Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je 21 Okt 2017, 12:16



Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 66 ]  Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia

Choď na stránku
Výroba repro
Hľadať:
Facebook Twitter Vybrali Sme  
 
Autor Správa
Guru
Guru
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 19.10.2004
Príspevky: 2745
Bydlisko: Írsko-dedinka pod horami
Karma: Level +3
Príspevok 
dudo 02 neviem co riesis, sak martinekk mu dobre poradil,..
akurat sa bojim ze skolacikove vedomosti z danej problematiky su absolutne nulove,...
neviem no, sak pohrat sa stym mozes, ale radim ti nastuduj si o tom nieco...


18 Nov 2007, 16:01
Profil  ICQ  
Novice
Novice
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.7.2008
Príspevky: 3
Bydlisko: Revúca
Karma: Neutrál
Príspevok 
8) no neviem ked nehce davat do toho peniaze tak mohol byt riesenim subwoofer- nemusí kupovat výškače a zase z auto reprákmi toho vela nedosiahne...


23 Júl 2008, 18:47
Profil  
Amateur
Amateur
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 4.1.2009
Príspevky: 17
Karma: Neutrál
Príspevok 
lol co tu riesis kup si origo repraky mozno ta to vyde lacnejsie je to lespie jak beby si mal neco do*rat


06 Jan 2009, 16:21
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
ides s krizikom po funuse, najskor sa pozri na datum kedy sa to tu riesilo... lama.


06 Jan 2009, 18:22
Profil  ICQ  
Expert
Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 7.12.2007
Príspevky: 142
Karma: Level +1
Príspevok 
Zdravim...

Nebudem zbytocne zakladat novu temu, ked zaklad je ten isty...

Chcel by som sa opytat, naco sa do tych reprakov vlastne davaju tie kondenzatory??? viem ze sa pouziva na zhromazdenie elektrickeho naboja a ze sa to niekedy vyuzivalo v starich motoroch na iskru, ale nikde som nenasiel preco sa davaju do reprakov... aku maju ulohu???


03 Apr 2009, 18:36
Profil  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.3.2007
Príspevky: 1332
Bydlisko: BJ
Karma: Level +2
Príspevok 
Kefas píše:
Zdravim...

Nebudem zbytocne zakladat novu temu, ked zaklad je ten isty...

Chcel by som sa opytat, naco sa do tych reprakov vlastne davaju tie kondenzatory??? viem ze sa pouziva na zhromazdenie elektrickeho naboja a ze sa to niekedy vyuzivalo v starich motoroch na iskru, ale nikde som nenasiel preco sa davaju do reprakov... aku maju ulohu???
kondenzatory do repro? to som este nevidel ale myslim si ze na odrusenie resp filtrovanie najskor to alebo aby si nepocul pri zapnuti to lupanie or praskanie (ak poznas prechodovu char. integracneho clanku tak vies o com rozpravam resp je to prechodovy jav,dufam ze som sa spravne vyjadril a nepoplietol nieco)


03 Apr 2009, 20:40
Profil  ICQ  
Novice
Novice
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.7.2008
Príspevky: 3
Bydlisko: Revúca
Karma: Neutrál
Príspevok kondenzatory
kondy sa davaju navyskace aby odfiltrovali nizke kmitocty ktore by vyskace znicili...


03 Apr 2009, 21:30
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
Lolo, ty si fakt lolo...
Stačí sa pozrieť na impedančnú charakteristiku kondenzároa. Kapacitná reaktancia pri istej frekvencii je nižšia ako pri nižšej frekvencii. Teda kondenzátor spôsobí pri sériovom zapojení s reproduktorom to, že do reproduktora nepustí nízke frekvencie. Takže sa používa ako výhybka pre vysokotónové reproduktory.
Pre tých zbehlejších: Áno, sú tam aj cievky, tie pracujú presne opačne, a vhodným séroparalelným zapojením sa dá dosiahnuť určitáho deliaceho kmitočtu, strmosti ale aj fázového priebehu filtra.


03 Apr 2009, 22:20
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.3.2007
Príspevky: 1332
Bydlisko: BJ
Karma: Level +2
Príspevok 
tak v tomto pripade ano ale chlapec sa vyjadril preco sa davaju kondenzatory do repro tak ja som to nebral ako vyhybku :!: (a v konecnom dosledku ty zamezi aj to praskanie a lupanie lebo prve signal bude prechadzat cez kondik ktory sa nabije a to trva isty cas :) kedze Z repro je ako odpor.)

/btw povedal som aj ze "filtruje", cievku (svoju vlastnu vyrobu) by som nedaval ano robi ti deliaci kmitocet ale staci ze sa ti nieco s nou stane a mozes si piskat vsetko budes mat rozbite -> kupa vyhybky (po pripade urobit aktiv)


04 Apr 2009, 7:15
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
Si vedľa ako tá jedľa.
Keď sa kondík nabíja, tak prúd prechádza (aj musí) kadiaľ inak ako reproduktorom? Hm? To máš ako s kondíkom na výstupe nesymetricky napájaného zosu. Ten sa tiež musí nabiť... Výsledkom je rana. Dobre konštruovaný zos neurobí pri zapnutí ranu jak z dela.
Čo sa dá na cievke pokaziť? Len mi to povedz, na univerzálne výhybky z obchodu mám svoh názor, ten je iný ako Tvoj...
Aktív je dobrý, pokiaľ to vie zladiť.


