vec, ktora zavisi od tvojich priorit. Ja som pred prvym letom dost trenoval na simulatore a spravil som tam peknych par hodin, rovnako aj potom. Mam osobitny ovladac iba na usb, raz som ho uz kvoli unave materialu musel aj opravovat. Normalna vysielacka samozrejme vydrzi viac, ale tiez sa opotrebuje a treba si tiez zistit, ci musi mat nabitu baterku ked je pripojena k PC, to moze byt tiez nevyhoda. Pouzitie normalnej vysielacky ma skutocny zmysel iba v pripade, ze pouzivas zlozitejsie mixy, to vsak pri Piperovi nehrozi :) Napriklad v RealFlight G4.5 sa da lahko nastavit mix kridelka+smerovka, cize tam normalnu vysielacku nepotrebujes. Pelikan ma USB vysielacku tusim za 600 Kc, co je celkom rozumna cena na to, ze mozes lietat kolko chces a ked sa nieco pokazi, tak to bude bez velkej skody.
- Poprosil by som aj hned nejake typy na ovladace, nechcem zas nieco uplne lacne ale ani hitech. (pozeral som linky od GothaR ale su uz nefunkcne)
Tuto mam ja a u Pelikana v sucasnosti poskytuje najlepsi pomer cena/vykon: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=1705
Je to vsak v pasme 35MHz, takze hrozi rusenie, ja s nim problem nemam, ak by si tym velmi trpel, tak ma vymenitelny hf modul, cize za urcitu investiciu je mozne prehodit ju na 2.4 GHz. V ponuke maju aj Optic 6 Sport, co je osekana verzia 6ky, z nepochopitelnych dovodov je drahsia :)
Tu mas 6ku uz aj s 2.4GHz modulom a prijimacom: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38089
Ak to chces co najlacnejsie, tak je to v podstate jedno, pocitacovu supravu nezozenies a kvalita bude asi porovnatelna, maju tam 2 typy, pricom Cadet je 2.4GHz, cize by som bral tu http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=46769
Ostatne supravy su drahsie a nevidim objektivny dovod preco ich kupovat ak si zaciatocnik. Optic 6 ponuka vela mixov aj pre makety a rozne typy lietadiel+pre rozne druhy vrtulnikov.
- Lietat budem max do 500m dialky, (aj to jedine s camom ak sa moj plan podari zostrojit cez spec. vysielanie) ;)moja otazka, budem porebovat aj nejaky spec. zosilovac signalu ?
Nic take ti netreba, bezne vysielacky maju dosah okolo 1km, mozno viac. V praxi to je tak, ze aj ked model na oblohe skoro nevidis, stale ho mozes riadit. To viem z vlastnej skusenosti (Optic 6 35 MHz + Hitec prijimac), niektori si uz mysleli, ze mi vetron uletel, ale ja som ho stale v pohode riadil a ak by som mal nejak subjektivne urcit vzdialenost, tak len napisem, ze 2m vetron mal na oblohe "velkost" asi 0.5 cm :)
hezo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa hezo »

Pár poznámok odomnňa:

- tu vysielacku co ti doporucil Gothar mám, a velka spokojnst. Vymenil som na nej 35 mhz modul za 2,4 Ghz Assan z Hobbycity
- rozmyslet si treba aj v akom mode chces liestat a podla toho kupit typ vysielacky, ci mod 1 alebo 2 (rozdiel je v tom na korej páčke mas plyn)
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hezo napísal:Pár poznámok odomnňa:

- tu vysielacku co ti doporucil Gothar mám, a velka spokojnst. Vymenil som na nej 35 mhz modul za 2,4 Ghz Assan z Hobbycity
- rozmyslet si treba aj v akom mode chces liestat a podla toho kupit typ vysielacky, ci mod 1 alebo 2 (rozdiel je v tom na korej páčke mas plyn)

to GothaR: Velké Vďaka ! Taketo odpovede som si aj predstavoval. Este by som zhrnul par veci nakoniec.

