Triedite odpad?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Triedite odpad?

Áno poctivo triedim všetok odpad
43
37%
Snažím sa to sem-tam dodržiavať
51
44%
Netriedim / je mi to jedno / je to zbytočné
23
20%

Celkom hlasov: 117

heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Triedite odpad?

Príspevok od používateľa heker »

Tiez nosim v aute, mam tam jednu velko zo Sportdirectu do ktorej zmestim a odnesiem aj 10 kil kurciat, este zo dve alebo tri normalne. Lenze vzdy ostanu v aute, bud zabudnem alebo si poviem, ze ved idem este do lekarne, do sportu, na kavu a ta taska mi bude len zavadziat. Mal by som sa polepsit, doma mam plnu igelitku napchatu igelitkami.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja chodím na nákup s batohom. Raz za čas keď mám k dispozícii auto, tak nákup vykladám do rozkladacej bedničky priamo do kufra.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...keď si tašku zabudneš v kufri (jak ja vždy), tak si dotlač košík až k autu a tam to prelož...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Myslim ze je to o zvyku, ale chce to nakopnut, ak vas teda nenakopli tie dve miliardy igelitiek, pomoze asi len riesenie z druhej strany, napr.:

- zakaz predaja igelitiek (ako v USA a mozno inde)
- predaj lacnych latkovych tasiek
- zapozicanie latkovych tasiek, ako vratne flase a prepravky, napr. za Euro
- nahrada papierovymi taskami, ako v USA a inde
- obrazok/vyzva na pristreskoch pre voziky, "nezabudnite si zobrat z auta tasku"
- zlava alebo body vo vernostnom programe navyse ak ma zakaznik vlastnu tasku
- kampan financovana cez eurofondy, par vhodne zvolenych obrazkov by spravilo viac ako milion slov a argumentov, mozno by mohli dat zvieratka chytene v igelitke alebo nieco take priamo na tasky, ludia by ich nechceli ani zadarmo, teda nieco podobne ako napisy na cigaretach, na igelitkach nie su ludia zavisli, takze by to malo urcite vacsi zmysel
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Grim napísal:...keď si tašku zabudneš v kufri (jak ja vždy), tak si dotlač košík až k autu a tam to prelož...
To by bolo riešenie... keby som nakupoval s vozíkom. Robím len malé nákupy, takže prakticky vždy len s košíkom do ruky.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Myslim ze je to o zvyku, ale chce to nakopnut, ak vas teda nenakopli tie dve miliardy igelitiek, pomoze asi len riesenie z druhej strany, napr.:

- zakaz predaja igelitiek (ako v USA a mozno inde)
- predaj lacnych latkovych tasiek
- zapozicanie latkovych tasiek, ako vratne flase a prepravky, napr. za Euro
- nahrada papierovymi taskami, ako v USA a inde
- obrazok/vyzva na pristreskoch pre voziky, "nezabudnite si zobrat z auta tasku"
- zlava alebo body vo vernostnom programe navyse ak ma zakaznik vlastnu tasku
- kampan financovana cez eurofondy, par vhodne zvolenych obrazkov by spravilo viac ako milion slov a argumentov, mozno by mohli dat zvieratka chytene v igelitke alebo nieco take priamo na tasky, ludia by ich nechceli ani zadarmo, teda nieco podobne ako napisy na cigaretach, na igelitkach nie su ludia zavisli, takze by to malo urcite vacsi zmysel
Tie relatívne lacné látkové tašky sú, aj body do programu keď nechceš tašku... bohužiaľ nefunguje to.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To ze to neplati asi vsade, kde su tie body?

K latkovym taskam, ak clovek zabuda, tak by mal casom vela tych tasiek doma, radsej si kupi igelitku za par centov, tieze pri pokladniach vacsinou ponukaju len igelitky, ak by bola aspon povinnost ponuknut aj latkovu tasku, ako prvu moznost...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

To ze to neplati asi vsade, kde su tie body?
Tesco. Zelené body na CC ti nič nehovoria?
Predtým, keď Tesco igelitky boli zadarmo, tak sa ťa na pokladni pýtali či chceš tašku alebo zelené body. Zobral si tašku nedostal si body, nechcel si tašku, dostal si body. Po spoplatnení igelitiek na 0,03€ (teraz už 0,05€) sa zelené body dávajú za nákup Tesco jutovej tašky (ktorú ti v prípade jej poškodenia vymenia).

