Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Príspevok od používateľa ephramko »

Pracujem zatiaľ len pár mesiacov ako väzenský psychológ. Otázky k téme teda tu. Ak budem môcť a vedieť, tak odpoviem.
musel si riesit bezpecnostnu previerku?
Nie. Mýlia si to aj obvinení a odsúdení. My nie sme policajti, ani sudcovia, ani právnici, ani politici. Nie je nutné sa pred nami obhajovať a brániť, pretože nerozhodujeme o vine/nevine. ZVJS patrí pod ministerstvo spravodlivosti a našou úlohou je zabezpečiť len výkon väzby/trestu na základe rozhodnutia súdu. Čiže my nemáme žiaden vplyv na vyšetrovanie a súdne konanie. V práci sa nestretávam s utajovanými skutočnosťami, takže bezpečnostnú previerku nepotrebujem. Musím byť iba bezúhonný, netrestaný občan SR.

Ale prechádzam bezpečnostnou kontrolou, denne, aby som nemohol do ústavu preniesť kontraband. Je to štandardný postup u každého zamestnanca. Kontrola je o trošku miernejšia, ako pri iných osobách. Napr. nekontrolujú mi telesné dutiny a otvory. :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ephramko, zaujimave, ake mas z tej prace celkovo pocity? Nie je to prilis stresujuce denne prichadzat do styku s takymi problemovymi ludi ktorych mentalna uroven moze byt znacne odlisna od bezneho standardu? Prejavuju sa niekedy takyto ludia voci tebe agresivne?
Sam si chcel pracovat vo vazeni alebo to bola scasti aj suhra necakanych osudovych okolnosti?
Mohol by si aspon ciastocne nacrtnut okruh najcastejsich problemov ktore zvyknes riesit?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

mas to pobliz, ci si sa musel stahovat?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 03 okt 2023, 16:02 Ephramko, zaujimave, ake mas z tej prace celkovo pocity? Nie je to prilis stresujuce denne prichadzat do styku s takymi problemovymi ludi ktorych mentalna uroven moze byt znacne odlisna od bezneho standardu? Prejavuju sa niekedy takyto ludia voci tebe agresivne?
Sam si chcel pracovat vo vazeni alebo to bola scasti aj suhra necakanych osudovych okolnosti?
Mohol by si aspon ciastocne nacrtnut okruh najcastejsich problemov ktore zvyknes riesit?
Nepáčilo sa mi v práci, reagoval som na inzerát, dostal som ponuku. Rozhodne som nesníval o tom, že budem pracovať vo väzení. V podstate ani počas štúdia sme nepreberali penitenciárnu starostlivosť, ani sme nemali takého hosťa z praxe. Mali sme forénznu psychológiu, lebo prof. Heretik a Dr. Mathé sú súdni znalci, ale to je iný odbor.

Určite je to stresujúca práca vo veľmi špecifickom prostredí, ktoré nie je ani pekné, ani príjemné, ani podnetné, ale snažím sa to mať príjemné aspoň u seba v miestnosti. Toto je problém, na ktorý dlhodobo všetci upozorňujeme, že by Slovensko malo mať modernejšie väznice, nielen pre odsúdených, ale pre ľudí, ktorí tam 8-12hod denne pracujú a nie sú tam "za trest". Na druhej strane nie je to stereotyp a rutina. Mňa by strašne ubíjala práca za pásom, kde by som montoval stále tie isté súčiastky donekonečna.

Aby si mal predstavu, čo vlastne robím, tak
70% je psychologická diagnostika a písanie posudkov. Každý jeden odsúdený musí byť vyšetrený a na základe výsledkov zhodnotím rizikovosť, nastavím odsúdenému režim A, B, C. Potom zase vyšetrujem a sám za seba píšem posudok, keď odsúdený chce ísť von na podmienku. Posudky napíšu aj vychovávateľ a sociálny pracovník, to sa všetko dá spolu a riaditeľ rozhodne, či ako väznica dávame alebo nedávame odporúčanie na podmienečné prepustenie. Sudca potom rozhodne.
25% je individuálne alebo skupinové psych. poradenstvo, samozrejme tam výsledky záležia od klientov...do terapie ich nemôžem nútiť, ani to ja za nich neodmakám.
5% sú mimoriadne okolnosti, keď ideme väčšinou von...či už na nejakú vychádzku...alebo s eskortou na súd.

