Zdravé stravovanie
Re: Zdravé stravovanie
Teraz, ked uz nepotrebujem ranajkovat, nechybaju mi ranajky a zvykol som si na 14-hodinovy prerusovany post, pride takyto clanok:
„Najdôležitejšie jedlo dňa“ dostalo nový význam: Každá hodina odkladu raňajok zvyšuje riziko úmrtia o 10 %
„Najdôležitejšie jedlo dňa“ dostalo nový význam: Každá hodina odkladu raňajok zvyšuje riziko úmrtia o 10 %
Aj si ho čítal? Alebo iba nadpis?Dreamer napísal: 07 sep 2025, 0:17 Teraz, ked uz nepotrebujem ranajkovat, nechybaju mi ranajky a zvykol som si na 14-hodinovy prerusovany post, pride takyto clanok:
Naše výsledky ukazujú, že neskoršie raňajky môžu byť jednoduchým indikátorom celkového zdravotného stavu. Zmeny v časoch jedál môžu slúžiť ako včasný varovný signál, že treba venovať pozornosť fyzickým alebo psychickým problémom,“ uviedol Dr. Dashti pre Mass General Brigham.
Neskoršie raňajky nie sú príčinou, ale indikátorom u starších ľudí....
Btw, posledné dni "raňajkujem" okolo 18-20 hodiny, ak vstávam o 10tej, tak mám 100% riziko úmrtia?
Cital som clanok, ale skor som ho prebehol, mal som citat pozornejsie, uz som nemal cas. Nazov nie je ani clickbait, ale uplne zavadzajuci a nepravdivy. Dakujem za objasnenie.baldorex napísal: 07 sep 2025, 13:41Naše výsledky ukazujú, že neskoršie raňajky môžu byť jednoduchým indikátorom celkového zdravotného stavu. Zmeny v časoch jedál môžu slúžiť ako včasný varovný signál, že treba venovať pozornosť fyzickým alebo psychickým problémom,“ uviedol Dr. Dashti pre Mass General Brigham.
Neskoršie raňajky nie sú príčinou, ale indikátorom u starších ľudí....
Ved to, ja som podobne clanky cital, preto som bol zaskoceny, ale najskor budem pocuvat svoje telo a ranajky mu nechybaju. Taktiez niektore dni jem len raz za den.wladas napísal: 07 sep 2025, 8:31Na tej istej stranke
https://www.startitup.sk/pomoze-ti-schu ... dia-vedci/
vyber si
Mozete zdielat svoje skusenosti a ako dlho to skusate.
Ja som uz v takom stadiu ze ked vidim niekoho jest na ranajky parky, nedajboze klobasy tak mi je vyslovene zle.
To je proste stoka typická pre startitap, refresher a im podobné servery....
Ja som v podstate nikdy neraňajkoval, na základnej aj strednej škole som mal prvé jedlo vždy "desiatu", takže určitú formu IF robím už 40 rokov
OMAD idem teraz možno 4tý rok, zvyčajne jem okolo 16-17 hodiny... Idem to čisto podľa pocitu a hladu, občas sa najem už o druhej (vtedy mám zvyčajne 2 jedlá za deň), inokedy o ôsmej večer.
Vyhovuje mi to tak, zvládam pri tom v pohode ťažký silový tréning, aj celodennú turistiku.
Kedysi som bol "otrokom" jedla, ako správny fitness fanúšik som jedol 5-6x za deň, riešil pred a po tréningový nápoj, max 40g bielkovín na jedno jedlo atď
. Čiže teraz to mám otočené o 180 stupňov a žijem 
Ja som v podstate nikdy neraňajkoval, na základnej aj strednej škole som mal prvé jedlo vždy "desiatu", takže určitú formu IF robím už 40 rokov
OMAD idem teraz možno 4tý rok, zvyčajne jem okolo 16-17 hodiny... Idem to čisto podľa pocitu a hladu, občas sa najem už o druhej (vtedy mám zvyčajne 2 jedlá za deň), inokedy o ôsmej večer.
Vyhovuje mi to tak, zvládam pri tom v pohode ťažký silový tréning, aj celodennú turistiku.
Kedysi som bol "otrokom" jedla, ako správny fitness fanúšik som jedol 5-6x za deň, riešil pred a po tréningový nápoj, max 40g bielkovín na jedno jedlo atď
Z akeho dovodu, spracovane maso? Co este ak je nieco ako "detske parky", "detska sunka", "salama junior", karcinogeny kategorie 1, preukazane karcinogeny a este to nazvu "detske" a mnoho ludi ich povazuje za zdrave, to mali uz davno zakazat (myslim to oznacenie "detske").wladas napísal: 07 sep 2025, 22:12Ja som uz v takom stadiu ze ked vidim niekoho jest na ranajky parky, nedajboze klobasy tak mi je vyslovene zle.
Ja som obmedzil spracovane maso davnejsie, klobasy nejem uz dlho a prakticky ani nic udene, teraz som siel este dalej.
