Verejny dlh USA
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Verejny dlh USA
slay
Sukromne dialnice v Japonsku (sice sa tam riesi Kena, ktora si berie priklad z Japonska, ale ten japonsky priklad je tam velmi dobre opisany)
Sukromne dialnice kade tadepo svete (len zopar prikladov)
Sukromne cesty v USA v 19. storoci
gogo neviem kolko mas rokov, ale myslim si, ze poznam podstatne starsich ludi ako ty, vyznavajucich bezstatnu spolconost. S vekom to nema nic spolocne. Skor s oslobednim sa od dogiem, ktore nam vtlkaju do hlav na kazdom kroku.
Samozrejme, som aj za osekanie statneho monopolu (vzdy lepsie ako terajsia situacia), ale na druhej strane tym, ze bude otrokar vyuzivat otroka len na 10% jeho casu, este nic nemeni na veci, ze otrok je stale otrokom.
Sukromne dialnice v Japonsku (sice sa tam riesi Kena, ktora si berie priklad z Japonska, ale ten japonsky priklad je tam velmi dobre opisany)
Sukromne dialnice kade tadepo svete (len zopar prikladov)
Sukromne cesty v USA v 19. storoci
gogo neviem kolko mas rokov, ale myslim si, ze poznam podstatne starsich ludi ako ty, vyznavajucich bezstatnu spolconost. S vekom to nema nic spolocne. Skor s oslobednim sa od dogiem, ktore nam vtlkaju do hlav na kazdom kroku.
Samozrejme, som aj za osekanie statneho monopolu (vzdy lepsie ako terajsia situacia), ale na druhej strane tym, ze bude otrokar vyuzivat otroka len na 10% jeho casu, este nic nemeni na veci, ze otrok je stale otrokom.
Ešte k tej vašej "neviere" a nevedení si čosi predstaviť - veď tento proces sa neustále v dejinách opakuje. Pár príkladov som už spomenul, ďalšie sa týkajú napr. obyčajného volebného práva. Veď kedysi si vyššie vrstvy a aristokracia absolútne nedokázala predstaviť čosi, ako volebné právo pre väčšiu časť mužskej populácie, vrátane častí chudoby. Nevraviac o volebnom práve pre ženy, ktorým sa priraďovali rôzne automatické stereotypy a úlohy, v rámci ktorých sa čosi ako schopnosť participovať na politickom živote skrz voľby v zastupiteľskej demokracii, určite nenachádzalo a bolo čosi nepredstaviteľné.
História by nás mala poučiť o tom, že slovo ako nemožné a nepredstaviteľné a pod., sú dosť silné na to, aby ich nejaký človiečik svojej doby (to nemyslím urážlivo) hlásal.
História by nás mala poučiť o tom, že slovo ako nemožné a nepredstaviteľné a pod., sú dosť silné na to, aby ich nejaký človiečik svojej doby (to nemyslím urážlivo) hlásal.
hughito
btw prave som docital ten Kapitalisticky realizmus,aj ked musim priznat ze niektore state som len narychlo prebehol. Zaujimava kniha, ale Chyt si svoj revoltu sa mi zdala obsahovo aj spracovanim ovela hlbsia a lepsie vystihujuca realitu. Podla mna je anarchisticka spolocnost aktualne iba tazko predstavitelna, ale to co bude napr o 50rokov nevie nik, spolocnost uz bude technologicky aj kulturne niekde uplne inde-tam je to vsetko otvorene.
TommyHot
mozno niekde moze fungovat system ktory opisujes ty, staci to len vyskusat
ja osobne som otvoreny vsetkym moznostiam a experimentom, otazkou zostava uz len to ci by na to bol pripraveny aj zbytok spolocnosti
btw prave som docital ten Kapitalisticky realizmus,aj ked musim priznat ze niektore state som len narychlo prebehol. Zaujimava kniha, ale Chyt si svoj revoltu sa mi zdala obsahovo aj spracovanim ovela hlbsia a lepsie vystihujuca realitu. Podla mna je anarchisticka spolocnost aktualne iba tazko predstavitelna, ale to co bude napr o 50rokov nevie nik, spolocnost uz bude technologicky aj kulturne niekde uplne inde-tam je to vsetko otvorene.