Aj tak to stále nefunguje. Keby aj sa cena za igelitku dvihla na 0,50€, tak tento slovenský národ to nepochopí ako krok k ochrane prostredia, teda aby sa tie igelitové tašky predávali čo najmenej, ale ako chcenie obchodného reťazca zarobiť aj na kuse igelitu a ešte by nadávali na obchod, ako je nenažraný, že zdierajú ľudí a podobne. Rovnako ako to bolo pri spoplatnení igelitiek Tescom. Pritom keď tesco spoplatňovalo tašky, tak to bol už len jediný reťazec kde tašky boli zadarmo k nákupu.
Problém je jednoducho v ľuďoch.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Predtym som CC nemal a teraz uz body nedostanem, skoda. Inak sa mi zda ze o tych bodoch som nieco pocul, ale nevnimal som to kedze som nemal CC.

Kazdopadne, myslim ze nie je nic jednoduchsie ako kopirovat, zle veci kopiruju vsetci, co tak kopirovat dobre? Bolo by tazke zistit ako dosiahli tie severske krajiny 4 tasky na osobu rocne? Alebo ako idu v Dansku na skladky 3% odpadu (BTW u nas to je 78%)?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Dreamer napísal:K latkovym taskam, ak clovek zabuda, tak by mal casom vela tych tasiek doma, radsej si kupi igelitku za par centov, tieze pri pokladniach vacsinou ponukaju len igelitky, ak by bola aspon povinnost ponuknut aj latkovu tasku, ako prvu moznost...
...keby tie jutové tašky boli vratné, tak čo koho po tom, koľko ich má doma...raz by si určite spomenul a tých 20 tašiek odniesol naraz do obchodu...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Bolo by tazke zistit ako dosiahli tie severske krajiny 4 tasky na osobu rocne? Alebo ako idu v Dansku na skladky 3% odpadu (BTW u nas to je 78%)?
Tam figuruje enormne mnozstvo faktorov ktore funguju kludne uz par stoviek rokov... to neni o tom ze urobime rovnaku kampan a bude dobre. Mozno o par desiatok rokov sa dostaneme tam kde su oni teraz, len oni budu zase medzicasom inde.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

V Svajciarsku to maju tiez poriesene striktne ale jasne. Nie len tiredeny odpad, ale aj zmiesany je obmedzeny. Kazda domacnost si musi kupit vrece na odpad, s tym ze kazde mesto ma inu farbu mechu. A kazdy mech stoji dost vela penazi...takze si clovek premysli, kolko mechov vyprodukuje :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Grim - Ano, keby boli vratne ako som navrhoval, ale reagoval som na inu alternativu...

Fabo - Nezmysel, mozno tam igelitky nepredavaju za 3 centy, alebo zadarmo (stale davaju napr. v lekarni a pod.), alebo maju papierove ako tusim aj v USA, na to netreba 10 rokov, len jeden zakon - a prave ked EU tak tlaci na zivotne prestredie, take ziarovky riesi a mnoho inych vaznejsich veci nie, aj take baterie, tipujem ze vela ludi nevie ako su skodlive v prirode a ze sa nemaju vyhadzovat do odpasu, ale su male, to sa strati.

Lub0$ - presne, vsetko sa da, ale Slovensko je velke a mame vela peknych miest kam mozme smetie vysypat, snad sa nespamatame az ked uz nebude kam odpad odnasat.

Myslim ze by velmi pomohli mensie latkove tasky, take co sa zmestia do vrecka od nohavic, na male nakupy by stacili, na velke aj tak treba vozik. Casto je na vyber mala igelitka, velka igelitka - a len niekedy aj velka latkova.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Tazko to riesit, Slovac je velmi hlupa vseobecne a neda sa vysvetlit ludom, ze to moze mat nasledky...ved tie nasledky uz terajsia generacia nezazije, tak preco sa starat. Kaslat na buducnost.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Lub0$ napísal:Slovac je velmi hlupa vseobecne
Ja to nevidim tak zle, u nas ked zbieraju plasty, prip. flase a papier, tak su na celej ulici zlte, alebo ine vrecia, na mnohych domoch su solarne panely a to absolutne nefunguju dotacie.

