Upgrade diskov (HHD, SSD)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Nyssow
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Upgrade diskov (HHD, SSD)

Príspevok od používateľa Nyssow »

Zdravím,

rozmýšľam aké disky kúpiť, a zlepšiť tým výkon PC (i kapacitu, ktorá už tiež nestačí). Teraz mám v PC WD Caviar Blue 6400AAKS, ktorý si myslím brzdí zvyšok PC (i7 920, 6GB RAM).

Možnosti vidím takto: (kúpiť)

1.)
SSD na systém, stačí 64GB, možno i 32 no tam by asi bol problém (asi nejaký Kingston V Series 64GB)
HDD na data asi nejaká green 5200 (1TB), s tým že ten Western Digital, čo mám teraz v PC, by ostal na hry (vyšší výkon), prípadne nejaké programy

2.)
Počkať ešte s SSD, a kúpiť 2x Samsung F3 500GB do RAID-u. Tie by boli na systém, hry, s tým že citlivé data by boli na WD.

3.)
SSD, i 2xHDD do RAID. Najdrahšia varianta, na ktorú nie je asi dosť financií.

Financie sú okolo 200€.
Čo navrhujete? Najlepšie aj konkrétne modely (nákup asi cez Alzu).
Otázne, a čo ma zaujíma aký by bol rozdiel v rýchlosti PC keď je systémový disk WD (teraz), RAID 2 Samsung-y, SSD?
Ďakujem za rady
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Upgrade diskov (HHD, SSD)

Príspevok od používateľa hornblower »

SSD je dobry aj A-Data S592 a co som pozeral relativne rozumna cena ked kingston tak V+ druhej generacie ale to je drahsie.

Kebyze dnes kupujem/u mna aktualne az v lete/ pc rozmyslal by som rovnako ako ty, ze 32-64GB SSD s tym ze by som bral ten A-data.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

2x Samsung F3 do raid0, poprípade ten raid, ktorý podporuje tretí paritný disk, čiže 3x Samsung F3. SSD sa momentálne neoplatí a ver mi, 32 GB na systém nestačí. Ja som "koketoval" s myšlienkou že mi postačí 128 GB na systémový disk a toto z toho vzniklo [2x 500 GB Samsung F3 @ raid0]:
Prílohy
size.jpg
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Uplink co tam mas tolko na tom systemovom ? Ja mam teraz xp64 a mam zapratane 24Gb ale to tam mam nahadzane este filmy a ine ptakoviny.
Myslim ze bezne programy ako office a nejaky ten nero tam v pohode vojdu a bude aj na tu hru ale fakt len na taketo zakladne veci uz na nejaku sofistikovanejsiu pracu 32Gb stacit nebude.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

hornblower - 3D Studio Max, Creative Suite 4 Master Collection a nejaké nové hry čo som si kúpil, asi 10 titulov. Podľa mňa nič extra a zožerie to miesta ako svet. Neviem, ale systémový disk by mal zastrešovať hlavne hry kvôli výkonu a keď si zoberieš že poriadnejší titul má kľudne aj 10-15 GB a nechceš ho zakaždým odinštalovávať keď hráš druhý, tak inú možnosť jednoducho nemáš...

+ tam mám prácu, ktorá má momentálne 30 GB aktívna a 570 GB pasívna časť. [aktívna časť - tá ktorú aktívne používam pri aktuálnych projektoch, pasínva - oddychuje na externom disku].

Čiže osobne si neviem predstaviť ako by som si vystačil so 125 GB SSD diskom. A pravdupovediac na ten 512 GB SLC disk peniaze nemám [rádovo pár tisíc dolárov].
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No vidis Uplink ty tam toho mas kopu co suvisi s pracou ja napr. ani s jednym takymto programom nepracujem takze tych 32-64 by bolo v pohode. S hrami mas pravdu ale pri 64Gb sa ich par vojde ale na druhu stranu kolko ich treba mat nainstalovanych :)
Opat je tu otazka ktoru si musi kupujuci polozit co chce s pc robit na pracu to nepostacuje a vacsie kapacity su extremne drahe. Podla mna tu bude dost ludi komu aj tych 32-64 bude viac nez dost.
Nyssow
Darca
Darca

Osobne som mal vždy na systém veľmi málo. Na starom PC to bolo 15GB (150GB disk, Windows XP). Teraz mám 40GB (640GB disk, Windows 7). Mám zaplnené 30GB, no ja som nikdy hry neinštaloval na systémovú particípiu. Vždy boli na D-éčku.

Rozmýšľam nad A-Data 592 (32/64GB) + 1xSamsung F3 500GB, alebo 2xSamsung F3 500GB do RAID-u.

Len by ma zaujímalo, či bude to SSD mať výkon úmerný cene oproti tomu RAID-u..
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Ked kupis ten A-data podel sa so skusenoustou lebo predpokladam ze ho v lete budem kupovat :)
Nyssow
Darca
Darca

Ďakujem za rady, zobral som SSD A-Data S592 64GB a HDD Samsung F3 (7200) 500GB.
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

btw Denize teraz je na pctuning.cz vyborny clanok ako tweaknut windows aby ochranil/zrychlil ssd. Mrkni sa na to a potom napis osobnu skusenost s tym A-data ako to vlastne bezi ako sa zrychlila praca atp. dik.
Nyssow
Darca
Darca

Napísať odpoveď