Zapojenie LED

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4360
Registrovaný: 30 jún 2006, 19:54
Bydlisko: DeathRow Records [KE]

Zapojenie LED

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

Caute, chcel by som sa opytat, ako by sa dalo spravit ked mam LED Diodu v trubicke, nieco ako podomacky vyrobeny neon a teraz bezi na baterke. Chcel by som aby to bezalo s PC a spustalo sa to s nim. Nevie niekto poradit ako na to?
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2477
Registrovaný: 21 jún 2006, 12:54
Bydlisko: Štatl

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Poznáš pracovné hodnoty Tvojej LED (z katalógu: IK, UAK)?
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1924
Registrovaný: 23 nov 2006, 6:26

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa dudo02 »

sirmisoturbo napísal:Caute, chcel by som sa opytat, ako by sa dalo spravit ked mam LED Diodu v trubicke, nieco ako podomacky vyrobeny neon a teraz bezi na baterke. Chcel by som aby to bezalo s PC a spustalo sa to s nim. Nevie niekto poradit ako na to?
Na akej baterke?1.5v or 4.5v?Da sa to napojit cez USB.Tam je vystup 5v a su LED ktore mozu ist na priamo,no a pred niektore treba supnut rezistor,popr. ak mas 2 LED tak ich zapojit do serie...Ako napisal fikus...-najlepsie by bolo ak by si poznal hodnoty-aspon to napätie,ale ak nie tak sa to da aj bez toho,len treba byt opatrny.Vystup z USB su dva krajne kontakty(mas tam 4)tie dva stredne nepouzijes.Ak si polozis USB na stol tak,ze dole mas to "biele"a z hora vidis na kontakty,tak vlavo mas - a vpravo mas+.Odporucam najprv poskladat,nasledne vyskusat na 4.5v baterii(najlepsie by bol zdroj 5v) a ak funguje potom zapajat do PC.AK ti nie je nieco jasne,radsej sa opytaj,lebo si lahko mozes odpalit nieco v PC.Inac,ak by si pouzil HLADAT najdes http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=56 ... =zapojenie... :)
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4360
Registrovaný: 30 jún 2006, 19:54
Bydlisko: DeathRow Records [KE]

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

No takze mam ich z optickych mysiek (jedna Genius a druha Trust) a mam este jednu led-ku lebo vcera som pokazil dalsiu mysku (uz mam novu) a ako napojit do USB? Nemohol by niekto prosim dat link na navod kde sa ro rozoberalo? Dik. A treba mat nejaky USB kabel? Mam jeden predlzovaci, alebo aky treba?
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1924
Registrovaný: 23 nov 2006, 6:26

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ano,potrebujes USB kabel.Ak ho odstrihnes,tak musis zistit ktore zily su spravne,na ktore to treba napojit.Ale ak ti to nie je jasne ani podla toho nakresu,tak tak to daj spravit radsej niekomu kto sa vyzna viac,lebo si narobis viac skody ako osohu...
Prílohy
schema
schema
b.jpg (16.09 KiB) 11135 zobrazení
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4360
Registrovaný: 30 jún 2006, 19:54
Bydlisko: DeathRow Records [KE]

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

no takze,dal som to do usb,ale mam nejake vysoko-svietive diody asi nieco cez 3 volty a usb potom svieti aj s dvoma,ale svietia troska slabsie,da sa nejako zvysit voltaz alebo ako sa to vola pre USB???
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1924
Registrovaný: 23 nov 2006, 6:26

Príspevok od používateľa dudo02 »

Na USB sa napätie neda zvysit.Je to 5v.Jedina moznost je zapojit LED paralelne.Podla obrazku by to malo byt jasne.Ak su zapojene do serie scitaju sa napätia a ak je jedna na 3v,tak dve potrebuju 6v a to je vela,preto to na 5v svieti slabo.Ale ak to zapojis paralelne,scitavaju sa prudy(I) a napätie"ostava" a to je zase uz malo a pokial su skutocne na 3v,mohli by sa obe LED odpalit-preto je tam potrebny rezistor,obr.3-podla toho to treba zapojit.Hodnota R by sa dala vypocitat poda ohmovho zakona I=U/R,ale nakolko hodnoty U a I nepoznas,tak ostava len skusat spravnu hodnotu R.Opät odporucam na nejakom inom zdroji.Cim bude hodnota R nizsia tym budu LED silnejsie svietit(obvodom bude pretekat vacsi prud I),avsak ak prekrocis vyrobcom odporucanu hodnotu I na LED,skratis tym zivotnost.Mozno by to slo aj na 5v bez rezistora...Existuju LED aj na 12v.Takze len skusat,popr. pouzit trimer(rezistor s nastavitelnou hodnotou) a ak to bude svietit ok,nastavenu hodnotu odmerat a nahradit pevnym rezistortom...
Prílohy
b.jpg
b.jpg (17.77 KiB) 11094 zobrazení
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4360
Registrovaný: 30 jún 2006, 19:54
Bydlisko: DeathRow Records [KE]