04 Apr 2009, 12:53
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.3.2007
Príspevky: 1332
Bydlisko: BJ
Karma: Level +2
Príspevok 
a preco neurobi rano ako z dela???? lebo to trva urcity cas resp casovou konstatnou co je dana ako tau=R*C....ale to je jedno

co sa tyka vyhybka z obchodu tak mam pekne dane aku ma strmost a jej deliace frekvencie :) a orginal navinutu cievku ;)a tiez by som bol zvedavy ako pomeras svoju urobenu cievku kedze pochybujem ze kazdy(najma amateri) maju doma zariadenie na ktorom si pomera svoju cievku ci mam taku hodnotu aku pozadujem

a to potom este nehovorim o tvorbe plosaku...
pekne popajkovane a urobeny plosacik a potrebujes ine C ako klasicke elektrolyti...ak by si chcel robit doma vlastnu
ked uz nieco robim tak nech to vyzera poriadne

ano pojde to cez kondenzator ale ten sa postupne nabija :) na svoju max hodnotu :) nabija sa po exponenciale (ak som sa nepomylil s tou funkciou)


04 Apr 2009, 13:20
Profil  ICQ  
Guru wannabe
Guru wannabe
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 16.11.2006
Príspevky: 2350
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Karma: Level +4
Príspevok 
lollo nehadaj sa s martinom ;-).On sa tomu venuje dlhe roky a sam viem a urcite aj ty ze ma pravdu :).


04 Apr 2009, 14:13
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
Dieg0, nie zas tak dlhé roky...

U symetrických zosilňovačov sa dá lupnutie krásne obmedziť, až odstrániť. Ale to je asi nad Tvoje sily. Nejako sa Ti moc páčia nesymetricky napájané zosy, ktoré majú snáď viac nevýhod než výkod (výstupný kondík kazí DF...) Môj zos nelupe vôbec. Symetrika.

Kupované výhybky neberú ohľad na fázu, nemajú kompenzácie impedancie... Je to spravené podľa knižky. Ale prax je iná. Strmosť aj deliaca frekvencia sa dá krásne dodržať pri výrobe výhybky, nevidím v tom problém. Vyleptanie prípadnej DPS je hračka, DPS nieje ani treba, stačí kúsok dosky nejakej a na nej pekne poumiestňuješ súšiastky, poprepájaš a je to. Aj pekne sa to dá spraviť. Ale neviem kto má doma rperobedňu na to aby do nej kukal... Domáca výroba cievok tiež nieje problém. Existujú programy, kam zadáš rozmery kostričky (vyrobenej alebo kúpenej v trebars dexone), indukčnosť a priemer drátu, ono to vypočíta koľko závitov potrebuješ... Presnosť to má veľmi dobrú. Následné overenie premeraním nieje tiež problém, multimetre čo merajú indukčnosť kúpiš v obchode... Tie kupované vexle sú stavané v prevažnej väščine z cievok vinutých tenkým drátom, kondenzátory čínske bipolárne (nekvalitu počuť na výškach, nehovor že nie), odpory poddimenzované biele kocky... Takže tak to vidím ja. Nejednu výhybku som vyrobil. Ukáž čo si vyrobil Ty.
Ešte k tomu premeraniu. Máš doma zvukovu, že. Nehovor že nie. Tak si stiahni program ARTA z netu, spusť LIMP, prečítaj manuál a už máš čím merať indukčnosti, kapacity, odpory...
Tento Tvoj prístup mi je nejako povedomý, nick tiež. Niesie ten magor čo chcel IRFká naprať do konca? Hm? Ak hej, tak poreferuj, ako ďaleko leteli puzdrá koncákov :lol:


04 Apr 2009, 21:16
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.6.2008
Príspevky: 945
Karma: Level -6
Príspevok 
Mato asi ozevuj sto rocnu temu ale neva. Ludkovia s tym chlapom sa nehadajte on je PRofik do reprakov.


04 Apr 2009, 21:49
Profil  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.3.2007
Príspevky: 1332
Bydlisko: BJ
Karma: Level +2
Príspevok 
tvoj zos nelupe vobec ? waw idelany stav ;) co sa tyka tych zdroj je to jedno ci mas symetriku alebo nie upravis si to...tam skor zavisi aky je zdroj ci tvrdy alebo makky....

hehehe fazovy posun....3/4 ludi ani nevie co to je

co sa tyka kondikov "nekvalitne cinske"to na kazdom jednom meras stratovy uhol??? ze to mozes tvrdit? aha to nie to iba podla toho co pocujes...a ked je raz dane jedno dielektrikum tak neviem kde je problem...

cievky by som doma nerobil ani keby neviem co bolo....to by som skor dal navit or kupil taku ako ja potrebujem...ano programy na to su nehovorim ze nie mam ich aj ja doma zopar...