Som tak vybavený, že zvládnem vyšetriť aj negramotného, aj niekoho, kto je v pásme ľahkej mentálnej retardácie. A áno, s agresiou som sa stretol, našťastie len s verbálnou. Ale to poriešim veľmi jednoducho. Usmejem sa, dám ho vyviezť a do posudku napíšem, že nespolupracoval, preto je rizikovosť veľká a nariaďujem najprísnejší režím. Väčšinou sa mi potom prídu ospravedlniť s nejakým vysvetlením, prečo sa tak správali. Spoluväzni im už vysvetlia pravidlá hry a že bola neskutočná blbosť navrieskať na psychológa, keďže od nás záleží, aký prísny/voľný ten pobyt bude.

Stretol som sa už osobne aj s tými najťažšími zločincami a zatiaľ to bolo bez problémov, boli ochotní, spolupracujúci, slušní. Samozrejme mi stoja vlasy dupkom, keď nazriem do spisu a začnem si čítať, za čo ten človek je tu...ale toto musím dať bokom. Ja hodnotím len to, ako u nás funguje, či trest plní svoju funkciu a má šancu viesť riadny život.

Naopak nepríjemné stretnutia, kedy som mal husiu kožu, sú s takými mladými chalanmi, prvotresty za nejakú "maličkosť" ako krádež, výtržníctvo a pod. Ale vidím, že ten človek je úplne nezvládateľný, má problémy aj u nás, trest nesplnil svoj účel, všetci sú proti nemu a všetko berie ako krivdu, nevie kam pôjde a čo bude robiť, ak je tam prítomná aj porucha osobnosti, nízka frustrácia na stres a sklon riešiť konflikty násilím, prípadne nejaká sexuálna deviácia...tak proste viem, že za chvíľu je späť u nás...ale už nie za krádež, ale dajme tomu za lúpežnú vraždu. Robiť s tým nemôžeme nič, ak mu dal sudca rok za nejakú bitku, tak ho maximálne môžeme držať ten rok.

Ja vtedy sedím za mohutným stolom a pri odsúdenom priamo v miestnosti stoja 2 dozorcovia. Ak je nutné, tak sa použijú aj nejaké donucovacie prostriedky.
beardie napísal: 03 okt 2023, 16:20 mas to pobliz, ci si sa musel stahovat?
Z bezpečnostných dôvodov takto na nete nebudem špecifikovať, kde presne pracujem. Ale tak asi vieš, že som z SC. Dochádzam. Takže tých možností nebude veľa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
ďakujeme za vyčerpávajúcu odpoveď :-)
Ešte by som sa spytal: myslíš že by si vedel robiť túto prácu /vo vazeni/ celý život, alebo to cele beries skor ako casovo obmedzenu profesionalnu skusenost na ohranicenu dobu?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 03 okt 2023, 17:31 ephramko
ďakujeme za vyčerpávajúcu odpoveď :-)
Ešte by som sa spytal: myslíš že by si vedel robiť túto prácu /vo vazeni/ celý život, alebo to cele beries skor ako casovo obmedzenu profesionalnu skusenost na ohranicenu dobu?
To je vo hviezdach. Teraz nad tým nemá moc zmysel uvažovať. Čiste teoreticky pri vzájomnej spokojnosti to môžem robiť až do dôchodku. Máme tam takých matadorov. Finančné ohodnotenie po 15 odslúžených rokoch je cez 3000€ základ. Na druhej strane máme nedostatok psychológov a je problém nájsť kandidátov. A platy bežných príslušníkov/zamestnancov sú úplne niekde inde, takže tam je dosť vysoká fluktuácia.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mňa by všeobecne zaujímalo, či majú psychológovia aj nejaké pravidelné školenia, alebo proste keď vyštudujú, tak už je to na ich vôli, či sa chcú ďalej vzdelávať alebo nie.

A v súvislosti s touto témou, aspoň nejaké základy sebaobrany by ťa nemali naučiť?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zuzanuska napísal: 03 okt 2023, 17:51 Mňa by všeobecne zaujímalo, či majú psychológovia aj nejaké pravidelné školenia, alebo proste keď vyštudujú, tak už je to na ich vôli, či sa chcú ďalej vzdelávať alebo nie.

