Vymena oleja v aute

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
petka89
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Vymena oleja v aute

Príspevok od používateľa petka89 »

Ahojte.Pisem sem ako zena bez znalosti problematiky aut a veci okolo toho.Vcera som bola s kamaratmi a vznikol maly konflikt v nazoroch a preto by som sa pre zaujimavost chcela spytat kto mal pravdu alebo to bolo pol na pol.

Kamarat ma auto, je to 6 rocny VW Pasat /alebo Passat/ na naftu.Mal tam menit olej ale potreboval si zaplatit skolne na VS a tak vymenu odlozil. Menit to mal po 20 000 kilometroch co vravel ale nemenil a nabehal este dalsich 6 000 na tom.A tu zacala hadka.

Jeden kamarat tvrdil,ze to musi dat ihned vymenit lebo je uz davno za limitom. Majitel sa branil tym ze je to len chemia a ze sa tomu nic nestane a ze na zaciatku to uz vymeni. Kamarat zase vravi to iste a ze nech na tom uz nejazdi lebo moze poskodit motor.

Kto mal teda pravdu,ako to v skutocnosti je a moze sa stat cosi s autom?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Re: Vymena oleja v aute

Príspevok od používateľa CheZteR »

mal ho davno vymenit
vyjazdeny olej nema take vlastnosti ako novy, cerstvy olej, ani tak dokonale nemaže... je to vsak jeho auto... :)
ale potom take auta nachadzame v autobazaroch...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...je to iba o tom, ako komu záleží na jeho aute...1000 - 2000km ešte hore dole, ale 6000 je už dosť...zase také ostré výroky, ako "mal si to už dávno vymeniť" podľa mňa niesú zrovna na mieste...
drop
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drop »

Na mojom predchadzajucom aute som menil olej po vyse 25.000km lebo majitel predomnou nemenil :roll: Vymenil som, dal som si interval cca 10-15k km a autu nebolo nic, islo ako hodinky a stretavam ho behat doteraz. Takze je to individualne. Ako sa hovori, môze sa nieco stat ale nemusi. :wink:
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ja hovorim takto - ak chces, aby Ti motor vydrzal co najviac, je idealne menit olej kludne aj kazdych 10 000km, ako sa to diktovalo kedysi, nie je to vobec casovo ani financne narocne... neznasam kadejake longlife oleje s deklarovanou zivotnostou 20-30 000km, casom, striedanim teplot a kilometrami straca kazdy olej svoje vlastnosti skoro rovnako, a je jedno, kolko stoji liter... okrem toho je spalovanie predsalen spinavy proces... kompenzovat sa to docasne moze aspon dolievanim a teda zriedenim toho stareho oleja novym v rovnakej norme...

ked ho nevymenis, moze sa kludne aj stat, ze ho zadries... kazdopadne je bez vymeny oleja nadmerne namahany, a to vsetky jeho suciastky, a napriklad aj tie citlivejsie a drahsie, ako napr. turboduchadlo... vela veci sa nadmerne zanasa... 4 litre oleja stoja 30e, to je ani nie polka nadrze benzinu, stoji to za to? nie ze by ho nedal vymenit preto, lebo na to nemal, on ho nedal vymenit, lebo je lenivy...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja som čítal zaujímavý článok práve o týchto olejoch a skutočnej životnosti. Bolo tam písané, že kvalitnejší olej (ani lacný ani drahý) vydrží pri rozumnom zaobchádzaní s autom až trojnásobok bežného cyklu výmeny, teda 40-45tis. km... Že meniť olej po 10-12tis km je len marketingový ťah... Neviem čo je na tom pravdy, ja interval 15tis km dodržiavam, pár eur ročne mi za to nestojí nakoľko henten článok nebol overený, ale úplný blud to byť nemusí.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

jasne, vsetko su len maketingove tahy, ked sa oleje menia zadarmo v ramci garancnych oprav, je to dobry marketing... nemoze byt zamerom predajcov napriklad aj znizena trvanlivost dielov? ja so videl video, kde chlapik tvrdi, ze ich firma vyraba olej, ktory vydrzi dozivotne... chcel by som vidiet, ktory normalny sudny clovek by si to nalial do auta...

// malo by to byt toto:

liter stoji takmer 50e, 4 litre teda necelych 200e... to nie je marketing?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...aj jogurt má minimálny dátum spotreby a vydrží ti ešte dva dni po tomto dátume...marketingový ťah?...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RATZINGER666: Lenze do niektorych aut ide trochu viac toho oleja, napriklad 8 litrov a olej stoji aj nieco viac, presnejsie s olejovym filtrom 108 eur v mojom pripade. A ked auto lieta po dialnici, tak tych 10 tisic km sa nalieta dost rychlo. Je tam predpisany longlife s intervalom 30 tisic km.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

bavili sme sa o naftovom stvorvalci v passate, preto som pre predstavu uviedol dane hodnoty... konieckoncov je to tu velmi rozsireny motor... dalsou vecou je, ze po dialnici nie je ten motor ani tak zatazovany... ale 30 000km by mi bolo luto na nom tocit, uz len ked si predstavim nedavnu situaciu, vyjst v zime so zamrznutym motorom hned na dialnicu a podmeho minimalne stotridsiatkou...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RATZINGER666: Nie vsetci maju dialnicu nad hlavou alebo za domom, takze poniektorym vyjazd trva aj 10, 20 alebo 45 minut a to je cas, kedy sa auto aj pri najtuhsej zime dostatocne zahreje. Malokto vsak ide so studenym autom plny kotol, aj ked najde sa urcite par vynimiek.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

to je pravda, ja ju mam napriklad nad hlavou, do dvoch minut som na nej a v zime mi bolo auta luto, kym sa nezohrialo, chodil som 70-80... ale plati skor to, ze vacsine ludom to je uplne jedno...

