Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 07 sep 2023, 19:09 Ono to vysvetlenie bude možno taketo: mladšia a stredná generácia ludí v postsovietskych republikách velmi často zvykne dochádzať za prácou na rôzne dlho do Ruska kde su vyššie mzdy a je pomerne velká ponuka volnych pracovnych miest. A je pochopitelne, ze z karierneho hladiska je v ruskom prostredi vyhodnejsie mat co najlepsiu komunikacnu rustinu. Preto tieto generacie postupne prestavaju rodný jazyk pouzivat, lebo by im to neprinasalo ziadne benefity. :)
Je to podobne ako ked napr mladi ludia z vychodu Slovenska ci stredu Slovenska pridu studovat a nasledne pracovat do Ba. Tak v priebehu casu postupne stracaju v beznej komunikacii osobitosti miestneho jazyka v ktorom vyrastali.
Nieco pravdy na tom urcite je, no v Kazachtane si to domaci spajaju skor k tej vzdelanosti, a k tomu sa pridava aj ten spominany vyssi zarobok, zrejme davnejsie za komunistov, pripadne aj po rozade sa na skolach a vysokych skolach prevazne hovorilo a pisalo asi po Rusky a ludia si s Rustinou v KAZ spajaju vzdelanie, prosperitu, vs vidiek, kde ich stary rodicia a rodicia obrabaju polia, chovaju kravy, chodia na somaroch a rozravaju domacim jazykom. Kazastinou sa v KAZ zrejme neucilo na skolach tak ako malo a tam je vysledok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ruská obrana do konce roku nevydrží. Bude to ale těžké, domnívá se Pentagon | FORUM 24
https://www.forum24.cz/ruska-obrana-do- ... .sznhp.box

Afu nepochybne nakoniec na juhu aspon mierne postupuje. Otazkou je, za cenu akych /celkovych/reálnych strát živej sily. Nevieme. Od toho sa budu odvijat dalsie moznosti postupu v blizkej buducnosti. V kazdom pripade, ako uz tu bolo spomenute, mnoho jednotiek neoficialne priznáva velmi ťažké straty.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Musk zas svojvolne vypol ukrajincom Starlink a vraj tym zmaril utok Ukrajincov dronami
https://dennikn.sk/minuta/3558374/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Bohatší Matovič, ktorý vie po anglicky
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Dolezite body clanku su, ze sa to malo stat minuly rok a ten zaver o platbach americkej vlady za ukrajinske pouzivanie ci nove sety.

Pat minut o situacii pri Bachmute:

\\ak bielorusky rezim zakazuje pouzivanie bieloruskeho jazyka, znizuje sa tym civilizacna uroven celej krajiny, alebo to plati len pri "zakazovani" jazyka, ked Porošenkova vlada prijala zakon obmedzujuci pouzitie jazyka ruskeho?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Z akého zdroja si prebral informáciu o zákaze používania bieloruštiny?
jackb
Redeemer
Redeemer

tam je front +-9 rokov, tam to musi byt velmi tazke a kazdy zisk asi najvzacnejsi
gogo956
Redeemer
Redeemer

Путін, мобілізація та відсторонення російських генералів. Третя частина великого інтерв’ю з Будановим
/Putin, mobilizácia a odstránenie ruských generálov./
https://www.radiosvoboda.org/a/budanov- ... 72841.html
jackb
Redeemer
Redeemer

ja to citam tak, ze okupantovi ta obrana neide velmi dobre

pri fabulovani volebnych "vysledkov" na okupovanych uzemiach Ukrajiny sa objavila velka bavovna

Dost hutny text, ale velmi dobre zhrnutie ukrajinskej ofenzivy, jednotlivych osi utoku, nasadenych jednotiek, taktickych problemov a vobec vsetkeho mozneho.