K fastingu, vlastne ja som tiez uz davno jedol iba 2 jedla denne, aj ked to nebolo uplne to iste, ranajky iba ako dieta a nedavno, ale iba kratko.
Celkovo sa cudujem, ze sa ani neoznacuju nezdrave potraviny, podobne ako cigarety, ani alkohol nema ziadne oznacenie, aj ked je v rovnakej kategorii karcinogenov ako cigarety.
Ked sa chce clovek zdravsie stravovat, tak aby cital kopu vedeckych clankov, zlozenie na potravinach a pod., lebo ked uz potravina nie je priamo karcinogen, tak je tam kopa zbytocnych e-cok a kopa cukru, ktory je vsade.
Ja sa snažím jesť čo najmenej spracované potraviny, ultraspracované jem iba výnimočne.
Klobásu aj slaninu si dám v pohode, väčšinou to mám domáce od rodiny, keď z obchodu, tak volím radu pikok pure z Lidlu, je tam staroslovenská klobása a slanina z mangalice
Ja osobne čítam zloženie všetkého čo kupujem... Minule som dostal chuť na parížsky šalát, nemal som ho xy mesiacov... Zobral som to do ruky, pozrel zloženie, vrátil som ho do regálu radšej
Klobásu aj slaninu si dám v pohode, väčšinou to mám domáce od rodiny, keď z obchodu, tak volím radu pikok pure z Lidlu, je tam staroslovenská klobása a slanina z mangalice
Ja osobne čítam zloženie všetkého čo kupujem... Minule som dostal chuť na parížsky šalát, nemal som ho xy mesiacov... Zobral som to do ruky, pozrel zloženie, vrátil som ho do regálu radšej
A ja klasika, kludne na ranajky 2 spisske parky, k tomu 2 vajicka a 1-2 chleby.
Fuh...z toho je mi ťažko, len keď to čítamheker napísal: 08 sep 2025, 0:13 A ja klasika, kludne na ranajky 2 spisske parkyz k tomu 2 vajicka a 1-2 chleby.
Ja som sa naučil robiť presný opak toho "raňajky su hlavné jedlo dňa". A skôr preferujem toho pomenej a niečo ľahšie. Cottage alebo 2 vajcia + plus 1 kusok chleba a nejaka zelenina.
Teraz som akurat pindal, že som kupil pita chlieb. A zvladnem zjesť tak 1 a pol maximalne. Ale je tam 5kusov v baleni. A keď to človek otvorí, tak normalne tam na druhý deň už mám penicilín...
je to o zvyku. Da sa zvyknut na v podstate akykolvek režim. Moja priatelka napriklad väčšinu života jedávala prvé jedlo dna až okolo obeda, až večera a vyhovovalo jej to. Ja zase mam rad pravidelné jedenie už od rána.
Ano a vseobecne ze rozlepit oci a hned sa cpat masom.Dreamer napísal: 07 sep 2025, 22:53 Z akeho dovodu, spracovane maso? Co este ak je nieco ako "detske parky", "detska sunka", "salama junior", karcinogeny kategorie 1, preukazane karcinogeny a este to nazvu "detske" a mnoho ludi ich povazuje za zdrave, to mali uz davno zakazat (myslim to oznacenie "detske").
Prave kvoli e-ckam (su aj co su v pohode) je potravina v kategorii spracovana az ultraspracovana.Ked sa chce clovek zdravsie stravovat, tak aby cital kopu vedeckych clankov, zlozenie na potravinach a pod., lebo ked uz potravina nie je priamo karcinogen, tak je tam kopa zbytocnych e-cok a kopa cukru, ktory je vsade.
Protirecis si v jednom prispevkubaldorex napísal: 07 sep 2025, 23:06 Ja sa snažím jesť čo najmenej spracované potraviny, ultraspracované jem iba výnimočne.
Domácu klobásu beriem ako spracovanú potravinu. Veď je to pomleté mäso, tuk, koreniny.
Ultraspracované sú pre mňa rôzne "zdravé" cereálie so zložením na 10 riadkov, vegánske mäso a podobné šmakocinky s 20 riadkovým zložením, plné stabilizátorov, farbív...
Ultraspracované sú pre mňa rôzne "zdravé" cereálie so zložením na 10 riadkov, vegánske mäso a podobné šmakocinky s 20 riadkovým zložením, plné stabilizátorov, farbív...
domáce udeininy nie su o nič lepšie ako tie z obchodu. Pretoze aj pri domacich sa pouziva dusitanova soľ.
Udeniny su jedna z najnezdravsich potravin.
Udeniny su jedna z najnezdravsich potravin.
Jedine domaca ak sa nepouzije vela konzervantov.baldorex napísal: 08 sep 2025, 17:55 Domácu klobásu beriem ako spracovanú potravinu. Veď je to pomleté mäso, tuk, koreniny.
