Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ukrajina dostane novou munici pro HIMARS. Přesnější a s dostřelem 150 km - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... -internetu
**
Masivní obludy Bulldog jsou postrachem všech povstalců. Teď budou řádit na Ukrajině - Techsvět.cz
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/m ... hp.context
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Hlavne tie 150 km rakety sú fajná vec.
Nejaký analytik písal, že z tej Kynburskej/Chersonskej kosy je to 140km na Kerčský most.
Len dobiť ju a potom tam prepraviť HIMARS (ako?) je asi ťažký oriešok.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

jackb napísal: 23 jan 2023, 13:49 Iny uzivatel by Ti uz vulgarne nadaval a reportoval Tvoje posty za lzi. Ja tak neurobim a napisem, ze Janka Slotu mam ako pozadie na telefone a modlim sa ku nemu, najma kvoli tomu, ze moje posty hovoria pravy opak.
No tak ked niekto obhajuje slotovske zakony a odmietas ich kritiku, vychadza mi z toho, ze mu imponuje slotovska ideologia pristupu k narodnostnym mensinam. Kebyze dokazes pripustit ze ukrajinsky parlament mozno niekedy prijme zakony, ktore nie su 100% super duper uzasne, tak by si mozno nemusel byt tlaceny do obhajoby slotovciny. Ked ale nie si mentalne pripraveny takyto skok urobit a domnievas sa ze ukrajinsky parlament je neomylny (co je same osebe absurdna premisa, este znasobena tym, ze vlastne tie zakony ani nepoznas, iba obhajujes), no tak ti nezostava nic ine len sa pridat ku Slotovi.
Skus dat link na tie zatvorene skoly. Ja som nasiel, ze v Odesskej a Kyjivske oblasti ich zastupitelstva zrusili vyucovanie v ruskom jazyku. Nie Verchovna rada zakazala rustinu. Len na regionalnej urovni. A aj to ako odpoved na vojnu a nie pred nou.
Neviem ake linky cakas, pozri si ukrajinsky jazykovy zakon alebo kritiku tychto zakonov od EU, OSN, HRW a inych organizacii, ktore som uz spominal vyssie. Mimochodom netyka sa to len rustiny, ale aj bielorustiny a celkom prekvapivo vzhladom na to koho maju za prezidenta aj jidis. Momentalne ma slovencina ako jazyk EU na ukrajine lepsie postavenie ako rustina, jazyk ktorym tam hovoria miliony ludi, co je tiez asi raritka.
Tak este raz: na Slovensku su systematicky odopierane prava mensinam. Nikto voci tomu neprotestuje, aj ked naznacujes opak. Ale rovnaka cinnost Ukrajiny znamena, ze je to necivilizovana krajina, ktora nema co hladat v EU. Co tam robia SR a CR?

Ak chceme kritizovat Ukrajinu, mozno by sme nemali volit politikov, ktori schvaluju ci neponechavaju zakony potlacajuce prava mensin. Nastastie prislusnikov mensin neposielaju zomierat do prvej linie ako ich moskovski kolegovia.
To ci patri Slovensko civilizacne do Europy je tiez otvorena otazka, ale hore som ti vypisal niekolko pripadov, kde je jasne vidno o kolko su ukrajinske zakony horsie ako slovenske. Mozes uviest pripady, kde su na tom slovenske zakony horsie? Spominal si zakony o pomere hudby vo vysielani a pod. Pokial ale viem, vsetky tie zakony maju prave vynimky pre narodnostne mensiny - koncept ktory v sucasnom ukrajinskom prave byva zanedbavany - ako im to vycita EU, OSN, HRW atd, ako vravim, ta argumentacie je dohladatelna.
normalne mam pocit, ze si Ukrajinci maju naliat sojove bezkofeinove lattecka a povedat si: od 18. storocia sa snazili znicit nasu kulturu, potom nam v 1930s usporiadali genocidu a najnovasie nas volaju fasitami a zabijaju nam civilistov, no my im dame priestor, aby sa povzbudzovali ku nenavisti ku nam a sirili si svoje propagandisticke lzi. ved tak sa to predsa ma robit - zabijaju nas a my im este budeme nabijat zbrane.
Tento narativ ktory tu podsuvas, ze Ukrajinci ako narod bojuju s Rusmi ako s narodom je presne ten narativ, ktory buduje ruska propaganda, ked sa snazi rozostvat rusko- a ukrajinsko-jazycnych Ukrajincov. Preto je nebezpecne ho sirit - podkopava ukrajinsky narativ o tom, ze oni chcu iba oslobodit svoje hranice. Pokial prijmeme tento tvoj predpoklad ze rusky element na Ukrajine je nepriatelsky voci Ukrajine, musime si polozit aj druhu otazku - preco sa snazi Ukrajina dobit uzemia s nepriatelskym obyvatelstvom a ci je eticke im v tom pomahat.

Presne preto je dolezite Ukrajinu tlacit k normalnej narodnostnej politike. Pokial im dovolime hrotit vasne proti Rusom a budeme sa tvarit ze rusky element na Ukrajinu nepatri, tak by sme mali po spravnosti zacat seriozne zaoberat otazkou naco im vlastne bude Krym ci dokonca Donbas. Ide o uzemie alebo o ludi co na tom uzemi zije?

