aky nahon preferujete?
Re: aky nahon preferujete?
rwd ti prinasa pokoj a klud do kazdodennej jazdy, ked nemusis bojovat s volantom pri prudsom vyjazde zo zakrut, na snehu a podobne. Proste je to pohodlne.
automaticky vypinatelny pohon je blbost. Bud tych 100kg so sebou vlacim a chcem mat 4kolku stale, alebo radsej 2 kolku. Keby to aspon malo nejaky vyznam, ale fakt to ziaden vyznam nema. Hmotnost to neznizuje, priechodnost nezvysuje, spotrebu neznizuje. Jedine plus su nizsie naklady pre vyrobcu, lebo je to jednoduche implementovat na priecne ulozeny motor.
automaticky vypinatelny pohon je blbost. Bud tych 100kg so sebou vlacim a chcem mat 4kolku stale, alebo radsej 2 kolku. Keby to aspon malo nejaky vyznam, ale fakt to ziaden vyznam nema. Hmotnost to neznizuje, priechodnost nezvysuje, spotrebu neznizuje. Jedine plus su nizsie naklady pre vyrobcu, lebo je to jednoduche implementovat na priecne ulozeny motor.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
nooo... napriklad to spotrebu znizuje
tak isto, ako opotrebenie komponentov 
nesetri to palivo. Jedine co to setri su peniaze vyrobcu. Ked kupujem auto s pohonom 4x4, tak chcem aby mi ten pohon pomahal stale. Cely haldex je iba sposob vyrobcou aut ako usetrit a predavat 4x4 nic viac a nic menej.
-
RATZINGER666
Darca
ako si dospel k tomu, ze to nesetri palivo?
hmotnost celeho systemu nosis so sebou tak ci onak, a cely system sa aj toci, takze odpory tam su...
-
RATZINGER666
Darca
sice sa toci, ale motor ho hnat nemusi 
nordkapp: a ty vieš koľko presne stojí 4x4? (viem len, že napr. v Peugeote 206 WRC stála len elektronika toľko čo celá Octavia WRC, takže sa to bude líšiť u každého výrobcu ...). Narážal som ale na to, že Ford má vo vývoji množstvo pohonov 4x4, nie je problém nejaký, odľhačiť/upraviť/vyladiť pre použitie v sériovej výrobe. (Ako ale sám píšeš, RS nemá predstavovať konkurenta Lancrom/Imprezám.) A naviac RS je síce sériovo vyrábané, ale nie je to úplne bežné auto, je to športiak a pri takých bolo vždy zvykom aplikovať nové technológie z motošportu, resp. slúžili ako "sériový" základ pre závodné špeciály ...
apropos: nemyslíš, že poriadne 4x4 by bolo pre Octáviu mrhaním? Využiteľnosť takmer nulová, akurát by sa to celé predražil.
k tej jazde do kopca, myslím že Mateq má pravdu, keď porovnáš predokolku, so zadokolkou s motorom vzadu, tak ak pri predolke zrýchliš, pokiaľ tam nemáš nejaký ťažký 6-valec ale malú ľahkú 1.2 a pod., predok sa odľahčí a kolesá majú slabšiu trakciu a hrabeš. Pri klasickej koncepcii mV/pZ by snáď mohlo platiť to s tým vrecom zemiakov, zvlášť keď sa tieto vozy vyskytujú hlavne s ťažkými agregátmi (tam je to zase nevýhoda). Úplne najlepšie je asi motor vzadu, tu si ale okrem brouka,maľucha, MBéčiek a superšportov žiadne normálne auto nevybavujem ...
apropos: nemyslíš, že poriadne 4x4 by bolo pre Octáviu mrhaním? Využiteľnosť takmer nulová, akurát by sa to celé predražil.
k tej jazde do kopca, myslím že Mateq má pravdu, keď porovnáš predokolku, so zadokolkou s motorom vzadu, tak ak pri predolke zrýchliš, pokiaľ tam nemáš nejaký ťažký 6-valec ale malú ľahkú 1.2 a pod., predok sa odľahčí a kolesá majú slabšiu trakciu a hrabeš. Pri klasickej koncepcii mV/pZ by snáď mohlo platiť to s tým vrecom zemiakov, zvlášť keď sa tieto vozy vyskytujú hlavne s ťažkými agregátmi (tam je to zase nevýhoda). Úplne najlepšie je asi motor vzadu, tu si ale okrem brouka,maľucha, MBéčiek a superšportov žiadne normálne auto nevybavujem ...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
mateq ... v pripade ze vozis tu svokru stale so sebou, tak som nist nepovedal
... predohrab aj zadohrab, pokial nieje "transaxle" mava tazisko blizsie pri motore ... tazisko byva v pribliznom strede sporadicky, a blizsie zadku iba ked vezes dve svokry a sam si priesvitny ... a pytam sa "kto z vas to panove ma ?"
... akceleracia je velmi pekna vec, ale ver tomu ze v solidnom zimnom kopci sa nerozbehnes ani so svatenou vodou a mozes riesit dilemu FWD & RWD kolko chces ... na vyjazd takeho kopca je prave potrebna stala rychlost ... pri ktorej sa teda posobenie sil nemeni tak ako vo WTCC pri BMW a Alfach
...
ono teorie o tom ze zadohrab by mohol su pekne, ale prax neraz ukazala kde je na horach parkovisko pre zadohrabne vozidla
...
ono teorie o tom ze zadohrab by mohol su pekne, ale prax neraz ukazala kde je na horach parkovisko pre zadohrabne vozidla
-
D4vid
Medium Star
Ako je to s Quattro u Audi? Tam je permanentny pohon vsetkych kolies, je tak?
cely ten system musi nieco pohanatRATZINGER666 napísal:sice sa toci, ale motor ho hnat nemusi
A3, S3 a TT su haldex a ostatne su torsenD4vid napísal:Ako je to s Quattro u Audi? Tam je permanentny pohon vsetkych kolies, je tak?