TommyHot
mozno niekde moze fungovat system ktory opisujes ty, staci to len vyskusat
gogo:
Ale tak fajn, veľké plus. Možno sa ti zdali niektoré pasáže také zložitejšie, hlavne tie Žižkovsko-Foucaltovso-Lacanovské koncepty a analýzy, kde sa nachádzajú v pohode myšlienky, ale je to zabalené do otrasného akademického jazyka, ktorý je úplne odcudzený bežnému človeku.
No máš pravdu, čo bude o 50 rokov naozaj nevieme a ja ani netvrdím, že tu je nejaký zaručený dejinný vývoj k anarchizmu, alebo že to je čosi "prirodzené," ako podaktorí v iných témach. Určite nie. Je to možnosť iného usporiadania sociálnych a ekonomických vzťahov v spoločnosti, o ktorej si myslím, že by bola prospešnejšie a výhodnejšia pre drvivú väčšinu ľudí. Ale práve tu sa nachádza tá pravá antiautoritárska povaha anarchizmu: jediné a pravé oslobodenie je "samooslobedenie," ten proces musí vzísť od ľudí samotných, jedine ľudia musia pohnúť tým kormidlom dejín. Nie politická elita, nie diktátor, nie ekonomická elita, nie revolučný predvoj a avantgardná strana - to všetko vedie k presadzovaniu záujmov a potrieb úzkej vrstvy v spoločnosti a k udržiavaniu hierarchických vzťahov, ktoré anarchisti chápu ako prekážku stavu, kedy jedinci naozaj prevezmú zodpovednosť a reálnu kontrolu nad vlastnými životmi.
K tomu sa hodí aj úryvok textu od českej čafky. Je aktuálny aj vzhľadom k blížiacim sa voľbám, ktorých bude naozaj dosť.
Uf, ty si rýchly.btw prave som docital ten Kapitalisticky realizmus,aj ked musim priznat ze niektore state som len narychlo prebehol. Zaujimava kniha, ale Chyt si svoj revoltu sa mi zdala obsahovo aj spracovanim ovela hlbsia a lepsie vystihujuca realitu. Podla mna je anarchisticka spolocnost aktualne iba tazko predstavitelna, ale to co bude napr o 50rokov nevie nik, spolocnost uz bude technologicky aj kulturne niekde uplne inde-tam je to vsetko otvorene.![]()
No máš pravdu, čo bude o 50 rokov naozaj nevieme a ja ani netvrdím, že tu je nejaký zaručený dejinný vývoj k anarchizmu, alebo že to je čosi "prirodzené," ako podaktorí v iných témach. Určite nie. Je to možnosť iného usporiadania sociálnych a ekonomických vzťahov v spoločnosti, o ktorej si myslím, že by bola prospešnejšie a výhodnejšia pre drvivú väčšinu ľudí. Ale práve tu sa nachádza tá pravá antiautoritárska povaha anarchizmu: jediné a pravé oslobodenie je "samooslobedenie," ten proces musí vzísť od ľudí samotných, jedine ľudia musia pohnúť tým kormidlom dejín. Nie politická elita, nie diktátor, nie ekonomická elita, nie revolučný predvoj a avantgardná strana - to všetko vedie k presadzovaniu záujmov a potrieb úzkej vrstvy v spoločnosti a k udržiavaniu hierarchických vzťahov, ktoré anarchisti chápu ako prekážku stavu, kedy jedinci naozaj prevezmú zodpovednosť a reálnu kontrolu nad vlastnými životmi.
K tomu sa hodí aj úryvok textu od českej čafky. Je aktuálny aj vzhľadom k blížiacim sa voľbám, ktorých bude naozaj dosť.
Je nám vnucováno, že právě účast u voleb je bohulibým projevem zodpovědnosti. My si to nemyslíme. Jde totiž jen o to, aby co nejvíce lidí svým hlasem legitimizovalo stávající systém, který na skutečné potřeby obyčejných lidí zvysoka kašle, stejně jako ti, kteří na základě voleb sami sebe označují za jeho představitele. Máme za to, že volby do zastupitelských sborů jsou samy o sobě naopak projevem nezodpovědnosti a rezignací na vlastní odpovědnost.
