Vegánska strava

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vegánska strava

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ktore konkretne prisady UPF posobia ako droga?

Viem, ze aspartam je uz v kategorii 2B ako mozno karcinogen, ale ktore prisady su to este, prip. aj so zdrojom, prosim, chcem sa tymto prisadam vyhybat, ak to bude mozne a ak budu na mna posobit ako droga.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

V článku, ktorý som postol do zdravého stravovania sa to píše, že prečo sú UPF ako droga, resp prečo majú ten efekt.

OT: Inak, ja by som sa nechcel každé ráno zobúdzať s takouto paranojou, že toto nemôžem lebo tam je veľa cukru, tamto nemôžem lebo to je karcinogenne, hentamto nemôžem lebo je to možno karcinogenne, z tamtoho budem naspeedovaný jak veverička, z hentamtamtoho sa mi môžno urobí šesť pupákov... realne keď výjdeš z domu sa nebojíš, že na teba spadne strom, či auto ťa zrazí na prechode, vybúra sa MHDčka v ktroej budeš sedieť a podobne?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak tak, ten kto papa len zdrave veci, cvici, chodi spravne spat, nepije, nefajci zije podla mna dost obmedzeny zivot. ale aspon ho bude zit co najdlhsie :D ak ho fakt to auto nahodou nezrazi...

na druhu stranu pokial to niekoho bavi, jeho vec.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Takmer nejem mäso - a chudnem... Až som z toho trochu nesvoj.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Tak ja som väčšinu života jedol všetko, k tomu aktívne športoval, lebo ma to bavilo.
V určitom veku prišli zdravotné problémy, po rokoch behania po lekároch a rôznych liečbach pomohla až strava.
Takže teraz si držím keto/carnivore stravu, primárne chodím do posilky, k tomu rôzne športy. Nefajčím, nepijem, snažím sa mať v poriadku aj spánok :)
Necítim že by som mal obmedzený život :) naopak mi zmeny pomohli opäť aktívne žiť, čo som počas zdravotnej krízy nemohol.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar napísal: 16 jan 2026, 18:14 Takmer nejem mäso - a chudnem... Až som z toho trochu nesvoj.
mäso je skvely zdroj bielkovin. Ak z nejakeho dovodu znizime jeho prijem, tak je vhodne výpadok v bielkovinach nahradit inymi zdrojmi. Inak sa lahko moze stat to, ze clovek sice chudne, ale z velkej casti to budu aj svaly a to nie je dobre.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nezabúdal by som aj na:
Mikronutrienty v červenom mäse (hovädzí, bravčový steak):
Železo: Hemové železo, ktoré je ľahko vstrebateľné, prenos kyslíka v krvi.
Zinok: Podpora imunity, hojenie rán, rast a delenie buniek.
Vitamíny B (B12, B6, Niacín, Riboflavín): Energetický metabolizmus, nervový systém, tvorba červených krviniek.
Selén: Antioxidant, funkcia štítnej žľazy.
Fosfor: Zdravie kostí a zubov, energetický metabolizmus.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

B-komplex si dávam, zinok (selén) tiež. Čím plnohodnotne nahradiť to, čo organizmus nedostáva s mäsa?
(kdekade býva uvedené, že je v podstate konzumácia viac mäsa nezdravá...)
Napísať odpoveď