Vypnutie el.prudu

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

nechapem tejto teme ako sa vam moze pokazit PC od vypadku prudu, maximalne ak ste nieco prave zapisovali na disk alebo nejake pamatove zariadenie a pocas toho vypadol prud je mozne ze subor by sa nahral poskodeny alebo nenahral vobec

je rozdiel prepatie, ked do siete vrazi blesk alebo vypadok dodavky prudu

navyse v pripade prepati vam nepomoze ani doska ci zdroj za majland :wink:
B4rr4cud4
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa B4rr4cud4 »

njn nepomoze ale dobre stykace hej :D
Pajtaš
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Pajtaš »

no tak blesk to je jasne to nepomoze nic...ale vypadok el.prudu??to si myslim nespravi nic ked ide len o vypadok el.prudu...ci sa mílim?vypadok dodavky elektrickeho prudu si myslim ze nic nespravi nie?
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

Fero270 napísal:no tak blesk to je jasne to nepomoze nic...ale vypadok el.prudu??to si myslim nespravi nic ked ide len o vypadok el.prudu...ci sa mílim?vypadok dodavky elektrickeho prudu si myslim ze nic nespravi nie?
akoze nepomoze ? prepätove predlzovacky... su aj zdroje.. v podstate kazdy kvalitny ma ochranu
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

pozri sa ak ti nabehol komp mas to v pohode naprikal ti poviem ze ja a moj pc samozrejme no aj ten predosli sme spolu zazili minimalne 20 vypadkov kedze sa tu v okoli dost budovalo hocikedy z nicoho nic vypadol prud a pocitace idu na povodnych zdrojoch stale no kamarat zas musel menit zdroj asi po tretom takomto vypadku nakolko mu zdroj zhorel a dost brutalne :) takze odpoved ako aj hore je napisane je vlastne moze aj nemusi :)
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

zdroj vyhorel iba z takeho vypadku???takze aj keby som mal prepetovu ochranu by to nepomohlo???
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Fero270 napísal:zdroj vyhorel iba z takeho vypadku???takze aj keby som mal prepetovu ochranu by to nepomohlo???
prepätova ochrana.. ktoru budes mat na predlzovacke... (i ked uz to maju aj zdroje) tak ked zacne zrazu prechadzat velke mnozstvo prudu cez nu tak to prerusi.. inak by dostal PC porazku.. to je ako ked ty pichnes prsty do zastrcky... alebo si vylezes na stoziar a skocis na kable.. trosku ta to upece
webmasterr
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa webmasterr »

nj a kvalitnejsie predlzovacky s prepatovou ochranou maju dozitovnu zaruku a dokonca garanciu preplatenia skody(do dost vysokej sumy, nvm presne) ak ochrana nepomoze ;)
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

no ale my sme mali iba vypadol prudu...ziadne PREPETIE nic takeho razu...
proste iba sa vypla elektrina ako keby ste vybrali kabel zo zastrcky...
a rozmislam na jednej veci...
mam si kupit radsej PREPETOVU OCHRANU alebo radsej ZALOZNY ZDROJ ?????
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Fero270 napísal:no ale my sme mali iba vypadol prudu...ziadne PREPETIE nic takeho razu...
proste iba sa vypla elektrina ako keby ste vybrali kabel zo zastrcky...
a rozmislam na jednej veci...
mam si kupit radsej PREPETOVU OCHRANU alebo radsej ZALOZNY ZDROJ ?????
v tvojom pripade zalozny zdroj
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

ako nemusi sa nic podla mna stat ked vypnu el.prud no tak mysli ako ked vyberes kabel zo zastrcky za jazdy...tak to sa podla mna nic nemoze stat...

tak vydel som 550VA za slusnu cenu bratranec ho kupil za 1500sk co si myslim je dost dobre...ale v obchode som pozeral je cena okolo 1900sk...
a je to znacka TRUST zaruka v pripade ak sa ti daco stane az do 20 000 eur....co je dost vela...
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

B4rr4cud4 napísal:njn nepomoze ale dobre stykace hej :D
Ty vies tiez o com pises.. :roll: Stykac je spinac..
šu-do napísal:akoze nepomoze ? prepätove predlzovacky... su aj zdroje.. v podstate kazdy kvalitny ma ochranu
V pripade zasahu blesku ti "prepetovky" typu"predlzovacka" nepomozu.
Existuje dost ucinna prepetova ochrana..Ta je vsak min.3 stupnova.1 clanok je na privode.2 v rozvadzaci.3 pri samotnom spotrebici.Jedna sa o iskristia,bleskoistky.Pri vysokom prepeti(nie nadprude) sa tento pristroj vyskratuje a zvedie do zeme vsetko napatie.Avsak tu rozhoduju milisekundy.Takze ani toto nie je zarucena ochrana pri zasahu blesku..

Avsak aj pri zapinani el.sieti(myslim velkych systemov,nie doma),moze dochadzat k prepetiam.Tie sa svojou intenzitou nedaju porovnavat s bleskom.Preto taky predlzovak moze pomoct pri takychto prepetiach..