Svoboda je podle nás nerozlučně spjata se zodpovědností. Předáváme-li dobrovolně možnost rozhodovat o našich životech do cizích rukou, vzdáváme se velké části svých svobod. Může se to zdát pohodlné a zdánlivě osvobozující – místo pracného sledování a analyzování informací, místo nalézání shody s ostatními v jednotlivých otázkách našich životů o nich necháme rozhodovat někoho jiného. Není snad zodpovědnější vůči sobě i zbytku společnosti si své svobody ponechat i přes těžkosti, které to s sebou může nést? Abychom mohli zodpovědně a podle našich představ společně s ostatními rozhodovat o vlastních životech, musíme si vzít naše svobody zpět, což se stávajícímu režimu líbit nebude. Ten se je totiž snaží udržet ve volebních urnách zakopaných co nejhlouběji pod zemí.
-
TommyHot
Addict
Neviem poriadne ani co je najlepsie pre mna, ako mam vediet, co je najlepsie pre ostatnych? Mne je naozaj jedno co na to povie zvysok spolocnosti. Ti nech si kludne ziju v state, ja len chcem aby mi politici dali pokoj. Chcem mat moznost aj s ostatnymi, ktori maju zaujem, kupit si kusok zeme, ktory by bol oslobodeny od statnej buzeracie, vytvorit tam nejaku komunitu a zit si tam podla pravidiel volneho trhu. Ak by to fungovalo, tak by sa komunita rozrastala, ak nie, tak by zanikla. Problem je, ze politik sa tvari, ze kazdy kusok zeme patri jemu a ja nieco take teda ani nemozem vyskusat.gogo956 napísal:mozno niekde moze fungovat system ktory opisujes ty, staci to len vyskusatja osobne som otvoreny vsetkym moznostiam a experimentom, otazkou zostava uz len to ci by na to bol pripraveny aj zbytok spolocnosti
Preto vznikol seasteading institute, ale to je zatial pesnicka buducnosti http://www.seasteading.org/
hughito
tu knihu som precital za jedno popoludnie,nie je to dlhe dielko. Nasiel som aj niekolko myslienok ktore sa mi zdali iba jednostranné a stali by za diskusiu-teraz a tu by som ju ale radsej neotvaral.Napr. tam ale uvadza dost zaujimavu vec: v dnesnej kapitalistickej spolocnosti je vyvijany tlak na obcana aby sa prisposoboval na neustalu zmenu svojho povolania,alebo aspon zamestnavatela.Ze kedysi clovek zacal pracovat v jednej spolocnosti kde mal istotu zamestnania v podstate na cely zivot a uz len hierarchicky menil pozicie v ramci firmy. Dnes je to tak, ze vecsina ludi meni svojho zamestnavatela realtivne casto,
ci uz na zaklade podnetu od firmy alebo ako krok z vlastnej strany. Tiez je velmi casta rekvalifikacia na vyrazne inu cinnost aku clovek vystudoval,resp.vykonaval doteraz. Autor sam priznava, ze ale tato situacia nastala len preto, ze na zaciatku to bola poziadavka od ludi samych,pretoze zacali odmietat byt stale iba u jedneho zamestnavatela-sami tuzili po zmene pretoze celozivotna praca v jednej tovarni,jednej firme sa im zdala nudna a nepritazliva.-s tym mozem len suhlasit a tato myslienka nacrtava to,ze nech je uz dnesna situacia kapit. systemu akakolvek,tak nakoniec prvotnu pricinu mozme hladat u beznych ludi, pretoze s tym vsetkym suhlasili a sami boli tymi ktori spustili nieco co si mysleli ze im pomoze a teraz sa uz ten valiaci kamen neda zastavit lebo ziskal vlastnu dynamiku.
