Windows Vista
Windows Vista
Čaute. Čo hovoríte na ten nový Windows Vista? Som o tom čítal v PC Revue, dosť ho chvália a kamoš má skúšobnú verziu. Veľmi je pekný. Kúpite si ho? Sú počítače s nálepkou Windows Vista Capable čo znamená že na ten PC aj bude pasovať. Ja tú nálepku mám tiež a mám Gigovú RAM-ku. Paráda super!
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Dalsi PR clanok v PC Revue??? Ze je pekny, je super, neviem ako ty, ale pre mna je vzhlad uplne irelevantny. Radsej vsadim na stabilnost a rychlost, co si myslim, ze Vista nie je a tak ostavam pri XP. Na nalepku kaslem, kolko bolo veci, ktore boli urcenych pre XP a vobec pod nim nesli, rovnako to bude aj v pripade Visty.
Ale toto je konkrétne o Windowse... Je tu aj téma aký OS používate tu som sa hlavne chcel popýtať ľudí na ich názor na Vistu a všetkého humbuku okolo toho. Takže hojko stabilita? Toto zaujíma aj mňa. Čo si o tom počul? V časáku pri testovaní písali o ňom dosť dobre. Na testovanie použili Notebooky Acer Travel Mate 8200, ktorý už má nálepku Windows Vista Captable, je vybavený dvojjadrovým procesorom Centrino Duo, taktovaným na 2 GHz, disponuje 2 G pamäte. ETieNne, veď vyskúšaj, každému iné sadne. Ja som s Windowsom XP - Professional SP2 veľmi spokojný.
-
igynko
Medium Expert
Ja si Vistu rad vyskusam a aj pri nej zostanem. Aj po uvedeni XP tu boli hlasy ako "Je to prilis velke a pomale", "na co je mi kopec novych farbiciek, ked to vie to iste co 2000 Pro", "nic pod tym nefunguje" a pod. To je zo zaciatku vzdy tak... Ale casom ako zacnu postupne vychadzat softy pre Vistu, pride sa na chyby, ludia si na to zvyknu, pretoze nove pocitace sa uz budu predavat len s Vistou... Proste normalna evolucia. A kto bude nadavat na spatnu kompatibilitu - 100 % kompatibilita sa da zarucit len tak, ze sa zasvati vyvoj... 
Zatial na ostru pracu pouzivam vyhradne XP, to je jasne, ale cas prestupu do novsieho sa blizi.
Fandim Viste
Zatial na ostru pracu pouzivam vyhradne XP, to je jasne, ale cas prestupu do novsieho sa blizi.
Fandim Viste
-
hojko
Site Admin
igynko: Ty si Vistu skus, kludne pri nej aj ostat, ale kolko softov bude vychadzat len pre Vistu, hlavne ked drviva vacsina uzivatelov Windowsov ma prave XP, velke korporacie bezia na XP... hadam si nemyslis, ze budu davat miliony dolarov za to, aby mohli mat Vistu s ktorou im zaroven stupnu aj hw poziadavky a dalsie miliony budu musiet investovat do hardware, ci??? Ako dlho trvalo inym Win, kym sa vychytali chyby??? Co vravis na to, ze XP ma uz dva SP a pravidelne na zaciatku mesiaca vychadzaju fixy, dalej Server 2000 sa dozil styroch SP, Server 2003 ma uz tiez SP za sebou a dalsie pred sebou. Aky mas na to nazor???
dobre, mame 64bit procaky, 64bit windows, ale kde do pekla su 64bit ovladace, 64bit programy? kde? su pozadu, takze 64bit system je az na par vynimiek blbostskura3 napísal:....uz len kvoli novemu hardveru sa to oplati...naco potom nam su dvojjadrove,64bitove procaky....podla mna mala vista prist skor
okrem toho vista je aj 32bitova takze ak by mal byt jediny dovod preco prejst na vistu 64bit mania, tak to je malo
2 jadra - no a? sak XP podporuju viacjadrove procesory v pohode.skura3 napísal:....uz len kvoli novemu hardveru sa to oplati...naco potom nam su dvojjadrove,64bitove procaky....podla mna mala vista prist skor
64-bit - super osial....ale kde su aplikacie? Ktore hry pouzivaju standardne 64-bit instrukcie? Ktore "Office" aplikacie pouzivaju 64-bit adresovanie pamati??? Ziadne...samozrejme zatial. A pokial nebudu vsetky aplikacie 64-bit "pozitivne", nema zmysel pouzivat 64-bit system.
