Zväčšenie partície
Zväčšenie partície
Mám 250GB disk rozdelený na 2. Hlavný C: kde mám Windows má cca 100GB, druhý kde prevažne sťahujem D: má cca 130GB. Potrebujem presunúť nejaké voľné GB na hlavný disk C:, ale nijako mi to nejde. Skúšal som cez správu vo Windowse (mám W7) aj cez program EASEUS Partition Master. Ale keďže je na C: WIN, kvôli tomu mi s tou partíciou asi nejde nič robiť.
-
vladenko007
VIP
To som skúšal. Problém je, že na Rozšířit svazek... sa nedá kliknúť.vladenko007 napísal:V tom windovsackom si klikni na D a daj zmensit zvezok. Potom si daj to C zvecit o tu cast ktoru si zmensil D.
Problém je asi ten, že máš urobený rozšírený oddiel (extended partition) a v rámci neho máš logickú jednotku D:. Aby si dostal voľné miesto z D: na primárnu partíciu C:, potrebuješ:
1) zmenšiť logickú jednotku D:
2) zmenšiť rozšírenú partíciu (extended partition) - ten tmavozelený obdĺžnik
3) posunúť rozšírenú partíciu (extended partition) s logickou jednotkou D: doprava
4) zväčšiť primárnu partíciu C:
Presný postup krok-za-krokom Ti už nepoviem, pretože kvôli týmto problémom už pekných pár rokov sa rozšíreným partíciám (extended partition) vyhýbam, všetky partície si surovo robím ako primárnu partíciu.
1) zmenšiť logickú jednotku D:
2) zmenšiť rozšírenú partíciu (extended partition) - ten tmavozelený obdĺžnik
3) posunúť rozšírenú partíciu (extended partition) s logickou jednotkou D: doprava
4) zväčšiť primárnu partíciu C:
Presný postup krok-za-krokom Ti už nepoviem, pretože kvôli týmto problémom už pekných pár rokov sa rozšíreným partíciám (extended partition) vyhýbam, všetky partície si surovo robím ako primárnu partíciu.
Minulý týždeň som riešil presne tento istý problém.
Asi ťa veľmi nepoteším , ale budeš musieť ten logický disk D zmazať.
Z rozšíreného oddielu (extended partition) , totiž nie je možné presunúť na primárny disk C žiadne voľné miesto kým na tomto rozšírenom oddiely existuje nejaký logický disk !!!
Ukazuje síce Unallocated , ale to Unallocated sa dá presúvať iba v rámci toho rožšíreného oddielu pokiaľ tam existuje nejaký logický disk.
Keď sa logický disk zmaže , tak sa hneď dá bez problémov presúvať voľné miesto z rozšíreného oddielu na primárny disk.
Skúšal som to aj s Live CD Linux proste sa to ináč nedá presunúť.
----------------------------------------------------------------------------------------
Máš v podstate len jednu možnosť:
- Zálohovať si dáta na disku D
- Vymazať disk D a ja by som na tvojom mieste vymazal aj tú rozšírenu oblasť.
- Zväčšiť si disk C na požadovanú veľkosť
- Zo zvyšného miesta vytvoriť ďalší primárny disk D , a ako ti radí brm v žiadnom prípade nevytváraj rozšírenú oblasť s logickým diskom , aby si do budúcnosti nemal takéto problémy.
Asi ťa veľmi nepoteším , ale budeš musieť ten logický disk D zmazať.
Z rozšíreného oddielu (extended partition) , totiž nie je možné presunúť na primárny disk C žiadne voľné miesto kým na tomto rozšírenom oddiely existuje nejaký logický disk !!!
Ukazuje síce Unallocated , ale to Unallocated sa dá presúvať iba v rámci toho rožšíreného oddielu pokiaľ tam existuje nejaký logický disk.
Keď sa logický disk zmaže , tak sa hneď dá bez problémov presúvať voľné miesto z rozšíreného oddielu na primárny disk.
Skúšal som to aj s Live CD Linux proste sa to ináč nedá presunúť.
----------------------------------------------------------------------------------------
Máš v podstate len jednu možnosť:
- Zálohovať si dáta na disku D
- Vymazať disk D a ja by som na tvojom mieste vymazal aj tú rozšírenu oblasť.
- Zväčšiť si disk C na požadovanú veľkosť
- Zo zvyšného miesta vytvoriť ďalší primárny disk D , a ako ti radí brm v žiadnom prípade nevytváraj rozšírenú oblasť s logickým diskom , aby si do budúcnosti nemal takéto problémy.
Na 99% sa dá zmeniť veľkosť rozšírenej (extended) partície.. ale možno to nejde cez Disk Management ani cez ten free Partition Magic.. ale na to treba platený Partition Magic od Symantecu alebo Acronis Disk Director.
Inak tu je nejaký návod na gparted, 3. bod je o zmene veľkosti rozšírenej partície.
http://gparted.sourceforge.net/larry/re ... sizing.htm
Ako som písal, najskôr treba zmenšiť veľkosť logického disku v rozšírenej partícii, potom o to uvoľnené miesto zmenšiť rozšírenú partíciu, v prípade nutnosti ju presunúť tak, aby voľné miesto vzniklo hneď vedľa C: a následne zväčšiť C:
NEZABUDNI SI VŠETKO DOLEŽITÉ ZÁLOHOVAŤ.. NEMALO BY SA NIČ STAŤ, ALE STAČÍ VÝPADOK ELEKTRINY A MOŽEŠ PRÍSŤ O VŠETKY DÁTA!!!