TommyHot
uz som o takychto projektoch pocul,ale zatial to myslim nikde realne nefunguje,uvidime ako by na to zareagovali politici
tu knihu som precital za jedno popoludnie,nie je to dlhe dielko. Nasiel som aj niekolko myslienok ktore sa mi zdali iba jednostranné a stali by za diskusiu-teraz a tu by som ju ale radsej neotvaral.Napr. tam ale uvadza dost zaujimavu vec: v dnesnej kapitalistickej spolocnosti je vyvijany tlak na obcana aby sa prisposoboval na neustalu zmenu svojho povolania,alebo aspon zamestnavatela.Ze kedysi clovek zacal pracovat v jednej spolocnosti kde mal istotu zamestnania v podstate na cely zivot a uz len hierarchicky menil pozicie v ramci firmy. Dnes je to tak, ze vecsina ludi meni svojho zamestnavatela realtivne casto,
ci uz na zaklade podnetu od firmy alebo ako krok z vlastnej strany. Tiez je velmi casta rekvalifikacia na vyrazne inu cinnost aku clovek vystudoval,resp.vykonaval doteraz. Autor sam priznava, ze ale tato situacia nastala len preto, ze na zaciatku to bola poziadavka od ludi samych,pretoze zacali odmietat byt stale iba u jedneho zamestnavatela-sami tuzili po zmene pretoze celozivotna praca v jednej tovarni,jednej firme sa im zdala nudna a nepritazliva.-s tym mozem len suhlasit a tato myslienka nacrtava to,ze nech je uz dnesna situacia kapit. systemu akakolvek,tak nakoniec prvotnu pricinu mozme hladat u beznych ludi, pretoze s tym vsetkym suhlasili a sami boli tymi ktori spustili nieco co si mysleli ze im pomoze a teraz sa uz ten valiaci kamen neda zastavit lebo ziskal vlastnu dynamiku.
TommyHot
uz som o takychto projektoch pocul,ale zatial to myslim nikde realne nefunguje,uvidime ako by na to zareagovali politici
-
TommyHot
Addict
Politici na to nemaju ako zareagovat, pretoze tieto komunity by mali fungovat v medzinarodnych vodach, kde nemaju politicky vplyv. Samozrejme, nikde nie je vylucene, ze pride ponorka a "mesto" sa vypari...
ano iste, formalne by to bolo v medzinarodnach vodach, ale to este neznamena ze by politici nevedeli danej komunite strpcovat zivot podla svojej lubovole uz len na zaklade toho ze ludia z daneho spolocenstva by stale mali svoje povodne obcianstvo konkretneho statu 
-
TommyHot
Addict
Obcianstva sa mozes vzdat. Anarchokapitalista Mike Gogulski (byvaly american) nema uz par rokov ziadne obcianstvo. Zije v Bratislave a ma len cestovny dokument vydany na Slovensku, cize bez viz sa moze pohybovat len v ramci EU a na vsetko ostatne si potrebuje vybavovat viza - aj do krajin, kde je normalne bezvizovy styk na par mesiacov.
Co tym dosiahol?
-
TommyHot
Addict
Co dosiahnes tym, ze sa distancujes od nackov napriklad? Nic. Ale aspon mas cisty stit.
Kazdopadne je pravda, ze je lepsie nechat si obcianstvo, ale nahlasit trvaly pobyt v zahranici (v nejakej prdeli na konci sveta) a teda neplatit odvody v mieste trvaleho bydliska. Usetris znacnu cast zarobenych penazi a stale ti ostane moznost cestovat bez viz do vacsiny krajin.
Kazdopadne je pravda, ze je lepsie nechat si obcianstvo, ale nahlasit trvaly pobyt v zahranici (v nejakej prdeli na konci sveta) a teda neplatit odvody v mieste trvaleho bydliska. Usetris znacnu cast zarobenych penazi a stale ti ostane moznost cestovat bez viz do vacsiny krajin.
Tommy, kapitalizmus má pár základných pravidiel. Ako by si zabezpečil "konkurenciu" pri súkromných cestách? Cesty, ktoré spomínaš v linkoch vyberajú mýtne. To si predstavuješ potom tiež ako? Čo budeš na každých 20km cesty platiť mýtne? A hlavne súkromné cesty sa stavajú len tam kde je to návratné - to znamená ak by si to nechal na súkromný sektor tak by asi každá obec pod 2000 obyv bola odrezaná kompletne od sveta. Ako by súkromný sektor získaval pozemky pod cestami, kto by súkromný sektor mohol buzerovať za úroveň? Mal by si si možnosť vybrať inú cestu ak by si s nejakou nebol spokojný? Asi ťažko.
