Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je 24 Jún 2019, 23:36



Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 25 ]  1, 2  Ďalšia

Choď na stránku
WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Hľadať:
Facebook Twitter Vybrali Sme  
 
Autor Správa
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Zdravím páni

Mal bom na jednom PC v práci inštalovaných 16gb ram. Dokúpil som ešte 2x 8GB (presne také isté, aké boli tie pôvodné)

Po zapnutí PC všetko ide v pohode, akurát v systéme mi to ukazuje inštalovanú RAM 32gb, ale použiteľnú len 16gb. Neviete mi prosím poradiť, ako WIN "naučiť" že ma používať celých 32gb?

Ďakujem


23 Apr 2019, 10:56
Profil  ICQ  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 18650
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Skontroluj nastavenia pre Boot v msconfig:
https://support.microsoft.com/sk-sk/hel ... indows-7-b
Tu to mas aj vo videu:
How to Fix All RAM GB Not Useable Problem in Windows 10/8/7
YouTube
Názov videa: How to Fix All RAM GB Not Useable Problem in Windows 10/8/7
Autor: MJ Tube
Zobrazení: 288128
Hodnotenie:
 
Odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LsZARhvw1q4


23 Apr 2019, 11:23
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
V boote som to skúšl - bez zmeny.
Najnovšie sa už PC s vloženými 4x8gb ani nespustí. Zamrzne pri bootovani. Keď vyberiem nove 2x8gb tak sa spusti v pohode. Mám podozrenie či nie je problém na doske (keďže štrajkoval aj druhy par ramiek, ktorý keď som vložil do druhého PC tam to frčí na 32gb úplne bez problémov)

Viem to nejako diagnostikovať, alebo len systém pokus / omyl?

Ďakujem


23 Apr 2019, 11:40
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Skúsil si nové aj v slote , kde máš staré ? Ak to pôjde doplniť staré ?Bios zobrazuje komplet kapacitu ram ?


23 Apr 2019, 15:53
Profil  
Site Admin
Site Admin
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.4.2004
Príspevky: 36556
Bydlisko: Európa
Karma: Level +6
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Skus update biosu.


23 Apr 2019, 17:41
Profil  WWW
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Narazil som na ďalší problém.
Na nejakom fóre som čítal, že keď neberie tie ramky, je dobre skúsiť vybrať baterku z dosky a dať ju spať.
Skúsil som, je to bez zmeny. Kde je však problém, išiel som cestou update biosu, avšak keď idem do biosu, zamrzne mi to na hláške v prílohe. Neviem sa nikde pohnúť, nič odkliknúť, teda ani updatovať bios.

Nejaké rady? PC ako taký ide na 16gb ram úplne v pohode.

Doska: Gigabyte AB350 Gaming 3

Ďakujem


Prílohy:

24 Apr 2019, 12:54
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Nechaj tam iba jednu ram, či pôjde bios.


24 Apr 2019, 15:37
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Nepohne sa to, ani ked nechám len jednu RAM v slote (ináč tam mám 2x8gb)

//autoeditácia príspevku (25 Apr 2019 18:24)
Tak update

Podarilo sa mi upratovať bios.
Bios ukazuje normálne 32gb ram. Windows ukazuje 32, použiteľných 16 gb. Keď však vyberiem 2x8gb ram ktoré tam boli povodne a dám nové, do nových slotov, tak PC nabehne v pohode a všetko je funkčné. Takze skôr to vidím na nejaký sw problém. Nejaké rady ako win naučiť používať 32gb? Alebo reinštalovať win? Alebo nejaký tip?


25 Apr 2019, 17:56
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Skús.Spusť si msconfig, daj si fajku na Maximum memory a nastav tam nejakú hodnotu napr. 14000.Potom Použiť a OK a reštartuj PC.Po reštarte sa pozri , či ukazuje tak , ako si nastavil t.j. použiteľná ram 14000.Opäť spusť msconfig a zruš tú fajku, ulož a reštartuj PC , či sa načíta všetka kapacita ram.Môžeš skúsiť aj nechať potvrdené a nastaviť na max.kapacitu ram, ale malo by to byť ,bez tej fajky a fungovať.


25 Apr 2019, 21:14
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 9732
Karma: Level +5
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Pripadne pozriet nastavenie XMP profil u biose.


26 Apr 2019, 0:37
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Takže, skúsil som nasledovné:

cez msconfig som skúsil najskôr znížiť použiteľnú Ram na 10gb, po reštarte ukazovalo použiteľných 10gb. Potom som navýšil na maximum, po reštarte zasa ukazovalo len 16gb.
Skúšal som pozrieť aj ten XMP profil, ale tam sa moc nevyznám. Skúšal som prepínať medzi disabled a profile 1 - bez zmeny.
Skúsil som načítať základné nastavenia biosu - bez zmeny.

Prikladám aj screeny z CPU-Z, či tam náhodou niečo nie je zle

Mám ešte nejaké možnosti, alebo pomaly hľadať nový MB?


