Vodicak
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...ja na tom nic zle nevidim...ja som tiez ucil svojich kamosov jazdit...ja som uz mal vodicak a oni este nie a nechceli ist do autoskoly nepripraveni...a riskuje vodicak? Myslim ze nejazdia kade-tade a nebrazdia centrum mesta, takze je to v pohode.....zase sa netvar akoby nikto nesmel porusit ziadny zakon, ved aj tak su niektore pekne nahlavu...ked ma moznost, nech si to vyskusa, na skodu mu to nebude...
-
hojko
Site Admin
Grim-Reaperka: Nepriravenost a ist do autoskoly??? Kde to sme, to uz vazne dnes musia vsetci jazdit, aby isli do autoskoly??? Tak ako bolo spomenute o prispevok pred tebou, autoskola je tu na to, aby ta naucila jazdit, naucila zakony a vyhlasky. Zaplatis si za to, tak aj keby si nevedel kde su v aute pedale, tak ta to naucia. Kolko ludi islo do autoskoly bez toho, aby niekedy vobec soferovali (napriklad ja) a nebol problem. Myslim, ze instruktor to o dost lepsie vysvetli ako ked ti foter ci kamarat povie co mas robit a co nie.
Samozrejme, že sa s fotrom nevyvážam po hlavných cestách. Jedná sa o rôzne parkoviská a veľké prázdne priestory, kde žiadny policajt nie je. Takisto vozenie po dedine je bezpečné, zjavne nepoznáš pomery lebo si z BA.KoCi napísal:Nepochopim jedno - "ucim jazdit s fotrom" - okrem toho, ze on riskuje vodicak a pokutu a ty odklad - mas pocit ze autoskola ta nenauci? Resp potom mi tak nejak unika pointa, co vlastne cakas od autoskoly.
Podľa mňa to je dobrá príprava na autoškolu, určite odpadá istý stresový faktor, ideš viacmenej na istotu.
Od autoškoly čakám potvrdenie o vydaní vodičáku a naučeniu sa pravidlám cestnej premávky.
Stačí ?
Ešte na adresu hojkovho príspevku :
Môj foter je vodič z povolania, má najazdených hodne cez milión km po celej Európe a prakticky aj Ázii, takže si myslím, že mi má čo odovzdať, o to sa nebojím.
Vôbec nechápem, prečo nato pozeráte tak negativisticky.
-
Grim
Darca
...no nevidim v tom nejaky extra rozdiel....ja som do autoskoly isiel bez akychkolvek znalosti, dovtedy ma auta nezaujimali a dokonca som nepoznal ani loga jednotlivych znaciek aut a auta som rozlisoval podla farby....takze absolutny amater a naucil som sa slusne jazdit...kamosi co boli v autoskole a ucili sa jazdit pred tym sa tiez naucili tak isto ako ja...niektorych som ucil jazdit ja a to si nemysli ze som bol v tej dobe nejaky ostrielany vodic....vtedy som mal vodicak ledva rok ale jazdit som vedel a slusne som ich to naucil...teda nie vsetkych, spominam si na jedneho kamosa, ktoremu uz auto do ruk nedam... 
Ale ja si nemyslím, že budem kvôli tomu o triedu lepší jazdec ako ostatní. Svoje zdôvodnenia som uviedol.Grim-Reaperka napísal:...no nevidim v tom nejaky extra rozdiel....ja som do autoskoly isiel bez akychkolvek znalosti, dovtedy ma auta nezaujimali a dokonca som nepoznal ani loga jednotlivych znaciek aut a auta som rozlisoval podla farby....takze absolutny amater a naucil som sa slusne jazdit...kamosi co boli v autoskole a ucili sa jazdit pred tym sa tiez naucili tak isto ako ja...niektorych som ucil jazdit ja a to si nemysli ze som bol v tej dobe nejaky ostrielany vodic....vtedy som mal vodicak ledva rok ale jazdit som vedel a slusne som ich to naucil...teda nie vsetkych, spominam si na jedneho kamosa, ktoremu uz auto do ruk nedam...