Príklady, ktoré si uviedol v linkoch, ma veľmi nepresvedčili, lebo sú veľmi veľmi špecifické a nie úplne splňajú definíciu toho čo by všeobecne sieť cestných komunikácií mala znamenať. Osobne som veľmi skeptický, že by niečo také naozaj mohlo fungovať. Ešte aj tie projekty čo linkuješ, boli niekde v Afrike spojené aj s účasťou štátu, ako nejaké PPP.
Teda som všetkými desiatimi za pripustenie súkromného sektora do sféry cestných komunikácii, veď prečo nie? Ale som si istý, že by toto v dnešnej dobe nedokázalo plnohodnotne nahradiť "spoločný vačok". Resp. som si istý, že by sme boli na tom horšie ako sme. To, že sa zo 100% komunikácii na svete za posledných 3000 rokov z nich 0,000000000000000000001% vybudovalo súkromným sektorom je skôr dôkaz proti, než pre súkromný sektor.
Príklady, ktoré si uviedol v linkoch, ma veľmi nepresvedčili, lebo sú veľmi veľmi špecifické a nie úplne splňajú definíciu toho čo by všeobecne sieť cestných komunikácií mala znamenať. Osobne som veľmi skeptický, že by niečo také naozaj mohlo fungovať. Ešte aj tie projekty čo linkuješ, boli niekde v Afrike spojené aj s účasťou štátu, ako nejaké PPP.
Teda som všetkými desiatimi za pripustenie súkromného sektora do sféry cestných komunikácii, veď prečo nie? Ale som si istý, že by toto v dnešnej dobe nedokázalo plnohodnotne nahradiť "spoločný vačok". Resp. som si istý, že by sme boli na tom horšie ako sme. To, že sa zo 100% komunikácii na svete za posledných 3000 rokov z nich 0,000000000000000000001% vybudovalo súkromným sektorom je skôr dôkaz proti, než pre súkromný sektor.
-
TommyHot
Addict
Slay a preco ta trapi ci nejaka obec pod 2000 obyvatelov bude mat cestu? Ak si ju ludia budu ochotni zaplatit, tak ju tam niekto postavi, ak nie, tak si ju postavia sami, alebo budu bez cesty. Preco to ma trapit mna, ktory som povedzme 100km od takej obce? To nie je moj problem, ja som ich ani neokradol, ani som im nijako neublizil, tak preco by som mal byt zodpovedny za to, ci maju cestu, alebo nie? Fakt mi leze na nervy toto kolektivisticke zmyslanie. Snad ja mozem za utrpenie inych? Preco by ma mal kvoli tomu niekto okradat?
Ano, vyberalo by sa napriklad mytne (alebo by boli dialnicne nalepky, alebo cokolvek co by majitel cesty povazoval za vhodne). V Taliansku tiez vyberaju mytne a nikomu to nerobi problem. Dokonca ti, co castejsie cestuju maju karticky s cipom, takze im to automaticky otvara rampy a teda ich to ani neobtazuje.
Ako ziskavaju firmy pozemky pod ktorymi chcu stavat svoje sidla? To co su za otazky? Tak isto ako ty ides do obchodu kupit rozok. Bud ponuknes dostatocnu ciastku penazi aby si si kupil rozok, alebo ides z obchodu s prazdnymi rukami.
Kto by sukromny sektor buzeroval za uroven? Kto rozhoduje o tom, ci nejaky podnikatel zije v blahobyte, alebo skrachuje? Nikto iny nez spotrebitel tym, ze si (ne)kupi jeho tovar, ci sluzbu. A teraz sa nebavme o korporaciach, ktore maju privilegovane postavenie na trhu vdaka statu a mozu sa spravat netrhovo.
Ad2 tento stav vyjadruje len to, ze stat ma monopol na stavbu ciest a sukromnik sa nemoze len tak rozhodnut a ist niekde stavat cestu, v opacnom pripade by celil nasiliu zo strany statu.