A v súvislosti s touto témou, aspoň nejaké základy sebaobrany by ťa nemali naučiť?
Záleží na akej psychologickej pozícii pracuješ a v akom odbore. Máme presne dané zo zákona požiadavky, kto sa môže označovať za psychológa, klinického psychológa, psychoterapeuta, poradenského psychológa, dopravného psychológa atď. Je to komplikovaná problematika. A ďalšie vzdelávanie je práve problém, prečo je na Slovensku psychologická starostlivosť nedostupná. Napr. ak chceš byť psychoterapeutka a mať svoju súkromnú ambulanciu, tak po VŠ musíš absolvovať prípravu na výkon povolania v zdravotníctve, absolvovať psychoterapeutický výcvik (5-6rokov), nájsť si zamestnanie, kde môžeš vykonávať prax pod dozorom, potom sa prihlásiť na špecializačné štúdium napr. z kliniky (3 roky), ktoré končí atestačnou skúškou. VŠ máš zadarmo, ale inak komplet všetko musíš platiť zo svojho. Legislatívne požiadavky sú ako na lekárov, ale štát nám nijako finančne nepomôže. Aby si mala predstavu, len ten výcvik stojí okolo 20,000€+, plus výcvik je len taký základný balík, potrebuješ nazbierať kredity ako na VŠ, takže chodíš na víkendové semináre, bežne to je za 500€ jeden víkend za 3 kredity, do toho si treba platiť svoju vlastnú psychoterapiu a potom aj supervízora, ktorý s tebou rozoberá tvojich klientov. A platy psychológov sú oproti lekárom fakt biedne. Čiže ak más problém s dieťaťom, ideš za školským psychológom a stretneš niekoho, kto má len VŠ, pretože z tých 700€ v čistom si už nevie nič zaplatiť a zvýšiť svoju kvalifikáciu. V horšom prípade nemáš za kým ísť, lebo škola nemá peniaze na psychológa.

____
____

Nejaké oficálne kurzy sebaobrany sme nemali. Ale ako som hovoril, mám možnosť chodiť cvičiť s chalanmi v podstate zadarmo. Máme bezpečnostné školenia, aby sme vedeli čo (ne)robiť. Nacvičujeme rôzne situácie a máme plány na tieto situácie. Tým, že ja som teraz civilný zamestnanec, tak prakticky väčšina tých plánov na rôzne situácie vyzerá tak, že príslušníci sa ozbroja a nás civilov evakuujú von. Tým to pre mňa končí. Sebaobranu, zákroky, strelbu...cvičia príslušníci.

Čo sa týka každodennej práce, tak sme v samostatnom krídle. Aj keby mal nejaký odsúdený elektrickú pílu na železo, tak už som dávno 200km od väznice, než by sa on dostal cez všetky dvere a mreže ku nám na pracovisko. :D Mne tam ľudí buď dovedú alebo si musia vypísať žiadanku, že chcú so mnou hovoriť a zase ho tam niekto dovedie. A potom tí príslušníci sú buď so mnou v miestnosti alebo pred dverami. Tam som sám, len keď idem na WCko.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ale mal si odvahu ze si sa na to dal, v takom prostredi pracovat. :)
Kazde rano osobne kontroly.. Tazka praca.
Nech sa Ti darí :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Viac menej si to tu spominal, no ako si ma clovek predstavit tvoju pracu, ty mas vo veznici nejaku kancelariu/pracovnu a ten posudok toho vezna robíš fyzicky, alebo sa ho pýtaš nejaké otázky cez mikrofón z druhej miestnosti :) Pisal si ze dostanes nejaku spravu od socialneho pracovnika, alebo este niekoho, a z toho niečo vypracovavas, nejaky jeho osobnostny posudok/profil, alebo nieco?

Predpokladam, že keď si z veznom v jednej miestnosti, ak teda si, tak okrem bacharov je ten vezen niekde usadeny na nejakej stolicke oproti tebe za stolom a ma povedzme ruky v putach, alebo ako si to ma clovek predstavit.

A to co si spominal o tom vzdelavani a kolko to stoji, tak ty uz si presiel od vysokej skoly nejakym vzdelavanim, mal si moznost si to platit? Povedzme si pracoval, odkladal si si a z toho si si mohol dovolit to financovat?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

tych spominanych 9 tyzdnov dovolenky mozes pouzit podla svojej lubovole? lebo ma napadlo, ze kamarat ma rodicov pracujucich vo vaznici a oni niektore tyzdne mohli vyuzit len na nejake podivne pobyty, uz si nepamatam jak to bolo. ze proste museli ist na nejaku rekonvalenscenciu alebo rehabilitaciu do nejakeho zariadenia. nemas to tak aj ty?

a spominas, ze ta typologia osobnosti ala cholerik, flegmatik.. je zastarala. co teda pouzivate?

preco je problem najst psychologov do vaznice? je tazke prejst vyberom alebo je malo zaujemcov? lebo si viem predstavit vystudovanych psychologov, ktorych taketo podivne prostredie pritahuje :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kolko teraz zarobis v cistom?

