Zaciatok programovania...

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
konyk87
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa konyk87 »

turtlak69 napísal:v poslednom case mam nutkanie sa ucit javu. vazne ten isty kod funguje na vsetkych platformach? a co kniznice? nie je to ako v C, ze su obcas problemy s kniznicami? a co rychlost? pocul som nedobre zvesti, ze java je pomala. ako je na tom java s porovnanim s C alebo delphi?
jj..java kod funguje rovnako na vsetkych platformach s rovnakym kodom - moze za to tzv - JVM - Java Virtual Machine - sposobi to nieco ako keby bezala na vlastnom stroji...
ale je tiez pravda, ze je dost pomala - toto JVM a JDK zabera strasne vela vykonu procesora a tiez programy na vyvoj zeru minimalne 50 MiB RAM..
ale odporucam ti Javu... :wink:
impact
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa impact »

turtlak69 napísal:v poslednom case mam nutkanie sa ucit javu. vazne ten isty kod funguje na vsetkych platformach? a co kniznice? nie je to ako v C, ze su obcas problemy s kniznicami? a co rychlost? pocul som nedobre zvesti, ze java je pomala. ako je na tom java s porovnanim s C alebo delphi?
Vacsinu uz popisal konyk87. Java je interpretovany jazyk. Bezi vo vlastnom virtual machine. VM si musis pre kazdu platformu nainstalovat iny. Kod zostava. Rychlostou sa niekde vyrovna inym jazykom, ale prave kvoli tomu, ze je interpretovana je vacsinou pomalsia.

V porovnani s Delphi je na tom asi tak, ze v Delphi spravis aplikacie hlavne na Windows(ano, viem, ze existuje Kylix ;)). V Jave napriklad nemozes robit s ukazovatelmi, je teda o nieco bezpecnejsia.
Ak chces robit pre system Windows, tak by bol Delphi asi lepsie riesenie.

V porovnani s C je to s Javou zaujimavejsie. Java pouziva vela veci z C.
C je urcite rychlejsie, mensie a aj v nom sa daju multiplatformove veci - svojim sposobom.

Java je moderny jazyk, dnes je okolo neho velky boom.
Delphi je dobry hlavne na klikackove aplikacie (ak robis GUI).
C-ecko je vhodne na vsetko avsak je trosku komplikovane v niektorych veciach.
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

juho napísal:

Kód: Vybrať všetko

<body vlink="#EA45AD" alink="#21F1D5">
<a style="width:100px">akoto</a>
</body>
cez co su naprogramovane funkcie jazyka C ? Cez co su naprogramovane funkcie jazyka Pascal ?
toto nie je program. napis mi v html program ktory spocita lubovolne 2 cisla.... neurobis. a preco? lebo to nie je programovaci jazyk :D
chrono
VIP
VIP

Re: Pascal určite nie

Príspevok od používateľa chrono »

iyo napísal:Pascal nenávidím, strašne ukecaný jazyk. Pascalovské IDE je tiež blbé - človek má problém napísať niečo dlhšie ako je 200 riadkov...

IMO najoptimálnejšou stratégiou, ako sa naučiť a začať programovať je nasledovný:
  • naučiť sa pascal - veľmi jednoduchý na pochopenie syntaxe
    prejsť na niečo modernejšieho a efektívnejšieho - človek sa naučí trošku iný zápis syntaxe (najopitmálnejšie je prejsť na Turbo C, začiatky sú rovanké)
    a potom meniť a meniť programovacie jazyky a syntax, čo ohromne precvičuje pamäť
Čo je Pascalovské IDE? Je to nejaké štandardné rozhranie? Ak máš na mysli IDE od Borland (Turbo alebo Borland Pascal), tak určite nie je až také zlé (napísal som tam programy, ktoré mali oveľa viac riadkov ako 200, len je problém dĺžka riadku ;) ).
Mimochodom práve Turbo C by som (dnes) nikomu neodporúčal. Potom ľudia hľadajú rôzne "štandardné" funkcie ako napr ClrScr a čudujú sa, prečo nikde nie sú. Keď C, tak nejaké štandardné. ;)
juho napísal:

<body vlink="#EA45AD" alink="#21F1D5">
<a style="width:100px">akoto</a>
</body>
cez co su naprogramovane funkcie jazyka C ? Cez co su naprogramovane funkcie jazyka Pascal ?
Cez čokoľvek. Napr, kompilátor Free Pascal je naprogramovaný v Pascale, Gnu Pascal zase v C (takže aj knižnice sú v Pascale, C, alebo v assemblery).
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

chrono napísal:Cez čokoľvek. Napr, kompilátor Free Pascal je naprogramovaný v Pascale, Gnu Pascal zase v C (takže aj knižnice sú v Pascale, C, alebo v assemblery).
to ale neznamená že c vychádza z pascalu :)
chrono
VIP
VIP