Ano, vyberalo by sa napriklad mytne (alebo by boli dialnicne nalepky, alebo cokolvek co by majitel cesty povazoval za vhodne). V Taliansku tiez vyberaju mytne a nikomu to nerobi problem. Dokonca ti, co castejsie cestuju maju karticky s cipom, takze im to automaticky otvara rampy a teda ich to ani neobtazuje.
Ako ziskavaju firmy pozemky pod ktorymi chcu stavat svoje sidla? To co su za otazky? Tak isto ako ty ides do obchodu kupit rozok. Bud ponuknes dostatocnu ciastku penazi aby si si kupil rozok, alebo ides z obchodu s prazdnymi rukami.
Kto by sukromny sektor buzeroval za uroven? Kto rozhoduje o tom, ci nejaky podnikatel zije v blahobyte, alebo skrachuje? Nikto iny nez spotrebitel tym, ze si (ne)kupi jeho tovar, ci sluzbu. A teraz sa nebavme o korporaciach, ktore maju privilegovane postavenie na trhu vdaka statu a mozu sa spravat netrhovo.
Ad1 cesty vzdy stavia sukromna firma, aj ked to zaplati "stat"To, že sa zo 100% komunikácii na svete za posledných 3000 rokov z nich 0,000000000000000000001% vybudovalo súkromným sektorom je skôr dôkaz proti, než pre súkromný sektor.
Ad2 tento stav vyjadruje len to, ze stat ma monopol na stavbu ciest a sukromnik sa nemoze len tak rozhodnut a ist niekde stavat cestu, v opacnom pripade by celil nasiliu zo strany statu.
TommyHot napísal:Slay a preco ta trapi ci nejaka obec pod 2000 obyvatelov bude mat cestu? Trápi to tých 2000 ľudí. Ak si ju ludia budu ochotni zaplatit, tak ju tam niekto postavi, ak nie, tak si ju postavia sami, alebo budu bez cesty. Ochotní môžu byť, ale jednoducho sa v takej obci nenaakumuluje dosť peňazí. Sami si ju postavia? A to sú profesionálni stavebníci s technologiou? Alebo je to zadarmo ak by si to stavali sami?A čija by potom ta cesta bola? Veď to by bola obdoba štátu ak by si ju kolektívne stavali. Bez cesty? Tak to je potom horšie ako dnes.[/color] Preco to ma trapit mna, ktory som povedzme 100km od takej obce? To nie je moj problem, ja som ich ani neokradol, ani som im nijako neublizil, tak preco by som mal byt zodpovedny za to, ci maju cestu, alebo nie? Fakt mi leze na nervy toto kolektivisticke zmyslanie. Snad ja mozem za utrpenie inych? Preco by ma mal kvoli tomu niekto okradat? Trápi to tých 2000 ľudí, ktorí nemajú východisko. Nikto ťa neokráda, ty môžeš predsa používať všetky cesty v štáte rovnako ako oni. Neviem ako ty, ale ľudia sa normálne pohybujú po celom svete.
Ano, vyberalo by sa napriklad mytne (alebo by boli dialnicne nalepky, alebo cokolvek co by majitel cesty povazoval za vhodne). V Taliansku tiez vyberaju mytne a nikomu to nerobi problem. Dokonca ti, co castejsie cestuju maju karticky s cipom, takze im to automaticky otvara rampy a teda ich to ani neobtazuje. Aha takže by boli každý kilometer rampy, a pre každý kúsok by si mal čip. Každý kilometer iná technológia stavby a možno by si aj súkromne určovali pravidla cestnej premávky pravda? Fíha, a ak by sa niekto v strede cesty rozhodol dať milion eur mýtne, tak neprejdeš. Je to technický problém dneska, nie to ešte v minulosti. Odkiaľ by sa vôbec mal vzať ten kapitál na výstavbu poriadnej cesty? Kde naakumuljú nejakí ľudia v hornej dolnej peniaze na 50km cesty? To čo si bude každý asfaltovať svoje dva metre cesty pred domom? Si retard? A v zime bude kilometer odhrnutý a kilometer pod snehom nie? A na jednom kilometri bude mať vlastník zmluvu s nejakou záchrannou službou a na druhom s inou pravda? BULLSHIT
Super tak to by sme mali veľmi riedku cestnú sieť. Teda deravú. Nevedia vystavať dialnicu ani zo zákonom o vyvlastnovaní a ty tu trepeš o tom, ako by sa dojednával každý meter. Trepeš sprostosti.