inak este k tym olejom z videa celkom slusna diskusia: http://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php?f=815&t=1131309
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

tie longlify su robene na dialnicu, tam to nie je tak namahane, ako ratzinger spominal... rozdiel ale je longlife pri posuvackach v meste, kratkych trasach, kedy sa olej a celkovo motor ani neprehreje a vznikaju rozne emulzie v oleji... tam by mali byt intervaly kratsie a netreba tym padom ani longlife
inak ja na svojom menim kazdy rok, cca 6-7k km (domov-skola-robota, niekedy "vychadzky" :D) , davam mu nakladacky, ale celkovo uz ked olej stmavne, uz sa pripravujem na vymenu... a motor sa mi odvdacuje krasnym chodom a pramalo problemami... ale celkovo radsej skor a byt marnotratny ako neskor a plakat
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

presne tak, ako pise eras, plus zdoraznim este to, co sa zabudlo vyssie povedat, ze olej by sa mal menit kazdym rokom, nie ze ked mam napln na 15 000km a rocne spravim 4-5 000, bude tam jedna napln aj 4 roky...
petka89
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa petka89 »

Ako citam,tak pravdu mali obaje a majitel skodim sam svojmu autu. Dakujem.
Friseur
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Friseur »

Poradit pri vymene oleja potrebujem aj ja, tak nebudem zakladat novu temu:
Pred par tyzdnami som sa stal majitelom Octavie 1.6FSI 2005 a mam mensiu dilemu pri vybere motoroveho oleja. Kupil som ju s Full service history som tretim majitelom, nabehane ma 85000mil (zijem v GB).
V service historii v Skode pokracovat nebudem, kedze nemam peniaze na rozhadzovanie ale to tu neriesme.
Je nastavena na interval QG1
Ak sa nemylim, tak je do nej odporucany Shell hellix ultra 5w-30 avsak z faktury zo servisu som vycital, ze tam davali Shel Helix Plus 10/40W a tento tu neviem zohnat (je tiez mozne ze zmenil nazov...?) Este musim podotknut, ze faktura je z roku 2008 - novsie nemam takze kto vie co tam davali potom...
Moja otazka teda znie, co tam dat? Kamos mi odporucil Shell Helix Ultra 5W-40 no ten nesplna specifikacie vyrobcu podla servisnej knizky, ktore su stanovene na VW 503 00, VW 504 00 a VW 507 00
Mam zase obavu tam dat ten 5W-30 pretoze nieco podobne spravil znami s Mondeom a auto mu zralo asi liter oleja na 3000mil a teraz s tym ma len problemy...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

poslednu fakturu mas z r. 2008 a medzi tym si tam daval co? skusal si volat byvalemu majitelovi? nie je na motore alebo vo dverach nalepka o vymene oleja?

co sa tyka toho kolegu, tak 5W-30 je redsi olej, toho mu aj zozerie o cosi viac...

mal by si tam dat olej s rovnakou viskozitou, ta sa nesmie miesat, a rovnakej specifikacie... predpisany je helix plus aj ultra, konkretne 502/504, ale viskozita samotna sa neudava... 504 je longlife, to tam nedavaj... ale aky tam je zrovna teraz naliaty, to Ti mi nezistime... vidis to tu v tabulke:
Prílohy
oII16fsi.jpg
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

preco sa nesmie miesat viskozita?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

chezter: z nejakeho chemickeho hladiska naozaj netusim, ake to moze mat vplyvy na kvalitu maziva, vzdy sa to odporucalo miesat maximalne na dojazd, este k tomu v tejto dobe longlifovych olejov... cital som o tom dobry clanok na oleje.cz, cas z tohoto su uz len myty, ale viem, ze nie vsetky oleje su kompatibilne, uz davno nestacia oznacenia 5W-30 a 10W-40, najma co sa tyka tych najdrahsich na preplnane motory, preto to ani nebudem nikomu odporucat... najrozumnejsie je naliat tam to, co tam bolo, to odporucam aj kolegovi nad nami... ale ak by niekto vedel v teorii viac, rad sa priucim :)
Friseur
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Friseur »

pisal som, ze som ho kupil par tyzdnov dozadu takze neviem co tam davali pred tym. Tuna v servisoch nedavaju nalepky ako je to zvykom u nas, tie auta potom maju aj zivotnost podla toho ale to neriesme... Fakturu som v nom nasiel len z roku 2008 na ktorej bol ten hel Helix Plus 10/40W
V tej tabulke je doporucena aj VW 502.00 co splna SHELL HELIX ULTRA 5W-40 nad ktorym uvazujem ale mi to nesedi podla servisnej knizky - v nej je odporucanie na 503.00 504.00 a 507.00 (inac ten 10w-40 ktory tam davali splna taktiez VW 502.00 takze tomu podla odporucani v servisnej knizke nerozumiem)
No nic, dam tam ten Ultra 5W-40. Hadam tym nic nepokazim
Napísať odpoveď