Mas tam vrahov alebo len drobnych zlodejov? Aka vazenska skupina/trieda spada pod teba?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

retkvic napísal: 03 okt 2023, 19:58 Viac menej si to tu spominal, no ako si ma clovek predstavit tvoju pracu, ty mas vo veznici nejaku kancelariu/pracovnu a ten posudok toho vezna robíš fyzicky, alebo sa ho pýtaš nejaké otázky cez mikrofón z druhej miestnosti :) Pisal si ze dostanes nejaku spravu od socialneho pracovnika, alebo este niekoho, a z toho niečo vypracovavas, nejaky jeho osobnostny posudok/profil, alebo nieco?

Predpokladam, že keď si z veznom v jednej miestnosti, ak teda si, tak okrem bacharov je ten vezen niekde usadeny na nejakej stolicke oproti tebe za stolom a ma povedzme ruky v putach, alebo ako si to ma clovek predstavit.
Nepredstavuj si to ako z filmu Mlčanie jahniat :D :D

Predstav si to tak klasicky ako keby si išiel na vyšetrenie ku psychológovi. Sedíte v nejakej pracovni/ambulancii, ja s tebou vediem rozhovor a zadám ti nejaké testy, písomné alebo na PC alebo ti ukazujem obrázky a pýtam sa ťa. No a robím si poznámky. Odídeš, ja si testy vyhodnotím. Napíšem psych. posudok a pridelím ti režim.

A áno, mám tam také železo v podlahe. Takže môže sedieť pri stole, má spútané nohy a pripútané o podlahu. Prípadne môže mať spútané aj ruky. Ale to je výnimočné. Keď sa niekto nevie spratať do kože, tak mi ho proste neprivedú. A ten človek si už potom rozmyslí, či bude v jednej malej miestnosti s betónovou postelou a ocelovým WC 24hod denne alebo či sa skludní a môže mať potom oveľa miernejší režim.

Ja preferujem, aby neboli spútaní. Jednak to vytvára psychologickú beriéru a vyšetrenie trvá nejaký čas. Nie je zrovna pohodlné byť komplet spútaný. Takže väčšinou sedia na stoličke za stolom, ja sedím oproti. Nie sú spútaní. Ak je to človek, ktorý niečo vyviedol cez víkend, je zatiaľ len vo väzbe a niekedy v pondelok sa ku mne dostane, tak riziko tam je, lebo je to pre nás nový neznámy človek, ale ak spolupracuje, je kľudný, tak poviem príslušníkovi, nech mu dá dole putá.

Väčšinou človek, ktorý nemá takúto skúsenosť, je vyplašený, keď sa zrazu ocitne v chládku. Ale naopak, stalo sa mi, že ma pán uvítal v mojej vlastnej pracovni, že som nový a víta ma tu, aj mi podal ruku, aj sa už celkom vyznal do toho, čo budeme robiť a zjavne mal z toho radosť :D :D Už bol 12krát sudne trestaný. Takže ako doma. :D