Problem pri igelitkach je ZVYK, teda ludia si zvykli zabudat, obchody logicky nezrusia igelitky, sli by proti sebe, takze to musi riesit stat, zakon, EU... Ak nebudu igelitky ale papierove alebo len latkove tasky, prip. vratne, tak ludia si zvyknu, vozik tiez kazdy vrati - a to len kvoli 50 centom.
Lub0$ napísal:...ved tie nasledky uz terajsia generacia nezazije, tak preco sa starat. Kaslat na buducnost.
Toto je najvacsi OMYL! Uz dnes sa prejavuju nasledky, staci si pozriet nejaky dokument o plastoch. O tom ludia vedia stale malo, stale si myslia ze sa ich to netyka, ale to nie je pravda.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Prdlajs omyl. Myslel som to tak, ze nieje mozne spozorovat nejaky problem ked zijes bezny zivot v meste v panelaku. Nijak ti to nezasahuje do zivota ani nic podobne. To, ze je ocean zahumuseny plastom je ina vec, ale bohuzial ludia v krajinach ako je SR to nezaujima, a netyka sa ich to nijak. Netvrdil som, ze dopad pre prirodu nieje.

Co sa tyka solar. panelov...dotacie boli, uz niesu, a to ze ma niekto panel, neznamena nic. Na jeho vyrobu sa minulo viac energie ako dokaze ten panel za svoju zivotnost vyprodukovat (premenit).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V panelaku nie su alergie, nedychaju tam vzduch, nepiju vodu? To nie je len o prirode a dalekych oceanoch, pozri si nejake dokumenty, plasty mame aj v tele a stale viac, alergii je nepomerne viac ako v minulosti, ale to je na velmi dlho. Napr. v niektorych mestach nemozu ist na ulicu bez ruska, lebo sa tam neda dychat, v niektore dni...

K solarnym panelom, pocul som nieco take, ale predsa by sa to neoplatilo vyrabat, urcite aj toto je na dlhsie...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Panel je kazdopadne biznis, ludia dnes letia na ''zelenu'' farbu. Je to proste fakt ktory nezmenis...tak isto si o tom nastuduj a potom hovor.
A k teme...stale ma tie tvoje veci nijak neovplyvnuju...nezijem v Chine kde sa nosi rusko kazdy den ked ides von, a podobne...a ako spominam vyssie, pri beznom zivote ma nic z toho nijak neserie. A koniec koncov, neda sa preukazat, ze pricina choroby, alergie alebo neviem coho je z odpadu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:K solarnym panelom, pocul som nieco take, ale predsa by sa to neoplatilo vyrabat, urcite aj toto je na dlhsie...
ale jasne, ze oplatilo, ked sa to dotuje...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Lub0$ napísal:Panel je kazdopadne biznis, ludia dnes letia na ''zelenu'' farbu. Je to proste fakt ktory nezmenis...tak isto si o tom nastuduj a potom hovor.
Toto som nejak nepochopil
Lub0$ napísal:A k teme...stale ma tie tvoje veci nijak neovplyvnuju...nezijem v Chine kde sa nosi rusko kazdy den ked ides von, a podobne...a ako spominam vyssie, pri beznom zivote ma nic z toho nijak neserie. A koniec koncov, neda sa preukazat, ze pricina choroby, alergie alebo neviem coho je z odpadu.
Dobre ze si spomenul ze nezijes v Cine, lenze skoro vsetok tovar, oblecenie, aj drahe znackove su z ciny, v jednom dokumente ukazovali ako farbia a upravuju oblecenie, ked sa potis, to svinstvo sa ti dostava do tela - a boli tam aj ludia ktori mali alergiu z toho oblecenia, takze uz sa to preukazalo.

Dalej napr. v tom inom dokumente merali podiel plastov v tele, vsetci mame v tele plast, ale teraz je ho ovela viac, FAKT, v mori neskutocne vzrastol podiel plastu, ryby jedia plast a ludia ryby.

Okrem toho, to ze dnes sa ti zda, ze ta to priamo nezasahuje, ale v takom tempe nie je vobec nemozne ze uz o 5, 10 rokov ta to tiez moze zasiahnut.

EDIT: Tak ako sa tovar a oblecenie dovaza z Ciny, tak sa potraviny dovazaju z inych kontinentov, kde su postreky ktore by u nas nepresli uplne bezne - a ludia pocas nich pracuju a ziju tam.
Napísať odpoveď