Rátaj s tým, že celý proces môže trvať aj niekoľko hodín.. v závislosti od množstva dát na logickom disku D:
Inak tu je nejaký návod na gparted, 3. bod je o zmene veľkosti rozšírenej partície.
Ako som písal, najskôr treba zmenšiť veľkosť logického disku v rozšírenej partícii, potom o to uvoľnené miesto zmenšiť rozšírenú partíciu, v prípade nutnosti ju presunúť tak, aby voľné miesto vzniklo hneď vedľa C: a následne zväčšiť C:
NEZABUDNI SI VŠETKO DOLEŽITÉ ZÁLOHOVAŤ.. NEMALO BY SA NIČ STAŤ, ALE STAČÍ VÝPADOK ELEKTRINY A MOŽEŠ PRÍSŤ O VŠETKY DÁTA!!!
Rátaj s tým, že celý proces môže trvať aj niekoľko hodín.. v závislosti od množstva dát na logickom disku D:
No mne ide len o to, aby som na C: mal viac miesta kvôli inštalovaniu či už hier alebo programov. Lebo inak tam mám iba dokumenty, ktoré nemajú veľkosť väčšiu ako 3GB. Asi sa na to vykašlem, ak budem niečo chcieť nainštalovať tak to hodím na D:, nič sa nestane. Pri prípadnom preinštalovaní Windowsu by som si už nastavil väčšiu veľkosť C:.
Ale ďakujem všetkým za rady, do budúcna budem vedieť čo a ako keby sa niečo vyskytlo, prípadne to pomôže iným užívateľom ak by mali takýto alebo podobný problém
.
Ale ďakujem všetkým za rady, do budúcna budem vedieť čo a ako keby sa niečo vyskytlo, prípadne to pomôže iným užívateľom ak by mali takýto alebo podobný problém
Presne s týmto programom GParted som to skúšal a žiadna šanca.
Tam na tých obrázkoch je to pekne vidno , že je to iba presun voľného miesta vo vnútri tej rozšírenej oblasti. To voľné miesto sa nedá zobrať z tej rozšírenej oblasti a pridať na primárnu oblasť , kým existuje na tej rozšírenej oblasti nejaký logický disk.
Ako píše brm s nejakým profesionálnym programom by sa to možno že dalo , ale nemám to možnosť odskúšať.
Tam na tých obrázkoch je to pekne vidno , že je to iba presun voľného miesta vo vnútri tej rozšírenej oblasti. To voľné miesto sa nedá zobrať z tej rozšírenej oblasti a pridať na primárnu oblasť , kým existuje na tej rozšírenej oblasti nejaký logický disk.
Ako píše brm s nejakým profesionálnym programom by sa to možno že dalo , ale nemám to možnosť odskúšať.
rados915.. však hry inštaluj na D: ..to je problém? Ja tak robím už od nepamäti, že na C: mám systém + všetok software a na D: mám dokumenty + hry + portable aplikácie, ktoré prižijú aj formát C:..
ramaya.. ono to s gparted musí ísť. Si ešte raz pozri mnou uvedený link.. úplný koniec.. je tam menená rozšírená oblasť aj s existujúcou partíciou v rámci nej (posledných 6 obrázkov od konca)
ramaya.. ono to s gparted musí ísť. Si ešte raz pozri mnou uvedený link.. úplný koniec.. je tam menená rozšírená oblasť aj s existujúcou partíciou v rámci nej (posledných 6 obrázkov od konca)
Na tej rozšírenej partícii je dvakrát Unallocated !!!.
- 996.25 MB a 8.17 GB
Ako je to možné ? Mne to všetko volné miesto v tej rozšírenej oblasti spojí hneď do jedného súboru Unallocated
Nemôžem to teraz odskúšať , ale jediné čo ma napadá je , že ja robím asi chybu v tom , že každú jednu operáciu dám hneď realizovať. Neskúšal som to ešte , ale možno sa tam dá urobiť aj viac operácií a až potom ich treba potvrdiť a uskutočnia sa všetky naraz. Nie každá jedna osobitne ako to robím ja.
Mám už všetko rozdelené a nainštalované, takže teraz radšej nejdem experimentovať so skúšaním

- 996.25 MB a 8.17 GB
Ako je to možné ? Mne to všetko volné miesto v tej rozšírenej oblasti spojí hneď do jedného súboru Unallocated
Nemôžem to teraz odskúšať , ale jediné čo ma napadá je , že ja robím asi chybu v tom , že každú jednu operáciu dám hneď realizovať. Neskúšal som to ešte , ale možno sa tam dá urobiť aj viac operácií a až potom ich treba potvrdiť a uskutočnia sa všetky naraz. Nie každá jedna osobitne ako to robím ja.
Mám už všetko rozdelené a nainštalované, takže teraz radšej nejdem experimentovať so skúšaním
Všetky hry (50gb) mám na steame a ten mám nainštalovaný na C: ako program, čiže inštalovanie hier neovplyvním aj keby som chcel.brm napísal:rados915.. však hry inštaluj na D: ..to je problém? Ja tak robím už od nepamäti, že na C: mám systém + všetok software a na D: mám dokumenty + hry + portable aplikácie, ktoré prižijú aj formát C:..