Zdravie, ľudské telo, choroby
ja mám helikobaktera .2 krát mu zapríčinil bolesti brucha koli čomu som musel ist do nemocnice.JE to nejaký virus v žaludku ktorý vyvoláva zápaly.Dá sa to vyšetriť z krvy a ak sa vám potvrdí musite si ho ist dateste potvrdit na gastro=hadica do žaludka-míte hu tam nie viac ako 5 minút.Vraveli mi že aj drbáky mám koli tomu tak neviem este som nezačal liecit.
Re: Zdravie, ľudské telo, choroby
Tema podla mojho gusta 
Zaujimavost dna:)
Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? Vola sa mtDNA a maju ju nase Mitochondrie. Tie sa podla vsetkeho vyvinuli z bakterii, ktore si „ochocili" predchodcovia nasich buniek, aby im vyrabali energiu. resp. nejak tam vznikla symbioza.
(velmi zjednodusene)
Zaujimave je tiez, ze mtDNA sa dedi len po matke a takmer sa nemeni.
Zaujimavost dna:)
Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? Vola sa mtDNA a maju ju nase Mitochondrie. Tie sa podla vsetkeho vyvinuli z bakterii, ktore si „ochocili" predchodcovia nasich buniek, aby im vyrabali energiu. resp. nejak tam vznikla symbioza.
Zaujimave je tiez, ze mtDNA sa dedi len po matke a takmer sa nemeni.
Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
cudzia v zmysle ineho organizmu
narodnosti ci rasy s tym nemaju nic spolocne
narodnosti ci rasy s tym nemaju nic spolocne
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Blastbit napísal: 11 okt 2024, 14:24 Fglx - "Vedeli ste, ze mame v telach integrovanu cudziu DNA? " - vzniká to aj miešaním národností medzi sebou ?
V sucanosti niektore bakterie si dokazu vymienat casti DNA, tym ze si podaju "ruky" (tak sa richlejsie siri antibioticka rezistencia).
A mi mame cudziu DNA aj v inom zmysle, v nasom genome mame plno stop po posobeni retrovirusov, tie by mali ist pouzit ako znacky vdaka, ktorym sa daju vystopovat nase evolucne linie.
Mna fascinuje, ze mitochondrie su pre nas zivot absolutne nutne, kedze su to nieco ako bunkove reaktory – a popritom ani nepochadzaju z nas 
Standing desks do not reduce risk of stroke and heart failure, study suggests
https://www.theguardian.com/society/202 ... y-suggests
https://www.theguardian.com/society/202 ... y-suggests
https://www.mediaite.com/news/rfk-jr-s- ... -approval/
Co to tam Trumpeta dosadil za trumpetu?
Co to tam Trumpeta dosadil za trumpetu?
Obezitou trpí väčšina Európanov. Jej príčinou dnes nie je len prejedanie sa, vysvetľuje gastroenterológS
Už ste videli novú pyramídu potravín? Vytvorili ju slovenskí vedci. V čom je iná a čo sa v nej odporúča? - Zdravá výživa - Zdravie - Pravda
Spominalo sa tam aj stravovanie a potravinova pyramida, tu je k tomu viac:Obezita a preobezita nabrala v Európe parametre epidémie. Tvrdí to Svetová zdravotnícka organizácia. Trpí ňou takmer 60 percent obyvateľov. Na Slovensku sme na tom horšie, ako je európsky priemer, tvrdí gastroenterológ Peter Minárik.
Až 70 percent mužov a 56 percent žien na Slovensku trpí obezitou. „Skutočne obéznych je jedna štvrtina, 25 až 26 percent aj žien, aj mužov, majú obezitu. Jedno percento ľudí na Slovensku má ťažkú extrémnu obezitu s BMI 40 a viac. Je to okolo 33-tisíc ľudí na Slovensku,“ informuje Minárik.
Gastroenterológ avizuje, že už neplatí, že za obezitu môže len prejedanie sa. Pri väčšine ľudí postihnutých obezitou hrajú významnú rolu dedičné faktory.
Pozrite si celý rozhovor s gastroenterológom Petrom Minárikom, ktorý v relácii Aktuálne :24 hovoril o príčinách obezity a o možnostiach, ako jej predísť:
„Ale vždy je to kombinácia biologických a genetických faktorov, faktorov životného prostredia a životného štýlu,“ informuje Minárik. Za nárastom ochorenia vidí okolité prostredie, tlak na sedavý životný štýl a nadmernú konzumáciu kaloricky výdatných jedál.
