Zemetrasenia v Japonsku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zemetrasenia v Japonsku

Príspevok od používateľa jackb »

Janio napísal:Ja si myslím, že situácia v Japonku je oveľa horšia ako v Chernobyle... Už len z toho, že vysťahovali ľudí 20 KM dokola + vždy im hrozia ďalšie výbuchy
tak ak si pozries temu o Cernobyle, dozvies sa ze aj z tade vystahovali ludi, aj ked uz post festum... a tiez Zona na Ukrajine ma 20km, ale to len preto, ze papalasi v Moskve chytili do ruk kruzidlo a urobili kruh, ktory na mape znamenal 20km v polomere...
ale tato situacia ukazuje co bolo zle a tak su Rusi pripraveni evakuovat Sachalin a Kurily v pripade zmeny smeru vetra. Pri Cernobyle boli najskor vsetci ticho a nechali dokonca bezat prepteky v Kyjeve, velmi blizko od miesta katastrofy. Vtedy sa mrak radiacie siril po celej severnej a zapadnej Europe a jeho nasledky nesieme dodnes.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

20 KM ? Ja som myslel, že zóna pri Chernobyle je 30 KM... No a čo sa týka toho, tak je pravda Rusi to robili nejak spomalene, ale to máš jedno... Teraz keby mrak od Japonska skončil v mori, tak aj tak tie ryby budeme jesť my. A Chernobyl mal poškodený 1 reaktor (tuším, že č. 4) Ale Japonci skoro 3. (č. 2, 3, a teraz aj v 4 niečo neviem čo)
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Az na to, ze goegraficky sme "trosicku" dalej od nich a dnes aj europska komisia pre jadrovu energiu potvrdila, ze pripadna katastrofa by na Europu nemala drvivy dopad.
ZappBrannigan
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ZappBrannigan »

Janio, ziadny rusi, vtedy bolo ZSSR, ktore sa snazilo utajit tuto havariu, preto nic nikomu nepovedali. Bola by to jednoducho hanba.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Dobré tak ZSSR, ale viac menej to je jedno... A neviem čo chceli utajiť, veď na druhý deň po havárií vystatovali celý pryjat...

Preto je také halo (Chernobyl), že sa to stalo komunistom, ale koľko elektrárni dziglo inde už nikto nevie
jackb
Redeemer
Redeemer

Janio napísal:Dobré tak ZSSR, ale viac menej to je jedno... A neviem čo chceli utajiť, veď na druhý deň po havárií vystatovali celý pryjat...

Preto je také halo (Chernobyl), že sa to stalo komunistom, ale koľko elektrárni dziglo inde už nikto nevie
viem ti garantovat, ze viac ako publikovane pripady neboli. mam totiz vo svojom okoli pracovnika Ustavu radioizotopov a o Cernobyle som o nom velmi vela hovoril
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

janio - kolko elektrarni, to nik nezrata, ale kolko jadrovych elektrarni - tam sa unik uz tazko skryva... osobne si myslim ze sa nepodarilo ututlat ani jeden

navyse tusim trvalo az 3-4 dni kym zacali evakuovat ludi...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No, keď sa nad tým spätne zamyslím, tak Chernobyl buchol v noci, na druhý deň nikto nič nevedel, len tam začali chodiť "divní ľudia v oblekoch" Evakuácia sa začala na ďalší deň na obed, keď deti poslali zo škôl domov a prišli autobusy, ale už neviem ako dlho ta evakuácia trvala... (Videl som o tom dokumen pred 3 rokmi...) Ale to je nepodstatné, ide o to, že z Chernobylu robia zbytočné halo, len preto, že to buchlo sovietom, ale to, že X elektrárni (aj jadrové) buchli po celom svete je nič. Tak isto ako to, že tieto výbuchy v Japonsku sú veľa menšie ako v Chernobyle, len preto, že Japonci majú Americký systém elektrárni a nie Rusky. Nech mi nikto nevraví, že to nie je väčšia katastrofa, ako v Chernobyle keď tam buchajú 3 reaktory a hocikedy môžu ďašie... Japonci to možno ututlávaju ešte viac

Schválne koľko ľudí vie o týchlo výbuchoch ? http://www.atomicarchive.com/Reports/Ja ... ents.shtml Ale o Chernobyle, vie každý. A to nie sú 100% všetký.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_an ... _accidents
ZappBrannigan
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ZappBrannigan »