Zaroven nazyvat take veci ako pravo na vzdelanie v materinskom jazyku a podobne zakladne prava nejakou zbranou je naozaj zvlastne, ale patri to do koloritu strednej europy. Aj podla Grunwalda bolo vyucovanie v slovencine nebezpecne, siri sa tak panslavizmus.
gogo napísal:nie je to pravda ani z hladiska Ua jazykoveho zakona ani z hladiska praxe- vid link na Ua eshop na predch strane kde si moze ktokolvek na Ua zakupit velke mnozstvo titulov pisanych ruskymi autormi, alebo v rustine, alebo kombinacie tychto moznosti.
Rozumies tomu ze (1) pravo Rusov tlacit literaturu a (2) pravo predavat ruskojazycnu literaturu su ine koncepty?
nie je to pravda-znovu. Rozhlasove a TV spolocnosti musia poskytovat 75percent produkcie v Ua jazyku /narodne a regionalne kanaly/ a 60 % na miestnych kanaloch. Zbytok je vyhradený menšinovým jazykom.
Nerozumiem co si tymto chcel povedat, nikto tu neriesil povinne zlozenie vo vysielani radii a televizii. Ale dobre, ak chces napr. riesit konkretne toto, tak tu mozeme vidiet ako su prava Rusov okliestovane, kedze predstym takuto povinnost napriklad nemali a po novom ju uz maju. Ide teda o jasne zhorsenie ich mensinovych prav. Kebyze si zasa spravime porovnanie s nasim jazykovym zakonom - tak ako som spominal vyssie - u nas a vsade inde v Europe maju spravidla narodnostne mensiny vynimku z takychto obmedzeni. Na Ukrajine po novom nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rozumies tomu ze (1) pravo Rusov tlacit literaturu a (2) pravo predavat ruskojazycnu literaturu su ine koncepty?

Rusi na Ua mozu tlačiť, vydávať aj kupovať literatúru ruských autorov v Ruštine. Čo viacej požaduješ? Obmedzený je len
dovoz literatury z Ruska vo velkom- osobnej spotreby sa to netyka. Neustale sa snazis vyvolavat dojem akoby sa Rusom na Ua dialo niečo hrozné, ale v realite nič také neexistuje. To že Ua sprisnila jazykovy zakon oproti tomu co platilo v minulosti je sice pravda, ale je to rozhodnutie ich parlamentu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ja kritizujem slotovske zakony na Slovensku, preto je zlozite predstavit si sameho seba ako fanusika slotovciny. Slotovske zakony nemali podklad v nicom realom. Ukrajina ale je vo vojne proti Rusku a moze za to ruskojazycny element z Donbassu a Krymu. Pred 30 rokmi nebolo Slovensko vo vojne s Madarskom ani Ceskom, no slotovske zakony pretrvali a nikto ich nezmenil. Dokonca niektore predosla vlada posilnila.
Zopakujem, ze rusenie vyucuvania ruskeho jazyka sa podla ukrajinskej tlace stalo v dvoch oblastiach. Nenasiel som nic o tom, ze by to preslo parlamentom - Verhovnou radou. Preto som poziadal o linky, aby som si to mohol precitat. Rovnako sa v tejto teme misinterpretuje zakaz ukrajinskych muzov opustit krajinu. Vraj to preslo ako zakon. A ono to bol prijamy rozkaz najvyssieho velitela AFU pohranicnickom. Co bolo proti Ustave a museli to odvolat. Ale to uz nie je take vabne, tak sa to zabudlo napisat.
Urcite AFU neroznasa lucne kvety na jednorozcoch a Verhovna rada neprijma tie najlepsie zakony na planete, ale vsetko treba dokazat. Aj to ako AFU pouziva deticky ako zive ciele a aj to, ze VR je plna fasitov, ktori prijmaju fasisticke zakony. Links or did not happen.

Okrem posobenia Rychlej divizie voci ukrajinskym civilom sa Slovaci voci Ukrajincom nedopustili ziadneho zla, takze preco by mala byt slovencina v horsom postavani ako rec ludi, ktori sa od 18. storocia snazi vykynozit Ukrajincov? Velmi rad si precitam z akeho dovodu zakazali jidish a ako to naozaj je.

Ukrajina bojuje o svoje uzemia, kde za poslednych 100 (v pripade Krymu o trochu viac) rokov Moskva navozila svojich ludi. Fakt, ten blog je skvele citanie. Tie uzemia do importu Moskalov nikdy moskalske neboli. Tak ako byvaly uzivatel tohoto fora pred 9 rokmi spustil na svojom FB spustil plac, ze "Ukrajinci zabijaju na Donbasse svojich ruskych obyvatelov" tak som sa ho opytal, co im brani ist smerom na vychod - domov, do bezpecia. Vraj "pred vojnou nikdy nikto neodisiel". Juhoslavia podla neho "bola davno daleko". Takze preslo 9 rokov, pocas ktorych sa mohli asimilovat, alebo odist do Rádiny. Oni ale chcu kolaborovat s okupantami a zaroven mat rovnake ak nie lepsie prava ako obyvatelstvo, ktore tam je doma. To je celkom z cesty uvazovanie.