Podla mna je domaca udena klobasa asi najnezdravsie jedlo vobec, strucne, s pomocou AI:
- spracované mäso – karcinogén kategórie 1 (WHO)
- červené mäso – pravdepodobný karcinogén kategórie 2A (WHO)
- údenie – vznik polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU), karcinogénnych látok
- dusitany (E250) – v tele sa menia na nitrozamíny, karcinogénne
- vysoký obsah soli – zvyšuje krvný tlak, zaťažuje obličky
- nasýtené tuky – zvyšujú cholesterol, riziko srdcových chorôb
- pravidelná konzumácia – zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 18–40 %
- priemyselné spracovanie – často obsahuje emulgátory, stabilizátory, farbivá
- prídavné látky – škrob, sója, stabilizátory, farbivá, znižujú nutričnú hodnotu
- vysoká kalorická hodnota – prispieva k obezite, najmä pri pravidelnej konzumácii
- nízky obsah vlákniny – podporuje zápchu a zhoršuje trávenie
- zhoršenie črevnej mikroflóry – spracované mäso môže narušiť rovnováhu baktérií
- zvýšené riziko cukrovky 2. typu – preukázané pri pravidelnej konzumácii údenín
- zhoršenie funkcie pečene – kvôli tukom, konzervantom a toxickým látkam
- riziko zápalových ochorení – spracované mäso podporuje chronický zápal v tele
- kombinácia s alkoholom – zvyšuje tvorbu škodlivých zlúčenín v tráviacom trakte
- spracované mäso – karcinogén kategórie 1 (WHO)
- červené mäso – pravdepodobný karcinogén kategórie 2A (WHO)
- údenie – vznik polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU), karcinogénnych látok
- dusitany (E250) – v tele sa menia na nitrozamíny, karcinogénne
- vysoký obsah soli – zvyšuje krvný tlak, zaťažuje obličky
- nasýtené tuky – zvyšujú cholesterol, riziko srdcových chorôb
- pravidelná konzumácia – zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 18–40 %
- priemyselné spracovanie – často obsahuje emulgátory, stabilizátory, farbivá
- prídavné látky – škrob, sója, stabilizátory, farbivá, znižujú nutričnú hodnotu
- vysoká kalorická hodnota – prispieva k obezite, najmä pri pravidelnej konzumácii
- nízky obsah vlákniny – podporuje zápchu a zhoršuje trávenie
- zhoršenie črevnej mikroflóry – spracované mäso môže narušiť rovnováhu baktérií
- zvýšené riziko cukrovky 2. typu – preukázané pri pravidelnej konzumácii údenín
- zhoršenie funkcie pečene – kvôli tukom, konzervantom a toxickým látkam
- riziko zápalových ochorení – spracované mäso podporuje chronický zápal v tele
- kombinácia s alkoholom – zvyšuje tvorbu škodlivých zlúčenín v tráviacom trakte
Tvoj názor ti neberiem, za mňa je klobása ok.
Červeného mäsa sa nebojím. Zo všetkého normálneho sa robí strašiak.
Soľ je potrebná. Cholesterol je alfa omega života, tvoria sa z neho hormóny ako testosterón, cholesterol je v podstate „základná surovina“ pre: bunky, hormóny, trávenie tukov, nervový systém a vitamín D. Štvrtina cholesterolu je v mozgu.
Lieky na zníženie cholesterolu spôsobujú alzheimera.
Soľ je potrebná. Cholesterol je alfa omega života, tvoria sa z neho hormóny ako testosterón, cholesterol je v podstate „základná surovina“ pre: bunky, hormóny, trávenie tukov, nervový systém a vitamín D. Štvrtina cholesterolu je v mozgu.
-
starysomar
Hardcore addict
A jejda...
1/Netreba prijímať žiaden cholesterol, všetok potrebný si telo vytvorí. /Ja sám som mal v minulosti obdobia ked som nejedol zo stravy v podstate žiaden a fungoval som uplne normalne. Teraz mam prijem cholesterolu pomerne značný ale neriesim to/baldorex napísal: 09 sep 2025, 16:26 Tvoj názor ti neberiem, za mňa je klobása ok.
2/ Soli je v bežnej strave viacej než dosť, v skutočnosti jej organizmus potrebuje iba málo /v lete keď sa viacej potíme trochu viacej/.
Ale uznavam že je kazdeho sukromna vec čo jedáva a je tiež pravda, že zdravý jedálniček ešte neznamena automaticky aj dlhý a zdravý život, lebo vela chorob je ovplyvnených aj našou genetikou.
Áno, cholesterol si telo vytvára samé, prijatý zo stravy ovplyvňuje jeho hladinu minimálne. Jeho hladinu zvyšujú paradoxne sacharidy v strave.
Soľ prijímam ešte extra v nápojoch, dávam si zvlášť elektrolyty, ja mám ale keto diétu, takže tam to potrebujem.
Soľ prijímam ešte extra v nápojoch, dávam si zvlášť elektrolyty, ja mám ale keto diétu, takže tam to potrebujem.