Záhadné mrznutie PC pri hre / HW OK

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
n97.sk
Light Expert
Light Expert

Záhadné mrznutie PC pri hre / HW OK

Príspevok od používateľa n97.sk »

Zdravim pani.
Obraciam sa na vas vsetkych s mojim aktualnym a zaroven aj velmi zaujimavym a zahadnym problemom s PC.
Tak na uvod pre upresnenie moja zostava:

CPU: Intel P. Dualcore E5500, 2,8GHz
MB: Gigabyte G41 ES2L
RAM: 4 GB (2x2GB Kingston) dual channel
VGA: Gainward Geforce 9800 GT, 512M
PSU: Evolve 450W
HDD: WD, 500GB, SATA, model. WDC5000AVVS
DVD: LG DVDRW Supermulti

A teraz k mojmu problemu a nasledne opisem moje pokusy o diagnostiku a odstranenie.
Moj problem je v tom, ze konecne som si po case zaobstaral PCI-E grafiku (na doske mam integru, ale ta na hry neni :D ), zohnal som si sice starsiu ale dobru, 9800GT. Vsetko v poriadku bolo. Tak som si instaloval moju oblubenu drvicku Battlefield Bad company 2, samozrejme origo ;) kvoli MP. Vsetko islo krasne, takmer na plnych detailoch, bez lagov. Po nejakom case, mozno cca 2 hodky zrazu cela hra zamrzla, aj zvuk samozrejme a vobec nic sa nedalo robit. Ostaval len hard reset, resp. power off a znova nastartovat PC. Tak som spravil. OS nabehol bezproblemov, opat som zapol hru a tentokrat mi ju seklo skor, cca do 20min. Znovu to iste, proste sekne a nic sa neda robit.

Moje pokusy o zistenie chyby:
Podozrenie mi padlo na grafiku. Ale tuto chybu soom vylucil, kedze mi to uz kedysi robilo na uplne inej grafike, a sice to bola 9800GX2. Presne tento isty scenar. Pocas hry freeze a konec.
Spustil som 3DMark06. Cely presiel bez problemov, dokonca 2x (ale nie po sebe, bol tam casovy odstup asi 5hod). Skusil som Prime95, a stress testy. Bezalo to cca 2,5hod., a vsetko v poriadku, bez chyb. Tak som si myslel ze ci to nebude chyba zdroja. Vymenil som 450W za cisto novy 500W a samozrejme, vobec nic sa tym nezmenilo, hra aj nadalej mrzne. Vylucujem aj chybu HDD, je prevereny a vsetko v zelenom. CPU ok, RAM ok, VGA ok, PSU ok, HDD ok. Zeby to bola doska? PCI-E slot vadny? alebo hladam zle a chyba moze byt aj niekde inde?
Este jedna vecicka ma napadla, a to mi kamarat spominal, ze ci chyba nemoze byt priamo v hre BFBC2. Takze momentalne instalujem BF3 a uvidi sa. Pokial by to nefreezlo, chyba je v hre BFBC2 a problem automaticky vyrieseny. Ale co v pripade, ze mi to sekne aj v BF3 ? CO si o tomto myslite?
Pracujem s IT uz velmi vela rokov, ale takyto zahadny problem som teda este vazne nevidel.
Pani, za kazdu info, ci radu vam budem vsetkym vdacny. Hned ako skoncim testovanie na BF3, doplnim do prispevku detaily.
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Záhadné mrznutie PC pri hre / HW OK

Príspevok od používateľa brm »

Ak máš hw preverený ako si spomínal (dúfam, že aj teploty máš v norme), problém kľudne môže byť v hre. Pozri na nete nejaké fóra venujúce sa tejto hre, či nemá niekto podobný problém. Na hru neexistuje žiadna aktualizácia alebo nejaký opravný patch? Skúsil by som aj preinštalovať Windows, nahodiť staršie/novšie grafické ovládače.. a tak.
n97.sk
Light Expert
Light Expert

No tak postupne ;). Ta herna aktualizacia: ked som kupil tuto grafiku co mam teraz (9800GT), hru som instaloval a pred spustenim automaticky kontroluje aktualizacie a ak najde tak aj stiahne. Tak sa aj stalo, same to stahuje a dost dlho :D. Win bol meneny, samozrejme kompletka nacisto. Takisto aj starsie drivery od nvidie som skusal (ziadne bety). Este skusim nejake forum pozriet ako spominas a uvidime. No teraz idem testnut BF3, kedze je to hra novsia a aj narocnejsia a ja nemam nejaky extreme gaming hardware :D. a ak hra nepadne, tak uz si budem isty na 98% ze problem je v BFBC2. Zatial diky, samozrejme ohlasim sa po skonceni testovania BF3.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

nepisal si nic o driveroch na GK, skus iny.
n97.sk
Light Expert
Light Expert

Drivery som pouzil najnovsie, a potom aj starsie. z februara 2012 a novembra 2011. Bez zmeny