V Buči Moskali znasilnia novorodencov a Ukrajinci im maju nosit kvetinky a z dani platit skoly. Toto su velmi sojove napady.

O slovenskych jazykovych a kulturnych zakonoch som pisal vyssie: ceske programy sa bud musia predubovat, alebo je tam slovensky moderator; najnovsie sa cele ceske serialy pretacaju so slovenskymi hercami. Kvoty na slovensku hudbu v radiach. Zlozenie vyrobkov, aj ked je mnohokrat text v cestine indenticky. Az do zaciatku februara bolo prakticky nemozne mat dvojite obcianstvo - lebo Madari su bakani;... Este mam v zivej pamati, ako som musel vo wordpresse prekladat lokalizaciu, lebo "web cestovky musi byt podla zakona v slovencine". Lebo July znamena november, ffs. A plno malych imbecilnosti pre cistotu slovenskeho jazyka a vymedzovaniu sa inym vplyvom.

Ja som nenamietal pravo na vzdelanie, ale jeho ulohu v indokritnacii. Ak moskovski ucitelia na ukrajine tlacia do deti, ze Ukrajina neexistuje a su to satanisti a fasisti, tak nie je dovod to platit z ukrajinskch dani. Tak isto ako radikalne mesity. Existuje sloboda vierovyznania, ale ked sa pod jeho ruskom radikalizuju ludia, tak by nabozenske spolocenstvo nemalo brat peniaze od statu. Lebo tym bezni platcovia dani sponzoruju samodestrukciu svojej krajiny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Značné množstvo obyvatelov Ruska žije mentálne stále v dobách Sovietskeho Zvazu v čase jeho najvacsej "slávy" v 60tych rokoch minuleho storočia. Vtedy Sovietsky zvaz spolu so svojimi vychodnymi a inymi satelitmi bol skutocne impozantnou silou. Bolo podstatné to, kto kolko ťaží železnej rudy, uhlia, ropy a toto všetko im išlo pomerne dobre. Vasrsavsky pakt mal obrovske mnozstvo tazkej bojovej techniky. Vyrobit tank znamenalo vytazit rudu,roztavit, odliat/zozvarat. Vybavene.
Odvtedy sa ale zmenilo uplne všetko.
Za prve davno neexistuje RVHP, VPakt ani Sovietsky zvaz. Vyrobou ocele ani betonu dnes nikto nikoho neuhúri, lebo frčia uplne ine technologie. Vyroba tanku si vyzaduje aj pouzitie velkeho mnozstvo elektroniky, optickych pristrojov,jemnej mechaniky. Posadka si vyzaduje dlhodoby odborny výcvik, nie je to len o tom sadnut a tlacit paky dozadu a dopredu. A Rusko oproti ostatnemu svetu stale viacej zaostava, dokonca aj proti takym krajinam, ktore su oproti Rusku velmi chudobne na prirodne suroviny.
Preto sa Putin rozhodol, že "svojmu ludu" ukaze, ze je Rusko sice zaostalé a viacmenej nefunkčné, ale aspon je silné, a ked si báťuška Putin povie že pričlení k ríši Krym, Donbas, či niečo ďalšie tak sa tak aj stane. Aby mali aspon nieco naco mozu byt hrdí-ze su silní a ostatní sa ich boja. Lenže vytriezvenie je iné. Rusko ma na Ua vojensky obrovske problemy, pritom zbrane ktore Zapad dodava AFU su bud este zastaranej sovietskej vyroby, alebo ked aj ide o Zapadne vyrobky, tak prakticky vsetky su to tiez starsie modely. To hovorí same za seba, čisté zúfalstvo.

**

V Moskvě lidé dál chodí k pomníku obětem v Dnipru, policie květiny hned vyhazuje
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-mos ... .sznhp.box
Studenti kanálu sdělili, že minulý týden položili na hrob bonbón, což je v Rusku ve zvyku, načež je zadržela policie, která jim zabavila telefony. Následně byli obviněni z diskreditace ruské armády a účasti na nepovolené demonstraci.

Autoeditácia príspevku po 12 hod 34 min 6 sek:
Západní sankce Putinovu Rusku silně škodí. Vytěženou ropu nemá kde ukládat - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HtDEP/sankce-rusko- ... d=19292915
**
Jak dlouho vydrží USA dodávat zbraně Ukrajině? Výrobní kapacity jsou na hraně | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/jak-d ... .sznhp.box

Autoeditácia príspevku po 4 hod 33 min 45 sek:
Rusko zacalo evakuovat rodiny vojenskych profesionalov z oblasti Luhanska, dovodom pravdepodobne je, ze cakaju utok AFU v danej oblasti a potencialnu stratu daneho uzemia.

