Triedite odpad?
-
JohnFrusciante
Star
-
punkerka115
Light Expert
Dneska rano ma zobudili smetiari, prisli obzvlast skoro, tak som sa siel pozret, ci oco nezabudol vyniest kybel pred branu (vynasaju kazdy druhy utorok, takze to by nebolo prijemne) a pozeram, ze z krcmy oproti nosia smetiari krabice plne sklenenych flias.
kokos, ja som nechapal. Kebyze jedna helmanska, to sa aj u nas mnoho krat vyhodilo, ale cele kartony flias..
tolka lenivost zast 500metrov k cintorinu a vyhodit to do skla..
-
JurijRubanov
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
všetkooo
U nás sa triedi, čo sa dá. Papier je samozrejmosť, PET a sklo tiež. Recyklujú sa aj jogurtové kelímky, konzervy z kompótov, rýb a všetko čo sa plastom alebo kovom vlastne dá nazvať.
Re: Triedite odpad?
Najskor odpoved na prvy prispevok, ja aj rodina odpad triedime, PET flase, plechovky, sklo, papier, baterie (ide to igelitky, potom do elektra kde to zoberu, ludia prave na to zabudaju a to je velmi nebezpecne!). Odpad triedia aj susedia, v den odvozu je takmer pri kazdom dome niekolko vriec.
Tu je zaujimavy clanok, ak je to problem, odstrante len odkaz, nie cely prispevok!
Sokujuca tabulka porovnajuca 2 krajiny, na zamyslenie!
Pre tych, ktori by aj triedili, ale nechce sa im, niektori to naznacili aj v tejto teme, tu su tipy:
- ak pijete vodu z PET flias, stlacte flasu a dajte ju do igelitky, tu dajte pod postel, ked sa naplni, odneste ju a vysypte do prislusneho (zlteho) vreca
- rovnako je mozne riesit aj prechovky, sklo a papier
- papier mozete davat do krabice, tu podom odneste do modreho vreca
- nenabijatelne baterie davajte do igelitky, alebo plastovej flase, ak sa naplni, odneste do elektra
- nefunkcne spotrebice teraz odnasa zdarma spolocnost NAY - odkaz (bez nutnosti kupy noveho), vyuzite to!
"V tej podobe, že bezplatne prídeme po spotrebič a odvezieme ho, platí akcia pre tých, ktorí starý spotrebič prihlásia do konca augusta. Pokiaľ bude úspešná, určite budeme uvažovať o jej opakovaní,"
Tu je zaujimavy clanok, ak je to problem, odstrante len odkaz, nie cely prispevok!
Sokujuca tabulka porovnajuca 2 krajiny, na zamyslenie!
Kód: Vybrať všetko
Recyklovanie: SLOVENSKO vs. DÁNSKO
Recyklácia 11% 43%
Spaľovanie 11% 54%
Skládka 78% 3%- ak pijete vodu z PET flias, stlacte flasu a dajte ju do igelitky, tu dajte pod postel, ked sa naplni, odneste ju a vysypte do prislusneho (zlteho) vreca
- rovnako je mozne riesit aj prechovky, sklo a papier
- papier mozete davat do krabice, tu podom odneste do modreho vreca
- nenabijatelne baterie davajte do igelitky, alebo plastovej flase, ak sa naplni, odneste do elektra
- nefunkcne spotrebice teraz odnasa zdarma spolocnost NAY - odkaz (bez nutnosti kupy noveho), vyuzite to!
"V tej podobe, že bezplatne prídeme po spotrebič a odvezieme ho, platí akcia pre tých, ktorí starý spotrebič prihlásia do konca augusta. Pokiaľ bude úspešná, určite budeme uvažovať o jej opakovaní,"
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
Áno, už 6 rokov sa snažím poctivo triediť odpad, PET fľaše zásada,
papier(t. j. hlavne letáky)takisto,
sklo od kávy, ak len máme
sklenené fľaše od pív vždy v našich CBA potravinách dávam, aspoň 13 centov sa mi vždy zíde
a komunálny odpad samozrejmosť ako každý bežne do smetia
papier(t. j. hlavne letáky)takisto,
sklo od kávy, ak len máme
sklenené fľaše od pív vždy v našich CBA potravinách dávam, aspoň 13 centov sa mi vždy zíde
a komunálny odpad samozrejmosť ako každý bežne do smetia
Dobre ze spominas flase od piva, to je u nas asi jediny druh vratnych obalov, co je velka skoda, ked zoberies celu prepravku, zaplatis zalohu za flase a prepravku, najblizsie len odnesies prepravku a peniaze ti vratia, alebo ju vymenis za novu, plnu. Ma to mnoho vyhod:Ľubomír Majkri napísal:sklenené fľaše od pív vždy v našich CBA potravinách dávam, aspoň 13 centov sa mi vždy zíde![]()
![]()
- ziadny odpad (az na vrchnaky, *inak tie davate kam?)