Takze rozhodol som sa ze radsej si zoberiem tu drahsiu verziu controlleru OPTIC 6 FM-E 35MHz http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=1705
Ako baterku som vybral tento model - http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=41269 (neviem ci su tam zle uvedene rozmery ale malo by to pasovat)
Na simulovanie som nasiel daco taketo http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=list&storage=102 ktore by by bolo pre mna vhodnejsie, aky je rozdiel medzi mode1 a 2 ??
Este som zabudol dopisat ci tie sety vrtulnikov obsahuju aj nabijacku aby som neskor nemusel lamat hlavu nad tym co som zabudol doobjednat (takze len akumlator, controller, simulator ak by sa jednalo o elektropohon)
Wifi je zbytocnost, ak to chces iba na zaznam. Celkom postacuje key cam, pripadne hobbycity ma v ponuke aj celkom slusnu kameru od Turnigy na ktoru sa da nahodit aj fisheye objektiv.
- Mozno ze ani nie kedze sa rozumiem do wifi a mam pod broadcastom cca 200m okolie so vsesmerovkou + apcko na streche (Airlive WL-5460 + omni 8dbi) tak si myslim ze keby som nejak vyriesil kameru a napojil s nejakym sposobom na 9V (asi dalsia baterka + dalsia zataz + samotna wifi kamera ktora vazi najmenej 400g) tak by to aj fungovalo. Monitorovat obraz by sa samozrejme dalo cez notebook, pc mobil jednoducho vsetko co by malo wifi pripojenie do mojej siete. (viem ze cela zalezitost nestoji o monitorovani, ale na druhej strane je zaujimave vidiet svet/okolie z vtacej perspektivy ) :)
Dalsia vec comu nerozumiem je, ze som pozeral aj lacnejsie modely na spalovacie motory napr. Piper J-3 Cub 40 ARF Airline (mierka 172cm) http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... /990.xhtml

Viem ze na zaciatok bude vhodnejsie si zobrat elektro a neskor dokupit napr. este jednu baterku ci dve aby som nemusel cakat pre dalsie nabitie. :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Pre zaciatocnika bez zazemia skusenych modelarov je elektro najlepsia volba :)
Baterku mas zbytocne drahu, je urcena pre vybijanie velkymi prudmi (35C a tebe tam staci 15, ja by som zobral 20C, pre istotu). Len pozeram, ze Pelikan ma v ponuke este 26C a ta je dokonca drahsia, skus sa opytat v modelarskom obchode, ci nemaju este nejake ine. Treba ti 11.1V 1600mAh a 15-20C.
Mod 1 a 2: Mod 1 ma plyn vpravo (packa bez navratu do stredovej polohy) a mod 2 ho ma vlavo, pricom na pravej packe sa ovlada vyskovka a kridelka presne ako na joysticku. Niekomu to vyhovuje viac (moze jednou rukou ovladat smer letu), ja to mam radsej rozdelene. Mam mod 1 a vpravo mam kridelka+plyn a nalavo vyskovku+smerovku. Ten ovladac je v pohode, kedysi mali aj 4 kanal, ale 6 teraz stoji rovnako, takze to je jedno.
Nabijacky k setom vacsinou za vela nestoja, lepsie je zainvestovat aspon do takejto: http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=38357 pripadne tejto http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=36540 Ta prva nema vybijanie, co sa moze hodit pri uskladnovani bateriek cez zimu.
A ten Piper pre spalovak je iba ARF, takze tam nemas serva ani motor. To je vlastne prava ARF verzia, Pelikan a aj ine obchody maju v ramci ARF vsetko co je bez RC supravy a mozes tam mat pridane serva, motor alebo aj regulator.
Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hannibal »

andrew:
bratranec ma toho pipera (ale tu verziu s vysielackou RTF) a videl som jeho letove vlastnosti a musim povedat ze na zaciatok uplne idealne lietadlo ...ten material je fakt skoro nerozbitny a ked aj ano tak staci len dokupit poskodenu cast. Doba letu na Lipolkach 11,1V 1000mAh ked som stopoval tak bolo cca 11min. Ked sa mi podari dostavat elektrolet tak budem urcite zvazovat jeho kupu :)
Tak prajem vela peknych letovych hodin!!! samozrejme bez havarie :)
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Pre zaciatocnika bez zazemia skusenych modelarov je elektro najlepsia volba :)
Takze elektro, to je iste.
Baterku mas zbytocne drahu, je urcena pre vybijanie velkymi prudmi (35C a tebe tam staci 15, ja by som zobral 20C, pre istotu). Len pozeram, ze Pelikan ma v ponuke este 26C a ta je dokonca drahsia, skus sa opytat v modelarskom obchode, ci nemaju este nejake ine. Treba ti 11.1V 1600mAh a 15-20C.