Autoeditácia príspevku po 5 min :
Frco napísal: 23 jan 2023, 17:41 Hlavne tie 150 km rakety sú fajná vec.
Nejaký analytik písal, že z tej Kynburskej/Chersonskej kosy je to 140km na Kerčský most.
Len dobiť ju a potom tam prepraviť HIMARS (ako?) je asi ťažký oriešok.
mozno ten analytik myslel nieco ine, je to totiz vyrazne dlhsia vzdialenost. Od Chersonu a okolia je to velmi daleko,hrubym odhadom aspon 350km. V každom pripade pre AFU tie raktey pomoc nepochybne budu velka.
eMPiko
Addict
Addict

jackb napísal: 23 jan 2023, 18:57Ukrajina ale je vo vojne proti Rusku a moze za to ruskojazycny element z Donbassu a Krymu. Pred 30 rokmi nebolo Slovensko vo vojne s Madarskom ani Ceskom, no slotovske zakony pretrvali a nikto ich nezmenil. Dokonca niektore predosla vlada posilnila.
Zopakujem, ze rusenie vyucuvania ruskeho jazyka sa podla ukrajinskej tlace stalo v dvoch oblastiach. Nenasiel som nic o tom, ze by to preslo parlamentom - Verhovnou radou. Preto som poziadal o linky, aby som si to mohol precitat. Rovnako sa v tejto teme misinterpretuje zakaz ukrajinskych muzov opustit krajinu. Vraj to preslo ako zakon. A ono to bol prijamy rozkaz najvyssieho velitela AFU pohranicnickom. Co bolo proti Ustave a museli to odvolat. Ale to uz nie je take vabne, tak sa to zabudlo napisat.
Urcite AFU neroznasa lucne kvety na jednorozcoch a Verhovna rada neprijma tie najlepsie zakony na planete, ale vsetko treba dokazat. Aj to ako AFU pouziva deticky ako zive ciele a aj to, ze VR je plna fasitov, ktori prijmaju fasisticke zakony. Links or did not happen.
A opat tieto aluzie na kolektivne tresty. Rusky rezim utoci na Ukrajinu a preto ruskojazycne obyvatelstvo musi trpiet. Revansisticka spravodlivost ostblocku. Inak aky je tvoj postoj ku vrateniu Krymu na Ukrajinu. Lebo ocividne rusky element na Ukrajine povazujes za nepriatelsky a povazujes za spravne sa k nemu Ukrajina sprava ako k nepriatelovi. Ale z tohto tvojho pohladu by potom navrat Krymu do Ukrajiny zrejme bol viac okupacia ako oslobodenie, nie? Ked stat dobija uzemie s "ruskojazycnym elementom s ktorym je vo vojne".

Linky napr, nasiel som to za minutu, tak neviem kde bol problem u teba:
https://www.hrw.org/news/2022/01/19/new ... ns-ukraine
https://www.venice.coe.int/webforms/doc ... 2019)032-e
https://ukraine.un.org/en/78513-analyti ... e-language
https://www.fairplanet.org/editors-pick ... curricula/
Okrem posobenia Rychlej divizie voci ukrajinskym civilom sa Slovaci voci Ukrajincom nedopustili ziadneho zla, takze preco by mala byt slovencina v horsom postavani ako rec ludi, ktori sa od 18. storocia snazi vykynozit Ukrajincov? Velmi rad si precitam z akeho dovodu zakazali jidish a ako to naozaj je.
Ak chces vediet ako je to so zakazom jidis, opat ti odporucam precitat si argumentaciu EU, OSN, HRW a inych agentur, nebudem ti to tu hadam prepisovat. Momentalne ma ukrajine rozdielne zakony pre rozne jazyky - ukrajinsky, anglicky, jazyky EU a ostatne jazyky (kam prave spada rustina, bielorustina, jidis a podobne). V mnohych zakonoch ma tato posledna kategoria slabsie postavenie ako napr. anglictina alebo jazyky EU.
O slovenskych jazykovych a kulturnych zakonoch som pisal vyssie: ceske programy sa bud musia predubovat, alebo je tam slovensky moderator; najnovsie sa cele ceske serialy pretacaju so slovenskymi hercami. Kvoty na slovensku hudbu v radiach. Zlozenie vyrobkov, aj ked je mnohokrat text v cestine indenticky. Az do zaciatku februara bolo prakticky nemozne mat dvojite obcianstvo - lebo Madari su bakani;... Este mam v zivej pamati, ako som musel vo wordpresse prekladat lokalizaciu, lebo "web cestovky musi byt podla zakona v slovencine". Lebo July znamena november, ffs. A plno malych imbecilnosti pre cistotu slovenskeho jazyka a vymedzovaniu sa inym vplyvom.
Porovnavas neporovnatelne, lebo Cesi u nas nie su taka mensina (50k roztrusenych ludi) ako Rusi na Ukrajine (7-8M suvisle uzemie). Mensinove televizie, radia, atd. maju z tychto zakonov u nas vynimky. Na Ukrajine ziadne vynimky neexistuju. Priklad z nasich zakonov:

Inojazyčné audiovizuálne dielo určené maloletým do 12 rokov šírené vysielaním musí byť dabované do štátneho jazyka okrem vysielania audiovizuálnych diel určených maloletým do 12 rokov v jazykoch národnostných menšín

