WD my cloud a VLAN
WD my cloud a VLAN
zdravim.Chcel by somsa spýtať mám NAS server WD my cloud EX2 a mám mikrotik router.NAS WD my cloud EX2 je rpiamo pripojený na mikrotik router a chcel by som NAS server nahodit do VLAny.samozrejme anjskro vytvoriť VLAN vc mikrotiku a pototm do VLAny pridat NAS server.len neviem ako na to.vedel by mi stým niekto poradiť? V nAS serveri mám možnosť pri statických nastaveniach IP adresy nastaviť len ID VLAN ale v mikrotiku neviem čo anstaviť aby to chodilo a hlavne kde.jedine čo som zatial našiel v mikrotiku cez winbox bola záložka VLAN v menu interfaceoch kde sa VLAN dá vytvoriť aj priradiť k jednotlivým ethernet portom.Ale keď som sa o to posledne pokúšal tak som si vyblokoval kompletne prístup na NAS server tak že som musel urobiť factory reset,nedalo sa na nAS dostať ani cez webove rozhranie ani dopingať proste nešlo nič.Spravil som vtedy tolko že na mikrotiku som vytvoril VLAN 10 priradil som k tomu interface kde je pripojené NASko a na NASku som nastavil to iste VLAN id 10 ako v mikrotiku no a pototm po uložení v NAS sa mi vyblokoval kompletne connect na NAS a pomohol len factory reset.Ako to urobiť správne ?Vďaka
Re: WD my cloud a VLAN
Musis si nastavit rovnaku VLAN aj na porte do ktoreho mas pripojeny PC z ktoreho sa chces na NAS pripojit a nastavit to aj na sietovke: http://www.mytechfetish.com/2010/11/set ... er-in.html
Ak chces PC normalne pouzivat, zaroven musis povolit, aby si sa z tej VLAN vedel dostat na internet. Nenapisal si kvoli comu to potrebujes. Ak chces NAS odrezat od internetu, tak ti to hned nepojde. Ak sa chces iba oddelit od inych zariadeni, tak to pojde.
Predpokladam, ze chces dosiahnut prvu moznost, vtedy by bolo najlepsie kupit druhu sietovku do PC, tu pripojit do portu pre VLAN 10 a adekvatne nakonfigurovat. Prva sietovka moze ostat tak ako je a bude mat pristup na internet.
Ak chces PC normalne pouzivat, zaroven musis povolit, aby si sa z tej VLAN vedel dostat na internet. Nenapisal si kvoli comu to potrebujes. Ak chces NAS odrezat od internetu, tak ti to hned nepojde. Ak sa chces iba oddelit od inych zariadeni, tak to pojde.
Predpokladam, ze chces dosiahnut prvu moznost, vtedy by bolo najlepsie kupit druhu sietovku do PC, tu pripojit do portu pre VLAN 10 a adekvatne nakonfigurovat. Prva sietovka moze ostat tak ako je a bude mat pristup na internet.
ja to praveze potrebujem aby sa NAS oddelilo od ostatných PC v sieti,to že bude mať pristup na net si viem ochraniť nastavením vo firewalle ale potreboval by som NAS mať oddelené od PC v LAN stým aby som na NAS mohol pristupovať teda ak niečo také sa dá
Tak potom si to nastav tak ako si zacal. Na routri si pre porty svojho PC a NAS nastav jednu VLAN. Tu istu nakonfiguruj na NAS aj PC a potom si uz len pre tu VLAN nastav pristup na internet.
Zo svojho PC vsak neuvidis ostatne PC v sieti pokial nebudu v tej istej VLAN. Ak to budes chciet, tak budes potrebovat druhu sietovku.
Zo svojho PC vsak neuvidis ostatne PC v sieti pokial nebudu v tej istej VLAN. Ak to budes chciet, tak budes potrebovat druhu sietovku.
Jááj tak preto som ja vlastne nevedel pristupiť z Pc k tomu NAS lebo som z PC nemal nastavenú VLAnu?
Ano, pokial na switchi/routri nenastavis viditelnost medzi VLAN-ami, tak sa zariadenia v roznych VLAN-ach nevidia.
dobre tak už rozumiem ďakujem krásne a chcem sa ťa ešte spýtať lebo som to nikdy predtým nenastavoval,vo widnows 7 home premium ako nastavím pripojenie do VLAN?ďakujem
Hned v druhom prispevku tejto temy je odkaz na navod.
jo super dakujem velmi pekne 
//autoeditácia príspevku (19 Máj 2017, 8:44)
Ešte by som sa chcel spýtať niekoho kto sa vyzná do mikrotikov prečo Queue(traffic shaper) funguje až vtedy keď sa mikrotiku zadefinuje aby neoznačoval pakety.V podstate musím mať anstavené nilen limity sieťoveho trafficu pre upload a download a maximum burst a podobne veci ale musi byt nastavené aj hodnota že "no marks" a až potom sa to rozbehne na daný sieťový interface.Kým nanastavím tu hodnotu "no marks" tak traffic shaper nefunguje len neviem prečo je to podmienkou
//autoeditácia príspevku (19 Máj 2017, 8:44)
Ešte by som sa chcel spýtať niekoho kto sa vyzná do mikrotikov prečo Queue(traffic shaper) funguje až vtedy keď sa mikrotiku zadefinuje aby neoznačoval pakety.V podstate musím mať anstavené nilen limity sieťoveho trafficu pre upload a download a maximum burst a podobne veci ale musi byt nastavené aj hodnota že "no marks" a až potom sa to rozbehne na daný sieťový interface.Kým nanastavím tu hodnotu "no marks" tak traffic shaper nefunguje len neviem prečo je to podmienkou