https://warontherocks.com/2023/09/perse ... ee-months/
odkazovali sa na to na Telegraphe (a nerobili si z toho srandu ako z Rajbára a Pegova), tak som si to pustil ako TTS. skoda, ze si nevsimli tu zasadnu faktograficku chybu hned na zaciatku. co ma prekvapilo, ze to zdielal uzivatel, podla ktoreho su Ukrajinci mdleho intelektu, lebo (ako si vymysleli kremelski bajkari) v predvecer ofenzivy vrhli v prieskume bojom na jednej luke vsetko co mali do minoveho pola; alebo ten, ktory uz od konca juna mrnci, ze ofenziva sa skoncila fiaskom, lebo podla jeho predstav nedobyjaju dost uzemia. a ten isty, ktory hovoril o krutych porazkach ZSU, ked sa postup Wanker Group v Bachmute meral na centimetre. takyto uzivatel sa ma snazi urazat. kto vie, ci je taky obratny mentalny gymnasta aj v realnom zivote, alebo je to len jeho postavicka tu na fore...
gogo956
Redeemer
Redeemer

US likely to send long-range ATACMS missiles to Ukraine for the first time: Officials - ABC News
https://abcnews.go.com/Politics/us-send ... =103031722
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

jackb napísal: 08 sep 2023, 22:19 skoda, ze si nevsimli tu zasadnu faktograficku chybu hned na zaciatku. co ma prekvapilo, ze to zdielal uzivatel, podla ktoreho su Ukrajinci mdleho intelektu, lebo (ako si vymysleli kremelski bajkari) v predvecer ofenzivy vrhli v prieskume bojom na jednej luke vsetko co mali do minoveho pola; alebo ten, ktory uz od konca juna mrnci, ze ofenziva sa skoncila fiaskom, lebo podla jeho predstav nedobyjaju dost uzemia. a ten isty, ktory hovoril o krutych porazkach ZSU, ked sa postup Wanker Group v Bachmute meral na centimetre. takyto uzivatel sa ma snazi urazat. kto vie, ci je taky obratny mentalny gymnasta aj v realnom zivote, alebo je to len jeho postavicka tu na fore...
Zaujimave ze rovnaku "faktograficku chybu" urobi aj Kofman, aj ISW, aj Oryx, a vlastne aj satelitne zabery, ale tu miestny vestec co nepotrebuje otvarat linky a vie co sa v nich nachadza a diskutuje o tom samozrejme tuto chybu neurobi :D To ze tu uz tri mesiace siris dezinformacie lebo si v horucke uvidel nejaky datum a teraz nevies priznat omyl je naozaj smiesne. A dalej urazas ukrajinskych vojakov, najprv boli imbecili, teraz su mdleho intelektu. Som si isty ze s tvojimi vesteckymi schopnostiami by pre teba minove polia neboli problem. Bezny ukrajinsky vojak ale nedosahuje tvojho vzneseneho intelektu, o genius, a bohuzial sa moze ked je na bojisku obsypany delostrelectvom, dronmi a ktoviecim vsetkym niekedy dostat aj do minoveho pola. Ja som tu len zavesil zabery ako ukrajinski vojaci dopadli ako ukazka ze zacala ofenziva (co teda potvrdzuju aj tie vyssie uvedene zdroje) bez akehokolvek komentaru intelektu ukrajinskych vojakov. Ty si ten ktory ich musi neustale urazat, lebo nenaplnaju tvoje standardy dokonalosti, ktore by si ty urcite na bojisku po 3 mesiacoch treningu predviedol. Vletel by sa tam isto ako Arnold astalavista a ziadne minove pole by ta nezastavilo a uz urcite nie na tri mesiace, ako Ukrajincov. Tvoje halucinacie o tom ze som tu nejako komentoval ciastkove postupy Rusov v Bachmute ci ine vymysly a nezmysly co generujes uz len doplnaju tvoj obraz ako uplneho blazna a trolla.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 08 sep 2023, 9:18 Z akého zdroja si prebral informáciu o zákaze používania bieloruštiny?
Tiež by ma to trochu zaujimalo, ale ked človek čita, tak si može prečitať napr. toto, samozrejme musi isť o hodnovernosť zdroja, no ak by aspoň niečo bolo na tom pravdy, tak je to dosť znepokojivé.
https://gfsis.org.ge/blog/view/1565