Vynimkou su ERP a ine "enterprise" systemy (ako databazy, graficke aplikacie a pod.), ktore 64-bit procesory pouzivaju dlhsie ako je vek vacsiny navstevnikov tohto fora.... houwgh.
Vista ma netrapi a trapit nebude. Vzhladom na to, ze si vyzaduje take vysoke naroky na HW - ani ma dlho trapit nebude. Jednoducho ju nepotrebujem, postaci mi XP, pripadne iny zastaraly system, ktory splna vsetky moje poziadavky po stranke vykonu, aplikaciia stability. O bezpecnosti sa nebavim, to pre mna zabezpecuju 3.-rd party aplikacie. A co sa tyka firiem - Vistu zacnu sirit mozno tak v roku 2009, ked pre XP system skonci verejna podpora od MS a nastane proces platenej "extended support" pre korporacie. Vtedy zacnu uvazovat o upgrade, ak medzicasom neprejdu na rieseni tenkeho citrix klienta Win XP, na ktorom aj tak budu bezat vsetky aplikacie ako doteraz, pripadne neprejdu na "UNIX based" system.
-
Traktorista
Guru
heh vista? ani neviem kde skorej zacat 
x64 - riadne nenazrana oproti x86 (11-13GB instalacka, cca 600MB v RAM po spusteni, oproti 7-9GB a 350MB)
vyhoda x64 co tolko ludi spomina - prejavila by sa, keby takmer vsetok softver nebol emulovany na 32bit.. kedze so 64bit aplikaciami sa takmer nikto neserka.. az na zopar vacsich korporacii co su schopne vydat aspon beta ovladace pre x64, je zatial skoro vsetko 32 bit.
a teraz k viste samotnej, pisat budem konkretne o x86 (teda 32bit verzii)
+naozaj graficky podarena (aj ked osobne sa mi viacej pozdavaju Mackovia
), dokonca na schopnom stroji mam pocit ze mi ide aj sviznejsie ako XP (lepsia sprava pamate [ak jej vsak mate dostatok]), schopnejsie vyuzitie DualCore CPU (co u XP nie je ziadna slava)
-nedostatok ovladacov, nie vsetok softver na viste bezi, aj ked sa ospevuje skvela schopnost emulacie prostredia napr WinXP a pod.. mne osobne sa Creative Control Center k X-Fi Fatal1ty rozchodit nepodarilo (je pravda ze tu si za to moze aj creative ktora je neschopnostou svojich ovladacov znama). Prilis o nekompatibilite sa rozpisovat nemozem, kedze mam v stroji vacsinou tie zakladne a novsie komponenty, avsak netrufam si tipnut problemy uzivatelov ktori instaluju modem a podobne zariadenia
+/- UAC - User Account Control .. pre niekoho to moze vyzerat ako uzitocna zalezitost, pre niekoho ako nesmierny otravovac. Jedno stastie ze sa da vypnut. Avsak svoje klady to ma - Zatial co vo WinXP mame tzv Userov a Administratorov, tak vo viste mame Userov a Userov
Rozdiel medzi nimi je len ten, ze je mozne povolit pre konkretnu aplikaciu v konkretny moment prepnutie na administratorske prava, ak dany uzivatel ma tieto pravomoci. Tym padom by sa nemalo stat ze nejaky exploit bez nasho vedomia spusti proces na urovni administratora a ohrozi tak bezpecnost ci sukromie.. avsak nejak mi to spojenie bezpecnost, sukromie a windows nejde dohromady
Ak by sa o to nejaky skript predsalen pokusal a mame UAC zapnute, system sa ohlasi ze je vyzadovana operacia na urovni administratora Povolit/Zamietnut .. tolko k vyhodam UAC.. a teraz nevyhody - aj pre blbost ktoru mam automaticky po spusteni (logitech SetPoint) sa ma to vzdy po spusteni spyta ci chcem povolit jeho spustenie?! to uz ja mam lepsiu pamat, ze som to uz nie raz povoloval. Neviem asi si ozaj myslia ze PC bude kazdy vypinat len hybernaciou a preto kazde nove spustenie systemu berie ako nieco vynimocne...