Sociálny pracovník a vychovávateľ píšu posudky, keď človek chce ísť von. Keď len prichádza ku nám, tak nemajú ešte čo napísať. Oni hodnotia to, ako sa u nás správa a aké sú možnosti na resocializáciu. Pracujú nezávisle. My sa len potom všetci spolu o našich záveroch porozprávame a ako ústav rozhodneme, či dávame alebo nedávame odporúčanie na podmienečné prepustenie.
retkvic napísal: 03 okt 2023, 19:58 A to co si spominal o tom vzdelavani a kolko to stoji, tak ty uz si presiel od vysokej skoly nejakym vzdelavanim, mal si moznost si to platit? Povedzme si pracoval, odkladal si si a z toho si si mohol dovolit to financovat?
Mám nejaké krátkodobé kurzy absolvované. Krízová intervencia, ROR, arteterapia, encounterové skupiny. Ale inak nie. Dlhodobý psychoterapeutický výcvik by sa mi hodil. Len na to neboli peniaze a nespĺňal som ani podmienky, aby ma na výcvik zobrali. Je to taký začarovaný kruh, aby ťa zobrali do práce na kliniku, potrebuješ mať výcvik a keď si ten výcvik chceš spraviť, tak ti povedia, že musíš pracovať na klinike (v zdravotníckom zariadení). A možno aj nejaké špecializované vzdelanie z adiktológie by sa hodilo, lebo tam máme dosť ľudí, ktorí majú problém s alkoholom, či inými drogami.
M142 napísal: 03 okt 2023, 20:22 tych spominanych 9 tyzdnov dovolenky mozes pouzit podla svojej lubovole? lebo ma napadlo, ze kamarat ma rodicov pracujucich vo vaznici a oni niektore tyzdne mohli vyuzit len na nejake podivne pobyty, uz si nepamatam jak to bolo. ze proste museli ist na nejaku rekonvalenscenciu alebo rehabilitaciu do nejakeho zariadenia. nemas to tak aj ty?
Aktuálne mám 7 týždňov normálnej dovolenky. Ešte som nemal 35R, potom dostanem aj tie 2 týždne navyše. A je to tak ako hovoríš, je to určené na rekreáciu a rehabilitáciu. Zatiaľ som sa neinformoval, či mi proste zaplatia dovolenku v nejakom našom štátnom zariadení (to bude asi čistý socializmus tam) alebo či je možnosť dostať proste poukaz v tej hodnote a ísť na 2 týždne napr. do Grécka, s tým že ostatné si doplatím sám.
M142 napísal: 03 okt 2023, 20:22 a spominas, ze ta typologia osobnosti ala cholerik, flegmatik.. je zastarala. co teda pouzivate?
Psychológia osobnosti je 2-4 semestrálny predmet, takže ti to neviem zhrnúť do jednej vety. :D Ale aktuálne sú trendy 4 a 5 faktorové inventáre osobnosti. Napr. MBTI a BIG5, tie sú aj štandardizované na našu populáciu. Z projektívnych metód ROR a Hand test.
M142 napísal: 03 okt 2023, 20:22 preco je problem najst psychologov do vaznice? je tazke prejst vyberom alebo je malo zaujemcov? lebo si viem predstavit vystudovanych psychologov, ktorych taketo podivne prostredie pritahuje :D
Práveže si vôbec nepamätám, že by niekto zo spolužiakov chcel toto robiť. Pri prednáškach z forenznej psychológie bola plná sála vždy a všetci chceli spovedať sériových vrahov, ale hneď sme boli vyvedení z omylu, že byť súdny znalec a rozhodovať o tom, či je niekto spôsobilý na súd, je tak na záver káriéry a je to len taký bonus, lebo sa z toho nedá uživiť.
Problém je, že psychológia je prefeminizovaný odbor. Väčšina odsúdených sú muži a potrebuješ aj mužov psychológov. Ďalší problém je to, že tie väznice sú často dosť mimo. Nie každý chce cestovať alebo sa presťahovať za prácou. Plus samozrejme to pracovné prostredie a riziko. A určite tiež finančné ohodnotenie. Z môjho ročníka 90% ľudí odišla do súkromnej sféry mimo odboru kvôli peniazom. A tá hŕstka z nás, čo sme zostali v odbore, tak spolužiačky väčšinou robia v nemocnici alebo v nejakej mimovládke.
heker napísal: 03 okt 2023, 21:11 Kolko teraz zarobis v cistom?
Cca. 1500 v čistom základ, nástupná mzda, bez hodnosti ako civil.
heker napísal: 03 okt 2023, 21:11 Mas tam vrahov alebo len drobnych zlodejov? Aka vazenska skupina/trieda spada pod teba?
Sme ústav so stredným stupňom stráženia. O tom rozhoduje sudca, do akej väznice pôjdeš. Plus potom priamo vo väznici sú 3 režimy A,B,C. Máme aj odsúdených za násilnú trestnú činnosť. Mimoriadne tresty sú ale v Ilavskej pevnosti. Naopak máme aj krídlo s ľahkým stupňom stráženia. To sú odsúdení, ktorí sa u nás ráno napapkajú, dostanú balíček s jedlom ako školáci a idú voľne do práce mimo ústavu. Po práci sa sami vrátia ku nám, dostanú večeru, dajú si sprchu, pozrú telku a idú spať.

