Zateplenie podkrovia

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
eRUTeHa
Novice
Novice

Zateplenie podkrovia

Príspevok od používateľa eRUTeHa »

Dobrý deň,

Potreboval by som od Vás pomôcť/poradiť ohľadom zateplenia podkrovia.
V lete roku 2017 sme si dali rekonštruovať firmou podkrovie na rodinnom dome typu okál. Všetko bolo OK, rekonštrukcia (zateplenie – sklená vata, dotiahnutie elektriny/vody, podlaha...) prebehla v poriadku, všetci sme boli spokojní. Problém nastal v zime 2017, keď sa ochladilo, začal fúkať vietor - zistili sme, že nám zamrzol prívod vody do podkrovia, že nám vlastne prefukuje v podkroví a cítime chladný vánok, že sa nám zráža voda v rohoch miestnostiach/zásuvkách (!!!) a tvorí sa pleseň a že podkrovie nie je asi správne zateplene. Ihneď sme to začali riešiť s danou firmou a vyriešili len to, že prívod vody posunuli aby nebol vedený za stenou kde zamrzla (ale nevyriešili samotne zateplenie za stenou).

Bežne mame v podkroví 19°C-20°C pri zapnutých radiátoroch na 100% a vonku mráz a vietor. Musíme dokurovať klímou a elektrickým radiátorom aspoň na tých 22°C. Problém je, že sa to prejavuje len keď fúka, ked nefúka všetko je OK.

Tento týždeň sa zasa ochladilo (podľa SHMU - 27km/h seversky vietor, 12°C cez deň).
Napadlo ma spraviť meranie termokamerou a zistil som nemilé výsledky:
https://drive.google.com/file/d/1svCm4s ... sp=sharing

Prosím Vás, je to takto normálne? Dá sa takéto niečo reklamovať/riešiť? Poslal sem to aj danej firme, zatiaľ bez odpovede. Mám v tomto prípade vôbec na reklamáciu alebo treba „dotepliť“ niekým skúseným?
Viem že na zateplenie je lepšia PUR pena, ale aby to bolo takto „až takto“ zle zateplené aj vatou? Nemôže tam chýbať nejaká vrstva niečoho? (viem že tam má byť aj nejaká fólia, za sadrokartónom je nejaký igelit, len neviem či to je správna)

Ďakujem za každú radu :(
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zateplenie podkrovia

Príspevok od používateľa cinges »

zvonka to este pofot tou termo kamerou, odkial ti unika teplo este..
eRUTeHa
Novice
Novice

Ahoj cinges, ďakujem za reakciu, presne to som skúšal, len bez "dobrého výsledku". Termokameru som mal požičanú v pondelok 13.5.2019 . Najlepšie by to bolo pofotiť v zime, keď bude mrznúť aby boli vidieť dobré výsledky (bohužiaľ túto zimu ma to nenapadlo).
Ale samozrejme úniky tam sú, pretože sme si všímali počas zimy, že sa nám na streche v niektorých častiach topí sneh, sused oproti mal strechu komplet zasneženú a my bez snehu, len mokrá.
Tento rok v Auguste to bude 2r od rekonštrukcie, bojím sa, že do ďalšej zimy odpadne záruka :(
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Ak použili lacnú sklenenú vatu, tak zateplenie nebude nič moc.Z 10cm hrúbky za 2-3 roky bude 3-4cm hrubá vrstva.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ten igelit za sadrokartonom co popisujes je paropriepustna folia (parozabrana), teda za predpokladu, ze tam nedali obycajnu foliu. Ak sa ti k tomu da dostat, mozes tam naukladas mineralnu vlnu. Ak to je komplikovanejsie, tak sa skus obratit na niekoho co robi fukanu/striekanu izolaciu. Plesen ti zrejme vznika kvoli vysokej vlhkosti (malo vetras) alebo kvoli tepelnemu mostu (co by naznacovali termo snimky) pri ktorom kondenzuje para. Nemyslim si, ze pochodis s reklamaciou, hoci uz na termosnimkach vidiet, ze je to zle zateplene a je tam vela studenych miest. V tomto pripade by ti ostala asi len moznost zaplatit si znalecky posudok a sudit sa. Kazdopadne podaj pisomnu reklamaciu a doloz tam termosnimky, odosli to doporucenym listom.

//autoeditácia príspevku (15 Máj 2019, 10:22)
Skus si precitat toto: https://www.asb.sk/stavebnictvo/strecha ... oveho-domu alebo https://mojdom.zoznam.sk/cl/1000759/128 ... -podkrovia

4040: 10cm je malo.
eRUTeHa
Novice
Novice

Dá sa takáto vec reklamovať/riešiť s nimi? Sklenená vata mohla mať 15cm-20cm, ale obávam sa, že tam musí chýbať niečo iné ako vata.
Na tých fotkách sú vidieť úniky hlavne v rohoch, úkosoch, prechodoch :(

@hojko - ďakujem za info! napadlo to aj mňa - zafúkať to fúkanou/striekanou izoláciu, len horšie ako sa do tých miest dostáť a rozrezávať sadrokartón poprípade demontovať z vonku strechu a hlavne zasa priplácať za niečo čo sa mohlo spraviť hneď a poriadne. Ani ma nenapadlo, že môžu nastať takéto komplikácie, poznám veľa domácnosti ktoré nemajú zateplené podkrovie fúkanou izoláciou, tiež používali vatu a takéto problémy nemajú.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

To som napísal iba tak ,orientačne.Videl som ,ako vyzerá iba na zateplenom strope sklenená vata, ktorá vraj bola 10cm, keď ju tam dávali.Treba pozerať na gramáž a nielen na cenu.Odradilo ma to a preto som nedával sklenenú vatu.Dal som si fúkanú izoláciu, zhruba 20cm.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To, ze u inych to nerobi problemy neznamena, ze to nebude aj u teba. Podla mna nespravili detaily ako by mali, vid. napr. tento obrazok: https://mojdom.zoznam.sk/gl/116011/1023 ... -podkrovia
eRUTeHa
Novice
Novice

hojko napísal:To, ze u inych to nerobi problemy neznamena, ze to nebude aj u teba. Podla mna nespravili detaily ako by mali, vid. napr. tento obrazok: https://mojdom.zoznam.sk/gl/116011/1023 ... -podkrovia
Na 100% to nie je zateplené (prekladané vrstvy) tak, ako na tom obrázku.
Tu som našiel foto, ako bolo zateplené priamo to strešné okno čo je na snímkach z termokamery:

Kód: Vybrať všetko

https://drive.google.com/file/d/1vzeTIs52HIlKRzi44Nh0trhZbvWB0VNb/view
Bude tam len vata+parozabrana folia a sadrokartón + otázka je, ako to je zateplené v tých "úkosoch" za stenou (nie v šikmých plochách, tam som „až tak“ úniky nenameral) a v „špici“ domu. :?
Napísať odpoveď