Príležitostné tlačoviny určené pre verejnosť na kultúrne účely, katalógy galérií, múzeí, knižníc, programy kín, divadiel, koncertov a ostatných kultúrnych podujatí sa vydávajú v štátnom jazyku okrem tých, ktoré sa vydávajú v jazyku národnostných menšín
Ja som nenamietal pravo na vzdelanie, ale jeho ulohu v indokritnacii. Ak moskovski ucitelia na ukrajine tlacia do deti, ze Ukrajina neexistuje a su to satanisti a fasisti, tak nie je dovod to platit z ukrajinskch dani. Tak isto ako radikalne mesity. Existuje sloboda vierovyznania, ale ked sa pod jeho ruskom radikalizuju ludia, tak by nabozenske spolocenstvo nemalo brat peniaze od statu. Lebo tym bezni platcovia dani sponzoruju samodestrukciu svojej krajiny.
Aha, cize ty si za zakaz mesit v Europe? Lebo tak mi to vychadza z tvojej argumentacie. Stat ma hadam aj ine moznosti ako zabranit propagande na skole ako zakazat vyucovanie v materinskom jazyku pre 7-8 milionov ludi. Pri takychto opatreniach sa vzdy musi zvazit co su plusy a co su minusy. Ako plus tu uvadzas nejake teoreticke potlacenie indoktrinacie, ale naozaj ta zavisi na tom co deti pocuju v skole? Velky efekt to realne mat nebude. Minusy su myslim zrejme - opat sa mozeme pozriet do vlastnej historie, ako sme my bojovali za vlastne jazykove prava.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 24 jan 2023, 12:56 Lenže vytriezvenie je iné. Rusko ma na Ua vojensky obrovske problemy, pritom zbrane ktore Zapad dodava AFU su bud este zastaranej sovietskej vyroby, alebo ked aj ide o Zapadne vyrobky, tak prakticky vsetky su to tiez starsie modely. To hovorí same za seba, čisté zúfalstvo.
No ved totok, aj UA strana sa prave na toto stazuje, ze tie T-72 tanky su im tak na paradu(sem tam vystrelit spoza nejakeho zakrytu/kopceka, a cakat kedy ich to rozmeta zaziva ako v konzerve keby isli nebodaj do nejkeho utoku, ziadne radary senzory nic, iba analogova kopa zeleza), ked vidia ako funguju Himarsy a dalsia nova vojenska technika co im bola dodana.

UA vedia ze sa za chvilu crta velka ruska protiofenziva, kedze tie statisice mobikov nemobilizuju len tak. U nas na zapade hadam je nieco nove, vraj spojenc maju cca 2000 leopardov, co nie je az take velke cislo, tam by sa mohla tiez nastartovat vyroba aby ked sa UA nejake poskytnu zase doplnili.
jackb
Redeemer
Redeemer

Normalne mi to sposobuje fyziku bolest. Ja rusky element nepovazujem za nepriatelsky. On je voci Ukrajine nepriatelsky deviatym rokom. Krym nie je moskalsky a nikdy moskalsky nebol. Krym je predsa tatarsky. To sa nepaci Moskalom a preto domacich Tatarov vzdy niekam v ramci svojej velrise odlifruju. Takze otazka Krymu je jasna - Tatarom robi zle Moskva, takze pod Kyjivom im bude urcite lepsie.

Dakujem za linky. Prestudujem, vyjadrim sa. Nemyslel som si, ze pri konflikte, ktory zacal pred rokom sa vytiahne zakon z roku 2019. Preto "bol problem to najst".

Vzhladom na situaciu aka na Ukrajine pretrvava od roku 2014 sa necudujem, ze dali jazyky Bielorusov a Moskalov na posledne miesto. Vid odesek vyssie - precitam si preco dali jidish ku jazykom nepriatelov a vyjadrim sa.

Ved prave. Mensinove media maju vynimky. Preco ale nemaju mensiny priestor v mediach s celostanym dosahom? A ake specialne postavenie na rusinska mensina, ktora obyva viac-menej suvisle uzemia?

Presne ako si citoval, programy pre osoby mladsie ako 12 rokov nesmu byt v inom ako statnom jazyku. Takze v case ked to deti potrebuju najviac je im odopierany kontakt s cudzimi jazykmi. To je na Slovensku spravne, na Ukrajine znak zaostalosti, alebo co. Je vysielanie pre deti z mensin v ich jazyku na statnej televizii? Su kultune ustanovizne urcene len pre mensiny, z ktorych su tym padom vyluceni prislusnici vacsiny?

Uslo Ti velmi dolezite pridavne meno "radikalnych". Preco by som bol proti mesitam, ked tie su v Europe dlhsie, ako Slovaci tusia ze Slovakmi su? Ale ak sa v nich siri radikalizmus, tak by sa to nemalo tolerovat a hlavne by samovrazdu statu skrze radikalizmus nemali sponzorovat danovi poplatnici. BTW, ti Tatari su tiez moslimovia a ziju v Europe. Preco by som im upieral pravo na praktikovanie svojho nabozenstva?

Tak ako si citoval, na Slovensku musi byt vsetko po slovensky kym neplati dake ale. Takze preco by mal mat ruskojazycny element na Ukrajine ine postavanie? Tlacoviny po ukrajinsky. S dabovanim nesuhlasim. Pekne v originaly nech je aky je s titulkami v statnom jazyku.