Ale neznamená to ani, že z neho nevychádza. ;)

Informáciu, z čoho vychádza C a z čoho Pascal už napísal Impact. :)
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

Tak aby sme sa vrátili k téme:
Ja osobne by som ti odporúčal začať s Javou. Možno preto, že je to jazyk s ktorým som aj ja začínal (ak nerátam všetkými ospevovaný pascal). Mám skúsenosti s tým že sa ju dokázali naučiť aj úplný ne-programátori.

+ :
+ je interpretovaný - ak javu nenapíšeš ako úplný prasák(napr. sa odvolávaš na IE ktorý na linuxoch asi nie je :) ) tak je zaručená plná prenositeľnosť na iné podporované platformy
+ máš k dispozícií veľké množstvo knižníc, ktoré ti pomôžu pri tvojej práci - napr Collection - práve tu ti môže java ušetriť nejaký čas - vysoko odladené a optimalizované dátové štruktúry ako HashMap, ArrayList
+ môžeš využiť veľké množstvo profesionálnych IDE zadarmo - Eclipse, NetBeans
+ debuging - ak už niekto debugoval v jave vie o čom hovorím
+ je opensource (GNU2)

- :
- je interpretovaný - z tohto dôvodu je samozrejme pomalší ako C (C++, C#) (z meraní čo som videl aj niekedy o 40% oproti C), ale sa my nezdá rozumné toto porovnávať kompilovaný kód z interpretovaným. Je rozumné sa na to dívať vtedy ak použijeme kompilátor na javu a zdroják natvrdo skopilujeme (žiaden bite code a interpreter) - stratíme tým prenostiteľnosť, ale rýchlosť oproti C je už porovnateľná.

Uvediem aj nejaké odkazy:
Inštalácia javy - stiahni si novší už je 1.6 z java.sun.com :
http://www.kiv.zcu.cz/~netrvalo/vyuka/p ... _javy.html

ako IDE odporúčam Eclipse:
www.eclipse.org
nejaký návod na prácu s ním :
http://support.zcu.cz/images/JAVA_v%C3% ... %C3%AD.pdf

Ako nejakú začiatočnícku príručku odporúčam:
http://www.kiv.zcu.cz/~netrvalo/vyuka/p ... -na-a4.pdf
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

pheo napísal:Tak aby sme sa vrátili k téme:
Ja osobne by som ti odporúčal začať s Javou. Možno preto, že je to jazyk s ktorým som aj ja začínal (ak nerátam všetkými ospevovaný pascal). Mám skúsenosti s tým že sa ju dokázali naučiť aj úplný ne-programátori.

+ :
+ je interpretovaný - ak javu nenapíšeš ako úplný prasák(napr. sa odvolávaš na IE ktorý na linuxoch asi nie je :) ) tak je zaručená plná prenositeľnosť na iné podporované platformy
+ máš k dispozícií veľké množstvo knižníc, ktoré ti pomôžu pri tvojej práci - napr Collection - práve tu ti môže java ušetriť nejaký čas - vysoko odladené a optimalizované dátové štruktúry ako HashMap, ArrayList
+ môžeš využiť veľké množstvo profesionálnych IDE zadarmo - Eclipse, NetBeans
+ debuging - ak už niekto debugoval v jave vie o čom hovorím
+ je opensource (GNU2)

- :
- je interpretovaný - z tohto dôvodu je samozrejme pomalší ako C (C++, C#) (z meraní čo som videl aj niekedy o 40% oproti C), ale sa my nezdá rozumné toto porovnávať kompilovaný kód z interpretovaným. Je rozumné sa na to dívať vtedy ak použijeme kompilátor na javu a zdroják natvrdo skopilujeme (žiaden bite code a interpreter) - stratíme tým prenostiteľnosť, ale rýchlosť oproti C je už porovnateľná.
zacinat javou?? nemyslim si ze je to dobry napad. Java je striktne objektovo orientovana. a pre clovek ktory prvy krat v zivote vobec uvidi nejake datove typy a zakladne programove struktry, bude asi tazko chapat veci ako abstratkne triedy, staticke metody, dedicnost a skrata vsetko co sa objektoveho programovania tyka.

a co sa tyka porovnania javy a C#. to myslis vazne ze je java pomalsia? C# je iba vykradnuta java, nic ine. Je to tak isto interpretovany jazyk, ktory ma vsak tu nevyhodu ze nie je prenositelny medzi platformami.

