Zabíjačka
-
zuzkazuzka
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Zabíjačka
V poslednej dobe - keďže je práve to najvhodnejšie obdobie - počujem stále viac a viac o domácich zabíjačkach.
Aký je váš názor na túto celoslovenskú tradíciu? Praktikuje to vaša rodina? Ako to u vás prebieha a aká je vaša úloha v rámci celej "ceremónie"? Ste zástancami alebo odporcami takýchto aktivít? A myslíte si, že úloha prasaťa na tomto svete je naozaj takáto?
Prosím nezvrhnite diskusiu na vegetariánstvo, takú tému tu už máme, ale skúste sa na to pozrieť ako na niečo, čo má na Slovensku tuhé korene.
Aký je váš názor na túto celoslovenskú tradíciu? Praktikuje to vaša rodina? Ako to u vás prebieha a aká je vaša úloha v rámci celej "ceremónie"? Ste zástancami alebo odporcami takýchto aktivít? A myslíte si, že úloha prasaťa na tomto svete je naozaj takáto?
Prosím nezvrhnite diskusiu na vegetariánstvo, takú tému tu už máme, ale skúste sa na to pozrieť ako na niečo, čo má na Slovensku tuhé korene.
-
Stenky
Professional
my zabijackujeme asi 1-2 x do roka. hlavnou ulohou zabyjacky je, ze sa tam zide vela znamych a spolu sa tam poriadne najebu. vacsinou byva viac ludi ako je na realnu pracu treba. na zabijackach som sa zucastnoval uz ako male dieta a malo to na mna blahodarne ucinky (palenie mravcov lupou, rypanie sa v nose, srdcova arytmia).
moja momentalna uloha na zabijackach je "sofer" lebo dakto tu najebatu bandu musi povozit domov.
zabijaciek sa zucastnujem nedobrovolne ale ked ma tam treba tak pomozem nerobi mi problem. jo a mam rad ked sa tam mozem poriadne nadlabnut cerstveho masiska
iked bravcove sa snazim obmedzovat teraz.
inac prasce a kravy a hydina si priam koleduju o ich ulohu v potravinovom retazci. z dacoho sa masisko tazit musi
moja momentalna uloha na zabijackach je "sofer" lebo dakto tu najebatu bandu musi povozit domov.
zabijaciek sa zucastnujem nedobrovolne ale ked ma tam treba tak pomozem nerobi mi problem. jo a mam rad ked sa tam mozem poriadne nadlabnut cerstveho masiska
inac prasce a kravy a hydina si priam koleduju o ich ulohu v potravinovom retazci. z dacoho sa masisko tazit musi
-
bolek
Guru
My tiež patríme k tým zabíjačkovým rodinám. Síce prasiatka nechováme, vždy si kúpime polku alebo celé a to si doma spracujeme na produkty.
Už to nemá ten charakter čo kedysi, že prišla celá rodina, dlho to trvalo, pilo sa hojne víno, všetci si rozprávali príbehy a polka ľudí tam nemala čo robiť.
Teraz sa to snažíme vybaviť čo najrýchlejšie a v čom najmenšom počte ľudí. Beriem to ako jednu z povinností, čo treba spraviť a zase, nie je to až tak často, takže pohoda. Vždy si popozerám orgány, vnútornosti a tak.
Jediné čo ostalo je, že vždy sa nosí všetkým známym zo zabíjačky na ochutnávku.
zuzkazuzka...v prvom rade ta chcem pochvalit za vyber temy super, no a teraz k teme. Podla mna zabijacka je perfektna vec a vzdy sa tam totalne prejem. Mam rodinu na dedine tak chodim tam tak raz za rok, moja uloha je vzdy na zaciatku chytat krv do hrnca a neskor krajanie masa a rozne veci okolo toho. Podla mna je prasa chovane pre maso, a ked si niekto mysli ze nie tak to je uz jeho problem, lebo ja si rad pochutnam na takej dobrej bravcovinke 
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
-
axxis
Addict
Jooo, ludia. Ja som zo strasneho zapadakova a zakalacky su tu na beznom poriadku. Svojho casu som sa na nejakej vyskytoval aj dvakrat za rok a ten kto to nezazil naozaj nevie o co prichadza
Je to vskutke neobycajna udalost, kde sa vsetci stelia, robia jelitka (krvavnicky
) a skvaria oskvarky. No proste parada 
som sice z dediny ale byvam v panelaku, takze na blakone asi svinku chovat nebudem
ale ked na vianoce svagrik priniesol "plody" zo zabijacky padli mi celkom dobre po 4 mesiacoch na polotovaroch a inom chemickom svinstve...
mam zabijackove jedla rad, ale neviem ci by som bol schopny prasa zabit alebo spracovat...
btw: do tejto temy by sa hodila jedna pasaz z Rivers of Babylon 1 od Petra Pistanka... skoda ze ta kniha je odo mna tak daleko...
ale ked na vianoce svagrik priniesol "plody" zo zabijacky padli mi celkom dobre po 4 mesiacoch na polotovaroch a inom chemickom svinstve...
mam zabijackove jedla rad, ale neviem ci by som bol schopny prasa zabit alebo spracovat...
btw: do tejto temy by sa hodila jedna pasaz z Rivers of Babylon 1 od Petra Pistanka... skoda ze ta kniha je odo mna tak daleko...
