Výber z databázy

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
misho285
Novice
Novice

Výber z databázy

Príspevok od používateľa misho285 »

Dobrý deň. Prosím vás potrebujem pomôcť ako vyriešiť danú situáciu. Potrebujem spraviť, aby vám pri výbere z databázy ukázalo len príspevky od vašich autorov. Teda bunka sa nazýva autor a keď je autor medzi vašimi priateľmi tak ho zobrazí inak nie. Zaujíma ma, ako spraviť konkrétne ten výber z tabuľky priateľov a následne výber noviniek - WHERE autor=$priatel

Ďakujem. S pozdravom Misho.
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Výber z databázy

Príspevok od používateľa audiotrack »

spojíš tie dve tabuľky pomocou joinu. Keď si ale nenapísal ako sa tabuľky volajú, aké majú stlpce, na ktoré z nich sú vytvorené primárne kľúče tak ti presne kompletné query nedokážem napísať
misho285
Novice
Novice

Ďakujem, ale podľa mňa je to blbosť pretože máš tabuľku priatelia a v nej stĺpce friend_my = tvoje ID potom friend_user = ID toho, koho si chceš pridať a nakoniec friend_id = to je len identifikačné číslo priateľstva. Meno priateľa si vytiahneš z tabuľky users, kde user_id = friend_user a vytahuješ meno takže user_name. No a vlastne tieto mená, ktoré si vytiahneš - pretože nemáš len jedného priateľa potrebuješ do tabuľky novinky kde autor = user_name -- nie ale jedno meno, ale každé jedno meno z tvojich priateľov. Dúfam že je to jasné. Ďakujem.
c-ice
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa c-ice »

no pouzit meno ako cudzi kluc pokial nieje unikatne (cize skor nick) je trocha blby navrh ...

Kód: Vybrať všetko

SELECT * 
FROM novinky n JOIN users u ON n.autor = u.user_name
WHERE u.user_id IN (SELECT friend_user FROM Priatelia WHERE friend_my = "Moje ID");
misho285
Novice
Novice

okey, vyriešené ďakujem môžete LOCK.
Napísať odpoveď