-Hladal som vselijake typy a nasiel som len na sk stranke tieto kusy : http://www.peckamodel.sk/produkt/675_ge ... s-25c.aspx
Mod 1 a 2: Mod 1 ma plyn vpravo (packa bez navratu do stredovej polohy) a mod 2 ho ma vlavo, pricom na pravej packe sa ovlada vyskovka a kridelka presne ako na joysticku. Niekomu to vyhovuje viac (moze jednou rukou ovladat smer letu), ja to mam radsej rozdelene. Mam mod 1 a vpravo mam kridelka+plyn a nalavo vyskovku+smerovku. Ten ovladac je v pohode, kedysi mali aj 4 kanal, ale 6 teraz stoji rovnako, takze to je jedno.
Aby som lietaidelko nemusel kupovat cez pelican (aj ked som preratal ze by vysiel lacnejsie cz CZK na € 122,5 ci kolko + postovne) som nasiel na jednej stranke komplet set s ovladacom Pipera za 143,38€. Akurat rozmyslam, lebo pre mna by to bolo vhodnejsie, nad 120€ ci kolko maju tam zadarmo dobierku v ramci SK + ten controller by som aj tak zobral Optic 6 Sport 35 MHz + HFS-06 MT http://www.peckamodel.sk/produkt/1082_o ... 82%AC.aspx (tiez ak si vsimnes je tam ta cena lacnejsia ako prertane z CZK)
Nabijacky k setom vacsinou za vela nestoja, lepsie je zainvestovat aspon do takejto: http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=38357 pripadne tejto http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=36540 Ta prva nema vybijanie, co sa moze hodit pri uskladnovani bateriek cez zimu.
Zatial asi necham povodny lebo zima bude len o rok takze nejaky ten kvalitnejsi "charger" by som dokupil len v marci :)
A ten Piper pre spalovak je iba ARF, takze tam nemas serva ani motor. To je vlastne prava ARF verzia, Pelikan a aj ine obchody maju v ramci ARF vsetko co je bez RC supravy a mozes tam mat pridane serva, motor alebo aj regulator.
Ano uz som to precital presnejsie, diky za vysvetlenie .

Ak by hore spominane komponenty sedili v stredu by som aj objednal jednotlive veci. A aby som nezabudol GothaR, uz teraz Ti Dakujem za velku pomoc, kedze si asi jediny ktory sa este tomu venuje tak, ze mi aj poradil a neodolal odpovedat na tu istu koledujucu sa otazku. THX! :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

No ale pozor, Pelikan konecny predaj nerealizuje, oni iba posielaju tovar do partnerskych predajni. Ak u vas taka predajna je alebo mas pristup k predajni v inom meste, tak sa to celkom oplati, lebo postu neplatis a vyzdvihnes si to rovno v predajni s tym, ze aj zaruku riesis na Slovensku.
Ten Optic na ktory si dal link je verzia Sport, co je osekana verzia 6ky a pri dalsich modeloch mozes narazit na absenciu niektorych mixov.
Na druhej strane ak mozes zobrat ten set za 140, tak to je celkom dobra volba, mozes s nim lietat bez starosti, pociatocna investicia bude mensia a ked sa ti zapaci, tak si proste dokupis lepsiu vysielacku a nevyjde ta to ovela drahsie, otazkou vsak je, ci je to presne ten isty Piper a nie mensi.
A este jedna vec: ta baterka je zas drahsia ako ta co si vybral u Pelikana, je to celkom zvlastne :) Ale teraz som si spomenul, ze baterky z Hobbycity sa u nas predavaju cez stranku rcbaterky.sk, konkretne by som ti odporucil tuto: http://rcbaterky.sk/51-li-po-1500-3s-30 ... 80537.html Je to 30C, ale len preto, ze je za rovnaku cenu ako 15C s rovnakou kapacitou. Kvalitativne sa tieto baterky nicim nelisia od "znackovych", z nasho klubu kazdy nakupuje takmer vsetko z ciny, konkretne z http://hobbycity.com , je to spolahlivy obchod s najlepsimi cenami a kvalitnymi vyrobkami. Maju aj lietadla, ale tie sa vacsinou kvoli velkej hmotnosti balika az tak neoplatia, to vsak neplati pre motory, baterky, nabijacky, serva a dalsie prislusenstvo :)
Na zaver by som dodal, ze zacinajucim modelarom rad pomaham, kedze je to podla mna jeden z najlepsich konickov a je lepsie vrazit 200€ do pekneho modelu ako do mobilu alebo chlastu :)
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