//autoeditácia príspevku (31 Jan 2013, 9:01)
Takze pani, nastavaju zaujimave zvraty udalosti:
Na PC boli spustene testy 3DMark06 (2x), Prime95 (cca 2,5hod), MSI Kombustor (2hod), HDTune (ok). Vsetky testy presli bez chyb, bez restartov, bez mrznuti. Otestovana bola aj hra BF3, po niekolkych hodinach stale fungovala bez problemov, takze to vyzera nakoniec tak, ze cely problem zrejme (?) sposobovala hra BFBC2 (Battlefield Bad Company 2). I ked stale mi nieje jasne, ako je to mozne, ked ostatne hry idu bez problemov. BFBC2 mam originalku, kvoli multiplayeru. Ked si teraz predstavim, ze by som sa tejto hry musel vzdat, tak mi je az naprd z toho, nakolko ma velmi bavi, hravam pravidelne. Neviem ci tento problem spada do tejto kategorie, ale ak by niekto vedel poradit, budem vdacny, mozte aj SS.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Takže problém je v hre.. pobehaj fóra k tejto hre.... čo som len tak narýchlo teraz pozrel, mnohí majú tento problém....... niektorým pomohlo toto:
the solution works for me:
1. Do not oc CPU
2. Turn down the audio to 16bit dvd quality
3. Of course, if you have reltek on board audio like me, update to the newest driver.
niektorým pomohlo vymazanie originálneho windowsu a nahodenie pirátskeho windowsu so všetkými aktualizáciami.. údajne už staršie Battlefieldy mali problém s niektorými aktualizáciami do windowsu... iným zase pomohlo toto:
1. Go to 'My Documents' in XP or 'Documents' in Vista & Windows 7

2. Open the folder 'BFBC2"

3. Find and open the file 'settings.ini' in notepad

4. Locate the line 'SpeakerCount='

5. Change the value after '=' to '1' (without the quotes obviously). It should read 'SpeakerCount=1'
Čiže asi je problém so zvukovkou s ovládačom od Realteku, ak máš, aktualizuj/použi starší ovládač... pri hraní hry povypínaj čo najviac programov bežiacich na pozadí (kecálkovia, dropbox, atď)
n97.sk
Light Expert
Light Expert

Takze vyskusal som tieto postupy, dokonca aj zvukove drivery som vymenil, zvuk je v pohode, hra aj nadalej mrzne. nerobi to vzdy presne o nejakom case, ale nahodne. Uplne zamrzne hra, len zamrznuty zvuk pocut a cely PC treba resetovat natvrdo. Nejake dalsie napady...? lebo uz fakt neviem kde je chyba

//autoeditácia príspevku (05 Feb 2013, 14:44)
Nemoze byt chyba v zakladnej doske? (PCI-E slot, alebo radic alebo ja uz neviem co...)
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

skus si od niekoho poziciat dosku a skusaj
n97.sk
Light Expert
Light Expert

No tak ma este napadlo, ze skusit uplny reinstall hry a nahodit do win aktualizacie vsetky, lebo som ich od zaciatku nedaval a je ich hodne, cez 500MB :P uvidime ako dlho to bude robit a potom by som chcel hru zapnut neaktualizovanu. Lebo pri kazdom pusteni sa hra chce aktualizovat, tak ju asi pustim rucne cez .exe a nie cez ikonu. som zvedavy na to. Doska to je problem zohnat, lebo socket LGA 775 sa uz dnes malo pouziva a vacsina mojich znamych maju bud AMD alebo nove 1155 ...

//edit: 5.2.2013 - 22:43

Takze problem aj tak pretrvava, pre upresnenie som upol videozaznam (majte pochopenie, tocil som mobilom :D )

Kód: Vybrať všetko

http://www.youtube.com/watch?v=Rjc94RK-D7A
//autoeditácia príspevku (06 Feb 2013, 22:44)
Problém vyriešený! Pouizl som akesi upravene drivery k zvukovke Realtek, pre x64 a problem zmizol :) No kto by povedal ze jedna zvukovka a drivery dokazu taketo problemy narobit.... nevadi. Vyriesene, mozeme uzatvorit. Snad tieto texty niekomu pomozu, kto bude mat podobne problemy ;) Dakujem vsetkym za ich tipy, rady, napady :)
Napísať odpoveď