Rezistory "biele kocky..." hmm a skusal si sa zamyslat preco su biele a preco su kocky??? Mno su to vykonove rezistory prevazne 2W a viac...tiez by ma zaujimlao ako si na to prisiel ze to je poddimenzovane

"neviem kto by sa kukal do bedni"ty denko tu nejde o to kto by sa do toho pozeral ale ide o to aby si sa vedel zorientovat popripade ak by ti vznikla chyba aby si ju dokazal jednoducho a pomerne rychlo odstranit

Z tymi IRFkami nie som ja tak ta sklamem

A ked nieco robim tak to robim poriadne...podla tvojho usudzujem ze to by potom kazdy mohol robit repro na profi urovni

uz to dalej nerozoberajme lebo sa hadame ako male deti ze kto dalej docura....


05 Apr 2009, 8:06
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
O zdroji to nieje. Je to o nabiehaní zosilňovača a spätných väzieb. Zos spraví na výstup jednu sínusovku...
Nesprávnu fázu je počuť uchom ako zlé zladenie. Dnes je to mnohým jedno, vyžaduje sa zvuk "bumcink"...
Keď už si tak proti navíjaniu cievok, dajú sa aj kúpiť, aj keď dosť draho.
O rezistoroch mi nemusíš vyprávať. To že sa pri impulznom zaťažení prepaľujú asi ani netušíš. Teslácke tam vydržia, je ich vo výpredajoch všade plno a preto sú aj lacné. Čo viac si priať.
Závada v reprobedni nemá čo vzniknúť. Dobre vyrobená výhybka z kvalitného materiálu vydrží 36 rokov ako v mojich bedniach. A ďaľšie desaťročia aj vydrží. Čínske elektrolyty by boli už dávno bez kapacity alebo prerazené. Sú vyrobené z materiálov s malou čistotou.
Ja robím tiež veci poriadne. Nie nadarmo sa bedne poskladajú, odmerajú frekvenčné a fázové charakteristiky, dáta sa nasypú do PC, odsimuluje sa vhodná výhybka, poskladá sa, a potom sa odmeria výsledok. Výsledok je VŽDY lepší ako s uni výhybkou. Totiž niekedy je treba výhybku prvého rádu, niekedy dokonca tretieho alebo štvrtého. Skús spraviť nejake trojpásmo s uni výhybkou. To proste nejde a nehrá.
Dočúravaj si kam chceš, ja Ťa len vyvádzam z omylu. Keď už chceš skladať z uni výhybiek, tak skladaj, ale nechváľ sa tým a už vôbec nerozkrikuj že je to dobré a najlepšie, lebo to nieje pravda.
Tak a teraz do mňa :lol:


05 Apr 2009, 9:26
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.6.2008
Príspevky: 945
Karma: Level -6
Príspevok 
Maťo ten posledný citaát je dobrý :D :) 8) :P :)

Súhlasím s Martinekkom sám to mám otestované.


05 Apr 2009, 9:35
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
Ty sa sem nepleť.


05 Apr 2009, 9:59
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.3.2007
Príspevky: 1332
Bydlisko: BJ
Karma: Level +2
Príspevok 
samozrejme ze to bude lepsie ale nie kazdy rozumie danej problematike :) a o to tu ide ako som ti uz pisal vyssie to potom by kazdy podla teba mohol robit repro na profi urovi :) co je nerealne

co sa tyka prepalovania rezistorov tak to sa mi este ani raz nestalo...ale netvrdim ze to nemoze byt.

spominal si vyhybku 3 az 4 radu ved to su klasicke pasmove priepuste alebo zadrze nic zvlastne program ti sam vygeneruje hodnoty, len si zadas frekvencie

zdroj hraje velku ulohu...ale kedze pouzivas toroid(a urcite ho pouzivas) tak to nema zmysel rozoberat.


05 Apr 2009, 10:09
Profil  ICQ  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.5.2007
Príspevky: 745
Bydlisko: Trenčín city
Karma: Level +3
Príspevok 
Kto si nevie projekt odladiť, tak nech postaví niečo čo už odladené je. Projektov je na nete plno. K nim si musíž zas výhybku postaviť sám, v obchode nenájdeš presne takú akú je treba.
Prepaľujú sa, prepaľujú...
Áno, klasické. Ale ako sa rozhodneš či použiť prvý alebo štvrtý rád? Jedine podľa merania, ako to zatočí s fázou, impedančkou...
Heh, mám klasické EIčko, fotky môjho zatiaľ nedorobenca sú tu: http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=3893&p=16


05 Apr 2009, 10:29
Profil  ICQ  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 66 ]  Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia

Choď na stránku


Kto je on-line 
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. © Hojko 2004-2016
[ Time : 0.178s | 14 Queries | GZIP : On ]