No ale pozor, Pelikan konecny predaj nerealizuje, oni iba posielaju tovar do partnerskych predajni. Ak u vas taka predajna je alebo mas pristup k predajni v inom meste, tak sa to celkom oplati, lebo postu neplatis a vyzdvihnes si to rovno v predajni s tym, ze aj zaruku riesis na Slovensku.
- Ano, mam tu obchod hned v Bratislave - OC Avion Shopping park Ivanská cesta 16 Bratislava- tj http://www.peckamodel.sk co je dalsie plus.

U objednávok, ktoré v súčte prevyšujú sumu nad 120€ vrátane DPH poštovné (vrátane manipulačného poplatku) neúčtujeme (platí len pre doručenie na území SR)
Ten Optic na ktory si dal link je verzia Sport, co je osekana verzia 6ky a pri dalsich modeloch mozes narazit na absenciu niektorych mixov.
Na druhej strane ak mozes zobrat ten set za 140, tak to je celkom dobra volba, mozes s nim lietat bez starosti, pociatocna investicia bude mensia a ked sa ti zapaci, tak si proste dokupis lepsiu vysielacku a nevyjde ta to ovela drahsie, otazkou vsak je, ci je to presne ten isty Piper a nie mensi.
-Este raz som si to overil a ta verzia z pelikanu je ta ista, ktora sa nachadza na peckamodel.sk tj PIPER SC RTF - 4 KAN., FM35MHz, M2
Peckamodel : Základné technické údaje
Rozpätie 1210 mm
Dĺžka 835 mm
Plocha krídla 22,5 dm2
Vzletová hmotnosť cca 850 g

Pelikan: Základní technické údaje
Rozpětí 1210mm
Délka 835mm
Plocha křídla 22,5dm2
Vzletová hmotnost cca 850g
A este jedna vec: ta baterka je zas drahsia ako ta co si vybral u Pelikana, je to celkom zvlastne :) Ale teraz som si spomenul, ze baterky z Hobbycity sa u nas predavaju cez stranku rcbaterky.sk, konkretne by som ti odporucil tuto: http://rcbaterky.sk/51-li-po-1500-3s-30 ... 80537.html Je to 30C, ale len preto, ze je za rovnaku cenu ako 15C s rovnakou kapacitou. Kvalitativne sa tieto baterky nicim nelisia od "znackovych", z nasho klubu kazdy nakupuje takmer vsetko z ciny, konkretne z http://hobbycity.com , je to spolahlivy obchod s najlepsimi cenami a kvalitnymi vyrobkami. Maju aj lietadla, ale tie sa vacsinou kvoli velkej hmotnosti balika az tak neoplatia, to vsak neplati pre motory, baterky, nabijacky, serva a dalsie prislusenstvo :)
Keby som zobral ten set a asi aj ho zoberiem, ostal by mi aj akumlator ktory je pribaleny - Li-poly pohonný akumulátor 11,1 V 1000mAh
(podla peckamodel.sk). Moja otazka je ci ich mozem vymienat ked napr. prvy sa vybije a nahodim druhy ? Nebude tam vadit ze sa bude vymienat 1000 a 1500mAh ?
Na zaver by som dodal, ze zacinajucim modelarom rad pomaham, kedze je to podla mna jeden z najlepsich konickov a je lepsie vrazit 200€ do pekneho modelu ako do mobilu alebo chlastu :)
Mam podobny nazor kedze prakticky nefajcim, nepijem ... alebo to mam len zatial s vekom :smt048
Gothar
Moderátor
Moderátor