No a v poslednej vete to mas presne naopak ako to je. Moskva postlacala kulturne prava Ukrajincov minimalne od Katariny velkej. Co im predtym robila polsko-litovska Republika, uprimne neviem. Takze konecne maju vlastny stat, vlastny jazyk, vlastnu kulturu. No tej sa maju vzdat v prospech ludi, ktori sa necitia Ukrajincami a uz devat rokov im sposobuju straty na zivotoch.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

jackb - Krym bol kedysi Tureckou provinciou na ktorej žili Tatári. Polsko-litovská unia kedysi vlastnila Ukrajinské uzemie.
Potom prišlo zmiešavaniu národov poliakov+litovcov, ukrajincov s turkami na UA. Ukrajina najmä od 18 storočia začala patriť Ruskemu imperiu.
Za Stalina bol hladomor na Ukrajine, jeden z dôvodov, prečo ukrajinci nemusia Rusko. Na staré krivdy sa ťažko zabúda.
jackb
Redeemer
Redeemer

Poopravim. Krym bol Tatarsky, tak ako bola tatarska Moskva. Potom sa Tatari zmiesali s Turkami a az tak sa stal tureckou provinciou a nie naopak.
Republika sa rozkladala na pravom brehu Dnipru. Az pocas jej delenia medzi Moskvu, Vieden a Berlin na konci 18. storocia sa aj pravobrezna Ukrajina stala Moskovskou.

Na stare krivdy sa naozaj tazko zabuda. Ani v Irsku nepamataju na hladomor najlepsie a ani Skoti netancujucu radostou pri spomienke na vycestenie Vysociny.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano zlata horda, potom sa aj samotný mongoli rozdelili, tak vznikli tatári. Tak škoti a íri sú kelti(galovia) a angličania anglosasi(germánsky kmeň).Rusi sú síce viacmenej slovania, ale jediným slovanom ktorým kedy pomohli boli srbi.
Jedná sa tam aj o cirkev. Rusi a srbi pravoslávny, ukrajinci síce tiež, ale nevadia im katolíci ani evanjelici(nori,švedi,dáni napríklad).
Kedysi gréckokatolicky gréci vychádzali s pravoslávnimi rusmi no v súčasnosti Grecko nepodporuje Rusko.Rusi zabili nejakých grékov na UA.
No a navyše Grecku vadí to, ze Rusko vychádza s Tureckom.Pokial tam vládne Erdogan iné to nebude. A rusom ale zároveň vadí, ze UA má dobré vztahy s turkami. Ale každá napadnutá krajina má právo sa brániť a nechať si dovážať zbrane ked vedia ze by inak boli zabitý do chrbtov.
eMPiko
Addict
Addict

jackb napísal: 24 jan 2023, 18:18 Normalne mi to sposobuje fyziku bolest. Ja rusky element nepovazujem za nepriatelsky. On je voci Ukrajine nepriatelsky deviatym rokom. Krym nie je moskalsky a nikdy moskalsky nebol. Krym je predsa tatarsky. To sa nepaci Moskalom a preto domacich Tatarov vzdy niekam v ramci svojej velrise odlifruju. Takze otazka Krymu je jasna - Tatarom robi zle Moskva, takze pod Kyjivom im bude urcite lepsie.
Toto je zaujimavy pokus o odvratenie diskusie od celkom jasnej otazky. Ale samozrejme, nemozes dotiahnut svoju logiku o nepriatelskom ruskom elemente do dosledkov, lebo dosledkom tvojej logiky je, ze Ukrajinci by naozaj Krym oslobodzovat nemali. Namiesto toho si teda vymyslis nejaky bajny tatarsky krym, aj ked samozrejme je to z praktickeho hladiska uplny nezmysel, nieco na urovni madarskeho felvideku, proste konstrukt totalne neuchyteny v realite. Tatarov je na Kryme 10% a teda nie je to nejaky nedavny posun, mensinou su tam uz od cias ruskeho cisarstva.

Ak chceme mat serioznu diskusiu o buducnosti Kryme, tak mozeme diskutovat o serioznych moznostiach. Ak ale niekto zacne hovorit o Tatarskom Kryme, tak mozeme rovno polozit na stol Krym Janovsky, Bentasky, Grecky alebo dokonca Krym Neandrtalsky. Uroven diskusie tym nijako neutrpi. Rovnake fantazmagorie.
Vzhladom na situaciu aka na Ukrajine pretrvava od roku 2014 sa necudujem, ze dali jazyky Bielorusov a Moskalov na posledne miesto. Vid odesek vyssie - precitam si preco dali jidish ku jazykom nepriatelov a vyjadrim sa.
Podla mna jidis tam spadol viac menej nechcene, lebo nemohli mat uplne na drzovku v zakone napisane ze rusky jazyk je zly (to by im EU uz fakt nezhltla, ty ako rasista? sovinista? ano, tomu rozumiem). Tak to skusali vydefinovat inak. Nevedeli to ale zrejme urobit tak, aby tam jidis nespadol.
Ved prave. Mensinove media maju vynimky. Preco ale nemaju mensiny priestor v mediach s celostanym dosahom? A ake specialne postavenie na rusinska mensina, ktora obyva viac-menej suvisle uzemia? Presne ako si citoval, programy pre osoby mladsie ako 12 rokov nesmu byt v inom ako statnom jazyku. Takze v case ked to deti potrebuju najviac je im odopierany kontakt s cudzimi jazykmi. To je na Slovensku spravne, na Ukrajine znak zaostalosti, alebo co. Je vysielanie pre deti z mensin v ich jazyku na statnej televizii? Su kultune ustanovizne urcene len pre mensiny, z ktorych su tym padom vyluceni prislusnici vacsiny?
Pokial viem tak rusinsky jazyk je oficialny mensinovy jazyk a ma rovnaku ochranu ako madarcina, vid. napr. viacjazycne tabule. Sukromne media si mozu vysielat co chcu, nase verejnopravne media maju aj programy zamerane na mensinoveho divaka/posluchaca, napr. pre Rusinov mame Rusinsky magazin.