Obezita spôsobuje kardiometabolické i onkologické ochorenia. „Chorôb (spojených s obezitou) je veľmi veľa. Niekto si dal tú námahu a spočítal ich a napočítal ich 236,“ uvádza gastroenterológ. Na prvé miesta radí srdcovo-cievne ochorenia, napríklad srdcové infarkty, srdcové zlyhávania či cievne mozgové príhody.
Pripomína však aj zhubné nádory. „Je známe, že už je 13 zhubných nádorov, o ktorých sa vie, že obezita je viac alebo menej významným prediktorom alebo rizikovým faktorom,“ dodáva. Z vlastnej praxe má skúsenosti s rakovinou prsníka, ale často sa vyskytuje aj rakovina hrubého čreva, obličiek, pažeráka a i.
Predísť ochoreniu sa dá podľa Minárika individuálnou prevenciou a spoločenskou kolektívnou prevenciou. Motivácia môže byť podľa neho rodina, priatelia, škola, no aj pracovisko.
Už ste videli novú pyramídu potravín? Vytvorili ju slovenskí vedci. V čom je iná a čo sa v nej odporúča? - Zdravá výživa - Zdravie - Pravda
Na obezitu teraz frcia GLP-1 lieky. Taka mensia revolucia co sa chudnutia tyka.
Problémom dnešnej doby je chronicky málo pohybu. Kedysi ludia velmi vela chodili pešo, alebo aspon na bicykli, denne. V praci robili viac či menej manualne-na poli, na statku,v tovarni, bani.. Dnes ale väčšina ludí sa všade vozí autom alebo Mhd. A v robote zase sedia na zadku len tukaju do klavesnice. To ze niektori idu do fitka občas nič na podstate problemu nemeni.
Velka pravda, duplovane ked pohyb neriesi len fyzicku stranku, ale zlepsuje aj psychicke zdravie.
-
starysomar
Hardcore addict
Sa ma pred nejakými rokmi pýtala jedna ... či chodím do fitka. Som odpísal - denne. A ešte mi za to platia 
https://today.usc.edu/popular-weight-lo ... r-alcohol/
Tie glp1 blokatory su ako novy grafen. Stale citam, ze ucinkuju na nieco nove, na co ani neboli vytvorene
Tie glp1 blokatory su ako novy grafen. Stale citam, ze ucinkuju na nieco nove, na co ani neboli vytvorene
Citrus fruits reduce depression risk by 22% by supporting healthy bacteria in the gut
https://www.zmescience.com/science/why- ... al-health/
https://www.zmescience.com/science/why- ... al-health/
-
starysomar
Hardcore addict
"Dobrý" črevný mikrobióm je dôležitý pre mnohé, nie len "náladu". A nie len črevný, obdobne v ústnej dutine, hrdle atd. Ak sa naruší jeho rovnováha, permnoží sa hoci Candida albicans a zle sa toho zbavuje (osobná skúsenosť).
Kvalitná strava, ovocie, zelenina, menej mäsa samozrejme no niekedy treba pomôcť dopĺňaním vlákniny (Psyllium), probiotík (aj kefír, acidko) - nejaký ten Hylak Forte, BIOPRON, laktobacily.
Kvalitná strava, ovocie, zelenina, menej mäsa samozrejme no niekedy treba pomôcť dopĺňaním vlákniny (Psyllium), probiotík (aj kefír, acidko) - nejaký ten Hylak Forte, BIOPRON, laktobacily.
Psyllium je fajn, samozrejme ovocie, zelenina. Skvelá vec je aj Inulín ma výborný pro-biotický efekt. Má mierne sladkú chut, takže sa da pouzit v menšom množstve ako bežné prírodné sladidlo.
Spojenie čreva a mozgu je stále neznama pôda. Je to ale nesmierne fascinujúce. Už len to, ako vedia niektoré baktérie lačniace po cukre, vyvolať u človeka túžbu po sladkom.
-
starysomar
Hardcore addict
Taká Candida je v tom preborník 
Nie je to náhodou niečo spojené s inzulínom?Fglx napísal: 27 feb 2025, 12:34 Spojenie čreva a mozgu je stále neznama pôda. Je to ale nesmierne fascinujúce. Už len to, ako vedia niektoré baktérie lačniace po cukre, vyvolať u človeka túžbu po sladkom.