Zlo vs. dobro
Zlo vs. dobro
Aký máte názor na túto tematiku, či si myslíte, že existuje niečo čo sa vráti ak človek spraví niečo dobré alebo zlé, samozrejme nemám teraz na mysli justíciu.
Čo je dobro????? A čo je zlo????? To sú len relatívne pojmy.......... Vždy záleží od uhla pohladu na vec........ ale absolútne sa to povedať nedá....... Lebo to čo je dobré pre jedného, zase je zlé pre iného a naopak........
Čo sa mňa osobne týka, ja to beriem tak, že dobré je to čo vyhovuje mojím záujmom a mne, a to čo je zlé im zase odporuje........ Ale nejako absolútne to neberiem, lebo tiež záujmy a prirority sa môžu kedykoľvek zmeniť........
Čo sa mňa osobne týka, ja to beriem tak, že dobré je to čo vyhovuje mojím záujmom a mne, a to čo je zlé im zase odporuje........ Ale nejako absolútne to neberiem, lebo tiež záujmy a prirority sa môžu kedykoľvek zmeniť........
Ťažký mravný relativizmusPinhead napísal: Čo sa mňa osobne týka, ja to beriem tak, že dobré je to čo vyhovuje mojím záujmom a mne, a to čo je zlé im zase odporuje........
Ale suhlasím, že nič ako absolútne dobro alebo zlo neexistuje. Ale tvrdiť, že dobré je to čo vyhovuje mne je pritiahnuté za vlasy ...
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Dobro a zlo rozlišujú iba deti. Dospelí už nevidia všetko len čierno-bielo a ťažko povedať, čo je dobro a čo je zlo. Prípadne čo je dobré pre jedného, to môže byť zlé pre druhého a celkové dobro pre celé ľudstvo neexistuje.
Ale inak sa snažím žiť si taký svoj mravný zákon, že nesnažím sa robiť druhým to, čo sa nepáči mne a že sa mi to môže raz vrátiť a snažím sa každý deň spraviť aspoň nejaký malinký dobrý skutok pre iného.
Ale inak sa snažím žiť si taký svoj mravný zákon, že nesnažím sa robiť druhým to, čo sa nepáči mne a že sa mi to môže raz vrátiť a snažím sa každý deň spraviť aspoň nejaký malinký dobrý skutok pre iného.
begbee,
ja a krstný otec???? Kdeže...... to by mi tak chýbalo, naštartovať ráno auto a následne byť rozptýlený vo forme kúskov po polke mesta....... Skôr som v živote taký machiavellista so všetkým, čo k tomu patrí, ktorý si ide za svojimi prioritami.......
mi-chau,
k tým černoškom......... "Keď zomrie jeden človek, je to smutné..... ale keď zomrie milión ľudí, tak je to štatistika"........ a autor tohto výroku to presne vystihol........
Ale späť k téme......... Ono z titulu toho, že žiadna univerzálna definícia čo je dobro a čo zlo nie je, tak mi príde najsprávnejšie, aby každý sám uznal čo je dobré a čo zlé....... a následne podľa toho aj konal ALE, treba si uvedomiť, že každá akcia vyvoláva reakciu (kauzalita) a teda každé rozhodnutie obnáša aj isté dôsledky, ktoré si dotyčný musí niesť.......
ja a krstný otec???? Kdeže...... to by mi tak chýbalo, naštartovať ráno auto a následne byť rozptýlený vo forme kúskov po polke mesta....... Skôr som v živote taký machiavellista so všetkým, čo k tomu patrí, ktorý si ide za svojimi prioritami.......
mi-chau,
k tým černoškom......... "Keď zomrie jeden človek, je to smutné..... ale keď zomrie milión ľudí, tak je to štatistika"........ a autor tohto výroku to presne vystihol........
Ale späť k téme......... Ono z titulu toho, že žiadna univerzálna definícia čo je dobro a čo zlo nie je, tak mi príde najsprávnejšie, aby každý sám uznal čo je dobré a čo zlé....... a následne podľa toho aj konal ALE, treba si uvedomiť, že každá akcia vyvoláva reakciu (kauzalita) a teda každé rozhodnutie obnáša aj isté dôsledky, ktoré si dotyčný musí niesť.......
-
Vigor
King
Nie, nemyslim si. Ako vraveli predomnou, vseobecne zavazna definicia dobra ci zla sa formulovat neda, vzhladom na ohromny vyznam subjektivneho chapania tychto dvoch pojmov. Preto ak by som dakedy vykonal daco zle (mnou chapane, daco zle), tak verim, ze sa mi to vrati jedine tak vo forme mojho vlastneho svedomia.
Za dobro, resp. dobre konanie by sme mozno mohli povazovat isty mravny kodex, teda spravanie sa podla neho, avsak ani taktiez nemusi byt pre kazdeho rovnaky. Takze sme tam, kde sme aj boli. Konkretne ja, o odsek vyssie.
Za dobro, resp. dobre konanie by sme mozno mohli povazovat isty mravny kodex, teda spravanie sa podla neho, avsak ani taktiez nemusi byt pre kazdeho rovnaky. Takze sme tam, kde sme aj boli. Konkretne ja, o odsek vyssie.
-
jin
VIP
Na túto otázku (tématiku, etc. ...) má každý vlastný názor, vlastné merítka, vlastné postoje. Diverzovať niečo na dobro:zlo / čierna:červená mi príde dosť ploché.
Teda vrámci individuality je každá odpoveď správna. Čo sa môjho názoru týka dobro a zlo (samozrejme ako vysoko-relatívne pojmy) môžeme hodnotiť z dvoch pohľadov. Globálneho a osobného - a tieto dve kritériá neskôr aplikovať na všetky situácie.
E. Fromm má v knihe "Lidské srdce"na túto problematiku zaujímavý pohľad:
Teda vrámci individuality je každá odpoveď správna. Čo sa môjho názoru týka dobro a zlo (samozrejme ako vysoko-relatívne pojmy) môžeme hodnotiť z dvoch pohľadov. Globálneho a osobného - a tieto dve kritériá neskôr aplikovať na všetky situácie.
E. Fromm má v knihe "Lidské srdce"na túto problematiku zaujímavý pohľad:
Erich Fromm napísal:Dobré je všetko, čo slúži životu. Zlé je všetko, čo slúži smrti.
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Ono mimo 'axiomatickej' diskusie nemá žiadny význam pýtať sa na definície pojmov, pretože neexistuje všeobecný spôsob ako vyvrátiť rozdielny názor v pohľade na obsah daného slova, výrazu...
Tým pádom je "dobro" a "zlo" všetko to, čo chápeš ako "dobro" a "zlo"...
Mimochodom, podľa Nietzscheho je napríklad 'dobré' všetko to, čo posilňuje moc človeka a 'zlé' sú okrem brzdiacich faktorov aj prejavy "slabošstva" - súcit, pokora, odriekanie atď....
Tým pádom je "dobro" a "zlo" všetko to, čo chápeš ako "dobro" a "zlo"...
Mimochodom, podľa Nietzscheho je napríklad 'dobré' všetko to, čo posilňuje moc človeka a 'zlé' sú okrem brzdiacich faktorov aj prejavy "slabošstva" - súcit, pokora, odriekanie atď....
-
lekoklatik
VIP