Tebe to fakt pomaly zapína. To ak mi nebude vyhovovať cesta popod Tatry, tak pôjdem cez Poľsko alebo čo? Veď ti hovorím, že tu nemôže existovať konkurencia čo je základný princíp trhu - pochopí to aj dieťa na hranici debility.
Ad1 cesty vzdy stavia sukromna firma, aj ked to zaplati "stat" (Vždy nie, len posledných pár rokov vzhľadom na históriu. A tak ak to stavia vždy súkromná firma, tak je to fajn nie? )
Nevidím žiaden problém v tom, toto legislatívne umožniť. Ale som si istý, že by o to žiadna firma nezakopla. Lebo ad1 je náročnosť takýchto projektov obrovská Ad2. Návratnosť je úbohá a dlhá. V živote nikdy by žiaden štát asi nemal poriadne diaľnice ak by sa do toho nezakomponoval verejný sektor. Lebo ani dokonca ten verejný na to nemá peniaze a musí sa zadlžiť na sto rokov.
Sranda, že na všetko na svete existuje lobbing a všetci tunelujú verejné financie a berú všetky ziskové odvetvia. Ale na cesty sa akosi všetci vysrali. Nemám pocit, že by niekto korumpoval politikov preto, lebo chce stavať cesty a ani tisíc ďalších vecí čo robí verejný sektor. To znamená, že ak by skutočne v týchto veciach bol záujem súkromného sektora, už by si ich dáááávno pradááávno vyloboval a bola by to realita, lebo vo všetkom ostatnom to dokázal. Štát tu nemá reálne nijakú moc a je len nástrojom pre súkromný sektor ako sa vysporiadať s verejnými statkami. Verejné statky sú presne tie o ktoré súkromný sektor nemá záujem. Penta ani JnT zatiaľ nekorumpovali Fica preto aby mohli v hornej dolnej postaviť vozovku s rampou a na tom zarábať. Lebo JE TO SPROSTOST A TY MELES AKO CHORE TVRDOHLAVE TELIATKO!!!
-
TommyHot
Addict
Nebola by to obdoba statu. Ancap nevylucuje, ze ludia si nieco kolektivne zadovazia ak je to dobrovolne, tak v tom nie je ziaden problem. Vlastnici su vsetci, ktori prispeli.Veď to by bola obdoba štátu ak by si ju kolektívne stavali. Bez cesty? Tak to je potom horšie ako dnes.
Akoze ma neokrada? Ja som nikdy v zivote nebol napriklad v Liptovskom Mikulasi, tak preco by som sa mal skladat na ich cestu? Ked budem chciet ist po ich ceste, tak si zaplatit ci uz pausal na obdobie v ktorom budem v LM, alebo jednorazovo. Viem si predstavit, ze by nad vsetkymi vlastnikmi v danom kraji povedzme bolo "konzorcium", ktore by sa staralo o vyber a raz tyzdenne/mesacne by vybrate myto minus provizia posielalo vlastnikom ciest.Nikto ťa neokráda, ty môžeš predsa používať všetky cesty v štáte rovnako ako oni. Neviem ako ty, ale ľudia sa normálne pohybujú po celom svete.
Mas pocit, ze kazda banka ma vlastny uverovy register, ma vlastne typy kariet, ktore pichnes len do ich vlastnych bankomatov atd? Rozdielne typy technologii by navzajom vytvarali zbytocne naklady medzi firmami, takze je prirodzeny predpoklad, ze vela veci by sa zjednotilo.Aha takže by boli každý kilometer rampy, a pre každý kúsok by si mal čip. Každý kilometer iná technológia stavby a možno by si aj súkromne určovali pravidla cestnej premávky pravda? Fíha, a ak by sa niekto v strede cesty rozhodol dať milion eur mýtne, tak neprejdeš.
Na zaklade co vychadzas z takehoto hlupeho predpokladu? Ak si da niekto v strede cesty milion eur mytne, tak mu tam nikto nebude chodit a on skrachuje, pretoze sa mu nevratia peniaze, ktore investoval do cesty. Ja neviem, ci zijes v bubline, alebo mas pocit, ze nejaky podnikatel ti predava rozok za 500 eur...Fíha, a ak by sa niekto v strede cesty rozhodol dať milion eur mýtne, tak neprejdeš.