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
re
na zabijacku chodievam pravidelne kazdy rok. my osobne nechovame nic, ale chodime pomahat rodine. zabijame tak 2 prasce naraz. ja som vacsinou pri kotloch kde sa varia vnutornosti, potom kasa a nakoniec oskvarky
, taktiez sa zucastnujem pri robeni klobasok. zabijacka ma svoje caro ked ste pri tom. ja si ani neviem predstavit rok bez zabijacky, uz teraz sa tesim na november 
-
hojko
Site Admin
Pamatam si len na jednu zabijacku, bolo to uz strasne davno, mal tom vtedy 5 ci 6 rokov, bol piatok vecer. Doniesli nam prasa, v sobotu mala byt zabijacka. Ked sa ho chystali zabit, tak prasa uslo a obehalo vsetkych susedov, vsade kam sa dostalo. Potom zomrelo unavene, ale jeho chyba
Na viac si uz nepamatam.
-
R1k1nko
Darca
tak ja som mal rad staru klasiku ked som bol malííí a na zabijacke som mal najradsej pozeral ten BOJ : SVINA VS chlapi
vytiahla sa ... kvicala o sto sest potom ju museli zvalit na zem a pichnut nozom do krku ... a ked sa stale mikala dost dlho zobrala sa sekera a tupou stranou sa par krat buchla po hlave ( lebo niekedy boli velke " balvany " )
teraz je uz elektrika svina sa vytiahne trocha kvici a potom ticho a lezi a mixuje sa
opalime ju dame na paletu oskrabeme , rozporciujeme ( vsetko robime na palete my si ju nezavesujeme ... ) no a potom sa uz len vyvara , je, pije
Zabijacky mam rad
/ aj ked sa mi den pred tym moooc nechce.
Som za !
vsak tie speciality v obchode take nikdy nebudu !!!
Kilime dve svine ..
BTW : oskvarky best !!!
vytiahla sa ... kvicala o sto sest potom ju museli zvalit na zem a pichnut nozom do krku ... a ked sa stale mikala dost dlho zobrala sa sekera a tupou stranou sa par krat buchla po hlave ( lebo niekedy boli velke " balvany " )
teraz je uz elektrika svina sa vytiahne trocha kvici a potom ticho a lezi a mixuje sa
Zabijacky mam rad
Som za !
vsak tie speciality v obchode take nikdy nebudu !!!
Kilime dve svine ..
BTW : oskvarky best !!!
jasne ..zabijacky som absolvoval ...vrazedny cin na ten som sa nikdy nekukal ale podielal som sa na vyrobe produktov od nosenia kusov masa po klobasove delo
podla mna je to azda jedna z mala tradici ktora by sa mala zachovat ..chlapi sa zidu daco popiju zeny robia zakulisnu pracu seci su spolu:P a niesom vegetarian
podla mna je to azda jedna z mala tradici ktora by sa mala zachovat ..chlapi sa zidu daco popiju zeny robia zakulisnu pracu seci su spolu:P a niesom vegetarian
Re: Zabíjačka
praktizovali sme do jesene, ale kedze uz nemam dedka, tak nema prasce kto chovatzuzkazuzka napísal:V poslednej dobe - keďže je práve to najvhodnejšie obdobie - počujem stále viac a viac o domácich zabíjačkach.
A čo je na tom? čím je to horšie ako zabijanie na bitúnkoch? tak je to oveľa horšie, verte mi.
Chapem, niekto na take veci možno nemá žalúdok, ale mne to proste nič nerobí. Nemám to rád z jedinéhio dôvodu - je to ťažká robota a ťažká robota, ešte k tomu zadarmo, mi vôbec nevonia
ale je to pre mna proste taka ista robota ako makat v lese s drevom alebo čo.
No a čo sa dalo vytušiť, bežne pri zabíjačkýách pomáham, aj pri samotnom akte. Krstný používa guľovnicu, u nás tu zabijačkovú búchačku, guľovnica sa mi zdá ale omnoho efektívnejšia, ale chapem, že nie každý ju má doma...
Chapem, niekto na take veci možno nemá žalúdok, ale mne to proste nič nerobí. Nemám to rád z jedinéhio dôvodu - je to ťažká robota a ťažká robota, ešte k tomu zadarmo, mi vôbec nevonia
No a čo sa dalo vytušiť, bežne pri zabíjačkýách pomáham, aj pri samotnom akte. Krstný používa guľovnicu, u nás tu zabijačkovú búchačku, guľovnica sa mi zdá ale omnoho efektívnejšia, ale chapem, že nie každý ju má doma...
Na zabijackach som sa zucastnoval ako chlapec u starych rodicov.Stale mi prislo strasne luto prasata,ale musel som tam chodit.S prasiatkami som sa hral,krmil som ich(nikdy mi neslo do hlavy,ze zozeru prhlavu a nepoprhli ich to),takze aj preto taky citovy vztah.No teraz sa zabijackam vyhybam a nepamatam sa kedy som bol naposledy.
Ci je ulohou prasata takto skoncit?-clovek ako vrchol potravinoveho retazca mu tuto ulohu pridelil,takze prasiatka maju smolu.
Maso inac nemam problem konzumovat-skor by bol problem nekonzumovat ho..
Inac ma stale fascinovalo,ako to prasa vycitilo(instinkt),ze ho idu zabit.
Ci je ulohou prasata takto skoncit?-clovek ako vrchol potravinoveho retazca mu tuto ulohu pridelil,takze prasiatka maju smolu.
Maso inac nemam problem konzumovat-skor by bol problem nekonzumovat ho..
Inac ma stale fascinovalo,ako to prasa vycitilo(instinkt),ze ho idu zabit.