Janio, oni si to priznali az 28.4.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak som sa na wiki docital zaujimavu vec - v tejto oblasti byvaju taketo silne zemetrasenia "pravidelne" a toto uz "par rokov" meskalo... mozno aj preto bolo silnejsie ako tie predtym

http://en.wikipedia.org/wiki/869_Sanrik ... ake_hazard
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Janio napísal:Nech mi nikto nevraví, že to nie je väčšia katastrofa, ako v Chernobyle keď tam buchajú 3 reaktory a hocikedy môžu ďašie...
ked vybuchne reaktor, tak je to ovela vacsia pohroma ako ked buchne len priestor a zariadenie na ochladzovanie pary
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

janio - ked buchne jadrova elektraren (co v podstate ani cernobyl nebuchol), tak to neukryjes - rovnako ani vyrazny unik radiacie

napr. ten incident v jaslovskych bohuniciach - vytahovali tyc, praskla retaz - tyc im tam spadla naspat a mierne zdeformovala jadro - odstavene uchladene, unik radiacie dost maly len reaktor bolo treba jednoducho odstavit (a tusim aj zaliat, uz presne neviem)

takato nehoda v elektrarni je neporovnatelna s tym, ked elektraren buchne - aj v cernobyle bol skor problem s tym ze sa palivo zacalo prezierat k velkemu mnozstvu vody pod nim - ak by sa tam dostalo az potom by to skutocne j*eblo a pol strednej europy by mohlo ist ziadat o azyl na zapad - to co z cernobylu uniklo ma doteraz vo vela statoch nasledky v podobe rozsirenejsej rakovine stitnej zlazy
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

V Japonsku este reaktor samotny nebuchol. Japonci dnu museli vhanat vodu a voda sa vyparovala. Prebehli reakcie a dnu ostal natlakovany vodik ktory pri reakcii s vodou buchne. Japonci to MUSIA vypustit inak by im to buchlo ako natlakovana plechovka. Len ludia z toho robia halo. Ano vypustaju do okolia radiaciu ale v x mensom mnoztve.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Inak je zaujímavé čítať niektoré reakcie v podobných diskusiách a uvedomiť si nasledovné: keď sa v téme o štruktúre molekúl niekto pýtal o radu, tak sme tam odpovedali dvaja, možno traja. No tu, v téme o jadrových elektrárňach, čo je tiež chémia, je všeznalcov jak maku - to tu máme toľko študovaných jadrových chemikov, jadrových inžinierov, operátorov jadrových zariadení a podobne?

p.s. 110mat110 prosím, edituj si príspevok a zmaž odtiaľ, že v Černobyle buchol reaktor, to by sme tu už ty a ani ja nesedeli (obrazne povedané).
jackb
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:to co z cernobylu uniklo ma doteraz vo vela statoch nasledky v podobe rozsirenejsej rakovine stitnej zlazy
a nielen tu rakovinu, ale celkovo choroby ktore boli inak zriedkave a je ich od vtedy viac a viac...
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Stoporko: dakujem za opravenie. Pisem len to co som niekde videl alebo cital.
Dakujem za pochopenie :smt006
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Stoporko hlavné je, že ty si vyštudoval jadrovú fyziku a si najlepší chemik, ktorý kedy behal po svete :roll:

javatar, jack b... O tom presne píšem, že všetci tu spomínate len Chernobyl, pritom to nie je len z toho... Čierne osípki, alebo niečo také práve za sociálizmu úplne vyhubili... Hlavné, že je to tu zase, takže o chorobách pomlč... Stačí, že tu kus tam kus a je to, to isté... A čo sa týka Japoncoch, tak okrem nich nikto nevie, aké to tam je závažne a určite 3 reaktory len tak neopravia. Keď včera boli len 2 a dnes sú 3...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Janio - Stoporko narozdiel od 99% fóra tú chémiu aspoň študuje, nie len žvatlá prázdne googlovské kecy :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Janio - chlape, že ty si maskot tohto fóra, všetkým je to jasné, len čakám, kedy ti konečne niekto nadelí aj ten titul :)

Študujem chémiu (a nie, nie som najlepší chemik) a pokiaľ mi nepovieš, že študuješ školu a smer podobný môjmu alebo jeden z tých čo som vypísal vyššie, tak všetko čo tu napíšeš má nulovú kredibilitu po vedeckej a odbornej stránke, pokiaľ to nepodložíš vedeckým článkom. A k vedeckým článkom sa dostaneš len z univerzít. Inak povedané = ak študuješ chémiu a príbuzné smery, ktoré majú aspoň potuchy o rádioaktivite, jadr. elektrárňach... tak sorry, nič som nepovedal. Inak je debata na odbornú tému ako je debata o škodách na elektrárňach v Japonsku, zbytočná, pretože všetko čo napíšeš sú a budú len tvoje domnienky. Tak ako aj tvoj posledný výrok: "A čo sa týka Japoncoch, tak okrem nich nikto nevie, aké to tam je závažne a určite 3 reaktory len tak neopravia. Keď včera boli len 2 a dnes sú 3..."
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Tak nám pomimo prednášky jeden profák na FEIke vravel že v černobyle ani nebo niaký veľký výbuch reaktora ale len že tam vznikol požiar. Začal horeť grafit a horel fakt do veľkej výšky. Keď sa k ohňu dostala radiácia tak horúci vzduch s požiaru ju doslova napumpoval do atmosféry.... a máme globálnu katastrofu. Takže problém síce len u 1 reaktora ale setsakramentsky veľký.

Môj osobný názor je že Japoncom možno veriť, oni sú iná mentalita... pracovitá a zodpovedná.

Inak o černobyle bola aj jedna LAMPA, síce som ju nevidel ale chystám sa už dlho.
Napísať odpoveď