Trochu OT//Ak sa na to človek začína pozerať trochu z výšky, tak to vyzerá ako pekný imperiálny útok z ruskej strany na všetkých frontoch. Bielorusko začali riešiť ako prvé, ludí tam postupne zbavujú identity a finančne ludí prinútili byť závislými na štáte, premiestnili tam aj wagnera a cvičia tam spoločne s ruskou amadou, v podstate su krajina pod rúškom okupacie už teraz, pred invaziou na UA mali zasah Rusi v Kazachstane, proruského prezidenta maju v Bulharsku, donedavna aj v Česku, Srbi s nimi tiež držia lajnu, v Maďarsku Orbán vidí v Putinovom Rusku spojenca pre jeho Felvídek. Na Slovensku sa schyluje k niečomu podobnému, Nemecko je plné ruských agentov ešte z čias NDR. A jediný kto im stojí v ceste to tu poriadne rozpumpovať je bojujúca Ukrajina. Pentagon z opodial hodnotí šance Ukrajincov na prielom fronty a zaslepená európa baží po Čínskych baterkových vybuchujúcich autách, kedy čakajú aby sme im rozpumpvali tú ich stagnujúcu ekonomiku (napumpovanú lacným plynom a ropou z Ruska) a tým asi pomohli tej našej alebo teda neviem, ešte sa nasáčkujú aj do tej našej výrobne batérii ako jeden z hlavných investorov, len aby sa ten predaj z Číny čo najviac rozbehol.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Salámová metoda zhora dole - 1.rozoštvať a rozdeliť Europsku Uniu, oslabit ju ako spojenca USA.
2.rozoštvať a rozdeliť spoločnosť jednotlivých krajín, 3.dosadení vlastizradní politici v týchto krajinach.
4.splnenie cielov -1,2,3., 5.rozdel a panuj Ruskej Federácie v Europe s bábkovými štátmi.
jackb
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal: 09 sep 2023, 11:01 Zaujimave ze rovnaku "faktograficku chybu" urobi aj Kofman, aj ISW, aj Oryx, a vlastne aj satelitne zabery, ale tu miestny vestec co nepotrebuje otvarat linky a vie co sa v nich nachadza a diskutuje o tom samozrejme tuto chybu neurobi :D
ten prvy link, kde Kofman pise "4. juna" aj u teba vedie na NBC z 8. juna?
je zaujimave, ako sa zrazu odvolavas na ISW. este pred ofenzivou si na nich nevedel najst slusne slovo :)
a kde si to ISW vsimli?
https://www.understandingwar.org/backgr ... une-4-2023
https://www.understandingwar.org/backgr ... une-5-2023
5. juna - pisu o signaloch, ze ofenziva mozno zacala. nie, ze sa cele ZSU uz 48 hodin hadzali do min.
A Oryx, ja som na ich stranku pozrel na tie milony znicenych MaxxPro, ako halicuval Rajbár a Pegoff mu pritakal. kolko ich z 4. juna napocitas ty? Este cakam na Denysa Davidova, ci odpovie na moj koment, kde som ho prosil o tie pekne tyzdnove sumare strat od Oryxu, ktore mava vo svojich videach.
To ze tu uz tri mesiace siris dezinformacie lebo si v horucke uvidel nejaky datum a teraz nevies priznat omyl je naozaj smiesne. A dalej urazas ukrajinskych vojakov, najprv boli imbecili, teraz su mdleho intelektu. Som si isty ze s tvojimi vesteckymi schopnostiami by pre teba minove polia neboli problem. Bezny ukrajinsky vojak ale nedosahuje tvojho vzneseneho intelektu, o genius, a bohuzial sa moze ked je na bojisku obsypany delostrelectvom, dronmi a ktoviecim vsetkym niekedy dostat aj do minoveho pola. Ja som tu len zavesil zabery ako ukrajinski vojaci dopadli ako ukazka ze zacala ofenziva (co teda potvrdzuju aj tie vyssie uvedene zdroje) bez akehokolvek komentaru intelektu ukrajinskych vojakov. Ty si ten ktory ich musi neustale urazat, lebo nenaplnaju tvoje standardy dokonalosti, ktore by si ty urcite na bojisku po 3 mesiacoch treningu predviedol. Vletel by sa tam isto ako Arnold astalavista a ziadne minove pole by ta nezastavilo a uz urcite nie na tri mesiace, ako Ukrajincov. Tvoje halucinacie o tom ze som tu nejako komentoval ciastkove postupy Rusov v Bachmute ci ine vymysly a nezmysly co generujes uz len doplnaju tvoj obraz ako uplneho blazna a trolla.
ako si na tieto hluposti prisiel?
ty si zdielal ruske lzi, ze Ukrajinci nabehli ako za Brusilova na ruske pozicie a snad to tak cely den opakovali. jediny, kto ich uraza si len ty, lebo stale obhajujes, ze to tak urobili, aj ked na to nie su ziadne dokazy.
preco by som ja niekam vlietal? ty musis mat daku poruchu.
rovnako ako pri tom Bachmute, Chersone ci Charkive. nie aby si sa ospravedlnil ake proruske hluposti si tu obhajoval, ale zahrabavas sa do tych bludov. to dokazuje, ze ten kto je z nas dvoch blazon a troll si len ty sam.
ukrajinskych vojakov a vlastne vsetkych Ukrajincov urazas len ty. ked som sa pytal, v com spociva tento tvoj fanaticky odpor ku Ukrajincom, neodpovedal si. len si halucinoval nieco, ze ja som proti OSN ci EU. aj ked jedna aj druha pisali nieco ine ako si z toho vytiahlo ty. dokonca, na tvoje skratkovite uzavery nie su ziadne dokazy, prave naopak.
takze preco tvoj fanaticky antiukrajinizmus? ublizili ti, alebo aky racionalny dovod mas na to, ze sa specializujes na co najvacsie ponizovanie ludi, ktori brania svoju buducnost?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"rozoštvať a rozdeliť spoločnosť" ...

