Už asi rok vlastním tento USB kľúč: Patriot Supersonic Rage XT 32GB, ktorý je USB3. Keď som ho kúpil, fungoval v pohode na USB2 aj USB3 porte, rýchlosť bola nádherná.
Nedávno som si však všimol, že keď zapojím túto flashku do USB3 portu, vôbec nič sa nedeje. Raz blikne ledka na flashke a to je všetko, systém ho vôbec nerozozná, ani neprehrá zvuk, že sa nejaké zariadenie pripojilo k PC. Ak ho pichnem do USB2 portu, všetko funguje, akurát hlási, že toto zariadenie môže pracovať aj rýchlejšie, ak ho zapojím do USB3.
Myslel som si, že mám nejaké chybné ovládače, tak som pre istotu preinštaloval celý Windows 7 64b a nahodil najnovšie ovládače, ktoré som našiel, no stále to isté (doska ASUS P8Z68 DELUXE/GEN3). Skúsil som iný komp s USB3 portami (nejaké kancelárske AMD) a tam opäť to isté.
Záver: Tento USB kľúč bezproblémovo funguje v USB2 portoch, dokonca aj cez OTG ho viem rozbehať v LG G2, ale USB3 porty ho nevedia rozoznať. Tie USB3 porty sú však podľa všetkého v poriadku, pretože v nich fungujú všetky USB2 zariadenia, jedine táto USB3 flashka nefunguje. Momentálne nemám k dispozícii iné USB3 zariadenie, s ktorým by som vedel ešte inak overiť funkčnosť tých USB3 portov.
USB3 Patriot v USB2 porte = OK
USB3 Patriot v USB3 porte = nefunguje
USB2 zariadenie v USB2 porte = OK
USB2 zariadenie v USB3 porte = OK
Stretol sa niekto s tým, že USB3 porty fungovali jedine s USB2 zariadeniami? Môže byť, že treba niečo v tom USB3 kľúči prepnúť? Alebo som ho nejak pokazil? Ale to by nefungoval ani v USB2 porte. Skúšal som ho naformátovať na FAT32 aj NTFS a stále to isté.