Vymena roznych bateriek nijako nevadi, akurat ta 1000ka ti ponukne kratsiu dobu letu, cize to potom musis odsledovat, aby ti lietadlo nespadlo niekde do kriakov :)
Optic 6 ma 2 casovace - jeden ti sleduje dobu kedy mas pridany plyn a druhy odpocitava definovany cas. Ten druhy vsak pri roznych baterkach nemozes pouzit, pretoze s kazdou baterkou ti to vydrzi rozne, ale da sa to riesit tak, ze si model do pamate ulozis dvakrat a nastavis tam casy podla bateriek. Toto vsak treba na zaciatku otestovat, nabijes baterku, budes lietat a ked pocitis znizenie vykonu, tak pristanes a samozrejme si zapamatas cas letu. Potom este na nabijacke skontrolujes ci baterka nebola velmi vybita a ak nie, tak ten cas mozes nastavit do vysielacky, ta ti potom zacne pipat a to bude ten spravny cas na pristatie. Ak by si sa riadil druhym casovacom, tak by si musel pravidelne pozerat na displej, co nie je velmi idealne. Ten druhy casovac sa totiz hodi skor pre elektrovetrone.
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:Vymena roznych bateriek nijako nevadi, akurat ta 1000ka ti ponukne kratsiu dobu letu, cize to potom musis odsledovat, aby ti lietadlo nespadlo niekde do kriakov :)
Optic 6 ma 2 casovace - jeden ti sleduje dobu kedy mas pridany plyn a druhy odpocitava definovany cas. Ten druhy vsak pri roznych baterkach nemozes pouzit, pretoze s kazdou baterkou ti to vydrzi rozne, ale da sa to riesit tak, ze si model do pamate ulozis dvakrat a nastavis tam casy podla bateriek. Toto vsak treba na zaciatku otestovat, nabijes baterku, budes lietat a ked pocitis znizenie vykonu, tak pristanes a samozrejme si zapamatas cas letu. Potom este na nabijacke skontrolujes ci baterka nebola velmi vybita a ak nie, tak ten cas mozes nastavit do vysielacky, ta ti potom zacne pipat a to bude ten spravny cas na pristatie. Ak by si sa riadil druhym casovacom, tak by si musel pravidelne pozerat na displej, co nie je velmi idealne. Ten druhy casovac sa totiz hodi skor pre elektrovetrone.
Rozumiem, a ta nabijacka v sete ukazuje aj nabijanie napr. % alebo ako na to presne dojdem kolko stavy ostalo v baterke ? A v ovladaci sa akumlator tiez nabija priamo cez adapter (myslim na optic 6 aj na zakladny ovladac v sete ) ? Na peckamodel.sk som si uz aj vybral controller pre simulator tak tych 30€ obetujem. (kto vie ale citim ze sa mi to vrati kedze este x-krat otrieskam lietadlo o zem :-/ ) A teraz uz len drobne otazky nakoniec. Dufam ze ked mi pride nebudem mat problemy s lepenim lebo sa strasne bojim ze nieco pri stavani pokazim. Teraz som dalej cital nieco ohladom baterky do letounu ze tiez budem musiet davat pozor, aby som presne nasiel, urcil polohu taziska :|

Ak mi odpovies hned aj zhrniem co vsetko zoberiem (aby sme sa rozumeli ze nebudem kupovat zbytocne nekomp. komponent) a hodim sem aj ceny, kedze viem ze nie som posledny ktoremu radis, tak dufam ze nasa diskusia bude pouzitelna aj dalsim zacinajucim modelarom. :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Nabijacka (teda tie co som sem daval) ti ukazuje napatie na clankoch. U Li-Pol je maximalne napatie 4.2V/clanok, viac ti to nedovoli nabit, pretoze by si baterku znicil. Vybit sa nesmie pod 3.2V, ale znatelny pokles vykonu je citit uz pri 3.5-3.6V, takze vtedy je dobre pristavat. Mas tak rezervu na dalsi let ak by si musel pristatie opakovat a zaroven neriskujes poskodenie baterky.
Lepenia sa neboj, zostavenie ARF modelu je vacsinou otazkou niekolkych minut az hodin, zalezi to od vyrobcu. Ale kedze ten Piper ma vstavane serva ja motor (s tym je najviac roboty), tak to bude skor zalezitost niekolkych minut.
Tazisko nemusis riesit, stavebnica by mala mat priestor pre baterku priamo v tazisku, takze jej hmotnost ti ho neovplyvni, ak by ovplyvnovala, tak vacsinou len malo a to si vytrimujes hned po vzlete. Preventivne ho mozes overit, ale pri takejto stavebnici by to nemal byt problem, tazisko sa posuva a hlada hlavne pri modeloch bez motora v zakladnej vybave, pretoze kazdy si tam moze dat iny motor, ktory ma aj inu hmotnost a vzhladom na vzdialenost od taziska je potom jeho posun vyraznejsi.
A rozbitia sa neboj, ja som na simulatore lietal asi mesiac pred prvym realnym letom a doteraz som bez nehody (ak nepocitam kombaty :) ). Chce to len disciplinu a prisposobenie vysky svojim schopnostiam, ak sa na nizky let necitis, tak sa na neho nedaj zlakat okolostojacimi divakmi, atd.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ešte exsistuje celkom dobrý model SkyLady - pár krát som s ňou bol aj som kúpil nové krídlo... je to model, ktorý toho relatívne veľa vydrží ale dávam prednosť real lietaniu :P . A vysielačku mi zobral otec na záhradnú železnicu takže samotný model len zapadá prachom, ak by si mal záujem ozvi sa :-)
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