Neviem ci si nedocital ten odsek do konca (vsimni si ten text napisany boldom), ale ten zakon hovori o tom, ze mensinove jazyky maju vynimku. A ano, zo statneho rozpoctu sa u nas financuju mnohe mensinove kulturne institucie a podujatia, mame napr. v zakone fond na podporu kultury narodnostnych mensin.
Uslo Ti velmi dolezite pridavne meno "radikalnych". Preco by som bol proti mesitam, ked tie su v Europe dlhsie, ako Slovaci tusia ze Slovakmi su? Ale ak sa v nich siri radikalizmus, tak by sa to nemalo tolerovat a hlavne by samovrazdu statu skrze radikalizmus nemali sponzorovat danovi poplatnici. BTW, ti Tatari su tiez moslimovia a ziju v Europe. Preco by som im upieral pravo na praktikovanie svojho nabozenstva?
No tak ak sirenie radikalizmu v ruskych skolach = en bloc zakazanie ruskych skol. Tak potom rovnaky meter by mal patrit aj na mesity, nie? Mimochodom cela tato tvoja obrana tohto zakazu je logicky derava, lebo tie skoly tam stale stoja a vyucovat tam mozu ti isti ludia, iba to uz nemozu robit vo svojom materinskom jazyku ale po ukrajinsky. Nejde tu teda o ziadny zasah proti ruskej propagande na skolach, ide o sikanovanie narodnostnej mensiny.
Tak ako si citoval, na Slovensku musi byt vsetko po slovensky kym neplati dake ale. Takze preco by mal mat ruskojazycny element na Ukrajine ine postavanie? Tlacoviny po ukrajinsky. S dabovanim nesuhlasim. Pekne v originaly nech je aky je s titulkami v statnom jazyku.
Ochrana mensinovych prav je to v demokratickej Europe standard uz cca 100 rokov. Na Slovensku o tom este asi vela nepocut, alebo teda zrejme ty tomu konceptu nerozumies, ale to je v poriadku. Len pre tvoju informaciu - v modernej Europe je momentalne trendom tieto prava skor posilnovat ako ukrajovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic

je v tom ako vzdy viacero aspektov. Na obsluhu sovietskych/ruskych tankov je AFU vycvicena a tiez vedia ako ich servisovat. Dodavane T-72 su slabe iba relativne, ked si uvedomime ze AFU ma vo vlastnej vyzbroji najviac zastaranych T-64 a rusky protivnik pouziva tiez vela starych typov.
Apropo T-72 existuje vela modernizovanych roznych verzii, takze sa neda zovseobecnovat, aj ked ano, je to už nemoderny tank. Aj stare tanky vedia AFU tak "vytuniť" že ho spriahnu s modernym zameriavacim zariadenim ktorý nemusi byt vobec drahy a zrazu sa efektivita posunie na iný level. Toto všetko reálne aj robia. Vela improvizuju, napr z dvoch ciastocne znicenych strojov zozvaraju jeden funkcny hybrid a pod. Fakt sa snazia vyhrat. Vedia ze ak by prehrali tak Rusi sa s nimi "hrat" nebudu..

Rusko nepochybne pripravuje velku ofenzivu, pretoze vie, že teraz je jedina šanca ešte niečo dokázať. Putin vidí že Zapadu v blizkej buducnosti dodá Ua dalsie tazke zbrane, pravdepodobne skutocne pride aj na Leopardy co by Rusku znacne zhorsilo situaciu.
Stačilo by cca 400-500 Leopardov a AFU by dokázala oslobodiť vacsinu uzemia /tazko povedat ci aj Krym, ale nie je to vylucene/.

Vyrobne kapacity ohladom tazkej techniky v Europe su velmi obmedzene a stav armád nie su v prilis dobrom stave. To je tiez jeden z dovodov preco Nemecko nechce tanky poslat, pretoze ich ma v prevadzkyschopnom stave vyrazne menej ako sa tvári.. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ste sa tu bavili o Trumpovi a nejakom agentovi FBI, ktorý chodil dávať rozhovory pre dezinfoweby...nie je to ten istý agent? :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Bajny Tatrasky Krym a posun za carskeho Ruska? Ak chces viest diskusiu o Kryme, dostuduj si dejiny, alebo sa na to rovno vykasli. Len sa strapnujes. Chansky palac v Bakčisaraji bol zalozeny v roku 1532. Asi si ho postavali na pamiatku Konstantina s Metodom, ked tam boli na misii, ffs. Ano, Tatarskemu Krymu, ktory som si vymyslel pre potreby tejto diskusie som dokonca napisal aj stranky na wiki.
Krym bol tatarsky a tatarskym ma ostat. Kedze Stalin odviezol Tatarov kto vie kam, tak ich tam ostalo malo. To je prekvapenie. Teraz Tatarov opat prevaza iny vladca moskovskeho hradu. Takze Ukrajinci pravo na Krym maju, lebo Tatarom tam nerobili ziadne nepravosti.