Na zaciatok by som odporucil napr pascal. Ked pochopi zaklady potom moze ist trebars aj na javu
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Mastermind:
či to pochopí alebo nie to je asi na ňom, ale ja ti môžem povedať toľko, že sa základy javy dokázali naučiť ľudia ktorý nikdy predtým neprogramovali: z ekonomických, elektro. stredných škôl, ide o to akým spôsobom je to podané,. Mne prenášal Herout (čo je najväčšia hlava na javu na mojej univerzite) a títo ľudia mali z toho dobrý pocit, lebo im to dokázal vysvetliť. Ako link som niekde predtým uviedol práve jeho prednášky. Samozrejme niečo ako abstraktné triedy, či dokonca reflexie sa tam nepreberá. Bol požiadavok na zaklad javy . Ked by chcel už niečo odbornejšie tak je tu predsa komplet dokumentácia (ďalšia z výhod)

O tom či C# je vykradnutá java o tom nič neviem :) Viem že C# navrhovala nejaká hlava z borlandu a že sa im celkom podarila. C# prenositeľné je , len ten ich framewok nie je podporovaný mnohými platformami (viem že existuje projekt na linux, ktorý zahŕňa framewok 1). Zas sa odvolávam na tie merania čo som videl - c# bol rýchlejší ako java, - prečo ? pretože sa pri prvom spustení preloží do exača, čo je určitým spôsobom podvod :) Keď sa však skompilovali java a tiež c# tak medzi nimi nebol až taký rozdiel.
chrono
VIP
VIP

Aj program v Jave sa dá skompilovať (v gcc je aj kompilátor Javy). Samozrejme nefunguje všetko, ale dajú sa tak dosiahnuť zaujímavé výsledky.
Inak tiež si myslím, že Java (alebo čokoľvek objektové) nie je na začiatok najvhodnejšia voľba. Podľa mňa by sa malo začať štruktúrovaným programovaním (tieto znalosti sa potom dajú využiť aj pri objektovom programovaní, ale naopak to veľmi neplatí).
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

pheo napísal:ja ti môžem povedať toľko, že sa základy javy dokázali naučiť ľudia ktorý nikdy predtým neprogramovali: z ekonomických, elektro. stredných škôl, ide o to akým spôsobom je to podané,.
ak si myslis, ze na elektrotechnickych skolach nie je programovanie, tak si riadne mimo.
C# - 1 rok
assembler (8051) - 1 rok
implementacia assembleru do C# - 0,5 roka
to dokopy cini 2,5 roka programovania. vsetko samozrejme dvojhodinovky. takze programovanie tam urcite je a je ho pomerne dost
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

turtlak69:
piánko,
človek to tu uvedie ako príklad a vy sa hneď doňho pustíte, .... :lol: Sa ospravedlňujem všetkým dotknutým :lol:
Chcel som tým asi povedať že začiatky objektového programovania nie sú vôbec zložité, ak sa vie ako na to. Podporu beriem asi z toho že Javu sa učil celý môj ročník a bolo tam veľa ľudí čo programovať vôbec nevedeli, chvíľu to síce trvá ale JA si myslím že to stojí za to. (Už len ten memory management :) )
turtlak69
Guru
Guru

aaale ja nie som dotknuty :) len som ta trosku chcel vyviest z omylu ;) btw na ekonomickej tiez nie su zase az take "dreva" :) na fakulte hospodarskej informatiky (tam sa chystam aj ja, ak sa stihnem naucit na prijimacky z ekonomiky, ktoru som nikdy nevidel) je tiez programovanie a ludia su tam vacsinou z obchodnych a zvladaju :)
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Veď práve , ako keby bolo programovanie niečo ťažké - tak teraz môžete do mňa smelo rýpať :D
turtlak69
Guru
Guru

a aj si rypnem :D co chapes pod pojmom programovanie? ak len suhrn prikazov, tak je vazne lahke :D ak v tom ratas aj algoritmy a dobre vyladenie kodu a optimalizaciu, tak potom je to urcite tazsie. nehovoriac este o paralelnom programovani, ktore onedlho vo velkom nastupi :) koniec koncov je to vsetko o logike a mysleni :) takze pre niekoho to moze byt lahke a pre niekoho tazke. zalezi na tom, ci sa niekto vie vcitit do toho ako to robi pocitac :)
juho
Star
Star