Preto boli rodiny tých študentov zo Zochovej takí nahnevaní, že sudca dal Dedečkovi len ľahký stupeň stráženia. Za 5 mladých životov bude chodiť do väzenia len prespávať.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal: 03 okt 2023, 22:10To sú odsúdení, ktorí sa u nás ráno napapkajú, dostanú balíček s jedlom ako školáci a idú voľne do práce mimo ústavu. Po práci sa sami vrátia ku nám, dostanú večeru, dajú si sprchu, pozrú telku a idú spať.
na jednej strane je to divne, na druhej si zarabaju, odvadzaju dane a odvody, stat na nich uplne netrati, takze aspon ciastocne pokryju svoje naklady
gogo956
Redeemer
Redeemer

pre takeho cloveka je najtazsi trest, ze do konca zivota bude zit s vedomim, ze kvoli jeho nezodpovednosti zomrelo niekolko mladých ludi.. Pred vlastným svedomim sa neda nikdy a nikam utiect a cim je clovek starsi, tym maju tieto obsahy tendenciu sa viacej ozyvat tj prenikat do vedomia.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal: 03 okt 2023, 22:38 na jednej strane je to divne, na druhej si zarabaju, odvadzaju dane a odvody, stat na nich uplne netrati, takze aspon ciastocne pokryju svoje naklady
Ono si treba uvedomit, ze vo vezeni su aj ludia, ktori nechceli porusit zakon, ani nikomu ublizit a su tam za nepozornost/smolu/zanedbanie - napriklad dopravnu nehodu.

Preto som sa nepridal ku lincu na Dedecka, mnohi mu zelali trest smrti. No keby spravi presne to iste co spravil ale havaroval by o 15 metrov skor, tak by mal mozno len podmienku (neviem ake su za to sadzby, preto strielam od brucha).
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nepríde ti z pohľadu psychológa väzenie ako úplne najhorší a najmenej efektívny možný trest za trestné činy?

Totiž pokiaľ viem, väzni nemusia pracovať, takže ich pobyt financujú daňoví poplatníci. Za ďalšie sú tam niekoľko mesiacov až rokov medzi ostatnými väzňami, ktorí asi tiež nebudú vzorom morálky, takže v takomto prostredí je náprava prakticky nemožná.

Mne by prišlo fér, aby bol trest v prvom rade o odškodnení obete/pozostalých, čo by kľudne mohlo byť aj finančné odškodnenie. Totiž väčšina trestnej činnosti je majetková kriminalita, takže vtedy mi nedáva zmysel vinníka strčiť do basy a obeť nijako neodškodniť, akurát tak možno škodoradosťou pre niekoho, komu ide len o to, aby sa dotyčný dostal za mreže.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 04 okt 2023, 9:00 Nepríde ti z pohľadu psychológa väzenie ako úplne najhorší a najmenej efektívny možný trest za trestné činy?
Niekedy mi to pripadá, ako boj s veternými mlynmi. Lebo na jednej strane je našou úlohou ľudí resocializovať a pripraviť na zaradenie sa do riadneho usporiadaného života, na druhej strane je ústav veľmi umelé prostredie. Človek je vytrhnutý z rodinného aj pracovného života, každá hodina jeho života je naplánovaná niekým iným, iní odsúdení mu uvaria a operú, keď niečo chce, tak si na všetko musí vypísať žiadanku, niekto mu to musí schváliť, vybaviť a priniesť. Vytráca sa taká tá osobná zodpovednosť. Je to len o tom "dodržuj pravidlá a budeš v pohode"...no a keď niečo spravíš, tak ti zrušíme návštevu a ešte viac ťa dodrbeme...

Osobne som za to, aby sa udeľovalo viac alternatívnych trestov...ako trest práce vo verejnom záujme alebo domáce väzenie. Aby alkoholici a ďalší závisláci dostali namiesto 2 rokov v base, 2 roky v terapeutickej komunite. Evidentne niečo v tých škandinávskych krajinách robia lepšie, keď majú podstatne nižšiu mieru recidívy, ako máme my. Tam ľahšie väzenia fungujú skôr ako psychiatrická klinika, že sa dívajú na odsúdeného ako na pacienta, ktorý potrebuje pomoc. Ako človek postupuje v treste/liečbe, tak má rôzne režimy ako na psychiatrii, že môže ísť sám na vychádzku, potom už môže ísť aj na víkend domov, nájdu mu prácu, kde môže pracovať aj po prepustení, ak nemá kam ísť, tak mu pridelia sociálne bývanie, kde zároveň je aj sociálny pracovník alebo psychológ. Skrátka človek z toho systému nevypadne tak nárazovo.