KaptMichal napísal:Ešte exsistuje celkom dobrý model SkyLady - pár krát som s ňou bol aj som kúpil nové krídlo... je to model, ktorý toho relatívne veľa vydrží ale dávam prednosť real lietaniu :P . A vysielačku mi zobral otec na záhradnú železnicu takže samotný model len zapadá prachom, ak by si mal záujem ozvi sa :-)
Dik ze si sa ozval ale uz som plne rozhodnuty za Pipera :oops:

to GothaR : Este pozhanam posledne veci a precital som par stran na rc forach a poviem ti, ze kolko ludi tolko nazorov :|
Vraj ked si dokupim tu 1500mAh budem musiet kupit aj kvalitnu nabijacku, aby som neznicil zivotnost a vydrz baterky. Hore v prispevku si mi odporucal tuto baterku ako za lepsiu novu do letouna pres. Li-Po 1500 mAh 11.1V 3S 30C http://rcbaterky.sk/51-li-po-1500-3s-30 ... 80537.html tak si myslim ze uz rovno si zaobstaram aj kvalitnejsiu nabijacku aby som sam neznicil baterku s az prilis vybitim ci dobitim. (hadam nebude ta baterka pre mna posledna, preto myslim do buducna) Ak poznas alebo vedel by si poradit nejaku lepsiu, pls hod sem link. :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

No pri LiPol ide iba o to, aby si ich neprebijal a tiez je dobre mat balancer, ale ak mas nejaku setovu nabijacku na LiPol baterky (najlepsie s balancerom) tak je to z hladiska nabijania to iste ako drahsia. Potom ide o to, ze nemozes presne sledovat napatie (vhodne na zaciatku pri zistovani vydrze) a tiez nemozes baterky vybijat, doba nabijania je spravidla dlhsia a vacsinou nie je mozne napajat ich z 220V ale iba z 12V, no ine vyznamnejsie nevyhody to nema.
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:No pri LiPol ide iba o to, aby si ich neprebijal a tiez je dobre mat balancer, ale ak mas nejaku setovu nabijacku na LiPol baterky (najlepsie s balancerom) tak je to z hladiska nabijania to iste ako drahsia. Potom ide o to, ze nemozes presne sledovat napatie (vhodne na zaciatku pri zistovani vydrze) a tiez nemozes baterky vybijat, doba nabijania je spravidla dlhsia a vacsinou nie je mozne napajat ich z 220V ale iba z 12V, no ine vyznamnejsie nevyhody to nema.
Takze ak som spravne pochopil zatial mi uplne staci aj ta nabijacka na novu 1500mAh, ktora bud pribalena k sete. Mimochodom napr . prvy krat ked mi pride lietadlo si dam nabit akumlator mozem kludne nechat nabijat aj viac ci presne budem musiet pozerat hodiny aby som akum. neprebil ?? alebo tie lepsie nabijacky (aj ta pribalena) funguju na baze ze sa po case vypnu ako mob. telefony ? Tiez si dalej myslim ze vybijanie nebude treba kedze ked budem lietat urcite si poriadne dam vybit baterku . A co sa tyka 8xAA baterii v dialkovom netreba vybrat ked napr. nebudem lietat aspon tyzden ? Mozno blba otazka ale raz uz mi vytiekli v malom rc aute. Sry ze je to napisane tak po lopate, ale chcem co najlepsie zaobchadzat s vecami . :smt081 (osobna mania)