Proste keď mám takú možnosť a chcem to JA, prečo nie. Myslím, že sa budem cítiť lepšie pri nastupovaní do autoškoly, keď budem vedieť aspoň aké také základy + niečo odšoférovať, ako napríklad taký kamoš, ktorá nevie ani kde je brzda-spojka-plyn.
tu ani tak nenarazam na nejake zakony, ale ked si siel do normalnej skoly, tak uz ta mama naucila pisat, citat a pocitat? Aby si bol pripraveny? Vsak od toho je ta skola aby ta naucila. To ako keby idem na jazykovy kurz, ale najprv sa doma naucim (samozrejme tam je to delene podla jednotlivych urovni, tak to berme ako uroven zaciatocnik).
A co je na tom zle? Myslim ze nie som sam, co autoskolu absolvoval ako uplny novacik za volantom. Instruktor vysvetlil co sa ma, ako sa ma a preco sa tak ma, na co sa zamerat a co si nevsimat... Casom si aj tak snad kazdy vypestuje vlastny styl jazdy, ako mu vyhovuje - vlastny styl drzania paky a radenia, drzanie volantu, prechadzanie zakrut atd. Teda ten "cisty styl z autoskoly" je spraseny roznymi zlozvykmi.
Aspon moj instruktor tvrdil, ze sa mu lepsie pracuje s tymi co za volantom nesedeli, lebo nemaju ziadne blbe navyky, ktorych odstranenie je komplikovanejsie ako naucenie noveho. Plus fakt, ze tito radoby pripraveni sa citia v autoskole ako keby pozrali vsetku mudrost sveta.
Tvoj otec moze byt naozaj skvely vodic - ale na takeho vodica sa vypracoval tiez postupom casu, kopec detailov co ty si pri jazde este ani neuvedomujes, on uz vnima podvedome tak, ze sa tym ani nezaobera. Takze sa ucis len nie zrovna zodpovednemu - chod a nenaburaj.
Ostatne, je to kazdeho vlastna vec, len som chcel poukazat na nezmyselnost "pripravy na autoskolu".

A co je na tom zle? Myslim ze nie som sam, co autoskolu absolvoval ako uplny novacik za volantom. Instruktor vysvetlil co sa ma, ako sa ma a preco sa tak ma, na co sa zamerat a co si nevsimat... Casom si aj tak snad kazdy vypestuje vlastny styl jazdy, ako mu vyhovuje - vlastny styl drzania paky a radenia, drzanie volantu, prechadzanie zakrut atd. Teda ten "cisty styl z autoskoly" je spraseny roznymi zlozvykmi.
Aspon moj instruktor tvrdil, ze sa mu lepsie pracuje s tymi co za volantom nesedeli, lebo nemaju ziadne blbe navyky, ktorych odstranenie je komplikovanejsie ako naucenie noveho. Plus fakt, ze tito radoby pripraveni sa citia v autoskole ako keby pozrali vsetku mudrost sveta.
Tvoj otec moze byt naozaj skvely vodic - ale na takeho vodica sa vypracoval tiez postupom casu, kopec detailov co ty si pri jazde este ani neuvedomujes, on uz vnima podvedome tak, ze sa tym ani nezaobera. Takze sa ucis len nie zrovna zodpovednemu - chod a nenaburaj.
Ostatne, je to kazdeho vlastna vec, len som chcel poukazat na nezmyselnost "pripravy na autoskolu".
Este aby si neostal prekvapeny, ked taky kamos spravi jazdy na prvy krat a ty si to zopakujes - taketo zaklady sa nauci na prvych dvoch jazdachhughito napísal:...keď budem vedieť aspoň aké také základy + niečo odšoférovať, ako napríklad taký kamoš, ktorá nevie ani kde je brzda-spojka-plyn.