Ja mam doma niekde spravenu taku jednouchu vec.Zasuvka ma tlacidlo.Pri vypade prudu a opatovnom zapnuti je zasuvka stale bez stavy.Ta sa tam dostane az,ak ja stlacim to tlacidlo.To zopne rele ktore spina privod do tejto zasuvky.Tym zabezpecim to,ze PC je odpojene od siete v case zapinania samotnej siete.
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

no ja to hned vypnem...lebo kedysi sa mi stalo ze bol som v skole a el.prud inak blbol..zapinal vypinal...
ale podla mna je najucinejsia vec ZALOHOVACI ZDROJ
metallista
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa metallista »

B4rr4cud4 napísal:njn nepomoze ale dobre stykace hej :D
no absolutne netusim co by ti pomohol stykac .tipujem ze si niekde pocul slovo stykacc a si to sem treskol :D achhh
moj nazor je taky ze ked ti vypne komp nasledkom vypnutia prudu v sieti nestane sa ti s kompom nic aj ked to nieje dvakrat prijemne pre ten komp
ale prepatie je nieco ine a to uz problem je
btw: dudo dobry napad stym tlacidlom a rele opis to trosku blizsie zaujima ma to
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Shema je jednoducha.Ak je zapnuty spinac a stlacis tlacidlo,cievka rele dostane napajanie a zopne vsetky 3 kontakty(zk).Zapinacie kontakty zk2 a zk3 spinaju privod do zasuvku.Zk1 sluzi na udrzanie relatka v zapnutom stave.Ak dojde ku vypadku prudu,rele sa vypne,avsak po opatovnom zapnuti prudu sa rele nezapne.To sa stane az po stlaceni tlacidla.Spinac sluzi na manualne odpojenie zasuvky od privodu.Ja mam namontovanu5zasuvku a cele PC,Sound system,atd. napajane z toho.Stale ak vypnem PC,tak nasledovne vypnem aj spinac-tym mam galvanicky oddelene napajanie(hlavne PC),od vedenia,co je dobre v pripade zasahu blesku.

Pozor na 230V-moze zabit :!: .Takze ak sa nevyznas v elektrike-neriskuj.
Prílohy
sietovy vypinac na PC.png
sietovy vypinac na PC.png (1.32 KiB) 1924 zobrazení
metallista
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa metallista »

no vyzera to zaujimavooo ...skusim poriesit a neboj v elektrike sa vyznam :)
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

kedze je nazov temy taky, aky je, tak sa nieco opytam aj ja...

ked mam el. predlzovacku s vypinacom(taky cerveny bazmek) a ked ho prepnem tak nezere pocitac nic....

ale ked ho necham zopnuty(ze svieti ten prepinac a prechadza prud), ale vypnem na zdroji prepinacom na 0, tak tiez nereze PC nic ? ci je tam nieco ?
sebci
Star
Star

Príspevok od používateľa sebci »

jedna a o to či el.prud prechádza do nejakého spotrebiča (odpor, cievka, kondík)... bez spotrebiča neexistuje spotreba.

Čo sa týka výpadkov prúdu a nových PC nové značkové zdroje su opatrené takým systémom že ked nabehne prud tak PC sa dá zapnuť cca po 3 sekundách čo je dostatočný čas na znormalizovanie sa nárazového napätia na zasuvkových 230 - 250V

Berte ale ako fakt že minimálne prepäťová ochrana je ptorebná pri PC... ale to vám nezaruči že nič sa nepokazi... Ak dlhodobo mate v zastrčkach napr 255 - 260 V tak nič vám ich nevyfiltruje okrem založného zdroja s filtrom alebo zdroja PC s PFC aktivnym. Takže odporučam každemu cca tyžden sledovať napätia v zastrčkach ta 3 x 5 min denne a potom sa rozhodnuť či sa oplati investovať do nejakého zariadenia. Staré rozvody spôsobuju taktiež výkyvy

ak sa niekde mýlim opravte ma elektriku mam ako menšie HOBBY.. :wink:
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Vseobecne kupovat zdoj bez Aktivneho PFC nieje najlepsia volba. Vo velkomestach napatie az tak neskace resp len v malom rozmedzi. Mne skace 241V-245V ale niekde v dedine resp primestskej oblasti kde na Makkom zdroji funguju vysoko odberove spotrebice a sposobuju vykyvy v rozmedzi 200V-260V + Neziaduce impulzy pri zapajani a odpajani spotrebica ... to mu moc neprospieva. Pre toto sa hodia Aktivne UPS (Smart UPS) alebo Pasivne UPS (Back UPS)
A k prepatovym ochranam. Odporucam Prepatovu ochranu APC Surge Protector ktora ma Blestkoistku zasahujucu od 1,2kV do 6kV + Sledovac napatia ktory odpoji cely obvod po prekroceni 270V
Jerry
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jerry »

mne sa stal takyto pripad. Comp mam uz veelmi dlho a vsetko fici ako ma,menil som komponenty a vsetko v poho. Jedneho krasneho vecera sa matka isla fenovat(v kupelni). a ja som mal zapnuty PC. A ked zapla fen,comp mi vyplo a aj celu 5kovu zasuvku,ale zase vsetko nabehlo.Ani istic nevyplo,nic...iba taky reset. Tak som zanadaval(rozrobena robota v After Effectse) a ked som ho chcel zapnut,nesiel.

CHYBA?: ked sa PC zapina tak sa postupne nacitavaju mechaniky,disky a graficka karta. Grafika je posledna a mala by pipnuť. Ale mne nepipne. Obraz nejde,nic. Skusal som monitor na inom PC-isiel. Skusal som graficku na inom PC-isla. Skusal som RAMky na inom PC-isli. Zdroj funguje normal,vsetky vetraciky sa tocia,nikde nic nesmrdi ani nehori.Tak som vydedukoval ze zakladovka je v prdeli.

VYSLEDOK?: vymena zakladnej dosky (1.500,-) ale ked davam novu tak dam rovno aj RAMky DDR2ky,grafiku PCI-E a aj dvojjadrovy procak.
Cize drbnuty stokorunovy fen ma bude stat dohromady 6 tisic....tomu sa hovori stastie
Napísať odpoveď