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

diq zajtra ku mne prida kamos,on to vlastne mi robi,skusime a napisem ako som dopadol.dik
marek63
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 420
Registrovaný: 13 máj 2006, 12:50
Bydlisko: Pezinok/www.tupac.cz
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa marek63 »

neni jednoduchšie obetovat tie 3-4 kilca?? na normalnu do PC?? :oops:
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4360
Registrovaný: 30 jún 2006, 19:54
Bydlisko: DeathRow Records [KE]

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

PLS teraz tu neni ten kamos a chcem napojit len jednu ledku,ale aby svietila naplno,on to tak urobil a slo to v pohode cez USB.z kabla ide zeleny,cerveny,biely,cierny kabel.ktore mam napojit???
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1924
Registrovaný: 23 nov 2006, 6:26

Príspevok od používateľa dudo02 »

Cerveny+ a Cierny-
The Calvin
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 648
Registrovaný: 27 sep 2006, 13:21
Kontaktovať používateľa:

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa The Calvin »

sirmisoturbo napísal:Caute, chcel by som sa opytat, ako by sa dalo spravit ked mam LED Diodu v trubicke, nieco ako podomacky vyrobeny neon a teraz bezi na baterke. Chcel by som aby to bezalo s PC a spustalo sa to s nim. Nevie niekto poradit ako na to?
skus sa pytat v obchode

a jake mas pripojenie
moncica29
Novice
Novice
Príspevky: 3
Registrovaný: 04 okt 2010, 16:28

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa moncica29 »

Ahojte je tu niekto kto by mi vedel pomocť ?? chcela by som si zapojiť do akvárka LEd diódy ,problem je ten že neviem ako :( Som totálna Lama :/
Mám len tie led diódy čo ešte k tomu budem potrebovať??? A keby niekto vie potom poradit aj ako by som to zapojila?? DAKUJEM SURNEE
aughostino
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1269
Registrovaný: 26 apr 2007, 16:05

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa aughostino »

moncica29 napísal:Ahojte je tu niekto kto by mi vedel pomocť ?? chcela by som si zapojiť do akvárka LEd diódy ,problem je ten že neviem ako :( Som totálna Lama :/
Mám len tie led diódy čo ešte k tomu budem potrebovať??? A keby niekto vie potom poradit aj ako by som to zapojila?? DAKUJEM SURNEE
Ake diody mas? na co ich chces napojit? Pokial nevies na tieto otazky odpovedat tak by som ti neodporucal zapajat to.
moncica29
Novice
Novice
Príspevky: 3
Registrovaný: 04 okt 2010, 16:28

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa moncica29 »

aughostino napísal:
Ake diody mas? na co ich chces napojit? Pokial nevies na tieto otazky odpovedat tak by som ti neodporucal zapajat to.
No nwm ako mysliš ze ake ale su vodotesne :) to je asi dost dôležite a checla som to spravit na vypínač :)
aughostino
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1269
Registrovaný: 26 apr 2007, 16:05

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa aughostino »

Pojem led dioda je dost siroky pojem. je ich viac druhov. podla toho sa urcuju hodnoty diody a podla toho sa vypocitaju dalsie hodnoty vsetkeho co na to potrebujes (zdroj, rezistor).

vodotesna? :D
moncica29
Novice
Novice
Príspevky: 3
Registrovaný: 04 okt 2010, 16:28

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa moncica29 »

hej vodotesne :) co si take ešte nepocul?
aughostino
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1269
Registrovaný: 26 apr 2007, 16:05

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa aughostino »

No schvalne hod sem foto, som zvedavy. a napis aj farbu aku maju.
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 621
Registrovaný: 06 jún 2008, 15:07
Bydlisko: nedaleko od hojko.com

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

vsak ked hodi foto farbu budes vidiet ne ? :D btw
Prílohy
5c197eaf66_19865523_o2.jpg
5c197eaf66_19865523_o2.jpg (39.2 KiB) 8094 zobrazení
lollo
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1332
Registrovaný: 08 mar 2007, 8:08
Bydlisko: BJ
Kontaktovať používateľa:

Re: Zapojenie LED

Príspevok od používateľa lollo »

urcite chce tam nieco vykonove :D cca 10W ledku :D ktoru rovno pripoji na chladic od CPU :D
Napísať odpoveď