-
Fabo
Hardcore addict
KoCi ja som napriklad citat a pisat vedel (samozrejme s mierou) v case ked som nastupil do skoly... a nemyslim si, ze by mi to nejak uskodilo.
Soferovanie je o praxi, a cim viac praxe tym lepsie. Iste zlozvyky su zlozvyky, ale tak co? Ked si ich nenachytal pred autoskolou tak by ich nachytal po autoskole. A taky trening na prazdnom parkovisku je skvela vec na to, aby si nemusel stratit napriklad 5 hodin jazd tym, ze budes pozdlzne parkovat medzi kuzele namiesto toho aby si ziskaval cenne skusenosti v premavke ktore doma neziskas.
Soferovanie je o praxi, a cim viac praxe tym lepsie. Iste zlozvyky su zlozvyky, ale tak co? Ked si ich nenachytal pred autoskolou tak by ich nachytal po autoskole. A taky trening na prazdnom parkovisku je skvela vec na to, aby si nemusel stratit napriklad 5 hodin jazd tym, ze budes pozdlzne parkovat medzi kuzele namiesto toho aby si ziskaval cenne skusenosti v premavke ktore doma neziskas.
ja som sa na dvore naucil akurat tak rozbeh stylom spiatocka brzda jednotka brzda a stale dookola. ziadna jazda, len cisto rozbeh.
usetrili sme "az" jednu hodinu na cvicisku ucenim sa tohto. ale vsetky rady a prax co sa tyka premavky som mal az v autoskole.
velky zmysel v tom teda nevidim ale komu to staci na frajerenie sa kamaratom, ze uz jazdili tak prosim
usetrili sme "az" jednu hodinu na cvicisku ucenim sa tohto. ale vsetky rady a prax co sa tyka premavky som mal az v autoskole.
velky zmysel v tom teda nevidim ale komu to staci na frajerenie sa kamaratom, ze uz jazdili tak prosim
Ja zase totálne nechápem tvrdeniam, všetko ťa naučia v škole, žiadnu vlastnú prípravu nie že nepotrebuješ, ale podľa vás to je dokonca škodlivé a nežiadané.
Nelogické.
Príklady z iných odvetví :
Chodím na bojové umenie, ktoré je fyzicky náročné. Ešte pred samotným začiatkom chodenia tam, som začal svojvoľne naberať kondičku atď, aby som tam lepšie pripravený na záťaž.
Čo je na tom zlé ?
Ďalšia vec..chystám sa ísť na VŠ, odbor história. Teraz doma čítam veľa historickej literatúry, časopisov, proste neuspokojím sa iba so školskou prípravou. Je to zlé ? Prečo by som mal čakať len na tú VŠ, však tam ma to naučia...
A tie vaše plytké argumenty typu :
-získam zlozvyky ( z tých pár jázd na parkovisku ich fakt nachytám stovky)
-v autoškole následne zožeriem všetku múdrosť sveta...
-potrebujem machrovať pred kamošmi, že už som šoféroval ( to ako keby som sa chválil prvým sexom
)
..no čo dodať.
A ani taký učiteľ v autoškole nemusí byť zrovna ideál, veľa z nich je nervóznych, nepríjemných atď.
Nelogické.
Príklady z iných odvetví :
Chodím na bojové umenie, ktoré je fyzicky náročné. Ešte pred samotným začiatkom chodenia tam, som začal svojvoľne naberať kondičku atď, aby som tam lepšie pripravený na záťaž.
Čo je na tom zlé ?
Ďalšia vec..chystám sa ísť na VŠ, odbor história. Teraz doma čítam veľa historickej literatúry, časopisov, proste neuspokojím sa iba so školskou prípravou. Je to zlé ? Prečo by som mal čakať len na tú VŠ, však tam ma to naučia...
A tie vaše plytké argumenty typu :
-získam zlozvyky ( z tých pár jázd na parkovisku ich fakt nachytám stovky)
-v autoškole následne zožeriem všetku múdrosť sveta...