No a este som aj rasista a sovinista. Lebo Moskal je rasa. V clankoch sa pise, ze zakon dava vynimku prislusnikom narodnodnostnym mensin, ktore nemaju vlastny narodny stat. Stat Izreael je. Takze to je asi sposob ako sa tam dostal jidiš.

Tabule v jazyku mensiny by som nevytahoval. Za poslednej vlady SNS sa dokonca menilo kvorum, pri ktorom vznika povinnost mat tabule v jazyku mensiny. A nikto neplakal u Benatskej komisie, ani u OSN. A ani teraz to nikomu nepride divne.
Neviem ci sukromne media nieco mozu, kedze musia uplatnovat kvoty na hudbu v slovencine a sikanuju ich za priestupky voci jazykovemu zakonu. Davaju ceske serialy do dubingu, v relaciach pre slovenske a ceske publikum je vzdy aj slovensky moderator,...
Zoberme si Slovinsko. Pobrezna cast jeho uzemia bola historicky talianskojazycna. Ale Talianov tam v roku 2002 zilo len 0.1%. Napriek tomu je vsetko oficialne v pobreznej oblasti pomenovane aj po taliansky. Ako by dopadli navrhy pomenovat ulice a institucie v Bratislave po nemecky a madarsky. Alebo aj v jidis? A co v Spiskej Novej Vsi, Kremnici, Nalepkove?

Ak pojdem to Warholovho muzea v Medzilaborciach, alebo na Duklu, bude vsetko popisane v rusinskom jazyku (mozno zapisanom v cyrilike)? Mam obavu, ze nebude. Takze preco ten sovinizmus voci Rusinom, ktori Slovakom nekrivdili, ak si ospravedlnime dovod preco nemozu byt napisy v nemcine v povodne nemeckych mestach?
Russian doesn't fall into any of those categories, thus the share of subjects which could be taught in that language must shrink to 20 percent starting this September. It means, de-facto, that the only Russian-language subject allowed in Ukraine's schools is the Russian language itself and only from the 1st to the 5th grades.
Takze s tym zakazom skol nie je take horuce ako bolo popisane. A to je z clanku od Rus, ktory sa na tento problem nemoze pozerat fér, aj ked to nazov webu napoveda.
Okrem toho, je dolezite napisat, ze zakon prijali za Porošenka a Zelenskemu sa da vycitat, ze nevetoval jeho implementaciu a nie vypisovat "zidofasita zrusil ruske skoly".

Ak sa teda Slovensku v EU toleruju zakony na potlacanie najma Madarov, mali by sa tolerovat Ukrajine ako kandidatskej krajine. Ak bude podmienkou vstupu Ukrajiny zrusenie toho zakona, podla rovnakeho metra by malo svoje kulturne a jazykove zakony zrusit aj Slovensko. Ved v EU sme si vsetci rovni a prava mensin pridavame a nevymyslame veci, ako tie prava ukrajovat.

\\v v Pobalskych republikach su snad voci ruskojazycnej mensine este menej zhovievavi ako Ukrajinci podla zakona z roku 2019 a problem s ich clenstvom v EU tiez nie je. takze aj tam by bolo treba pomerat rovnakym metrom.

ephramko, to som pisal v inej teme, ale nemozem povedat, ze by som bol velmi prekvapeny.

som zvedavy co z toho bude.

jeden z poblemov pravoslavia je aj to, ze kazda cirkev ma svoju hlavu. takze je pratriacha Grecka, je patriarcha Srbska. je patriarcha Ruska alebo patriarcha Ukrajiny. greckokatolicka cirkve je nieco uplne ine, lebo ta vznikla Užhorodskou uniou z roku 1646, kedy sa Mukačevska pravoslavna eparchia (biskupstvo) pripojila ku (rimsko)katolickej cirkvi, prijala papeza za svoju hlavu, ale nechala si vychodny obrad a o.i. aj pravo knazov ozenit sa pred vysviackou, ako je v pravoslavii.
retkvic
Addict
Addict

Ze bajny Tatarsky Krym, taky bajny ako Kjevska Rus :D asi. Na Kryme tusim zili aj Bulhari, nie len Tatary.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 6 min 9 sek:
Ukrajina se dočká vysněných tanků. Němci pošlou Leopardy, USA Abramsy | TN.cz
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... .sznhp.box

reálne ale pojde, hlavne to začiatku, iba o pomerne malé počty, ktore situaciu na bojisku vyraznejsie nezmenia
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne tie tanky v tejto vojne prídu zbytočné ak sa daju zničiť dronmi co vy na to?
retkvic
Addict
Addict

Uvidime ci svoje Leopardy poslu aj Turci, mali by ich mat 350. Ale aj tie Leopardy su podla vsetkeho dost zranitelne, o tom sa presvedcili aj Turci v Sirii.
Napísať odpoveď