Prílohy:
01_cpu.jpg
01_cpu.jpg [ 197.52 KiB | Zobrazené 123 krát ]
02_mb.jpg
02_mb.jpg [ 146.04 KiB | Zobrazené 123 krát ]
03_ram.jpg
03_ram.jpg [ 133.1 KiB | Zobrazené 123 krát ]
04_ram1.jpg
04_ram1.jpg [ 178.59 KiB | Zobrazené 123 krát ]
05_ram2.jpg
05_ram2.jpg [ 178.56 KiB | Zobrazené 123 krát ]
06_ram3.jpg
06_ram3.jpg [ 178.66 KiB | Zobrazené 123 krát ]
07_ram4.jpg
07_ram4.jpg [ 178.66 KiB | Zobrazené 123 krát ]
26 Apr 2019, 8:47
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Choď do nastavení a nastav si nepoužívať virtuálnu ram.Ulož nastavenie a sprav reštart PC,čo sa zmení.Potom môžeš skúsiť nastaviť hodnotu sám.Min. aj max. na rovnakú hodnotu.Stačí 1000.


26 Apr 2019, 10:07
Profil  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 18650
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Skusil som trochu googlit a vyzera to tak, ze to je bezny problem pre chipset B350. Pozrel som aj manual k doske a RAMky mas vlozene v spravnych slotoch. Jedine ostavajuce riesenie ktore som nasiel je take, ze vyberies vsetky RAMky a zacnes ich vkladat po jednom. Niektorym to pomohlo a OS potom rozpoznal plnu velku RAM.


26 Apr 2019, 10:21
Profil  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Som iba na mobile ale máš v správnych slotoch osadené dvojice ram?A nemáš starú verziu biosu na doske?


26 Apr 2019, 10:35
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
To asi áno. V channel 1 mam pôvodnú dvojicu a do channel 2 som dal novu dvojicu.

Skúšal som aj vypnúť virtuálnu ram, samozrejme bez zmeny.

Skúsim ešte to, čo radí Gothar, vybrať ramky a vkladať ich postupne po jednej.

Dám potom vedieť, ako som pochodil

PS: je zaujímavé, že tu mám ešte jeden, takmer totožný PC (rozdiel je len v GPU, ale MB, CPU, RAM sú rovnaké) a tam som vložil ramku, urobil fintu s msconfig a pokojne si frčí na 32gb

Napadlo mi ešte skúsiť vybrať SDD z PC kde mi to funguje na 32gb a pripojiť ho do pc kde mi to ide len na 16gb. Asi nebude fungovať ovládač na GPU (1060 vs 1050 nvidia), ale spustiť by sa mohol a vedel by som odhaliť, či je to chyba windows, alebo hľadať niekde inde. Mohlo by to takto zafungovať?


26 Apr 2019, 11:15
Profil  ICQ  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 18650
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
4040: ma ich v spravnych slotoch, je to vidiet na screenoch z CPU-Z
nejakymarko: Najprv porovnaj ci mas na tom druhom rovnaky BIOS. Pri prehodeni disku sa moze stat, ze sa ti windows deaktivuje, pretoze sa mu zmeni hardware. Nabehnut by mal (10ka si poradi s velkymi zmenami), ale ta aktivacia moze byt problem ak mas nahodou OEM licenciu. Ak mas retail alebo nejaku firemnu, tak by sa to malo dat znovu aktivovat cez telefon.
Skor by som skusil pouzit nejake prazdne SSD, dat ho do problemoveho PC a nanovo nainstalovat Windows.


26 Apr 2019, 11:27
Profil  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Cez mobil nepozeram manual.
Pri Intel by to bolo 1-3 a 2-4.Ešte môže skúsiť príkazy cez CMD.Vyskúšať čistú inštaláciu OS,ak má voľný disk,ako píšeš ale až keď dôjdu možnosti.


26 Apr 2019, 11:34
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Bios mam ine verzie. na "funkčnom" mam F06 a na nefunkčnom F25 (po update)

4040 zaujímajú ma tie príkazy cez cmd, ak máš nejaký tip. Voľný ssd disk teoreticky niekde splaším, skúsil by som aj šistú inštaláciu win


26 Apr 2019, 11:41
Profil  ICQ  
Professional
Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 1.9.2009
Príspevky: 1379
Karma: Level +2
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Pošlem ,keď budem doma.Na tu dosku s biosom F25,nie je novší bios F30?


26 Apr 2019, 12:23
Profil  
Addict
Addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 3.10.2006
Príspevky: 3065
Bydlisko: PP|PRG
Karma: Level +4
Príspevok Re: WIN 10 - inštalovaná vs. použiteľná RAM
Pri F30 som mal problem s nejakym unkonw ID ci co mi to vyhadzovalo cez q-flash. Uz si uplne nespominam


26 Apr 2019, 12:28
Profil  ICQ  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 25 ]  1, 2  Ďalšia

Choď na stránku


Kto je on-line 
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. © Hojko 2004-2016
[ Time : 0.421s | 16 Queries | GZIP : On ]