A v tomto vidlákove sa pri tom ani moc nenarobia... :(
Viac ako polovica Slovákov viní z vojny Západ alebo Ukrajinu.png
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Keď sa tu vždy plače nad AFU stratami, poďme torchu poplakať aj nad tými ruskými.
Ruská armáda začala do oblasti Robotyneho presúvať posily z iných oblastí frontu, informuje britská rozviedka. Ukrajinská pechota tam podľa jej hodnotenia pokračuje v postupnom taktickom postupe a vyčerpáva ruské sily.
Ukrajinci sa v tejto časti Zaporižskej oblasti snažia v smere na Melitopol prekonať druhú líniu ruskej obrany.
Ruské presuny podľa Britov pravdepodobne obmedzujú schopnosť agresora viesť vlastné útočné operácie v iných oblastiach. Tlak na ruské pozície pretrváva aj južne od Bachmutu, kde medzi Kliščijivkou a Andrijivkou ukrajinské sily takisto pomaly postupujú.
https://dennikn.sk/minuta/3561080/?ref=mwat

Čo je viac menej dobrá správa, pretože tým rusi priznávajú, že bez presunu jednotiek by už nedokázali udržať smer Tokmak. Zároveň ako poznamenal Jackb, dávajú svoje dobré jednotky (ktoré by mali práveže útočiť inde) rovno pod nos AFU delostrelectvu, ktoré vyhrávalo 52:8 ako sme si minule ukázali. Súčasne brzdia svoje aktivity a oslabujú front na iných pozíciách.

Prvý zničený Challenger tiež nie je nič katastrofálne v celkovom pomere. Ak si vezmeme, že USA posiela Abramsi, Dáni, Holandania a Nemci majú posielať približne stovku Leopard 1( asi A5), čo sú síce staršie ale sú. (rusi tiež nemajú najmodernejšie zbrane). A údajne zbrojovka Rheinmetall mala zakúpiť 50 Leopardov A1 od Belgicka a 30 z nich po modernizácii poslať na UA.
Briti však reagovali na ruské chvastanie sa grafmi, ktoré majú ukazovať a porovnať ruské straty. Na tomto grafe sú overené straty ukrajinských a ruských tankov od začiatku vojny. Vidno, že ani ukrajinská protiofenzíva nezmenila pomer, keď Rusi strácajú pomerne viac tankov ako Ukrajinci. Bežne pritom väčšie straty máva útočník.