To si nechaj pre otca.Si retard?
Stat kupuje hlboko pod cenu, preto je to problem.Super tak to by sme mali veľmi riedku cestnú sieť. Teda deravú. Nevedia vystavať dialnicu ani zo zákonom o vyvlastnovaní a ty tu trepeš o tom, ako by sa dojednával každý meter. Trepeš sprostosti.
Preco tu nemoze existovat konkurencia? Zatial si nedal ziaden argument, len vyfabulovane absurdnosti, ktorymi sa neohanaju ani najzaritejsi etatisti.Tebe to fakt pomaly zapína. To ak mi nebude vyhovovať cesta popod Tatry, tak pôjdem cez Poľsko alebo čo? Veď ti hovorím, že tu nemôže existovať konkurencia čo je základný princíp trhu - pochopí to aj dieťa na hranici debility.
http://www.ukradli.sk/index.php?clanok=38(Vždy nie, len posledných pár rokov vzhľadom na históriu. A tak ak to stavia vždy súkromná firma, tak je to fajn nie? )
http://www.ukradli.sk/index.php?clanok=28
http://www.ukradli.sk/index.php?clanok=76
http://www.ukradli.sk/index.php?clanok=29
A to nehovorim o Dzurindovej vlade (sitina atd)
Proste si ignorant.
-
94jakub
Guru wannabe
Pretože si inak ten rožok upečieš doma. No cestu si doma asi neurobíš. Či tak ako sú v mestách Tesco, Billa a Lidl vedľa seba, tak budú po celom Slovensku vedľa seba tri cesty?TommyHot napísal:Na zaklade co vychadzas z takehoto hlupeho predpokladu? Ak si da niekto v strede cesty milion eur mytne, tak mu tam nikto nebude chodit a on skrachuje, pretoze sa mu nevratia peniaze, ktore investoval do cesty. Ja neviem, ci zijes v bubline, alebo mas pocit, ze nejaky podnikatel ti predava rozok za 500 eur...
A keď sa na Donovaloch, Šturci a Kremnici dohodnú, že budú za prejazd pýtať 10000€, tak sa môže pol Slovenska aj pokrájať.
-
TommyHot
Addict
Logicka hadanka. Ked postavim cestu za 10 000 000 eur, za myto pytam 10 000 eur, za rok mi po ceste prejde 5 majitelov bentley. Kolko eur som v zisku?
Prestante uz vymyslat absolutne absurdne uvahy o tom ako nelogicky by sa mohol spravat trh. Je to smiesne a uplne odtrhnute od reality.
Prestante uz vymyslat absolutne absurdne uvahy o tom ako nelogicky by sa mohol spravat trh. Je to smiesne a uplne odtrhnute od reality.
to tu uz je, nie pre kraj, ale pre cely statTommyHot napísal:Akoze ma neokrada? Ja som nikdy v zivote nebol napriklad v Liptovskom Mikulasi, tak preco by som sa mal skladat na ich cestu? Ked budem chciet ist po ich ceste, tak si zaplatit ci uz pausal na obdobie v ktorom budem v LM, alebo jednorazovo. Viem si predstavit, ze by nad vsetkymi vlastnikmi v danom kraji povedzme bolo "konzorcium", ktore by sa staralo o vyber a raz tyzdenne/mesacne by vybrate myto minus provizia posielalo vlastnikom ciest.
robi to stat
-
94jakub
Guru wannabe
Áno, správanie trhu je ponúknuť viac ako konkurencia. To platí pri rožkoch ale nie pri cestách. Je absurdné si myslieť, že bude po Slovensku desať cestných sietí, ktoré si budú konkurovať a znižovať ceny.
-
TommyHot
Addict
Ceny budu musiet nastavovat podla toho ako rychlo chcu naspat investiciu.
Beardie az na to, ze stat to robi aj v pripade ak jeho "sluzby" nevyuzivam.
Beardie az na to, ze stat to robi aj v pripade ak jeho "sluzby" nevyuzivam.