Dobre, dost bolo reci, podla mna prisiel cas si zhrnut uz len objednane komponenty a tie su nasl. :

Lietadlo : PIPER SC RTF - 4 KAN., FM35MHz http://www.peckamodel.sk/produkt/1082_p ... 82%AC.aspx Cena: € 143,38

- Komplet sada vratane vsetkeho pre plnohodnotne lietanie. (na zaver uz len dotelefonujem do peckamodel.sk ci ho maju na sklade, aj ked maju stav 1ks)

Akumlator : Li-Po 1500 mAh 11.1V 3S 30C http://rcbaterky.sk/51-li-po-1500-3s-30 ... 80537.html Cena : € 22,74

-Pasovat urcite bude, snad ponukne lepsiu vydrz a menej casu pri nabiti.

Simulator : SIMtransmitter 6
http://www.peckamodel.sk/produkt/824_pc ... m-usb.aspx Cena: € 26,99

-Nejaku "hru" k tomu dostahujem a najdem na lamkach...

A este naspat k tomu ovladacu. Ja si osobne myslim ze netreba sa nikam ponahlat kedze zatial nemam odlietanych ani 10m :) Pockam si najprv, zacnem trenovat na simulatory a neskor ked uz budem mat vonku prve lety za sebou si ho objednam. Viem ze ponuka viac moznost a vlastne ukazuje aku a cas vybitia ale podla mna nie som jediny, ktory takto zacina. A co som videl videa na youtube skoro vsetci "ti zacinajuci" mali setove ovladace a vedeli kedy sa ma pristat. Dufam ze ak budem mat nadalej nejake problemy mi pomozes tu, alebo formou SS aby sme tento topic zbytocne nezaspamovali.

:wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

No ta setova nabijacka je na 12V, takze ju budes musiet pripajat bud na autobaterku alebo nejaky zdroj. Je tu tiez moznost, ze nabija cez konektor balancera a existuej riziko, ze setova baterka ma iny konektor ako ta z rcbaterky.sk. Baterky nevybijaj uplne naplno, tym by sa znicili :) A co sa tyka vyberania bateriek z vysielaca...ja nevyberam, ale ja mam NiMH paket, ak su samostatne, tak to nebude na skodu.
A k tomu casu: ano, da sa to odhadnut podla klesajuceho tahu motora, ale so stopkami je to o trochu bezpecnejsie :)
PS: RealFlight G4.5
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

No nasiel som ze ta nabijacka je na 12V ale tu na jednej fotke je nejaky konvertor priamo do zastrcky. http://images.rcuniverse.com/magazine/r ... s/SC06.jpg
Take nieco by som asi potreboval, ale kedze do auta to napajat nechcem z osobnych dovodov mohol by si mi odporucit nejaku fakt kvalitnu nabijacku do buducna. Na cene nezalezi, nech ukazuje vsetky "voloviny" kedy sa baterka nabila, kolko este ostava atd, a hlavne nech je komp. s nasimi zastrckami (rozmyslam ako pri pc, ked mam kvalitnu dosku mam naco stavat) :aasmile1:
Gothar
Moderátor
Moderátor

No stale si myslim, ze postacuju tie 2 nabijacky ktore som uvadzal vyssie, pripadne mozes skusit Hongkong, ja mam tuto: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... oduct=6478
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:No stale si myslim, ze postacuju tie 2 nabijacky ktore som uvadzal vyssie, pripadne mozes skusit Hongkong, ja mam tuto: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... oduct=6478
Lenze z hobbycity bude problem kedze ani samotny paypal nemam, musim najst nejaku inu alternativu na sk eshopoch.

//autoeditácia príspevku (19 Jan 2011, 0:10)
//Edit : tak ako vidim neskutocna vec, sam si clovek nastavi hodnoty a profil kedy sa ma nabijanie vypnut + oznamenie tonom :)

Na SK shopoch ju nikde nemaju, ostava uz len hobbycity kam prakticky nemam pristup ani paypal. :(
Napísať odpoveď