https://dennikn.sk/3556598/vyvoj-bojov- ... /?ref=mwat

A ani tá ďalšia mobilizácia v Rusku nie je až také jasné terno, ak sa uchyľujú k takýmto krokom a verbujú ľudí v iných krajinách miesto toho aby mobilizovali svojich. Ako som už skôr písal, ďalšia mobilizácia v rusku môže (nemusí) vyvolať nevôľu obyvateľstva, stratu dôvery v Putina, možno občiansku vojnu. Ale čo hlavne spôsobí, je výpadok ľudí v hospodárstve, kde jednoducho tých 200, 300, či 450 000 mužov bude chýbať a nebude ich mať kto na ich pozíciách nahradiť. Zranení s trvalými následkami zaťažujú štátny rozpočet, kompenzácie, dávky, zdravotná starostlivosť. Navyše pri sankciách, ktoré naberajú na sile by to bolo pre rusko z dlhodobého hľadiska likvidačné. Mobilizačný potenciál môžu mať, ale ten by sa im vyplatil ak by boli v otvorenej vojne proti NATO, kde by bolo NATO priamo zapojené do konfliktu.
Na Kube zatkli 17 ľudí podozrivých zo členstva v skupine pašerákov ľudí lákajúcich mladých mužov do ruskej armády, s ktorou by sa mali zapojiť do bojov na Ukrajine. Informovali o tom miestne úrady.
Vláda v Havane skôr tento týždeň uviedla, že takúto sieť rozkryla a že jej členovia pôsobili na Kube aj v Rusku.
Šéf skupiny sa spoliehal na dvoch ľudí žijúcich na Kube, ktorí najímali Kubáncov do bojov na Ukrajine na strane Ruska.
Jeden z prokurátorov uviedol, že ľuďom podozrivým zo zapojenia do skupiny hrozí podľa závažnosti trestných činov, ktorých sa dopustili, až 30-ročné väzenie alebo dokonca doživotie či trest smrti.
Potrestaní môžu byť za pašovanie ľudí, žoldnierstvo alebo za nepriateľskú činnosť proti cudziemu štátu. (tasr)
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
Redeemer
Redeemer

penzionovany general a byvaly sef CIA hovoril s clenmi teamu Ukraine: The Latest od Telegraphu

preco im nehovoria, ze eMPiko pred mesiacom vestil z kavoveho logru, ze ofenziva sa skoncila :nono:
eMPiko napísal: 08 aug 2023, 15:09 Od tych poslednych vacsich bojov pri Robotine je uz celkom dlho na fronte relativny pokoj. Je celkom mozne ze ukrajinska ofenziva sa uz v podstate skoncila. Po vyse dvoch mesiacoch bojov uz musia mat aj pomerne malo municie, treba dat dokopy techniku, atd. V tychto poslednych bojoch skusili namiesto jednotiek 9. armady (ktora zacala boje zaciatkom juna) uz zapajat jednotky 10. armady. Tato bola povodne planovana ako ta, ktora nabehne do prielomov a potlaci Rusov este dalej. Toto sa neudialo, a kedze ani im sa prielom nepodaril, mozno to uz aj ukoncili. Samozrejme je tu stale sanca, ze sa este o nejaky jeden tlak pokusia, ale s kazdym dnom mensia. (edit: Nejaka aktivita sa este crta pri Chersone.)
este na noc bude plakat, ako ja urazam Ukrajincov a tvrdim, ze su neschopni a ja by som siel ako Arnold. tu vidme, ktory gaucovy general chcel, ako gen Haig, aby do tych minovych poli vbiehali po desiatkach tisic v stovkach kusoch techniky. a oni mu to odmietli splnit a este aj kazia zakopy okupantov :(

ako niekto mohol zdielat napriklad 2 mesiace stare video a "geolokalizovat" ho na iny koniec Ukrajiny? alebo natacat videa "z frontu" v zazemi? alebo napriklad... zdielat zaber znicenej techniky z ineho uhlu, aby to vyzeralo ako druha strata. mozno aj tu "geolokalizovali" niekde inde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Odbornici hovoria o potrebe postupit este cca 15km viacej na juh aby bola ruska logistika nielen na Krym vážne narušená. Je otázne či sa to podarí ešte tento rok, nakoľko počasie v danej oblasti sa už na jesen začne zhorsovat /blato/.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 19 min 59 sek:
Vlastislav Bříza: Po prolomení první obranné linie je Ukrajina na pomezí statické a manévrové války - YouTube
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Mimochodom, keď sa ako dôležitý opakovane spomína faktor času a počasia: úspešná charkivská operácia sa začala takmer presne pred rokom – 6. septembra. A Cherson počas ďalšej ofenzívy Ukrajinci oslobodili 11. novembra. Čas sa teda skracuje, ale stále ešte je.
z posledného vývoja bojov na eNku
Napísať odpoveď