-potrebujem machrovať pred kamošmi, že už som šoféroval ( to ako keby som sa chválil prvým sexom
..no čo dodať.
A ani taký učiteľ v autoškole nemusí byť zrovna ideál, veľa z nich je nervóznych, nepríjemných atď.
-
hojko
Site Admin
hughito: Porovnavat bojove umenie a naberanie kondicie je ako porovnavat vozenie sa na zadnom sedadle s rodicmi a skutocnim soferovanim. Do skoly chodis od prvej triedy, mas vacsinou este len 6 rokov a tak sa k tebe spravaju aj ucitelia, su mili, sam to dobre vies. Alebo sa ti stalo a poznas pripad, ze uz v prvej alebo druhej triede si mal den co den v skole ucitelku, ktora bola nervozna, kricala, rozculovala sa atd...
-
MisguidedAngel
Star
je to v podstate jedno, ak na nejakej odlahlej komunkacii si chce niekto vyskusat soferovat, ak ho to tak zaujima a autodrom raz do roka na hodoch mu nestaci poslednych 10 rokov.
samozrejme nie zobrat otcovi auto a ist sa povozit.
len napr. v bratislave vraj policajti obchadzaju obcas taketo velke parkoviska, a ak vidia niekoho ako jazdi na dvojke nejake osmicky, tak si zgustnu. ak to niekomu stoji za tie 2 roky odkladu, prosim.
samozrejme nie zobrat otcovi auto a ist sa povozit.
len napr. v bratislave vraj policajti obchadzaju obcas taketo velke parkoviska, a ak vidia niekoho ako jazdi na dvojke nejake osmicky, tak si zgustnu. ak to niekomu stoji za tie 2 roky odkladu, prosim.
ano, to je pravda. Znamy chcel naucit manzelku nejake zaklady soferovania predtym, ako sa prihlasi do autoskoly. Na parkovisku ich capli a aj ked odklad sice nebol, tak platil par tisic vtedajsich korun.[hawkeye] napísal: len napr. v bratislave vraj policajti obchadzaju obcas taketo velke parkoviska, a ak vidia niekoho ako jazdi na dvojke nejake osmicky, tak si zgustnu. ak to niekomu stoji za tie 2 roky odkladu, prosim.
Inak do autoskoly som isiel bez toho, aby som predtym niekedy soferoval a ziadnu ujmu som neutrpel
Keď si neznalý vecí, tak sa prosím ťa nevyjadruj, vidím, že tvoje skúsenosti s bojový umením sa obmedzujú na sledovanie boxu v pondelok v noci na Eurosporte.hojko napísal:hughito: Porovnavat bojove umenie a naberanie kondicie je ako porovnavat vozenie sa na zadnom sedadle s rodicmi a skutocnim soferovanim. Do skoly chodis od prvej triedy, mas vacsinou este len 6 rokov a tak sa k tebe spravaju aj ucitelia, su mili, sam to dobre vies. Alebo sa ti stalo a poznas pripad, ze uz v prvej alebo druhej triede si mal den co den v skole ucitelku, ktora bola nervozna, kricala, rozculovala sa atd...
Kamoši, čo neboli zvyknutí na fyzickú záťaž, prvé tréningy vracali, ja som ich zvládol v pohode. Samozrejme, postupne " ťa naučia " si zvyknúť na tú záťaž, takisto ako ťa naučia aj v autoškole jazdiť. Ale tu ide o tú pripravenosť a uľahčenie si vecí.
A nevidím žiadnu spojitosť s učiteľmi v 1. triede a inštruktormi v autoškolách, ktorí tvoj ideál ani zďaleka nespĺňajú (samozrejme nehovorím o všetkých a pravdepodobne ani o väčšine).