Príspevok od používateľa juho »

mastermind napísal:toto nie je program. napis mi v html program ktory spocita lubovolne 2 cisla.... neurobis. a preco? lebo to nie je programovaci jazyk :D

<body onmousemove=alert(2+2)></body>
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

juho to nie je html ale javascript :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

IMMO je tu viac spamu ako témy, tak k téme: :D
- Ja som toho názoru, že keď človek potrebuje niečo naprogramovať, tak sa naučí jazyk, ktorý k tomu potrebuje bez ohladu na to, či vychádza z pascalu či z assembleru, perlu .. .
- Ja osobne som začínal programovať s php, možno prvé jaskynné scripty boli ešte v javascripte - proste dotiahli ma k tomu webstránky a nemal som inú možnosť, než si otvoriť v dreamweaveri php script na stol knižku a študovať, čo kde načo funguje. Dneska sa vraciam k jazykom ako je pascal, delphi ktoré sa odporúčajú brať prv a potom prejsť na či céčko or php a celkovo ASP
stanke
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa stanke »

mrzima ze tu nikde nevydim python, nakolko je to objektovo orientovany jazyk a je napisany v cecku.
je velmi podobny perlu, avsak ma volnejsiu a prehladnejsiu syntax...
je koli jednoduchosti kodu a velmi dobrej citatelnosti (s assemblerom a pascalom neporovnatelne) pouzivany najma vo vypoctovych aplikaciach a nie klikackach pre dumbassov :)
je oznacovany ako skriptovaci a je pouzivany napriklad najsilnejsim vyhladavacom google i bittorentom :)

python, ako som spominal, ma velmi jednoduchu syntax bez zbytocnych pravidiel, ktory zvladne ktokolvek s miernou znalostou anglictiny bez problemov..
idealny pre pochopenie tvorby algoritmov a tvorbe tried a funkcii...
lahko prejst z neho na C/C++ a ine...

priklad:

int factorial(int x) {
    if (x == 0) {
        return 1;
    } else {
        return x * factorial(x-1);
    }
}
C / Python

def factorial(x):
    if x == 0:
        return 1
    else:
        return x * factorial(x-1)
ja osobne som s nim zacinal, teraz sa v skole malinko venujem pascalu (otrasny jazyk) a pomimo cecku a assembleru (ten kod v asm je proste hrozne necitatelny :D) ale to koli MCU :)

skoro som zabudol, tak ako java je prenosny na rozne platformy (e.g win, lin, mac) bez zmeny kodu (a to mam odskusane :))

takze tot moja rada i skusenost :)

btw, myslim ze ludi co si myslia ze vedia programovat v HTML treba ignorovat :D
pedagogjarjan
Novice
Novice

Príspevok od používateľa pedagogjarjan »

chrono napísal: 07 dec 2007, 0:49 Čo je Pascalovské IDE? Je to nejaké štandardné rozhranie? Ak máš na mysli IDE od Borland (Turbo alebo Borland Pascal), ...

Ja som rozbehal konzolovú verziu Free Pascal pod Windows 11. Zámer je vytvoriť aplikácie pre EMBEDDED MIKROPOČÍTAČE. Príkladom je Arduino a jeho IDE kde sa programuje v C/C++. IDE Free Pascalu (podobne ako Turbo Pasacalu od Borlandu) nie je tak komfortné ako v iných jazykoch, alebo v Lazaruse, preto používam na Editovanie PSPad, ktorý má veľa pomocných vlastností - farby, zvýraznenie rovnakých slov v celom dokumente, možnosť pracovať s viacerími dokumentami naraz ... . V IDE Free Pascalu potom len ladím, alebo len kompilujem a spúšťam aplikáciu (ako sa to robilo v klasickom MSDOS, alebo Linux). Pascal má jednu dôležitú vlastnosť - dobre kontroluje syntax. V C/C++ človek môže urobiť psie kusy (niekedy nevedomky) a C mu to prijme (nezahlási chybu). Pascal nie. Pravé "ukecanosť" pascalu je dobra vec pre napísanie "čitateľného" programu. Niekedy začnem programovať a zároveň hľadám riešenie problému interaktívne s programovaním. Ping-Pong. Môžem povedať - keď som ukončil program, ... jeho algoritmus by som nedokázal vymyslieť len tak bez pokusov - program, pokus, oprava, iná verzia, znova pokus, hľadanie riešenia. Pascal ľahko odhalí syntaktické chyby a človek sa nezdržuje samotným programom ako takým, ale viac myslí na algoritmus. Pre naučenie ľudí "myslieť s programom" by som odporúčal ukecaný Pascal.
Napísať odpoveď