no a teraz k nabiehaniu systemu ako takemu.. Samotny boot - kedze sa mi aj start XP zda prilis neohrabane pomaly, mozno si dokazete predstavit ake muky prezivam pri bootovani visty... ozaj sa idem radsej za ten cas napit... Ak ale PC s vistou "vypnete" hybernaciou, tak je rychlost "startu" priam uzasna.. 2-3 sekundy sa mi zdaju priam neuveritelne... to uz dlhsie sa mi zohrieva CRT monitor
napriek istemu odporu som ale jeden z tej lamerskej komunity ktory sa na vistu tesi a som si isty ze ju aj budem pouzivat ako plnohodnotny (zatial len ako sekundarny) system. Ma dostatok drobnosti ktorymi si ziskala moju pozornost, a nedostatky snad u M$ casom vyladia natolko, ze budeme vistu uznavat minimalne tak dobre, ako mnohymi zatracovany (napriek tomu ale nimi pouzivany) Windows XP
.. uz len prihliadnuc k faktu ze najvacsim jej nedostatkom je jej prilis slabe rozsirenie medzi uzivatelmi a tak aj slaba podpora ovladacov...
a este si neodpustim jednu poznamku k vzhladu - podobne ako u WinXP sa aj aj Vista bez (a mozno aj s) Aero Glass, okuka a prepneme sa na vzhlad klasicky (W2k) .. a vsetko to hype okolo tej nadhery bude v... kybli...
.. a este odkaz pre potencionalnych uzivatelov co sa tesia ze minimalne poziadavky na vistu splnaju - mate PC aby ste na nom pracovali v roznych programoch, pripadne sa hrali hry? Alebo PC na ktorom si "zahrate" akurat tak vistu
.. rozdiel je Spustit system, a Plnohodnotne vyuzivat system bez toho ze by ma nejakymi coilen trochu pomalsimi reakciami zdrzoval
.. preto nalepku Windows Vista Capable povazujem skorej za signal ze "Vistu sice nainstalujete aj spustite, ale rozhodne odporucame upgrade vaseho PC", to uz zaujimavejsia je skorej Premium Ready - aj ked minimalne poziadavky su aj tam trosku pritiahnute za vlasy...
x64 - riadne nenazrana oproti x86 (11-13GB instalacka, cca 600MB v RAM po spusteni, oproti 7-9GB a 350MB)
vyhoda x64 co tolko ludi spomina - prejavila by sa, keby takmer vsetok softver nebol emulovany na 32bit.. kedze so 64bit aplikaciami sa takmer nikto neserka.. az na zopar vacsich korporacii co su schopne vydat aspon beta ovladace pre x64, je zatial skoro vsetko 32 bit.
a teraz k viste samotnej, pisat budem konkretne o x86 (teda 32bit verzii)
+naozaj graficky podarena (aj ked osobne sa mi viacej pozdavaju Mackovia
-nedostatok ovladacov, nie vsetok softver na viste bezi, aj ked sa ospevuje skvela schopnost emulacie prostredia napr WinXP a pod.. mne osobne sa Creative Control Center k X-Fi Fatal1ty rozchodit nepodarilo (je pravda ze tu si za to moze aj creative ktora je neschopnostou svojich ovladacov znama). Prilis o nekompatibilite sa rozpisovat nemozem, kedze mam v stroji vacsinou tie zakladne a novsie komponenty, avsak netrufam si tipnut problemy uzivatelov ktori instaluju modem a podobne zariadenia
+/- UAC - User Account Control .. pre niekoho to moze vyzerat ako uzitocna zalezitost, pre niekoho ako nesmierny otravovac. Jedno stastie ze sa da vypnut. Avsak svoje klady to ma - Zatial co vo WinXP mame tzv Userov a Administratorov, tak vo viste mame Userov a Userov
no a teraz k nabiehaniu systemu ako takemu.. Samotny boot - kedze sa mi aj start XP zda prilis neohrabane pomaly, mozno si dokazete predstavit ake muky prezivam pri bootovani visty... ozaj sa idem radsej za ten cas napit... Ak ale PC s vistou "vypnete" hybernaciou, tak je rychlost "startu" priam uzasna.. 2-3 sekundy sa mi zdaju priam neuveritelne... to uz dlhsie sa mi zohrieva CRT monitor
napriek istemu odporu som ale jeden z tej lamerskej komunity ktory sa na vistu tesi a som si isty ze ju aj budem pouzivat ako plnohodnotny (zatial len ako sekundarny) system. Ma dostatok drobnosti ktorymi si ziskala moju pozornost, a nedostatky snad u M$ casom vyladia natolko, ze budeme vistu uznavat minimalne tak dobre, ako mnohymi zatracovany (napriek tomu ale nimi pouzivany) Windows XP
a este si neodpustim jednu poznamku k vzhladu - podobne ako u WinXP sa aj aj Vista bez (a mozno aj s) Aero Glass, okuka a prepneme sa na vzhlad klasicky (W2k) .. a vsetko to hype okolo tej nadhery bude v... kybli...