//autoeditácia príspevku ( 12 Aug 2009, 14:31 )
No v Blave je to určite inak, ale garantujem vám, že na dedine ktorá má 700 obyvateľov sa žiadni policajti po parkovisku pri pumpe premávať nebudú ( vlastne to ani nie je parkovisko, ale len veľký priestor pri bývalom družstve, parkuje tak akurát tak 1 traktor ).elessar napísal:ano, to je pravda. Znamy chcel naucit manzelku nejake zaklady soferovania predtym, ako sa prihlasi do autoskoly. Na parkovisku ich capli a aj ked odklad sice nebol, tak platil par tisic vtedajsich korun.
Však dobre, ja nič opačného netvrdím. Sú ľudia, ktorí to zvládnu hravo aj tak ä ako ty ) ale sú aj iní, tzv. stresáci. A aj takých je dosť, ver mi.Inak do autoskoly som isiel bez toho, aby som predtym niekedy soferoval a ziadnu ujmu som neutrpel
No ja by som sa zastal hughita. Je jasné, že autoškola sa bez väčších problémov dá urobiť aj vtedy, pokiaľ niekto nikdy za volantom nesedel, ale mne nejaké oťukanie sa s autom dosť pomohlo. Vedel som sa pohýňať, preraďovať a pod. Takže ostatní sa pekne učili pohýňanie na parkovisku, ale tých, ktorí už mali nejaké základy, púšťali inštruktori hneď do premávky. Skôr by som povedal, že ten inštruktor bol rád, že so mnou nemusí stráviť prvé 2 alebo 3 jazdy iba na parkovisku. No a nejaké veľké zlozvyky z tých možno 20 km dovtedy najazdených som nemohol získať. Akurát mi inštruktor povedal, aby som brzdil vždy pred zákrutou a aj pred ňou zaraďoval, lebo zo začiatku som to robil až po prejdení zákruty. To bolo tak všetko
No a jazdiť som sa učil na úplne zapadnutých cestách v chotári medzi dedinami, takže tam som nikoho neohrozoval a šanca, že by tam boli policajti, je tak 0,001%.
/Fakt si neviem predstaviť, ako by som zvládol pohýňanie na parkovisku, keby mi to povedal inštruktor. Keď mi to ako 14 - ročnému hovoril otec, tak som sa zhrozil, že čo to mám akože robiť. Musel mi to zopakovať asi 3 - krát, kým som to pochopil
Pri mojom prvom inštruktorovi by to ale asi nebolo možné bez toho, aby mi aspoň trochu nevynadal...
No a jazdiť som sa učil na úplne zapadnutých cestách v chotári medzi dedinami, takže tam som nikoho neohrozoval a šanca, že by tam boli policajti, je tak 0,001%.
/Fakt si neviem predstaviť, ako by som zvládol pohýňanie na parkovisku, keby mi to povedal inštruktor. Keď mi to ako 14 - ročnému hovoril otec, tak som sa zhrozil, že čo to mám akože robiť. Musel mi to zopakovať asi 3 - krát, kým som to pochopil
-
Shark NX
Addict
hughito ...
1. V Hornej Dolnej spravi vodicak ktokolvek. Ale povedz absolventovi takej autoskoly nech ide do Bratislavy, Kosic, Prahy, Brna, Viedne, Varsavy, Budapestu.
Par ludi ma pud sebazachovy a povie ze do takeho mesta nejde ale najdu sa aj taky hrdinovia co povedia v pohode ... Neni problem ... Dojdu do daneho mesta a seru Maggi v Kocke.
Traja kamarati v Polsku a Jeden v Cechach takto "skoncili" ... Mokri, spoteni, vyklepani zastavili asi po 10min ceste po meste a poprosili aby sme si presadli.
Autoskoly vo vacsich mestach ta preto hodia na 2 jazde (V mojom pripade hned na prvej) rovno do premavky a pracuj. Toto je ucenie.
Ucenim na Parkovisku, v Poli si jedine mierne privyknes na Spojku, Brzdu a Plyn.