-
D4vid
Medium Star
A torsen vs haldex?
Ktore je efektivnejsie?
Ktore je efektivnejsie?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
spriki - ano elektronika za nejakych 40 - 60 mega hej ?
to je pekna vtakovina ... navyse ford nema nic, pokial sa ku mne dostali spravne info tak ma vo WRC 4x4 od Quaife a nie vlastny (teda aj vlastny by mohol byt defakto od quaife, ale museli by mat nan licencne prava)
...
tiez som to tak aj psal rozmbrado, ze nebudeme brat do uvahy schadewagen, porsche, a ine "vsetkovzdau" konstrukcie
Torsen je sice samosvor, ale ten je stejne bezmocny jakmile pride jedno koleso na cisty lad
...
tiez som to tak aj psal rozmbrado, ze nebudeme brat do uvahy schadewagen, porsche, a ine "vsetkovzdau" konstrukcie
Torsen je sice samosvor, ale ten je stejne bezmocny jakmile pride jedno koleso na cisty lad
nordakpp...cena Octavie bola v tých dobách pod 20 mega, Fábia niečo málo nad 20 ...
pokiaľ mi je známe, Ford má v súťažných Fiestách a Focusoch vlastné diferenciály zo svojej športovej divízie M-sportu, Quaife sa montuje len do už spomínaného RSka ...
Schadewagen ? Skús po Slovensky, alebo po laponsky, asi skôr porozumiem
pokiaľ mi je známe, Ford má v súťažných Fiestách a Focusoch vlastné diferenciály zo svojej športovej divízie M-sportu, Quaife sa montuje len do už spomínaného RSka ...
Schadewagen ? Skús po Slovensky, alebo po laponsky, asi skôr porozumiem
mne uz len to ze sa mi naprazdno tocia predne polosy a kardan zvysi spotrebu o asi liter a pol, ale to je trochu iny pripadRATZINGER666 napísal:sice sa toci, ale motor ho hnat nemusi
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
spirki - pod 20 mega vtedy nikto auto postavit nedokazal - toboz skoda motorsport, ktora v 99 s octaviou zacinala vo WRC a vlastne nemala s rally v danej triede ziadne skusenosti, vsetko musela brat za pekne prachy od inych firiem
...
tak neviem bol som skor v tom ze M-sport robi veci vylucne iba pre tovarenske auta
...
Schade = skoda, Wagen=auto
tak neviem bol som skor v tom ze M-sport robi veci vylucne iba pre tovarenske auta
Schade = skoda, Wagen=auto
RATZINGER: hmotnost, valive odpory v diffe... ano, zvysuje to spotrebu...
ked fwd, tak s malym vykonom, inak rwd... a odjazdil som si aj na 4x4 (1.8 66kw torsen), nebol problem, ale audiny, ako tu niekto pisal, ze s torsenom sa auto nezalomi tak dobre ako s 4matic ci xdrive... tie audiny maju motor pred prednou napravou, preto to auto casto leti cumakom von
ked fwd, tak s malym vykonom, inak rwd... a odjazdil som si aj na 4x4 (1.8 66kw torsen), nebol problem, ale audiny, ako tu niekto pisal, ze s torsenom sa auto nezalomi tak dobre ako s 4matic ci xdrive... tie audiny maju motor pred prednou napravou, preto to auto casto leti cumakom von
-
RATZINGER666
Darca
ani nie, v pripade odpojenia je polka systemu pohanana motorom a zvysok je tahany za autom, cize spotreba bude urcite nizsia... sice aj samotne tahanie cosi zozerie, ale urcite nie tolko, ako v pripade hnania oboch naprav...adameeec napísal:cely ten system musi nieco pohanat
// mi to tu pisete, ako keby som tomu nerozumel
nordakpp - ono je rozdiel medzi nákladmi na vývoj a stavbu a medzi cenou, za ktorú sa predávala zákazníkom ... Každopádne Octávia mala hnacie ústrojenstvo do Prodrivu, tlmiče od Proflexu, akurát motor bol vlastný, aj ten sa im vôbec nevydaril. Naproti tomu Peugeot vyvíjal vlastné nápravy, tlmiče, prevodovku, diferenciály, minimum od externých firiem a to stojí určite viac než kúpiť niečo už hotové a odskúšané ... Octávia Evo III, ktorá už bola vypiplaná a vyladená, aj keď na svetovú špičku už nestačila sa predávala za 650 000€, čo viem tak len karoséria s rámom stále 1m Kč, prevodovka 600k a motor cca 4m Kč ... ale to už začíname byť krapet OT
Ziadny, jazdil som len s prednym... 
Odpoji sa kardan od motora. A co myslis, ze ten kardan bude stat? Ved ten kardan je napojeny na diff z ktoreho idu natvrdo pripojene poloosi do zadnych kolies - takze vsetko sa stale toci, vsetko sa musi rozpohybovat, vsetko robi odpory.RATZINGER666 napísal:ani nie, v pripade odpojenia je polka systemu pohanana motorom a zvysok je tahany za autom, cize spotreba bude urcite nizsia... sice aj samotne tahanie cosi zozerie, ale urcite nie tolko, ako v pripade hnania oboch naprav...
// mi to tu pisete, ako keby som tomu nerozumel