.. a este odkaz pre potencionalnych uzivatelov co sa tesia ze minimalne poziadavky na vistu splnaju - mate PC aby ste na nom pracovali v roznych programoch, pripadne sa hrali hry? Alebo PC na ktorom si "zahrate" akurat tak vistu
-
hojko
Site Admin
Hehe, nech je dobra, ale podla mna ide o muzsky rod, takze spravne ma byt, ze je dobry
Konvertovanie, napalovanie a pisanie mozem v klude robit vo WinXP, dokonca aj Win98 to zvladne alebo Linux, nepotrebujem si pchat na to Vistu, ktora mi zozerie 700MB Ram, hoci jej mas giga. Co potom, ked tam bude bezat niekolko hodin Firefox a zozerie dalsiu stovku, mail klient, prehravac hudby, antivirak, firewall, file manager, ftp server, proxy server, tweakovacie utility, prehravac hudby, dc++ klient, torrent klient... a giga ramky fuc. Co potom??? Budes cakat ako ti zacne swapovat disk ked nieco zapnes??? Co ak budes chciet spravit mensie video, chciet ho postrihat, otvorit vacsiu prilohu v maily alebo vacsi dokument alebo nebodaj si pustit hru??? Budes sa divat, ako vyuzitie ramky stupa na giga, giga sto, giga dvesto... disk blika ako divy a ty budes rozmyslat, ci das 4 litre na dalsiu ramku alebo sa vratis k XP???
hojko.. a čo tak sa vrátiť späť k win98?
Načo taký obrovský Windows XP? Vieš koľko miesta na disku zaberá po nainštalovaní.. a koľko pamäte žere? ..akú veľkú RAM a aké výkonné CPU potrebuješ na jeho plynulé fungovanie? Na svižnú prácu pod win98 Ti stačí aj 350MHz CPU a 128MB RAM.. 
..hmm.. a čo tak sa vrátiť ku win95? ............
Akože je jasné, že Vistu nebudem skúšať na svojom súčasnom PC (P4 1,8GHz / RAM 768MB / VGA 64MB DX8).. ale keď kúpim nový komp cca E6600/2x1GB/NV8x00, prečo nevyskúšať aj Vistu? Software postupne bude prichádzať.. tak isto ako postupne prichádzal na XP..
A to, čo prinútilo prejsť ľudí z W98/2k na XP, to isté prinúti prejsť ľudí aj z XP na Vistu.
Takže môžme sa tešiť o cca 6rokov na podobnú tému. Zostanete pri súčasnej Viste alebo prejdete na nový Windows XXX ?
A zase bude kopec ľudí vychvaľovať starú dobrú a kvalitnú Vistu a preklínať nový Windows XXX.. 
..hmm.. a čo tak sa vrátiť ku win95? ............
Akože je jasné, že Vistu nebudem skúšať na svojom súčasnom PC (P4 1,8GHz / RAM 768MB / VGA 64MB DX8).. ale keď kúpim nový komp cca E6600/2x1GB/NV8x00, prečo nevyskúšať aj Vistu? Software postupne bude prichádzať.. tak isto ako postupne prichádzal na XP..
Takže môžme sa tešiť o cca 6rokov na podobnú tému. Zostanete pri súčasnej Viste alebo prejdete na nový Windows XXX ?