A aj tak v AS sadnes do ineho auta ktore moze mat Tvrdsiu a menej tolerantnu spojku a mas z treningu z tatinom hovno.
2. Ludia co ma poznaju vedia hovorit o mojej slabsej Kondicii. Ale nech robim cokolvek este nikdy som sa nezgrcal.
Zgrcanie ma za nasledok presilenie organizmu, zla strava, zle dychanie atd ...
1. V Hornej Dolnej spravi vodicak ktokolvek. Ale povedz absolventovi takej autoskoly nech ide do Bratislavy, Kosic, Prahy, Brna, Viedne, Varsavy, Budapestu.
Par ludi ma pud sebazachovy a povie ze do takeho mesta nejde ale najdu sa aj taky hrdinovia co povedia v pohode ... Neni problem ... Dojdu do daneho mesta a seru Maggi v Kocke.
Traja kamarati v Polsku a Jeden v Cechach takto "skoncili" ... Mokri, spoteni, vyklepani zastavili asi po 10min ceste po meste a poprosili aby sme si presadli.
Autoskoly vo vacsich mestach ta preto hodia na 2 jazde (V mojom pripade hned na prvej) rovno do premavky a pracuj. Toto je ucenie.
Ucenim na Parkovisku, v Poli si jedine mierne privyknes na Spojku, Brzdu a Plyn.
A aj tak v AS sadnes do ineho auta ktore moze mat Tvrdsiu a menej tolerantnu spojku a mas z treningu z tatinom hovno.
2. Ludia co ma poznaju vedia hovorit o mojej slabsej Kondicii. Ale nech robim cokolvek este nikdy som sa nezgrcal.
Zgrcanie ma za nasledok presilenie organizmu, zla strava, zle dychanie atd ...
Shark ma pravdu, ja tiez pravidelne chodim s kamaratmi a ucim ich jazdit, myslim ze clovek ma z toho hned lepsi pocit ked uz co-to vie ked ide do autoskoly.
Taktiez co sa tyka velkych miest, tiez som uz bol viackrat takto a nikdy nesoferoval nikdo iny lebo sa proste bali. Mne to sice pride uplne prirodzene nech je to ake mesto chce, ale vacsina ludi ma z toho proste strach a ked vidi vacsiu krizovatku tak uplne vypne a len sa zoserie. Takze v autoskole ta urcite nenaucia vsetko, autoskola ti da len uplne zaklady a ostatne sa musis naucit sam. Cim skor tym lepsie.
//Aby som to uviedol na pravu mieru tak s kamaratmi nebeham po meste ci obci ale na starom opustenom letisku ci pripadne polnej ceste. Inak by som si urcite nedovolil pustit ich za volant
Taktiez co sa tyka velkych miest, tiez som uz bol viackrat takto a nikdy nesoferoval nikdo iny lebo sa proste bali. Mne to sice pride uplne prirodzene nech je to ake mesto chce, ale vacsina ludi ma z toho proste strach a ked vidi vacsiu krizovatku tak uplne vypne a len sa zoserie. Takze v autoskole ta urcite nenaucia vsetko, autoskola ti da len uplne zaklady a ostatne sa musis naucit sam. Cim skor tym lepsie.
//Aby som to uviedol na pravu mieru tak s kamaratmi nebeham po meste ci obci ale na starom opustenom letisku ci pripadne polnej ceste. Inak by som si urcite nedovolil pustit ich za volant
Vôbec som nepochopil, o čom vlastne tvoj príspevok mal byť.Shark NX napísal:hughito ...
... ...
Takisto neviem o akej hornej dolnej to píšeš.
Ja si budem robiť aj "normálny" vodičák a tam sa na jazdách chodí bársde.
Aj keď napr, taká Blava je vždy špecifická a pre nového vodiča viac stresujúce ako menšie mesto.
Čo sa týka tej kondície, zvracanie po extrémnom výkone je úplne normálny jav, lepšie povedané, netrénovaný jedinec a extrémny výkon (preňho) = grcačka.