- lepsia, cistejsia chut ako plechovkove a plastove
- nizsia cena
- dobry pocit
Mozno som na nieco zabudol, ale prvy bod ma v sebe viac, je to ziadne znecistenie okolia, menej komunalneho odpadu, cistejsie zivotne prostredie, tym aj kvalitnejsia voda atd.
Ja sa pamatam ze isty cas boli vratne plastove flase na Coca-Colu, boli pevnejsie, cena bola tiez nizsia ako pri pive, ak by sa nieco podobne obnovilo a rozsirilo aspon na napoje - vodu, nealko, mlieko a pod., o kolko menj odpadu by tu bolo, urcite by sa zmenila aj ta tabulka, vlastne som z nej uviedol len 2 krajiny, tu je cela, snad nebude nikomu vadit, kolko sa recykluje/spaluje/skladkuje v roznych krajinach:
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
ale samozrejme, že je potrebné triediť aj železo(šrot), napr. staré autá, zbytočne znečisťujú naše prostredie a zaberajú miesta na parkovanie, ja mám takisto starú feliciu bielu 1996, a tá už taká odspodu prehnitá, že radšej ju dám do šrotu, ako keby malá ešte zbytočne znečisťovať životné prostredie
Ak ste dnes, resp. vcera nesledovali na Jednotke relaciu Milujem Slovensko, tak mam sokujucu informaciu, je pozitivom ze sa to dostava aj do takeho to typu relacii, sice nespomenuli nasledky, hlavne to ako sa pri rozkladani plastov dostavaju cez vodu skodlive latky do organizmu, ale predsa.
Takze si tipnite, kolko igelitiek na osobu v priemere rocne spotrebuju Fini alebo Dani a kolko Slovaci. Najskor si kliknite na Fini/Dani, potom Slovaci.
Inak ma prave napadlo, niekde v USA v jednom state nedavno zakazali igelitky uplne, neviem ci som to tu uz pisal.
Fini/Dani:
Slovaci:
Takze si tipnite, kolko igelitiek na osobu v priemere rocne spotrebuju Fini alebo Dani a kolko Slovaci. Najskor si kliknite na Fini/Dani, potom Slovaci.
Inak ma prave napadlo, niekde v USA v jednom state nedavno zakazali igelitky uplne, neviem ci som to tu uz pisal.
Fini/Dani:
Spoiler
4
Spoiler
466
To je 5 milionov Slovakov krat 466 = 2 330 000 000 igelitiek rocne!
To je 5 milionov Slovakov krat 466 = 2 330 000 000 igelitiek rocne!
Kalifornia zakazala igelitky tento tyzden a uvazuju o tom dalsie tri staty USA.
Ano, len je smutne ze tam uz boli nuteni to spravit, aj to spominali, tak snad u nas sa spamatame skor...
Mozno je to na samostatnu temu, ale ako to robite vy, stale si beriete igelitku v obchode, alebo nosite tasku so sebou? Ja mam napr. v lete vzdy tasku vo vrecku nohavic, v pravom mam mobil a v lavom kluce a tasku, prip. v zime mam aj viac tasiek vo vreckach bundy.
Hlavne je zaujimave ze aj co sa tyka recyklacie odpadu, aj tie igelitky, ze v mnohych krajinach to vyriesili a funguje to, preco to nemoze fungovat aj u nas?
Mozno je to na samostatnu temu, ale ako to robite vy, stale si beriete igelitku v obchode, alebo nosite tasku so sebou? Ja mam napr. v lete vzdy tasku vo vrecku nohavic, v pravom mam mobil a v lavom kluce a tasku, prip. v zime mam aj viac tasiek vo vreckach bundy.
Hlavne je zaujimave ze aj co sa tyka recyklacie odpadu, aj tie igelitky, ze v mnohych krajinach to vyriesili a funguje to, preco to nemoze fungovat aj u nas?
-
Grim
Darca
...lebo som blbec, tak vždy si igelitku kupujem a doma sa mi kopia...je mi ľúto ich vyhodiť a vždy si poviem, že si dám pár do auta...fungovalo to kým sa mi neminuli nanosené igelitky v aute, druhý krát som to už nezopakoval...som lenivý...
-
Fabo
Hardcore addict
Ja som nosil v aute, ale vzdy som sa v obchode spamatal, ze ostala v kufri, pripadne aj ked som si spomenul, tak som ju zase nechal doma po vylozeni... ale snazim sa nebrat si tasky, robim skor male nakupy, do roku alebo do tasky na laptop, takze da sa.