Pred 2 mesiacmi sme potrebovali "uvoľniť kapacity". Tak sme niekoľkým vytipovaným odsúdeným podali žiadosť o prepustenie. A ja som si pomyslel, že pri slovenskej byrokracii dostaneme odpoveď tak za 90 dní, že si ich nechám zavolať a zatiaľ s nimi aspoň párkrát pokecám, pripravím ich, zistím, či niečo pre nich nemôžeme urobiť. A kolega, že čo si...zajtra sa ich zbavíme. A naozaj ešte v ten deň nám zo súdu prišli príkazy na prepustenie. Podľa mňa to ten sudca ani nečítal. Takže to prebiehalo tak, že dozorca išiel na celu a povedal, hej ty, pobal sa, máš podmienku. Potom mi volala stráž, že tam jeden odmieta odísť, čo majú robiť, či ho majú vyhodiť. Prišiel som tam, zistil som, že jeden odsúdený leží na podlahe doslova pred poslednými dverami a hyperventiluje. Pomôcť som nevedel, tak som mu dal zavolať sanitku, nech ide aspoň na pozorovanie na psychiatriu.

Téma viny a spravodlivosti je asi najčastejšia téma u nás. Ale podľa mňa by sa tieto otázky mali riešiť na súdoch, nie u nás, keď už je o všetkom rozhodnuté. A rovnako v celom tom systéme sme my až úplne na konci, reforma systému záleží zase od ministerstva a od toho, či tu je vôbec politická vôla niečo reformovať a či na to Slovensko má zdroje.

Aby som nebol len negatívny. Máme odsúdených, ktorých práca u nás oslovila a študujú, aby sa u nás vyučili v odbore. Ďalší si dopĺňajú maturitu. Jedného "nášho" som stretol v supermarkete. Sa mi posťažoval na kolegov, aký tam majú bordel v obchode, že to by u nás v base nebolo možné. Ale inak, že sa má fajn. To sú také tie svetlé výnimky.

Na druhej strane si nebudeme klamať, máme dosť vysokú mieru recidívy. Väčšina z odsúdených si zaslúži to, kde sú. A časti z nich to aj úplne vyhovuje, berú ústav ako takú záchrannú sieť, že keď majú vonku problémy, tak stačí zase niečo spraviť a my sa už o nich postaráme.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
Kto realne takychto ludi zamestnava po prepusteni kedze maju zaznam v registry trestov?
**
Osobne som za to, aby sa udeľovalo viac alternatívnych trestov...ako trest práce vo verejnom záujme alebo domáce väzenie. Aby alkoholici a ďalší závisláci dostali namiesto 2 rokov v base, 2 roky v terapeutickej komunite. Evidentne niečo v tých škandinávskych krajinách robia lepšie, keď majú podstatne nižšiu mieru recidívy, ako máme my. Tam ľahšie väzenia fungujú skôr ako psychiatrická klinika, že sa dívajú na odsúdeného ako na pacienta, ktorý potrebuje pomoc.
áno. V podstate vacsina ludi ktori sa dostavaju do vazenia su nejakym sposobom handicapovani.
Napr mentalne, socialnym prostredim v ktorom vyrastali, alebo kombinaciou oboch. S tym suvisi aj vacsia pravdepodobnost rizikoveho uzivania psychoaktivnych latok a nasledne zavislost co iba zrychluje špirálu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Gogo, treba rozlisovat aky zaznam. Ak niekto sedi za ekonomicku trestnu cinnost, lebo sa mu zapacili podvody s DPH, tak je to clovek, ktory by nemal mat problem pracovat v hociktorej praci. Cloveka, ktory umyselne vrazdil alebo bol niekolkokrat odsudeny za nasilnu trestnu cinnost, tak toho asi nevezmes ako casnika alebo skolnika, ale skor ho zazijes niekde kde az tak neprichadza do styku s ludmi - moze pracovat niekde v sklade, ako automechanik v malej firme, ako hrobar alebo neviem. To boli cisto len priklady.
Napísať odpoveď